Jump to content

Avocaţii gălăţeni, alungaţi din Palatul de Justiţie


dcp100168

Recommended Posts

Avocaţii gălăţeni, alungaţi din Palatul de Justiţie

Conducerea Curții de Apel Galați a hotărât, de câteva zile, ca trei din cele patru camere destinate avocaților din Baroul local să primească altă destinație. Hotărârea conducerii Curții a fost motivată de faptul că implementarea noului Cod de Procedură Civilă necesită noi spații pentru arhive și pentru alte destinații. În aceste condiții, actul semnat de judecătorul Mihaela Neagu – președintele Curții de Apel Galați, somează Baroul să răspundă până miercuri dacă renunță la închirierea camerelor P8, P11 și P12, dar și să specifice data în care acestea vor fi la dispoziția administrației Palatului de Justiție. Neoficial, conducerea Curții de Apel i-a sfătuit pe avocații din Baroul Galați să se mute pe strada Logofăt Tăutu, acolo unde organizația de avocați are un sediu impropriu.

Măsura abuzivă i-a înfuriat pe cei peste 450 de avocați din Baroul Galați, care și așa dețineau un spațiu mult prea mic în Palatul de Justiție, pentru perioada din zi când erau prezenți la ședințele de judecată. În cursul zilei de miercuri, vor avea loc ședința de Consiliu și Adunarea Generală a Baroului Galați, acolo unde avocații vor hotărâ dacă intră în grevă de reprezentare în dosarele cu arestați. Măsura, afirmă reprezentanți ai avocaților, are drept scop păstrarea celor trei camere pentru uzul apărătorilor, care, altfel, ar fi nevoiți să aștepte intrarea în ședințele de judecată pe holurile instanțelor. Avocații afirmă că există alte soluții pentru nevoia de noi spații a conducerii Curții de Apel Galați. Una dintre soluții prevede desfințarea camerelor de protocol care se află la fiecare etaj al clădirii.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Avocaţii se pregătesc de grevă generală

Nemulţumire în rândul avocaţilor după ce Curtea de Apel Galaţi a notificat Baroul să elibereze până pe 12 noiembrie toate camerele ocupate de avocaţi, inclusiv cea în care îşi are biroul decanul. Excepţie face doar camera în care se află secretariatul Baroului Galaţi, unde ar trebui să stea cei 450 de avocaţi care activează în cadrul structurii.

„Este inadmisibil aşa ceva. Vor să ne înghesuim toţi într-o cameră. Am început să strângem semnături, deja au semnat aproape jumătate din colegii din Barou. Mâine (n.r. astăzi) vom convoca Adunarea Generală a Baroului, pentru a cere intrarea în grevă generală”, ne-a declarat avocata Domnica Toader.

Curtea de Apel Galaţi îşi motivează cererea pe baza faptului că Ministerul Justiţiei a alocat fonduri pentru amenajarea unor camere de consiliu, arhive speciale şi birouri de personal, în condiţiile în care din 2013 va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă. Practic, din 2013 schema de personal a instanţelor gălăţene se va mări substanţial atât în ceea ce priveşte judecătorii, cât şi personalul auxiliar.

„Nu există niciun conflict!”

Tribunalul Galaţi a încheiat anual din 2010 contracte de închiriere cu Baroul Galaţi pentru cinci camere, însă în contextul actual are nevoie de ele pentru a amenaja noile spaţii.

„A fost adoptată recent o ordonanţă de urgenţă prin care au fost alocaţi bani în vederea amenajării camerelor. În discuţiile dintre Tribunal şi Barou, s-a propus să fie eliberate imediat trei camere, urmând să fie lăsate două la dispoziţia avocaţilor. Ce pot să vă spun este că nu există niciun conflict între Barou şi Curtea de Apel. Au existat până acum doar discuţii şi vă pot spune că se va lua o decizie în funcţie de modul cum va evolua situaţia. Noi, la acest moment, nu am fost notificaţi de niciun protest al avocaţilor”, ne-a declarat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

