Jump to content

Cine are grijă de oamenii străzii?


dcp100168

Recommended Posts

Cine are grijă de oamenii străzii?

* În Micro 19, doi nefericiţi ai sorţii, cu probleme mintale, îi agresează fizic şi vizual pe trecătorii din zonă * Autorităţile dau neputincioase din umeri

Îşi duc zilele de azi pe mâine şi trăiesc din mila lui Dumnezeu şi a trecătorilor, care le mai întind câte un bănuţ sau o bucată de pâine. Rare sunt zilele în care mănâncă, iar de dormit, dorm pe unde apucă, sub cerul liber, asemenea câinilor fără stăpân. Adesea, sub hainele ponosite şi în spatele privirilor rătăcite ascund poveşti cutremurătoare şi dramatice. Sunt persoane abuzate, bătute, labile psihic sau inadaptate social, care bântuie libere. Unii nici nu mai ştiu exact cine sunt, alţii reprezintă chiar un pericol pentru trecători.

Fără o familie care să le poarte de grijă şi cu grave probleme mintale sunt lăsaţi la voia întâmplării de toate instituţiile statului abilitate să facă ceva. La reclamaţiile cetăţenilor agresaţi vizual sau chiar fizic de aceşti oameni fără căpătâi, poliţiştii vin, îi duc la Spitalul de Psihiatrie, după care apar iar în stradă. Fie în acelaşi loc, fie în alte cartiere unde trecătorii îi mai îngăduie, din milă, până când încep să-şi dea în petec.

De la toate instituţiile la care am sunat, oamenii au ridicat din umeri. E clar că nu s-a găsit nici în prezent o soluţie reală pentru această problemă. Poliţia şi Poliţia locală dau vina pe Spitalul de Psihiatrie: „Noi i-am dus la spital, dar au ajuns iar în stradă”, spune purtătoarea de cuvânt a IJP, comisar Cristina Tatulici. Cei de la spital susţin că, legal, nu au cum să le fie adăpost mai mult de 50 de zile şi sunt daţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost. Dar nici aici nu pot fi ţinuţi cu forţa. Ar fi varianta cu Centrul Medico-Social de la Găneşti, aflat în subordinea Consiliului Judeţului. Dar de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) ni s-a spus că nu ar mai fi locuri nici aici. „Şi noi avem copii cu probleme mintale, care împlinesc 18 ani şi nu avem unde să-i ducem”, spune directoarea de la DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Ca urmare, orice măsură aflată la îndemâna autorităţilor noastre pentru a ne salva pe noi şi pe aceşti nefericiţi ai sorţii e doar provizorie şi insuficientă. Ca să nu spunem că e de formă.

viata-libera.ro

Povestea din spatele hainelor murdare

Pe Andrei l-am găsit ieşind din toaleta ecologică instalată în Piaţa din Micro 19, unde se cuibăreşte noaptea, în ciuda duhorii, pentru a nu dormi sub cerul liber. Zilnic îl întâlnesc în piaţă oamenii veniţi după cumpărături, dar şi părinţii şi elevii celor cinci unităţi de învăţământ din zonă, două şcoli gimnaziale, două grădiniţe şi un liceu.

Stă veşnic adus de spate şi cu genunchii îndoiţi, într-o poziţie nefirească şi are nişte ochi albaştri şi cu o privire pierdută. Îmbrăcat cu nişte haine murdare, ponosite, ţine în mână o bucată de carton cu mesajul „Ajutaţi-mă”. De la oamenii din piaţă am aflat că trăieşte de mai bine de cinci ani pe străzi. Din când în când, lumea îi mai dă un colţ de pâine sau un bănuţ, dar majoritatea îl ocolesc din cauza aspectului său dezgustător. De multe ori, copiii veniţi spre şcoală l-au putut vedea cu cu pantalonii în vine, privindu-i ciudat. Cu toţii au trecut prima dată pe lângă el cu frica în sân că ar putea deveni violent. Dar s-au obişnuit că nu le face nimic. Totuşi imaginea lui de epavă la primele ore ale dimineţii nu face bine nimănui, oricât de multă milă ţi-ar putea inspira.

A fost odată...

Micii comercianţi îl cunosc şi îl mai ajută cu o haină sau cu mâncare. Au stat de vorbă cu el, reuşind astfel să-i afle povestea cutremurătoare. A avut o familie şi o casă, însă un accident de tramvai din anii '70 l-a lăsat fără părinţi la o vârstă fragedă. Rămas singur pe lume, el a ajuns la cămin, dar la 18 ani a fost dat afară ca să muncească, iar garsoniera în care locuia chiar în piaţa din Micro 19 i-a fost luată de stat pentru că nu şi-a achitat datoriile. Bărbatul a ajuns o epavă, nu are nici măcar o pensie de handicap, el hoinăreşte pe ploaie, pe vânt, îmbrăcat în aceleaşi haine, doarme pe unde apucă, în scări de bloc sau chiar în toaleta ecologică din piaţă. Am intrat în vorbă cu el şi am constatat că nu e violent. „Sunt sărac. Lumea mă mai ajută cu un ban pentru o pâine. Nu ştiu ce am să fac la iarnă”, se plânge el.

