Jump to content

Reducere drastică a numărului de case construite la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Investeşte lumea...

"Căpşunarii" au 70 la sută din casele noi din judeţ

* Ponderea locuinţelor de vacanţă nou construite a scăzut an de an, demonstrând diminuarea „apetitului” gălăţenilor pentru acest segment

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în primele trei trimestre din anul în curs au fost date în folosinţă 735 de locuinţe noi în judeţul Galaţi, cu 33 mai puţine decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Cele mai multe dintre aceste clădiri (circa 80 la sută) sunt din cărămidă, beton sau BCA, ceea ce indică faptul că „epoca lutului” este pe cale să apună.

Însă dincolo de statistica „rece” este interesant de ştiut că două treimi dintre locuinţele noi se află în mediul rural şi sunt în marea lor majoritate ‑ circa 70 la sută, potrivit unor statistici neoficiale ‑ investiţii ale persoanelor plecate la muncă în străinătate. Alte 20 la sută dintre casele construite în mediul rural sunt locuinţe din chirpici sau paiantă (ridicate de săteni în regie proprie), iar 10 la sută sunt case de vacanţă. „Am observat că există o tendinţă accentuată ca noile case să fie ridicate din materiale moderne şi că foarte puţini mai apelează la chirpici sau paiantă”, ne‑a declarat Sicuţa Murgu, primarul comunei Vânători, localitatea cu cea mai mare expansiune locativă din judeţul Galaţi.

În urmă cu cinci ani, o statistică similară indica faptul că peste 30 la sută dintre locuinţele nou construite în sate sunt case de vacanţă (reşedinţă secundară pentru persoane cu domiciliul în oraş). Scăderea ponderii locuinţelor de vacanţă în total indică faptul că apetitul gălăţenilor pentru investiţiile de acest gen s‑a temperat, cauzele principale fiind acoperirea în mare măsură a cererii şi perspectiva crizei economice.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28705

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

La Galaţi s-au construit 1.558 de locuinţe în ultimii doi ani

Econtext a realizat un top al judeţelor în funcţie de numărul de locuinţe construite în perioada 2008-2010, perioada de recesiune. Prin locuinţe se înţelege orice construcţie locuibilă, cum ar fi: casă, apartament, vilă, indiferent de numărul camerelor.

Clujul este judeţul în care s-au construit cele mai multe locuinţe în ultimii ani, potrivit analizei realizate de Econtext pe baza datelor furnizate de direcţiile judeţene de statistică. De câţiva ani, Clujul este inima României, întrucât aici se construiesc cele mai multe locuinţe (apartamente, case, vile). În timpul recesiunii (pe care o situăm între finele anului 2008 şi sfârşitul anului 2010), s-au construit 9.645 de locuinţe în judeţul Cluj, astfel încât numărul total al locuinţelor din acest judeţ a ajuns la 293.265.

Surprinzător, Bucureşti este de abia pe a cincea poziţie în acest clasament. Pe locul doi se situează Ilfovul, care i-a luat faţa Capitalei de ani buni. Între 2008 şi până la finalul anului trecut s-au realizat 8.352 de locuinţe în Ilfov. Surpriza cea mare nu este doar faptul că Bucureşti nu se plasează pe primul loc.

O altă supriză mare o reprezintă ocupanta locului trei: Suceava! În timpul recesiunii s-au ridicat în Suceava 6.973 de locuinţe. Analiştii imobiliari explică poziţia Sucevei prin faptul că mulţi români plecaţi în străinătate provin din Moldova. Cu banii câştigaţi în afara ţării, mulţi dintre aceştia doresc să-şi ridice o locuinţă acasă. De altfel, şi alte judeţe din această regiune stau mai bine decât altele cu o populaţie mult mai numeroasă.

După Suceava urmează Constanţa. În anii de recesiune, în Constanţa s-au construit 6.275 de locuinţe. Şi ajungem la poziţia a cincea, unde se afla Capitala. În timpul recesiunii, au fost construite 5.002 de locuinţe în Bucureşti, de aproape două ori mai puţin decât în Cluj şi cu peste 50% mai puţin decât în Ilfov.