La rândul lor, avocaţii susţin că nu au nicio vină pentru lipsa acută de spaţiu din Palatul Justiţiei şi nu îşi pot desfăşura activitatea în altă parte. O decizie în privinţa declanşării unei acţiuni de protest se va lua astăzi, după organizarea Adunării Generale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Avocaţii au cerut intervenţia Ministerului Justiţiei pentru a rămâne în Palatul Justiţiei

Disputa dintre Barou şi Curtea de Apel Galaţi este departe de a fi încheiată. Consiliul Baroului Galaţi a decis ieri să nu predea cele cinci camere închiriate de Tribunalul Galaţi, aşa cum solicitase Curtea de Apel. Ba, mai mult decât atât, a cerut şi sprijinul Ministerului Justiţiei pentru ieşirea din impas. „Ministerul Justiţiei are obligaţia de a ne asigura spaţii. Noi vom continua discuţiile cu reprezentanţii Curţii de Apel”, ne-a declarat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi. Pe 8.08.2012, Tribunalul Galaţi a pus în vedere Baroului Galaţi că, începând cu data de 01.01.2013, le va mai închiria doar o singură cameră din cele cinci folosite în prezent de avocaţi, dată fiind lipsa acută de spaţiu cu care se confruntă instanţele ce funcţionează în Palatul Justiţiei. „Ca urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură Civilă, în cadrul fiecărei instanţe se vor amenaja noi încăperi cu destinaţia de arhive, camere de consiliu pentru cauze civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat”, ne-a declarat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Mingea este la Curtea de Apel

Ulterior, Tribunalul a propus Baroului să îi închirieze două camere, dar cu condiţia eliberării până pe 12.11.2012 a camerelor P8, P11 şi P12 din Palatul Justiţiei. Şi asta pentru că, în urma rectificării bugetare aprobate de Guvern prin O.U.G. nr. 61/27.10.2012, s-au alocat fonduri pentru amenajarea, la nivelul fiecărei instanţe, de camere de consiliu (conform modificărilor la Codul de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare la începutul anului 2013), iar fondurile respective trebuie cheltuite în regim de urgenţă, respectiv până la data de 15.12.2012. Cum Baroul a refuzat să predea camerele, Curtea de Apel urmează să decidă ce va face, urmând ca şi Ministerul Justiţiei să se pronunţe în acest caz. “Nu putem considera că între Curtea de Apel Galaţi şi Baroul Galaţi ar exista, la acest moment, un conflict. Nu avem cunoştinţă despre intenţia avocaţilor de a declanşa o grevă până la rezolvarea problemei, astfel că nu se poate discuta despre eventuale măsuri ce urmează a fi luate, acestea urmând a fi apreciate în funcţie de modul în care se vor desfăşura evenimentele”, precizează judecătorul Irina Boldea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Curtea de Apel face un pas înapoi în conflictul cu avocaţii

Curtea de Apel Galaţi ia în considerare preluarea altor spaţii din Palatul Justiţiei pentru amenajarea de noi încăperi cu destinaţia de arhive, camere de consiliu pentru cauze civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013. Asta după ce Baroul Galaţi a anunţat că nu va ceda cele cinci camere închiriate de la Tribunal, cel puţin până la sfârşitul anului, când expiră contractul de închiriere.

„Dacă nu vor să plece mai devreme, nu avem ce face. Există un contract de închiriere şi el va fi respectat. Curtea de Apel are în vedere şi alte spaţii, în vederea preluării şi amenajării lor”, ne-a declarat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi. Consiliul Baroului Galaţi a decis anterior să nu predea cele cinci camere închiriate de Tribunalul Galaţi, aşa cum solicitase Curtea de Apel, ba mai mult decât atât, a cerut şi sprijinul Ministerului Justiţiei pentru ieşirea din impas.

E posibil să se piardă banii pentru investiţii

Pe 8.08.2012, Tribunalul Galaţi pusese în vedere Baroului Galaţi că, începând cu data de 01.01.2013, le va mai închiria doar o singură cameră din cele cinci folosite în prezent de avocaţi, dată fiind lipsa acută de spaţiu cu care se confruntă instanţele ce funcţionează în Palatul Justiţiei. Ulterior, Tribunalul a propus Baroului să îi închirieze două camere, dar cu condiţia eliberării până pe 12.11.2012 a camerelor P8, P11 şi P12 din Palatul Justiţiei.