Statul trebuie să ia măsuri

Vlad Galant, unul dintre vânzătorii din piaţă, ne spune că bărbatul a mai fost luat de poliţia locală, dar mereu îl eliberează. Oamenii au încercat să-l trimită la un azil, mai ales că zona e foarte populată şi chiar dacă nu e violent, agresează privirile trecătorilor chiar prin simpla prezenţă, fiind adesea doar pe jumătate îmbrăcat. „E semenul nostru, e foarte bolnav şi noi îl ignorăm. E urât din partea noastră, dar nu avem ce să-i facem, n-ai cum să-l iei acasă. Ar trebui ca statul să se ocupe şi de cei nevoiaşi care nu au unde să doarmă, nu să-i lase să bântuie pe străzi”, spune Vlad Galant.

viata-libera.ro

Femeia fără identitate de la capătul troleului

* Poveste intuită din gesturi şi sunete dezarticulate * În spatele hainelor mizere se ascund probleme psihice

Pe femeia care îşi face veacul în Micro 19, în zona unde întoarce troleul, am găsit-o încă de la prima oră, la intrarea în piaţă, stând în faţa unei alimentare şi muşcând cu poftă, dar cu greutate, dintr-un colţ de pâine, pentru că nu mai are niciun dinte. Îmbrăcată cu mai multe rânduri de haine ponosite, pentru a se proteja de frig şi pentru că sunt singurele pe care le are, femeia ţine strâns în mână sacoşa de plastic în care îşi cară zi de zi „averea”. E intimidată de orice privire fixă şi pare să se teamă de ceva, pentru că la vederea aparatului foto se face nevăzută prin mulţime, gesticulând şi scoţând sunete dezarticulate, într-un limbaj doar de ea ştiut.

Trecutul femeii pare să fi fost marcat de violenţe

Vânzătoarele din piaţă o ştiu şi s-au obişnuit cu ea. Doar câteva dintre ele i-au câştigat încrederea şi au încercat să-i afle povestea, însă nu au reuşit să-i înţeleagă nici măcar numele. Au botezat-o Maria, iar ea pare că ar răspunde la noua identitate. Cu greu femeile au aflat că Maria a plecat de acasă, din Timişoara, pentru că nu mai suporta bătăile pe care le primea de la sora sa, care îi încasa şi pensia. Tot acestea au observat că Maria se teme de spaţiile închise şi mai ales de bărbaţi, însă are momente când e violentă şi sare la bătaie din senin. Trauma femeii, repulsia faţă de bărbaţi, dar şi comportamentul imprevizibil, uneori violent, o transformă într-un pericol pentru cei din jur. Vânzătoarele povestesc că au surprins-o pe Maria scuipând trecătorii şi că a sărit de câteva ori să-l bată pe fiul unei colege, un băiat de tarabă. „Nu i-a făcut nimic. Dar de fiecare dată când îl vede se manifestă urât, probabil că îl confundă cu cineva din trecut. Nu ştim ce-o fi în capul ei”, adaugă una dintre comerciante.

Probleme psihice şi refuzul internării

E clar că în spatele aspectului dezordonat şi al hainelor mizere se ascund şi grave probleme psihice. Tot clar e că locul unei astfel de persoane nu e pe stradă. Femeile care o ştiu spun că nu au cunoştinţă să fi fost luată vreodată de poliţie sau să fi fost dusă la vreun centru. Ştiu doar că de fiecare dată când Maria vede un om în uniformă fuge. Iar în momentul în care femeile care vând în piaţă îi propun să o ducă la azil, unde are un acoperiş şi o farfurie de mâncare, devine agitată sau le explică mai mult prin semne că nu are acte.

Nu e plăcut să vezi astfel de oameni la fiecare colţ de stradă. Şi e cu atât mai neplăcut atunci când sufletele astea rătăcite atentează la normalitatea trecătorilor, umblând dezbrăcaţi, scoţând tot felul de sunete dezarticulate, scuipând şi înjurând fără motiv, în stânga sau în dreapta.

viata-libera.ro

Centrul de adăpost - sprijinul pe care oamenii străzii îl refuză

În Galaţi există un centru pentru persoanele fără adăpost în incinta Spitalului de Psihiatrie şi are o capacitate de 78 de locuri. Oamenii străzii ajung aici de cele mai multe ori după ce au fost ridicaţi de Poliţie şi rareori solicită internarea din voinţă proprie. „Se fac numeroase acţiuni în care persoanele fără adăpost sunt luate şi duse la centru, unde sunt deparazitate şi tratate corespunzător. Problema e că aceştia stau în centru câteva zile, până se întremează, apoi se întorc din nou în stradă. Nu pot fi ţinuţi acolo împotriva voinţei lor”, informează Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei. În cazul persoanelor venite din alte oraşe şi care s-au aciuat pe străzile din Galaţi, poliţia îi ridică şi îi trimite în localităţile de origine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cersetorul Andrei e vai de capul lui... Inainte era si el aciuat pe langa biserica Sf. Ana, era curat imbracat si se simtea si el, intr-un fel, util. Pe urma a inceput sa bea, a ajuns in strada.