Şi ultima parte a clasamentului este surprinzătoare. În mod normal, ne-am aştepta ca cele mai sărace judeţe sau judeţele în care sunt cele mai scăzute salarii să se situeze la coada clasamentului. De exemplu, Bihor, judeţul cu cele mai mici salarii din ţară, este pe poziţia 12. Iar Giurgiu, judeţul cu cea mai slabă economie, este pe locul 34 (din 42 de judeţe: 41+Bucureşti). Pe ultima poziţie se afla Mehedinţi, cel mai neatractiv judeţ pentru construcţia de locuinţe. Doar 193 de locuinţe au fost realizate în acest judeţ în recesiune. Penultima poziţie este deţinută de Tulcea, unde s-au ridicat 361 de locuinţe.

Galaţiul, la jumătatea clasamentului

Galaţiul, care ocupă locul 16 în topul judeţelor în funcţie de valoarea lor economică, ocupă abia poziţia 22 în topul construcţiilor de case. În doi ani de zile, în tot judeţul s-au construit doar 1.558 de locuinţe, ajungându-se la un total de 222.213 unităţi locative. Astfel, în 2009 s-au construit 852 de locuinţe iar în 2010 alte 706.

monitoruldegalati.ro

post-2782-0-40459600-1315292110_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Reducere drastică a numărului de case construite la Galaţi

Numărul gălăţenilor care au avut suficienţi bani ca să îşi ridice o casă nouă, în prima jumătate a acestui an, a scăzut cu mai mult de un sfert, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele şase luni ale lui 2011, şi-au terminat casa 212 gălăţeni. Dintre aceştia, 104 şi-au construit reşedinţele în oraşe, iar 108 în mediul rural. În prima jumătate a acestui an, doar 153 de gălăţeni au reuşit să îşi termine cele 99 de case construite în oraş şi cele 54 din mediul rural. Statistic, numărul gălăţenilor care şi-au făcut casă a scăzut cu aproape 28 la sută.

Nici autorizaţii de construcţie nu mai cerem

În luna iulie a anului trecut s-au eliberat, în judeţul Galaţi, 90 de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe şi sedii de firme, informează INS. Cifra a scăzut dramatic în acest an, în luna iulie eliberându-se doar 30 de astfel de autorizaţii. Ştiind că nu au bani sau că nu este momentul să investească în ridicarea unor clădiri, gălăţenii nici nu mai cer actele care le sunt necesare pentru construcţii. Şi într-un judeţ în care se clădeşte tot mai puţin, suferă din ce în ce mai mult şi agenţii economici care produc sau distribuie materiale construcţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Câţi gălăţeni îşi vor construi locuinţe anul acesta

Doar câteva zeci de gălăţeni mai au speranţa că, cel mai târziu până în primăvara următoare, îşi vor putea ridica o casă. Vorbim aici despre oamenii care s-au obosit să îşi întocmească dosare, să le depună la primăriile de domiciliu din judeţ şi să obţină autorizaţii de construcţie valabile pentru un an.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi, în primele două luni ale anului s-au eliberat, de către primării, 136 de autorizaţii de construcţie (64 în ianuarie şi 72 în februarie) pentru clădiri rezidenţiale. Cele mai multe - 113 autorizaţii - li s-au eliberat gălăţenilor care vor să construiască la ţară. Statisticienii remarcă faptul că, în februarie 2014, doar 39 de gălăţeni îşi luaseră autorizaţie de construcţie, astfel că în acest an s-a constat o creştere de 84,6 la sută.
Anul trecut, din martie şi până în decembrie, s-au eliberat în judeţ 662 de autorizaţii de construcţie pentru case, dintre care 506 la ţară. La preţul pieţei, construcţia unei case cu etaj ajunge la circa 50.000 de euro. Şi asta, în mediul rural, unde parte dintre lucrări se mai pot face şi la mica înţelegere. În oraş, preţul se poate chiar dubla, dat fiind faptul că nu se prea poate construi fără acte, iar forţa de muncă e mai scumpă.
Gălăţenii care nu vor să se chinuiască să-şi construiască o casă pot alege să îşi cumpere una încă nefinalizată sau chiar la cheie. Piaţa e bogată în oferte, iar preţurile nu sunt mari decât pentru puterea prea scăzută de cumpărare a gălăţenilor. Astfel sunt case bătrâneşti (din piatră, nu din chirpici), la ţară, la preţuri care pornesc de la mai puţin de 10.000 de euro, dar şi supervile de oraş, întinse pe sute de metri pătraţi, al căror preţ ajunge şi până la 175.000 de euro. Fiecare cumpără după buget.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

457 de locuinţe noi, în primele nouă luni ale anului 2015

Direcţia Judeţeană de Statistică din Galaţi a dat publicităţii datele referitoare la numărul de locuinţe date în folosinţe în primele trei trimestre ale anului 2015, raportate la anul 2014. Astfel, dacă în primele nouă luni ale anului 2014 fuseseră terminate doar 281 locuinţe, în aceeaşi perioadă a anului 2015 au fost realizate nici mai mult, nici mai puţin de 457 de locuinţe noi, dintre care 111 în oraş şi 346 în mediul rural. Chiar dacă s-au construit mai multe case în mediul rural, numărul celor realizate în oraş a scăzut faţă de 2014, de la 125 la 111 locuinţe.