Graba cu care a a acţionat Tribunalul este determinată de rectificarea bugetară aprobată de Guvern prin O.U.G. nr. 61/27.10.2012, în urma căreia au fost alocate fonduri pentru investiţiile amintite anterior (conform modificărilor la Codul de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare la începutul anului 2013). Banii trebuie cheltuiţi în regim de urgenţă, respectiv până la data de 15.12.2012, altfel există şanse mari ca fondurile să fie retrase, iar amenajarea spaţiilor să nu mai poată fi făcută. Asta ar însemna blocarea angajărilor din 2013 şi implicit imposibilitatea funcţionării noilor structuri din cadrul instanţelor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Scandal în Palatul de Justiţie. Avocaţii ameninţă că intră în grevă

Anunţaţi că trebuie să elibereze cele cinci spaţii pe care le ocupă în Palatul de Justiţie în baza unui vechi contract de închiriere, avocaţii gălăţeni ameninţă că vor intra în grevă şi nu vor mai asigura asistenţa juridică la niciun proces. Deşi situaţia trenează de ceva timp, o adresă recent sosită din partea Tribunalului Galaţi a declanşat conflictul.

Poveste cu rădăcini vechi

Toată povestea a început în luna august, când conducerea Tribunalului a notificat Baroul cu privire la faptul că, începând de la 1 ianuarie 2013, spaţiul închiriat de avocaţi se reduce la o singură cameră. „S-a ajuns aici dată fiind lipsa acută de spaţiu cu care se confruntă instanţele ce funcţionează în cadrul Palatului de Justiţie şi necesitatea ca, în viitorul apropiat, urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură Civilă, în cadrul fiecărei instanţe să se amenajeze noi încăperi cu destinaţia de arhive, camere consiliu pentru cauze civile, birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat etc”, ne-a explicat Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.

Din august şi până în noiembrie nimeni nu a luat o decizie. Pe 5-6 noiembrie, decanul Baroului Galaţi a participat la o întâlnire cu reprezentanţii conducerii Curţii de Apel pentru a discuta problema spaţiului. „S-a propus conducerii Baroului Galaţi închirierea, pe viitor, a două camere (faţă de o cameră, cât s-a propus iniţial), cu condiţia eliberării până la data de 12 noiembrie 2012 a camerelor P8, P11 şi P12, care nu vor mai face obiectul închirierii. Aceasta întrucât, în urma rectificării bugetare aprobate de Guvern prin O.U.G. nr. 61/27.10.2012, s-au alocat fonduri pentru amenajarea, la nivelul fiecărei instanţe, de camere de consiliu (conform modificărilor la Codul de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare la începutul anului 2013), iar fondurile respective trebuie cheltuite în regim de maximă urgenţă, respectiv până la data de 15 decembrie 2012”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Galaţi.

În urma notificărilor primite, decanul Ion Popa a răspuns, tot în scris, că avocaţii nu sunt de acord cu propunerile. Ba mai mult, decanul a invocat şi legea avocaţilor, care prevede că „Ministerul Justiţiei este obligat să asigure spaţiile necesare în vederea desfăşurării activităţilor avocaţilor în sediul instanţelor judecătoreşti.” Adresa a plecat şi la Ministerul Justiţiei de unde se aşteaptă încă un răspuns.

Din notificare în notificare

Asta nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Ieri dimineaţă, la Baroul Galaţi s-a primit o nouă notificare, prin care avocaţii erau anunţaţi că de la 1 ianuarie 2013 spaţiile nu vor mai fi închiriate. În aceeaşi adresă, conducerea Tribunalului anunţă că până pe 31 decembrie camerele trebuie eliberate.

Asta i-a supărat foarte tare pe avocaţi, care au anunţat faptul că intenţionează să intre în grevă şi să nu mai asigure astfel asistenţă juridică în niciun proces. „Vom discuta cu domnul decan şi vom lua o decizie cu privire la data la care vom intra în grevă. Vom notifica atât instanţele de judecată, cât şi parchetele ca să fie totul legal. Nu avem intenţia să renunţăm la aceste spaţii, de care avem mare nevoie. Nu este normal ce se întâmplă. Numai la Galaţi se vorbeşte despre aşa ceva. Din câte ştiu este aceeaşi situaţie şi la Tecuci. Simţim că cineva are ceva cu noi. Parcă nu facem parte din aceeaşi breaslă”, ne-a declarat Domnica Toader.