Acum tot ce castiga bea. Se duce la o bodega dosnica si pt. ca n-are voie inauntru deoarece puuute rau! face banii castigati pe din doua cu cineva care ii cumpara de baut... si se intoarce iar in strada sa reia ciclul.

Acum nu cred ca poate fi ajutat dandu-i bani pentru ca ii bea mai rau i se face.

A... si cand n-are bani de bautura face urat, e chiar violent (verbal, ca atat mai poate)... in rest e respectuos.

Link to comment
Share on other sites

Asta e una dintre monezile de schimb ale prapaditului asta de sistem.. Centrul de adăpost - sprijinul pe care oamenii străzii îl refuză ? Hai sa fim seriosi.. daca era un centru primitor, cu toate cele de trebuinta si cu oameni specializati care cauta sa-si faca meseria (nu neaparat sa le faca bine amaratilor astia moaca) in loc sa se bucure la banii pe care-i fura si care s-ar cuveni cersetorilor, atunci am avea o rezolvare a problemei. Dar cata vreme cei care ar trebui sa-si faca treaba dorm in papusoi (si ma refer aici si la Biserica, cea care ar trebui sa rupa randurile in a le da o mana de ajutor, ca exemplu mai inainte de toate), astfel de peisaje vor fi la vedere pana lumea va intelege ca vina e a noastra, a tuturor, si va exista implicare totala in rezolvarea problemei.

Link to comment
Share on other sites

@riaji

Aici te contrazic. Centrele - asa cum sunt, mai dotate sau mai putin dotate - isi fac "meseria". Problema e ca nu aceste centre de primire sunt solutia. Acestea sunt doar solutii pentru o zi, o saptamana, o luna.

Asa cum ai mentionat - si aici suntem pe aceeasi lungime de unda - biserica ar putea si mai ales ar trebui sa faca mult mai mult. Dar cum grija lor a fost sa-si "recupereze" Muzeul de Arte Vizuale pentru a avea unde sa-si taraie anteriile (sper ca e corect), cum poti ca crezi ca o chestie condusa de Casio va face ceva?

Link to comment
Share on other sites

... :( ...

SIGUR E RAU!!!

ce e muuult mai sigur este ca dupa iarna asta si dupa inca doi ani, aceste personaje se vor inmulti "precum ciupercile dupa ploaie..."

americanii au aplicat o solutie mai acum fo' 100 de ani

cum noi suntem cam in aceeasi perioada de dezvoltare :P, o putem aplica si noi!!!

J'

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Frigul îi adună de pe străzi pe amărâţii Galaţiului

Valul de frig din luna octombrie îi goneşte pe gălăţenii fără adăpost spre centrul de primire al Primăriei. În doar câteva zile, Centrul de Urgenţă aproape s-a umplut. Dacă duminică acolo se adăposteau 70 de oameni, până miercuri s-au mai adăugat încă 20 de persoane. Clădirea municipalităţii are 100 de paturi, iar în momentul de faţă, în interior, sunt cazate 93 de persoane. Este o creştere cu 30 la sută faţă de săptămâna trecută, iar autorităţile se aşteaptă ca fenomenul să continue. Problema este că locurile pot fi suplimentate, dar nu prea mult. Practic, prin montarea unor paturi de campanie se poate ajunge la cel mult 110 oaspeţi. Iar frigul cel mare încă nu a venit.

În afara patului de dormit, cei din Centrul de Urgenţă al Primăriei beneficiază de mese calde şi acces la duşuri şi toalete. Hrana este asigurată prin intermediul Cantinei de Ajutor Social iar din mai multe surse, oamenii primesc şi diverse obiecte de igienă personală, medicamente antigripale şi îmbrăcăminte. Conform legii, nimeni nu poate sta în adăpost mai mult de 90 de zile, dar perioada poate fi prelungită în situaţii excepţionale, pe timpul sezonului rece (noiembrie-aprilie).

Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi este situat pe strada Alexandru cel Bun, în spatele Spitalului Municipal „Elisabeta Doamna". În fiecare an, insituţia subordonată Primăriei adăposteşte, în medie, 60 de persoane, lunar. Clădirea devine arhiplină în timpul iernii, când Poliţia Locală îi adună de pe străzi pe toţi cei fără adăpost.

regionalpost.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Zece persoane fără adăpost, ridicate de pe stradă

Directorul Poliţiei Locale le-a solicitat şefilor de la cele cinci secţii vigilenţă maximă în cazurile persoanelor fără adăpost, mai ales că temperaturile, pe timp de noapte, sunt negative.

„Încercăm să îi ducem la Centrul de Urgenţă pe cei care nu au locuinţe, iar în cazul în care au familii, persoanele găsite pe stradă ajung la casele lor. Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă pot fi internate doar cu acordul lor”, ne-a declarat Mihai Manoliu, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Doar în ultima săptămână, poliţiştii locali au ridicat de pe stradă zece persoane fără adăpost. În acest moment, în Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost sunt cazate 110 persoane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Din cauza frigului, centrul pentru oamenii străzii este suprasolicitat

Iarna grea care a început în forţă, viscolul şi temperaturile negative, mai ales în cursul nopţii, au dus la suprasolicitarea Centrului de Cazare în Regim de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost. Tineri dar şi vârstnici, aruncaţi de furtunile vieţii în stradă, şi care riscau să îngheţe dormind prin scări de bloc, cimitire sau în piaţă, au găsit un loc unde să se apre de frig şi să mai treacă o iarnă.