Creşterea cea mai mare a avut loc în al treilea trimestru al anului 2015, când au fost finalizate 168 de locuinţe, cu 65 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2014. Dintre aceste 168 de locuinţe, 40 au fost în oraş, cu patru mai multe decât în 2014, şi 128 la ţară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

În judeţul Galaţi, se construieşte mai mult la ”ţară”

Trendul economic descendent pe care s-a înscris de ceva ani judeţul Galaţi este cât se poate de evident şi în ceea ce priveşte numărul de locuinţe nou construite. Astfel, în Galaţi, în primul trimestru al anului, au fost date în folosinţă doar 134 de noi locuinţe, cele mai multe în mediul rural.

Faţă de primul trimestru al anului trecut, numărul de locuinţe date în folosinţă în primele trei luni ale lui 2018 s-a menţinut constant, potrivit unei analize întocmite de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi. În acelaşi timp, însă, în perioada octombrie-decembrie 2017, fuseseră terminate cu 80 de locuinţe mai mult decât în intervalul ianuarie-martie 2018.

Foarte intersant este faptul că doar un sfert dintre locuinţele date în folosinţă în primele trei luni ale lui 2018 au fost construite la oraş. Cifrele prezentate de DJS Galaţi reflectă o realitate cu care se confruntă judeţul nostru. Populaţia este în îmbătrânire accelerată, mulţi dintre orăşenii pensionaţi preferă să se retragă în satele natale, în vreme ce sute de familii de gălăţeni de vârstă activă au ales să se multe de la oraş în cartierele de vile nou construite în comunele vecine cu municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel poate fi explicată, cel puţin în parte, proporţia mare de locuinţe terminate în mediul rural, spre deosebire de cel urban.

Regiunea Sud-Est, în declin în privinţa locuinţelor

La nivel naţional, toată regiunea de Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, a înregistrat o scădere a numărului de locuinţe terminate. Distribuţia în profil regional în trimestrul I din 2018, faţă de trimestrul I din 2017, evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+588 locuinţe), Nord-Vest (+324), Sud-Muntenia (+266) şi Bucureşti-Ilfov (+111). În primele trei luni ale anului, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România au fost date în folosinţă 10.273 de locuinţe, cu 189 mai multe faţă de perioada similară din 2017.

Situaţia înregistrată în judeţul Galaţi este inversă faţă de trendul naţional, în ceea ce priveşte mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce în judeţul Galaţi, trei din patru locuinţe noi se construiesc în sate, în România numărul de locuinţe date în folosinţă la oraş este mai mare decât cel în mediul rural.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Piaţa construcţiilor rezidenţiale se dezgheaţă încet

În primele 11 luni ale anului trecut, în judeţul Galaţi au fost finalizate 644 de locuinţe, în creştere cu 35 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017. Datele se desprind dintr-un material al Direcţie Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi, în care se mai arată faptul că cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă, în ultimii doi ani, în mediul rural.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, în judeţul Galaţi au fost finalizate cu 167 de locuinţe mai mult decât în primele 11 luni ale lui 2017. Avântul pieţei gălăţene a construcţiilor de locuinţe a fost dat de finalizarea unor proiecte rezidenţiale în municipiul Galaţi. Astfel, în timp ce în mediul rural au fost construite doar cu şase locuinţe mai mult, de la an la an, la oraş au fost date în folosinţă cu 161 mai multe locuinţe.

"Pe medii de rezidenţă, în trimestrul al treilea din 2018, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban, adică 62,3 la sută, în timp ce în acelaşi trimestru din 2017 cele mai multe locuinţe terminate au fost construite în mediul rural, o proporţie de 65,2 la sută", se arată în materialul DJS Galaţi.