Părere unanimă

Părerea avocatei este împărţită de toţi colegii de breaslă. „Cred că s-a format deja opinia că se poate face justiţie fără avocaţi. Chiar dacă avem cabinete particulare, nu avem şi un tribunal particular. Activitatea noastră se desfăşoară, în cea mai mare parte, în Palatul de Justiţie. Am ajuns să nu mai avem voie să intrăm în clădire prin aceeaşi uşă cu magistraţii şi personalul auxiliar din instanţă. Am ajuns o breaslă fără stăpân, pe care, la acest moment, nu o mai reprezintă nimeni. Măsura dispusă de Tribunal este una abuzivă”, susţine avocata Carmen Negru.

„Nu toată lumea dispune de bani pentru a-şi angaja un avocat, aşa că apelează să avocaţi din oficiu. Dacă vom intra în protest vom vedea cine îi mai apără. Dacă ne vor evacua de aici vom vedea cum se va face justiţie. Atunci când este nevoie de un avocat pentru un oficiu ştiu de unde să ne ia. Dacă nu vom mai fi aici vom vedea cât de repede ne pot aduce în instanţă pentru a intra într-o cauză urgentă”, explică avocata Mariana Morândău.

Avocaţii sunt foarte supăraţi că nu au condiţii pentru a-şi desfăşura activitatea nici măcar pe holurile instanţei. „Într-un proces apar tot felul de neprevăzute. De exemplu, acum trebuie să fac o cerere de care am aflat abia acum, cerere pe care trebuie să o depun urgent la un dosar cu termen astăzi. Acum o scriu aici, în birou. Când nu o să-l mai avem nici nu ştiu unde am să pot sta să scriu o astfel de hârtie. Nici pe hol nu avem asigurate condiţiile pentru aşa ceva”, a adăugat avocata Marieta Popa.

Rezolvarea, într-un eventual proces

Conducerea Tribunalului Galaţi susţine că Baroul Avocaţilor are un spaţiu în proprietate în care ar putea să se mute. „Ştiu că au o clădire pe strada Logofăt Tăutu. De ce nu se mută acolo? Este clădirea lor, o pot amenaja astfel încât să îşi poată desfăşura activitatea acolo. Am înţeles că ar mai avea şi alte spaţii în proprietate”, ne-a spus Carmen Sandu.

Avocaţii au însă răspuns şi la această întrebare. „Clădirea respectivă este o ruină. Acolo dorm boschetarii. Cum să ne mutăm acolo? Eu sunt de părere că nu ar trebui să plecăm. Să ne dea în judecată şi să obţină un ordin de evacuare. Să vedem ce avocat îi va reprezenta”, a conchis Domnica Toader.

Chiar şi decanul Ion Popa s-a gândit la această variantă. Ba mai mult, Popa a pus şi problema strămutării eventualului proces. Decanul a decis că va întruni Consiliul baroului pentru a se lua discuta când şi ce formă de protest vor adopta în perioada următoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Conducerea Tribunalului Galaţi susţine că Baroul Avocaţilor are un spaţiu în proprietate în care ar putea să se mute. „Ştiu că au o clădire pe strada Logofăt Tăutu. De ce nu se mută acolo? Este clădirea lor, o pot amenaja astfel încât să îşi poată desfăşura activitatea acolo. Am înţeles că ar mai avea şi alte spaţii în proprietate”, ne-a spus Carmen Sandu.

situatie ipotetica"

Se aude in boxele de deasupra salii de judecata:

- dl.avocat X este asteptat la sala 2!

raspunsul colegilor:

- este la biroul de pe str.Logofat tautu. ajunge in 5 minute (daca prinde toate semafoarele pe verde)

sau

Aparatorul angajat nu se prezinta intr-un dosar penal.judecatorul dispune:

- luati legatura cu Baroul, sa vina avocatul de serviciu!