„Sunt orfan şi după ce nu am mai stat în cămin am rămas pe străzi. Dormeam în scările blocurilor, dar mă vedeau oamenii şi chemau garda. Dacă aici nu mai găseam loc, mă duceam la Iaşi sau la Bucureşti, că sunt şi acolo centre de noapte, şi am mai fost. E cam greu aici cu mâncarea, dar asta e, măcar am un loc cald aici. E a doua iarnă în care stau aici”, a spus Remus Vasile Feraru, de 26 de ani.
Alţii locatari temporari ai centrului au, cel puţin teoretic, casă, dar din cauza unor dispute familiale, au ajuns în stradă în plină iarnă. „M-a dat afară tata din casă, că s-a despărţit de mama şi uite aşa am rămas pe stradă. Nu am unde să mă duc. Mai muncesc cu ziua, dar nu am cum să închiriez ceva. Am dormit în cimitir, şi afară, şi într-o baracă, dar era tare frig şi acum sunt aici. Oricum, nu trebuia să fim văzuţi în cimitir şi nu puteam face focul. E bine că este cald. Mâncare nu ai dacă nu lucrezi la stat, la Gospodărire Urbană”, a spus Bogdan Pragă, de 30 de ani.
Şi bătrânii văd în acest centru ultima cale de a se feri de frigul iernii. „Dormeam în piaţă, printre boschetari, că deh, casă nu mai am, au jefuit-o prietenii mei. Soţia a murit, iar un fiu am la Mangalia, dar nu am ţinut legătura nici cu el, nici cu nepoata. Sunt singur şi am pensia mică. Nu ştiu ce făceam dacă nu găseam aici un loc să mă feresc de frig…”, a spus Fănică Lucan, 86 de ani, alt locatar al centrului.
Deşi nici nu a început gerul crunt, centrul din Galaţi pentru oamenii străzii este plin, chiar a depăşit capacitatea sa iniţială. „Centrul nostru de urgenţe pentru persoane fără adăpost este suprasolicitat din cauza temperaturilor scăzute. Capacitatea este depăşită deja, avem 109 persoane faţă de 100, cât are centrul capacitatea iniţială. Le oferim masă, condiţii de cazare şi asigurarea igienei personale. Putem suplimenta numărul de locuri până la 120 dacă situaţia o impune”, a declarat Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pentru anul viitor, Primăria Galaţi dispune de fonduri europene deja aprobate pentru construirea unui nou centru de zi. Cei de la centru se aşteaptă ca numărul persoanelor fără adăpost să crească.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Aglomeraţie la Centrul de Adăpost. De pe stradă, câte doi în pat!

Deși capacitatea Centrului de Urgență pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei municipiului Galați este 100 de locuri, conducerea unității a suplimentat cu 20 numărul de paturi, având în vedere că gerul din ultimele zile a făcut să crească numărul celor care vin să înnopteze aici. Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galați, Emanuela Turcu, numărul celor internați, în prezent, la Centrul de Urgență, a ajuns la 129. Din acest motiv, unii din cei cazați la centru dorm și câte doi în pat.

Numai în ultimele trei zile, poliţiştii locali au internat la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost 12 persoane. Potrivit Biroului de Presă al Poliției Locale Galați, cei 12 provin din municipiul şi judeţul Galaţi (localităţile Ghidigeni, Suceveni, Scânteieşti), dar şi din judeţele Prahova şi Vaslui. Alte 11 persoane fără adăpost, identificate de polițiștii locali, au refuzat internarea. Conform legii, persoanele fără adăpost găsite în stradă pot fi internate doar cu acordul lor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Oamenii fără adăpost sunt strânşi de pe străzi. Unii refuză internarea în centrele de ocrotire, chiar dacă riscă să moară de frig

Temperaturile scăzute din timpul nopţii, dar şi precipitaţiile anunţate pentru următoarele zile, i-au determinat pe poliţiştii locali să acţioneze pentru identificarea persoanelor fără adăpost, acţiune care are ca scop principal internarea acestora în centrele special amenajate.

Poliţiştii locali diin Galaţi au condus la instituţiile de ocrotire un număr de patru persoane fără adăpost în ultimele zile, însă alte şase au refuzat internarea. Persoanele fără adăpost provin din Galaţi, Braşov şi Tulcea.

La acţiunea organizată de poliţiştii Secţiei nr. 2 Poliţie Locală au participat şi asistenţii sociali din cadrul Centrului de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, angajaţi Ecosal, care au igienizat locaţiile unde se adăpostesc oamenii străzii, dar şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă pot fi internate doar cu acordul lor.