Cu alte cuvinte, dacă luăm în calcul doar ultimii doi ani, vedem că în judeţul Galaţi s-a construit mai ales la ţară, singura excepţie fiind intervalul iulie-septembrie 2018. Doar în acest al treilea semestru din 2018 au fost date în folosinţă 334 de locuinţe în mediul urban.

Construcţia de noi locuinţe, pasăre rară la Galaţi

Dacă apetitul pentru construcţia de locuinţe a devenit mai puternic în România ultimilor ani, judeţul Galaţi a părut străin de acest trend. Mai ales în mediul urban, în judeţul nostru s-a construit destul de puţin în ultimii ani, în ciuda cererii tot mai mare de locuinţe de pe piaţa imobiliară locală. Revitalizarea pieţei din semestrul al III-lea al anului trecut pare să continue şi în perioada următoare, având în vedere proiectele rezidenţiale aflate, în prezent, în stadiul de şantier. Potrivit asociaţiilor de profil, procesul de construcţie a locuinţelor suferă, în continuare, din cauza întârzierilor. Asociaţiile afirmă că există probleme în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor şi în obţinerea avizelor necesare pentru derularea lucrărilor. De asemenea, piaţa autohtonă a construcţiilor rezidenţiale suferă şi din cauza lipsei forţei de muncă. În special mâna de lucru calificată a devenit o raritate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Când dezvoltarea urbană bate pasul pe loc. Gălăţenii s-au ”lecuit” de oraş şi îşi construiesc locuinţe la sat

Piaţa imobiliară gălăţeană se mişcă într-un ritm de creştere destul de lent. Dar un lucru care ar trebui să atragă atenţia este acela că judeţul Galaţi se îndreaptă mai degrabă spre o… ruralizare, decât spre urbanizare - numărul de locuinţe finalizate la sat a fost, în ultimii ani, sensibil mai mare decât cel al locuinţelor finalizate la oraş.

Investiţiile în locuinţe reprezintă un indicator important al tendinţelor economice. Acolo unde este potenţial de dezvoltare şi ritmul de creştere imobiliară se accelerează.

Dacă este să privim lucrurile în ansamblu, la nivel naţional, în 2018, au fost finalizate 59.725 locuinţe, în creştere cu 6.424 spaţii locative faţă de anul precedent, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În funcţie de locul în care au fost construite, statistica oficială arată, din totalul celor 59.725 de locuinţe finalizate, există o creştere a ponderii locuinţelor finalizate în mediul urban (de la 54,9 la sută, în anul 2017, la 58,4 la sută în anul 2018), dar şi o scădere în mediul rural - de la 45,1 la sută în anul 2017 la 41,6 la sută în anul următor.

Dincolo de aceste informaţii, datele statistice se nuanţează mult pe măsură ce ne raportăm la zone mai restrânse. Dacă este să ne referim strict la Galaţi, vom observa că, din punct de vedere imobiliar, judeţul nostru urmează un trend invers faţă de cel naţional, iar numărul locuinţelor finalizate la sat îl depăşeşte cu mult pe cel al locuinţelor construite la oraş. O veste bună ar fi, totuşi, că se construieşte mai mult. Pe "cifre", peisajul imobiliar al Galaţiului arată în felul următor.

Conform datelor INS, în anul 2018, la Galaţi au fost finalizate 817 locuinţe, cu 126 mai multe faţă de anul precedent. În funcţie de mediul de rezidenţă, în mediul rural s-au finalizat anul trecut 450 de locuinţe, în scădere cu 43 de locuinţe faţă de 2017. Dar chiar şi în aceste condiţii, numărul de locuinţe din mediu urban rămâne inferior, respectiv doar 367 de unităţi, în creştere cu 169 de unităţi locative faţă de anul precedent. Creşterea de la oraş se datorează locuinţelor finalizate în trimestrul trei (208 unităţi). În celelalte trimestre, însă, ritmul de finalizare a locuinţelor din mediul urban a fost mult mai scăzu (trimestrul întâi - 35 de locuinţe, trimestrul doi - 66 de locuinţe, trimestrul patru - 59 de locuinţe). Şi în mediul rural, cel mai mare număr de locuinţe finalizate a fost în trimestrul trei (126 de unităţi), mai apropiat, însă, de numărul de locuinţe din celelalte trimestre (trimestrul întâi - 99 de unităţi, trimestrul doi - 111 unităţi, trimestrul patru - 114 unităţi).