- Da domnule judecator, acum pleaca de la Barou (de pe strl.Logofat tautu)...ajunge pana la sfarsitul sedintei

Edited by Legumix
Link to comment
Share on other sites

„Nu vom ajunge la grevă decât în ultimă instanţă”

Consiliul Baroului Galaţi a decis marţi, în urma unei şedinţe, să încerce rezolvarea pe cale amiabilă a disputei cu instanţele gălăţene pe marginea celor cinci camere închiriate, unde îşi desfăşoară activitatea avocaţii. Asta după ce Curtea de Apel Galaţi le pusese în vedere printr-o adresă să predea spaţiile până la sfârşitul lui 2012, inclusiv camera unde funcţionează secretariatul Baroului. “Vom continua discuţiile la Curtea de Apel pentru a găsi o soluţie la această problemă. Cred că putem găsi o rezolvare la nivel instituţional, mi se pare cea mai bună decizie şi vă pot spune că nu vom ajunge la grevă decât în ultimă instanţă”, ne-a declarat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi. Tribunalul intenţionează să amenajeze în camerele unde activează în prezent avocaţii mai multe arhive, camere de consiliu pentru cauzele civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013.

Galaţiul, precedent la nivel naţional

Avocaţii s-au adresat Ministerului Justiţiei, aşa cum le sugerase şi Curtea de Apel, iar decanul a cerut o audienţă la ministrul Mona Pivniceru, în încercarea de a găsi o soluţie la problema spaţiului din Palatul Justiţiei. De menţionat este că Galaţiul este singurul oraş din România, unde amenajarea de spaţii pentru arhive şi camere de consiliu a creat o dispută între avocaţi şi instanţe.La Suceava, Ministerul Justiţiei a amenajat pe cheltuiala sa un spaţiu pentru avocaţi chiar în curtea Palatului Justiţiei, iar conflictul s-a stins din faşă. La Galaţi o parte din avocaţi cred că vor sfârşi prin a fi evacuaţi şi se gândesc la măsuri pentru a preîntâmpina acest lucru. “Dacă ne evacuează, ne legăm cu lanţuri. Spun asta mai în glumă, mai în serios. Nu vreau să ne trezim după Anul Nou că au fost schimbate toate încuietorile la uşi, aşa că o să păzim camerele cu schimbul. Este oarecum deplasat, dar nu avem ce face”, ne-a declarat avocatul Domnica Toader.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Avocatii au dreptate sa fie suparati, iar daca vor fi mutati, vor gasi rapid cai de a fi adusi inapoi Cel mai suparator lucru la aceste articole este, insa, faptul ca ziaristii lu` mos Gerila se grabesc sa dea mai departe parerile acelorasi avocati de ani de zile, de parca ar reprezenta parerea unanima a intregului barou (mai ales cand vorbim de idei cretine de genul pazitului si alte prostii de genul asta).

Link to comment
Share on other sites

ziaristii lu` mos Gerila se grabesc sa dea mai departe parerile acelorasi avocati de ani de zile, de parca ar reprezenta parerea unanima a intregului barou (mai ales cand vorbim de idei cretine de genul pazitului si alte prostii de genul asta).

pentru ca ACEIASI avocati cheama presa la fiecare eveniment. :O)

daca "frosa" aduce ziaristi, doar nu o sa dea interviu "safta :-W

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Spaţiile închiriate avocaţilor în Palatul Justiţiei vor fi restrânse

Avocaţii nu vor mai avea la dispoziţie, începând cu 1 ianuarie 2013, cele cinci camere ocupate în Palatul Justiţiei. Conducerea Curţii de Apel Galaţi ne-a precizat că discuţiile cu avocaţii continuă, dar numărul de camere de care dispun aceştia în prezent se va reduce, însă nu se ştie deocamdată câte spaţii vor mai avea la dispoziţie, deşi au mai rămas mai puţin de două săptămâni până la sfârşitul anului, când expiră contractul de închiriere al Baroului. “Spaţiile avocaţilor vor fi restrânse de la începutul lui 2013”, ne-a declarat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Curtea de Apel Galaţi le pusese iniţial în vedere avocaţilor, printr-o adresă, să predea spaţiile până la sfârşitul lui 2012, inclusiv camera unde funcţionează secretariatul Baroului. Tribunalul intenţionează să amenajeze în camerele unde activează în prezent avocaţii mai multe arhive, camere de consiliu pentru cauzele civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013.