Poliţia Locală Galaţi monitorizează periodic persoanele fără adăpost, având în vedere că acestea sunt imprevizibile. Sunt oameni ai străzii care se întorc în zonele de unde provin şi persoane care aleg să trăiască în municipiul Galaţi. În perioada următoare, acţiuni similare vor avea loc pe toată raza municipiului Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

În plin Cod portocaliu de ger, oamenii străzii din Galaţi refuză internarea

Poliţia Locală Galaţi anunţă că, în ultimele nopţi, poliţiştii locali din Galaţi au internat 13 persoane fără adăpost, iar alte 37 au refuzat internarea. În aceste situaţii de refuz categoric, oamenii legii au verificat adăposturile improvizate chiar şi de două trei ori pe noapte, pentru a vedea în ce condiţii sunt oamenii străzi. Acolo unde poliţiştii locali au constat că se impune internarea unor persoane, au apelat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. "De la începutul anotimpului rece, poliţiştii locali de la nivelul municipiului Galaţi au internat la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” sau Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, în funcţie de situaţie, un număr de 54 persoane fără adăpost, alte 99 refuzând internarea. Persoanele fără adăpost care au refuzat internarea provin din judeţele: Galaţi, Brăila, Tulcea", se arată într-un comunicat al Poliţie Locale Galaţi.

Poliţia Locală Galaţi anunţă că şi pentru următoarele zile poliţiştii locali din cadrul celor cinci Secţii de Ordine Publică şi Intervenţie Rapidă îşi vor concentra activitatea asupra persoanelor fără adăpost, în timp ce Serviciul de Siguranţă Rutieră, va fi prezent cu patrule în toate punctele importante ale municipiului pentru fluidizarea traficului rutier. Dacă situaţia o va impune, Poliţia Locală Galaţi este pregătită să intervină în teren cu un total de 133 poliţişti locali de ordine publică şi siguranţă rutieră şi 19 autoturisme de serviciu.
"Pe toată perioada de menţinere a codurilor meteo de ger şi căderi abundente de zăpadă, personalul Poliţiei Locale Galaţi va acţiona în medie cu cel puţin zece patrule de ordine publică, două de rutieră şi una de intervenţie rapidă pe tura de serviciu (8 ore), deci în 24 de ore avem în teren peste 30 de echipaje pentru a interveni în situaţii deosebite prilejuite de vremea extremă. Am instituit la Poliţia Locală Galaţi nivelul II de alertă care presupune chemarea la serviciu a unei pătrimi din efectiv, dublarea cu şefii de secţii şi de serviciu la dispecerat şi reşedinţa secţiilor, în program de permanenţă, pentru a coordona activităţile direct din teren, concomitent cu desfăşurarea şi a celorlalte activităţi specifice”, a menţionat Petrică Hahui, director general Poliţia Locală Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Zeci de oameni ai străzii, cazaţi la Centru de Urgenţă

Numărul oamenilor străzii cazaţi în adăposturile special amenajate de autorităţile locale a crescut în ultimele zile, în urma ninsorilor şi gerului. Un număr de 29 de oameni ai străzii au fost internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi, de la declanşarea codurilor de vreme rea, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Matei.

Potrivit sursei citate, alte 57 de persoane fără adăpost de pe raza municipiului Galaţi au refuzat internarea, acestea provenind din judeţele Galaţi, Vaslui, Brăila, Tulcea. "În aceste situaţii de refuz categoric, oamenii legii au verificat adăposturile improvizate chiar şi de două trei ori pe noapte pentru a vedea în ce condiţii stau oamenii străzii. Acolo unde poliţiştii locali au constatat că se impune internarea unor persoane, au apelat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă", a spus Aurelia Matei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

La Galați trăiesc 296 de oameni ai străzii

În cadrul Planului Hibernal 2017/2018, demarat în decembrie anul trecut și încheiat pe 1 martie, una dintre activitățile derulate constant de Poliția Locală a fost protejarea în perioadele cu temperaturi scăzute a persoanelor fără adăpost. Potrivit directorului Poliției Locale, Petrică Hahui, polițiștii locali au identificat 296 de persoane fără adăpost, dar numai aproximativ o treime dintre acestea au acceptat internarea la Centrul de urgență al municipalității de pe strada Alexandrul cel Bun.

„În ceea ce privește persoanele fără adăpost, persoane despre care zicem noi că sunt în stradă, Poliția Locală a identificat 296 de persoane. Dintre acestea, 90 au fost internate la Centrul de Urgență pentru Persoane fără adăpost, iar 206 au refuzat internarea. Din cele 206 care au refuzat internarea, trebuie să știți că ele nu se aflau în risc de a avea hipotermie sau într-o stare de pericol care să necesite măsuri de internare în instituții spitalicești”, ne-a declarat Petrică Hahui.

Și în cazurile celor 206 persoane fără adăpost care au refuzat internarea polițiștii locali s-au asigurat că nu există riscul de a fi găsite înghețate: „Toate situațiile de refuz au fost analizate, am stabilit că nu sunt în pericol și au fost lăsate acolo unde le-am găsit întrucât nu le putem îngrădi dreptul de a circula liber pe teritoriul municipiului”, a adăugat Hahui.

În măsura în care vor mai fi nopți cu temperaturi scăzute, polițiștii locali vor  continua adunarea persoanelor fără adăpost și internarea lor la centrele specializate.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Şase persoane internate în adăposturi la Galaţi în urma temperaturilor scăzute din ultima perioadă. Beţivii şi drogaţii vor ajunge direct la Psihiatrie

Şase persoane fără adăpost au fost internate la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost  din Galaţi şi trei la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, iar două au refuzat internarea.

În perioada 1 decembrie 2018 - 31 martie 2019, Poliţia Locală Galaţi va derula planul de măsuri „Hibernal 2018 - 2019”, ce are ca obiectiv principal înlăturarea efectelor ninsorii pe perioada anotimpului rece şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă în rândul participanţilor la traficul rutier din Galaţi.

De asemenea, poliţiştii locali vor acţiona pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiţi într-o asemenea situaţie vor fi internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea vor fi iniţial internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă pot fi internate doar cu acordul lor.

Poliţia Locală Galaţi este pregătită să intervină în teren, în situaţii speciale, cu 132 de poliţişti locali de la ordine publică şi siguranţă rutieră şi 14 autoturisme de serviciu. „Şi în acest an, Poliţia Locală Galaţi va derula Planul de măsuri „Hibernal 2018 - 2019”, care va avea ca principale directive, identificarea persoanelor fără adăpost şi încredinţarea acestora instituţiilor publice de asistenţă socială, respectiv acordarea sprijinului necesar instituţiilor statului, pentru deszăpezire, fluenţa traficului şi la nevoie acordarea de ajutor persoanelor aflate în situaţie dificilă.

Toate aceste activităţi pe care ni le-am asumat sunt atribuţii în actele normative care reglementează activitatea poliţiştilor locali şi împreună cu celelalte organe abilitate, ne-am propus ca în acest sezon rece să oferim cetăţenilor municipiului şi nu numai, un confort urban şi social sporit.

Acţiunile se vor derula pe toată perioada anotimpului de iarnă, iar în ceea ce priveşte modul de sesizare a unor neregularităţi, prezenţa unor persoane fără adăpost, etc., reamintim că Poliţia Locală Galaţi poate fi apelată la numărul de telefon 0236/955”, a declarat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Frigul măreşte numărul celor care ajung în Centrul persoanelor fără adăpost

Abandonaţi de familii sau pur şi simplu rămaşi singuri pe lume oamenii străzii sunt principalele victime ale gerului. Frigul din ultima perioadă i-a făcut pe mulţi să accepte ajutorul oferit de poliţiştii locali şi să fie de acord cu internarea în centrul persoanelor fără adăpost din cadrul Primăriei Galaţi.

,,Au fost mai multe solicitări în ultima vreme. Noi monitorizăm cazarea persoanelor fără adăpost. În centrul nostru, începând cu data de 16 noiembrie, atunci când au scăzut temperaturile, până astăzi, au fost cazate un  număr de 40 de persoane. Noi ne aşteptăm ca în aceste perioade reci să crească numărul solicitărilor . Din păcate sunt şi persoane care iniţial sunt preluate şi ajung în centrul nostru  de către poliţiştii locali sau de către echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă dar apoi, a doua zi, solicită plecarea în oraş şi nu mai revin . Noi suntem pregătiţi şi  putem extinde capacitatea centrului astfel încât să asigurăm asistenţă  tuturor celor care au nevoie”, a precizat Viorica Colac, Centrul de Urgenţă Persoane fără adăpost.

Până acum în centru sunt 80 de persoane.  Poveştile celor care au ajuns aici sunt toate marcate de pierderi ale rudelor şi odată cu acestea şi ale caselor în care locuiau. Unii dintre gălăţenii pe care soarta i-a lăsat sub cerul liber spun că dacă nu ajungeau în centru, unde vin şi de trei sau patru ani, erau demult morţi.

,,Eram mort clar la gerul care a fost acum patru zile , de când am ajuns aici. Altfel nu veneam dar la frigul de afară nu mai puteam dormi în parc , sub cerul liber. Nu ştiu ce mă făceam dacă nu ajungeam aici unde e cald. Ştiu că au murit şi oameni ,stiu că şi unora care au rămas pe străzi li s-au tăiat picioarele că au făcut cangrene de la degerături “, spunea  Dumitru Uzel, un gălăţean de 58 de ani care, de când a pierdut casa şi este în procese, a pierdut şi familia şi stă sub cerul liber.

Cadrele medicale avertizează toată populaţia nu doar oamenii străzii că gerul le poate curma viaţa. Vizate sunt mai ales  persoanele cardiace, alţi  bolnavi cronic dar şi consumatorii de alcool. ,,Sa fie extrem de atenţi pentru că un val de frig îi poate omorâ la prima ieşire mai ales dacă este şi vânt. Să nu iasă din case sau să caute adăpost şi să iasă doar în  situaţii cu totul deosebite. Este imperios necesar să se protejeze termic cât mai bine. Desemenea,  să evite consumul de bauturi alcoolice care combinate cu frigul duc la agravarea bolii şi chiar la deces “, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.