„Este o discuţie la nivel instituţional”

Avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi, susţine că avocaţii nu vor fi nevoiţi să îşi găsească alte spaţii pentru a-şi desfăşura activitatea. “Nu ne dă nimeni afară. Este o discuţie la nivel instituţional între noi şi Curtea de Apel. Vom găsi cu siguranţă o soluţie”, ne-a declarat decanul.

Galaţiul este, deocamdată, singurul oraş din România unde amenajarea de spaţii pentru arhive şi camere de consiliu a creat o dispută între avocaţi şi instanţe. La Suceava, Ministerul Justiţiei a amenajat pe cheltuiala sa un spaţiu pentru avocaţi chiar în curtea Palatului Justiţiei, iar conflictul s-a stins din faşă. Se preconiza ca reprezentanţii Baroului să aibă o discuţie şi cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru a găsi soluţii la această problemă, dar întâlnirea nu a avut deocamdată loc.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Baroul rămâne fără majoritatea spaţiilor din Palatul Justiţiei

Problema spaţiilor ocupate de avocaţi în Palatul Justiţiei s-a tranşat vineri, 18 ianuarie, avocaţii urmând să rămână doar cu două dintre cele cinci camere închiriate până în prezent, după cum ne-a precizat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Contractul de închiriere al avocaţilor pentru aceste spaţii a expirat la finele lui 2012, iar în câteva zile cele trei camere vor fi predate Curţii de Apel, printre acestea numărându-se biroul decanului şi secretariatul Baroului.

Curtea de Apel Galaţi le-a pus în vedere avocaţilor, printr-o adresă, să predea spaţiile până la sfârşitul lui 2012, dar momentul a fost amânat după protestele unor avocaţi. Tribunalul intenţionează să amenajeze în camerele unde activează în prezent avocaţii mai multe arhive, camere de consiliu pentru cauzele civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013. Conducerea Curţii de Apel Galaţi şi cea a Baroului se vor întâlni zilele următoare pentru a stabili data la care vor fi predate spaţiile.
monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Avocaţii gălăţeni nu vor pleca din Palatul Justiţiei

Nimeni nu va părăsi camerele destinate avocaţilor, aceasta a fost decizia Adunării Generale a apărătorilor, care s-a desfăşurat vineri în Palatul Justiţiei. După cum se ştie, aceştia trebuie să părăsească două din cele cinci spaţii pe care le ocupă în prezent. Săptămâna trecută în Consiliul Baroului s-a votat părăsirea spaţiilor dorite de Curte, dar decizia a fost supusă şi Adunării Generale, ştiut fiind că decizia acesteia primează.
Vineri, cea mai mare parte a avocaţilor a fost la Adunare şi cu o singură abţinere, au votat să nu plece. Decanul Baroului, avocatul Ion Popa, ne-a declarat că nu vor părăsi locaţiile cel puţin până la momentul când Ministerul Justiţiei va da un aviz favorabil pentru construirea a două spaţii în Palat. Cele două construcţii, odată ridicate ar urma să rămână în proprietatea Ministerului şi folosite de Barou. Potrivit decanului, decizia adunării Generale va fi comunicată luni Tribunalului Galaţi.
Reamintim că Baroul Galaţi numără aproape 500 de avocaţi, despre care se poate spune că au căzut victime lipsei spaţiilor cu care se confruntă judecătorii. Aceştia au arătat că punerea în aplicare a noului cod civil, care cere ca administrarea de probe să se facă în camere de consiliu, ar duce la această problemă. Interesant este că acestea vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie 2016, tocmai pentru că este cunoscută problema lipsei spaţiilor. Având în vedere că presiunile de a părăsi camerele continuă să existe, dată fiind şi decizia avocaţilor, este puţin probabil să nu iasă scântei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

problema nu este se un spatiu oarecare...ci IN INCINTA PALATULUI. lucru pentru care este nevoie de APROBAREA proprietarului. Ai prins ideea? chiar daca se cumpara intreg blocul turn din spatele palatului, tot inutil era...ca sa ajungi de la sediu la sala...dureaza maca 5 minute  :YMPARTY:

Link to comment
Share on other sites

Daca mergem pe ideea asta ar trebui sa aibe o parcare auto la fiecare etaj - nu mai pierd vremea din Brailei pana in sala sau, si mai bine, sa se mute cu totul in interior, sa se eficientizeze si mai mult activitatea.