De la mijlocul lunii noiembrie poliţiştii locali gălăţeni verifică străzile şi aduc oamenii fără adăpost în Centru, asta evident dacă şi aceştia sunt de acord. Faptul că în ultima săptămână în judeţul Galaţi au murit patru oameni de frig îi face pe mulţiu dintre cei fără adăpost să accepte să fie internaţi în centrul celor fără casă.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Gerul a umplut până la refuz Centrul pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi

Avalanşă de oameni ai străzii la Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială din Galaţi. Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile au umplut până la refuz clădirea dedicată special pentru cei fără adăpost. Sunt peste 100 de oameni cazaţi într-un spaţiu care, după noile norme europene, ar avea disponibile doar 44 de locuri. "În regulament sunt stipulate 44 de locuri de cazare şi în prezent sunt 100 de persoane. Centrul de Urgenţă face eforturi pentru a asigura cazare pentru toate persoanele care au nevoie în această perioadă rece. Deci, cu siguranţă, nimeni nu va rămâne fără adăpost şi sprijin", a precizat Viorica Colac, director Centru de Urgenţă şi Asistenţă Socială Galaţi.

Toate paturile sunt ocupate şi se suplimentează locurile din cauza numărului mare de cereri. Ca să nu îngheţe, oamenii au venit din proprie iniţiativa sau au fost aduşi de ambulanţe după ce i-au găsit pe străzi aproape degeraţi. "În stradă acum nu se poate sta. Este o mână de ajutor întinsă de acest centru. De obicei, iarna sunt mai mulţi, dar ne descurcăm şi aşa. Chiar dacă e înghesuială uneori, tot e mai bine decât afară", a spus Sava Apostol, unul dintre oamenii străzii cazaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei municipiului Galaţi. Oamenii sunt cazaţi timp de trei luni de zile, perioadă în care au asigurat un pat, trei mese calde, asistenţă medicală şi consiliere psihologică. Mulţi au depăşit deja cele trei luni, însă conducerea face eforturi pentru a-i caza în continuare, mai ales pe timpul anotimpului rece.

Zeci de persoane fără adăpost, depistate de poliţişti pe străzile din Galaţi

În ultimele zile cu temperaturi scăzute, la nivelul municipiului Galati poliţiştii locali au avut ca prioritate depistarea şi internarea persoanelor fără adăpost. În doar câteva zile oamenii legii au găsit în stradă un număr de 25 de persoane, 14 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de 11 au ajuns în instituţii de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanţe şi transportate la unităţile medicale. De la începutul anotimpului rece în atenţia poliţiştilor locali au fost un număr de 110 persoane fără adăpost, 57 dintre acestea fiind internate în centrele specializate.

La nivelul municipiului Galaţi în această perioadă se află în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2018 - 2019”. În cadrul acestui plan poliţiştii locali acţionează şi pentru identificarea persoanelor fără adăpost. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. Poliţia Locală Galaţi precizează că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

144 de persoane fără casă identificate de polițiștii locali din decembrie până în ianuarie

Tuturor li s-a oferit posibilitatea de a fi duse și internate în Centrul de Adăpost în Regim de Urgență al Primăriei Galați. Acolo beneficiază de mâncare caldă , cazare și asistență medicală. Trebuie însă să respecte normele de conviețuire într-o comunitate. Din păcate polițiștii locali au întâmpinat și refuzuri. "Polițiștii locali au acționat pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Oamenii legii au depistat un număr de 47 de persoane, iar dintre acestea doar 15 au fost internate restul de 32, refuzând ajutorul. În lunile decembrie și ianuarie, la nivelul municipiului Galați, polițiștii locali au identificat în jur de 144 de persoane fără adăpost”, se arată în comunicatul poliției locale Galați.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Doar 8 din 35 de persoane fără adăpost au acceptat internarea în centre specializate

Doar opt persoane fără adăpost din 35 depistate de poliţiştii locali, în week-end, au fost internate în centrele specializate din municipiul Galaţi, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Matei. Potrivit acesteia, poliţiştii locali au găsit în stradă un număr de 35 de persoane, dintre care 27 au refuzat internarea, iar restul de opt au ajuns în instituţii de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanţă şi transportate la unităţile medicale.

Acolo unde oamenii străzii au refuzat să se interneze la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, voluntarii Asociaţiei pentru Salvare, Recuperare şi Ajutor Umanitar Galaţi le-au pus la dispoziţie produse de cazarmament, îmbrăcăminte, hrană şi ceai cald.

"De la începutul anotimpului rece poliţiştii locali de la nivelul municipiului Galaţi au în atenţie situaţia persoanelor fără adăpost. Trebuie precizat că acestea pot fi internate doar cu acordul lor. De asemenea, şi pentru următoarele zile oamenii legii îşi vor concentra activitatea asupra oamenilor străzii, evitând astfel producerea unor evenimente nedorite", a precizat Matei.

La nivelul municipiului Galaţi se află în derulare Planul de măsuri "Hibernal 2020 - 2021", în care un punct important îl reprezintă identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiţi într-o asemenea situaţie sunt internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi.

"Având în vedere condiţiile meteo specifice anotimpului, îndeosebi gerul extrem instalat în zona noastră, în ciuda faptului că majoritatea poliţiştilor locali sunt angrenaţi în activităţi de prevenire a infectării cu noul coronavirus şi măsuri pentru vaccinarea populaţiei, am organizat o acţiune pentru găsirea, identificarea şi internarea persoanelor fără adăpost în centre sau unităţi medicale. Până în prezent am reuşit să acordăm ajutor acestor categorii de persoane care se află în situaţia de a nu avea o locuinţă sau un loc unde să se adăpostească de gerul extrem, şi chiar să le oferim îmbrăcăminte, hrană, ceai, consiliere în cooperare cu o asociaţie de profil. Vom continua aceste activităţi şi în perioada următoare", a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

51 de oameni ai străzii nu au vrut să fie cazaţi în centrele Primăriei Galaţi

La Galaţi, oamenii străzii au refuzat adăposturile oferite de autorităţile locale, în ciuda gerului de peste noapte. În ultimele zile, poliţiştii locali au internat 13 persoane fără adăpost, iar alte 51 au refuzat internarea. „64 de persoane fără adăpost au fost depistate de poliţiştii locali în urma unor razii care au avut loc ca urmare a derulării unui plan de acţiune, privind reducerea riscurilor de producere a hipotermiei în rândul acestor oameni. Astfel, în ultimele nopţi, poliţiştii locali de la nivelul municipiului Galaţi au internat 13 persoane fără adăpost, iar alte 51 au refuzat internarea”, a anunţat Poliţia Locală Galaţi.

O  acţiune similară a avut loc şi în luna ianuarie 2021. La momentul respectiv, poliţiştii de la nivelul celor cinci secţii de ordine publică au găsit în stradă un număr de 35 de persoane, 27 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de opt au ajuns în instituţii de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanţă şi transportate la unităţile medicale.

Până la finele lunii februarie 2021, la nivelul municipiului Galaţi se află în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2020 - 2021”. Unul dintre obiectivele acestuia fiind îndeplinirea atribuţiilor legale privind persoanele fără adăpost, aflate în risc socio-medical. Doar cu acordul lor, cei găsiţi într-o asemenea situaţie, sunt internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Persoane fără adăpost, într-o stație de autobuz din centrul oraşului

Cei care au trecut marți, în jurul prânzului, prin dreptul stației de autobuz de la Parfumul Teilor, au remarcat că doi indivizi certați cu bunele moravuri și cu legea bunului-simț, se aciuaseră în refugiul stației de autobuz.

Gălățenii care treceau pe trotuar prin fața stației sau cei care coborau din autobuz erau înjurați și chiar amenințaţi cu un cadru metalic pe care unul dintre oamenii fără adăpost se sprijinea. Așa cum era și firesc, am solicitat ajutorul Poliției Locale, al cărei echipaj a ajuns la faţa locului în doar trei minute.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Cam așa ar fi trebuit să fie situația, însă în practică lucrurile stau total diferit. Deși, după ce au făcut verificări, au aflat și unde au domiciliul, polițiștii de la Locală s-au trudit minute bune să îi convingă pe cei doi să se lase duși spre centrul unde sunt găzduite persoanele fără adăpost. Aceștia refuzau vehement să se întoarcă în adăpost, unde ar fi urmat să se spele și să renunțe la bătură, ceea ce nu li se părea deloc o alternativă de luat în calcul. Şi de ce ar fi plecat, dacă, pe banca din stația unde se adăpostiseră, aveau mâncare primită din mila trecătorilor, băutură și un loc unde să stea la soare? Pentru că ne-am permis să îi deranjăm încercând să aflăm câte ceva despre ei, din dorința de a-i ajuta, am fost și noi recompensați cu înjurături.
Ciudat este faptul că, deși cei doi făceau un spectacol macabru în plin centrul orașului, cetățenii treceau nestingheriți prin zonă, privind curioși, fără însă ca cineva să ia atitudine și să sune autoritățile competente. „Este deplorabil că, în România secolului acesta, există încă astfel de persoane. Trebuie sunat la poliție să vină să îi ia, pentru că este totuși o stație de autobuz, un loc public, și nu este în regulă să fie aici”, ne-a declarat un cetățean care aștepta liniștit autobuzul lângă refugiul Transurb.
Unul din cei doi, aflat în stare avansată de ebrietate și sprijinit în cadru, nu a vrut sub nicio formă să părăsească culcușul, aşa că oamenii legii au chemat ambulanța. Din păcate, pentru un caz de acest gen se mobilizează atât oamenii legii, cât și cadre medicale, care pierd timp prețios pentru a convinge un om al străzii să se lase dus. După ce ajung la unitățile spitalicești,  primesc ajutor medical de urgență și de scurtă durată, după care sunt îndrumați să se întoarcă în centrul pentru persoane fără adăpost. În scurt timp, ei ajung din nou în stradă, acolo unde primesc mâncare și bani de la cetățenii cu suflet, dar unde nu sunt împiedicați de nimeni să consume băuturi alcoolice și să facă scandal.

Sprijin de la SMURD

Oamenii legii au chemat în ajutor cadrele medicale, un echipaj SMURD preluându-l din stradă pe cetăţeanul turmentat și, împreună cu echipajul de la poliție, l-au dus la spital. „Din păcate, noi avem nevoie de ajutor, în astfel de cazuri, de la cei de la poliție. Indivizii pe care îi luăm din stradă, de  cele mai multe ori sunt agitați și în Ambulanță devin agitați, agresând personalul de pe salvare. Este o situație delicată, iar acești indivizi trebuie transportați cu ajutorul poliției. Din păcate, peste câteva ore ei ajung din nou în stradă și cetățenii ne solicită din nou sprijinul”, ne-a spus dr. Mihai Polinschi, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.