Link to comment
Share on other sites

Scandal la Palatul de Justiţie

Vociferări şi nemulţumiri în această dimineaţă la Palatul de Justiţie. Avocaţii baroului gălăţean nu mai au birouri în incinta Palatului de Justiţie, din această dimineaţă. Deşi magistraţii le-au comunicat apărătorilor că de la 1 ianuarie expiră contractele de închiriere şi rămân fără spaţii, judecătorii i-au lăsat totuşi până astăzi în vechile birouri. În această dimineaţă, când au vrut să intre în birouri, avocaţii au găsit lacăte pe uşi şi câte un jandarm care se asigura că intrarea nu este forţată. Apărătorii au început să-şi spună nemulţumirile pe holuri şi spun că sunt hotărâţi să boicoteze procesele, în sensul că nu vor mai acorda asistenţă juridică din oficiu pentru procesele penale.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

La Palatul de Justiţie, zece avocaţi pe metru pătrat!

Realocarea spaţiilor destinate avocaţilor din Palatul de Justiţie conduce la situaţii cel puţin ciudate, precum cea în care într-o cameră de 25 de mp să trebuiască să încapă toţi cei 250 de avocaţi din oficiu. De luni, avocaţii au repartizate la Palatul de Justiţie doar două camere, adică în total 50 de mp, o situaţie „imposibilă”, aşa cum spune Ion Popa, şeful Baroului care numără la Galaţi nu mai puţin de 500 de avocaţi.

Situaţia actuală se datorează faptului că în weekend, preşedinta Curţii de Apel Galaţi a schimbat yalele celorlalte trei camere care erau destinate avocaţilor, încăperi pentru care Baroul nu mai avea niciun fel de contract de închiriere încă de la finele anului trecut. În timp ce avocaţii califică decizia drept un abuz şi se gândesc chiar la grevă, preşedinta Curţii de Apel Galaţi, Mihaela Neagu, spune că încăperile sunt necesare pentru a găsi spaţii pentru alţi 20 de lucrători – cu cât s-a mărit schema la instanţe. 

Evacuarea, în weekend!

„Ne-am trezit că în ni s-au pus lacăte pe uşi, cum s-ar spune, nu mai avem acces înăuntru, avem documente, acte, robele, tot acolo”, a declarat şeful Baroului Galaţi, Ion Popa. Acesta recunoaşte că, legal, cele trei camere cărora li s-au schimbat yalele erau ocupate de avocaţi fără a exista vreun contract de închiriere pe ele. Totuşi, spune avocatul, există explicaţii pentru această situaţie: „În august 2012 ni s-a solicitat să eliberăm camerele P 11,  P 12 şi P 8, având în vedere  dispoziţiile Codului de Procedură Civilă referitor la spaţii – cod care, facem o paranteză, va intra în vigoare abia la 1 ianuarie 2016! Aceste spaţii noi le avem închiriate de ani de zile. Contractele de închiriere se reînnoiesc de la an la an şi la 31 decembrie 2012, când a expirat contractul, am ştiut că nu se va mai reînnoi, ştiam că nimic bun nu se va întâmpla. Noi am solicitat Ministerului Justiţiei să ne creeze posibilitatea să construim în palat alte două spaţii, pe banii noştri, după care vom elibera aceste spaţii. De la Minister nu am primit niciun răspuns, dar noi am solicitat o amânare a predării spaţiilor până la 1 aprilie, dată până la care vom primi un răspuns de la Minister – fie ni se dă avizul şi în două săptămâni construim noile spaţii, care nu vor deranja pe nimeni, nu afectăm cu nimic arhitectura Palatului, fie nu ni se dă aviz şi eliberăm spaţiile, deoarece  suntem oameni de onoare”. Ion Popa spune că legea 51 (art. 38) obligă Ministerul Justiţiei să asigure spaţii avocaţilor, dar nuanţează: „Este drept, avocaţii au cabinete particulare, dar, când ai proces, nu ştii la ce oră începe, iar dacă nu eşti în sală, judecătorul te poate amenda. Practic, un avocat vine la 8.00 în Palatul de Justiţie şi poate sta până la 17.00-18.00, până când este chemat la sală. De aceea avem nevoie de aceste spaţii. Când s-a construit Palatul şi ni s-au alocat aceste spaţii, eram doar 100 de avocaţi, acum suntem 500. În prezent nu mai avem decât două spaţii, din care unul este secretariatul Baroului şi o cameră este destinată avocaţilor din oficiu care sunt 250! Practic, este imposibil să încapă atâţia!”.

Curtea de Apel Galaţi: spaţiile nu mai sunt închiriate din decembrie!

Pe de altă parte, preşedinta Curţii de Apel Galaţi, Mihaela Neagu, spune că avocaţii ştiau că trebuie să evacueze spaţiile respective, dar nu au făcut acest lucru: „Baroul a avut cu Tribunalul Galaţi un contract de închiriere care a expirat la 31 decembrie 2012. Avocaţii au fost anunţaţi din august că nu li se va mai reînnoi contractul pe toată suprafaţa. Acum au contract de comodat pe două din cele cinci camere pe care le aveau, în total au 50 mp. Avocaţilor li s-a pus în vedere ca până pe 7 februarie să elibereze camerele pe care le foloseau fără a avea, practic, acordul nostru”. Mihaela Neagu a explicat şi motivul pentru care decizia de schimbare a încuietorilor camerelor s-a pus în aplicare în weekend: „Vorbim de spaţiile comune ale Tribunalului şi Curţii de Apel. Măsura a fost luată în weekend pentru a evita scandalul aferent. Suntem instituţie publică, avem obligaţia să păstrăm ordinea şi liniştea”. Mihaela Neagu a adăugat că schimbarea yalelor s-a făcut în prezenţa martorilor, că s-a încheiat un proces-verbal în acest sens şi că nimeni nu a pătruns în camerele respective. Aşadar, nu ar trebui să existe suspiciuni cu privire la integritatea actelor din camerele cu pricina. În plus, „jandarmii au chei de la toate birourile din Palatul de Justiţie, iar bunurile de acolo sunt la dispoziţia avocaţilor oricând!, mai spune Mihaela Neagu. Preşedinta a explicat şi viitoarea destinaţie a camerelor: „Aceste camere vor fi amenajate ca birouri. La sfârşitul anului schema s-a mărit, la instanţele de la Palat, cu 20 persoane pentru care trebuie să găsim loc”.

Unii avocaţi se gândesc la grevă

La parter însă, avocaţii care stau acum la o masă din hol – căci nu mai încap în camera alocată – sunt foarte supăraţi. „Eu chiar m-am gândit şi am propus să nu mai intrăm nici noi la sală, să facem grevă, însă nu toţi colegii au fost de acord… Totuşi, o grevă poate fi şi spontană… Ce o să facem? Nu ştiu, probabil că vom scoate mesele şi scaunele şi vom sta în holul Palatului de Justiţie…Vă daţi seama că în 1988, când ne-am mutat aici, eram 100 de avocaţi şi acum suntem 500. Deci, oricum spaţiile nu erau suficiente, dar acum nici pe acestea nu le mai avem!”, a spus avocata Domnica Toader.

Ion Popa însă pledează pentru înţelegere pe cale amiabilă: „Nu sunt de acord să blocăm activitatea instanţelor… Noi sperăm în înţelegerea ministrului Justiţiei şi cerem doar amânarea acestei evacuări până pe 1 aprilie, pentru că este imposibil să încăpem toţi în cele două camere alocate. Practic, în afară de secretariat, cealaltă cameră este alocată avocaţilor din oficiu care sunt 250. Este o cameră de 25 de mp, este imposibil să intre toţi acolo!”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

"(...) cerem doar amânarea acestei evacuări până pe 1 aprilie"

Lasand la o parte ca stiau din august anul trecut ca vor pierde spatiile, totusi, la 1 aprilie (in afara de o pacaleala) ce se va intampla? Sunt mai putin de doua luni pana atunci...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.