INS precizează că „sunt considerate locuinţe terminate acelea care nu au existat anterior şi ale căror elemente, inclusiv fundaţia s-au construit pentru prima dată, la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Galațiul nu face casă bună cu locuințele noi. Piața construcțiilor rezidențiale, în declin

În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. În total, doar 744 de locuințe au fost finalizate anul trecut

Doar 744 de locuințe au fost finalizate, în județul Galați, anul trecut, ceea ce reprezintă mai puțin de 1,5 la sută din numărul total al construcțiilor terminate, în aceeași perioadă, pe plan național. În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. Situația reiese din datele anunțate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.

Dintre cele 744 de locuințe terminate anul trecut, 512 sunt situate în satele gălățene, adică mai bine de două treimi. S-a construit mai ales în comunele aflate în imediata vecinătate a municipiului Galați, dar case noi, ridicate după model occidental, pot fi observate și în restul județului.

În mediul urban gălățean, construcțiile rezidențiale avansează cam în același ritm cu dezvoltarea economică a orașului: cu viteza melcului. În 2018, în județul nostru erau finalizate 817 locuințe, dintre care 450 în rural. Datele statistice de anul trecut arată astfel o restrângere a domeniului.

În municipiul Galați, locuințele noi sunt reprezentate, aproape în exclusivitate de apartamentele din blocuri. Orașul duce o lipsă cronică de terenuri potrivite pentru construcții rezidențiale, aspect vizibil pe site-urile și în anunțurile de profil.

În vreme ce județul Galați nu s-a dovedit un teren prea fertil pentru noile locuințe, în restul țării piața pare a fi destul de dinamică. Doar anul trecut au fost finalizate 67.512 locuințe, în creștere cu 7.799 de locuințe față de anul 2018, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

"Situația pe medii de rezidență, în anul 2019 față de anul 2018, pune în evidență creșterea ponderii locuințelor terminate în mediul urban (de la 58,4 la sută, în 2018, la 60,1 la sută, în 2019) și o scădere în mediul rural", arată INS, într-un comunicat.

Distribuţia în profil regional în trimestrul al IV-lea din 2019 comparativ cu ultimul trimestru din 2018 evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+1.049 de locuinţe), Vest (+904), Nord-Est (+428), Nord-Vest (+295), Sud-Vest Oltenia (+200) şi Sud-Muntenia (+88). Scăderi au avut loc în două regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-666 de locuinţe) şi Centru (-558).

"Locuinţele terminate sunt cele ridicate în cursul perioadei de referinţă, ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată şi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi au fost recepţionate de beneficiar", precizează INS.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

În judeţul Galaţi, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul rural

În trimestrul III 2021, în judeţul Galaţi au fost date în folosinţă 333 locuinţe, în creştere cu 81 locuinţe faţă de trimestrul II 2021. Faţă de trimestrul III 2020, în trimestrul III 2021, numărul de locuinţe date în folosinţă a crescut cu 120 locuinţe, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi. Pe medii de rezidenţă, atât în trimestrul III 2021, cât şi în trimestrul III 2020, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul rural, respectiv  45,9% şi 67,1%.

În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021 au fost finalizate 812 locuinţe, în creştere cu 32,7% faţă de perioada similară din 2020. Pe medii de rezidenţă, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul rural, ca pondere reprezentând 54,7% din total.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în judeţul Galaţi, în creştere

În judeţul Galaţi, în luna octombrie 2021, s-au eliberat 125 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 9,6% faţă de luna precedentă. Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna octombrie 2021 a crescut cu 14,7% faţă de luna octombrie 2020, informează Institutul Naţional De Statistică - Direcţia Judeţeană De Statistică Galaţi.
Cel mai mare număr de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost eliberate în zona rurală a judeţului Galaţi. Ponderea autorizaţiilor pentru construirea de clădiri rezidenţiale din zona rurală a fost de 73,6% în luna octombrie 2021, faţă de 87,2% în luna octombrie 2020. Comparativ cu luna precedentă, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în luna octombrie 2021 a crescut cu 57,1% în zona urbană, dar a scăzut cu 1,1% în zona rurală.
În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021 s-au eliberat 1066 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 20,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate pentru mediul rural, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021 a reprezentat 78,4% din totalul autorizaţiilor, în creştere cu 24,2% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2020.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Gălăţenii preferă să-şi construiască locuinţe în mediul rural

În judeţul Galaţi, în luna noiembrie 2021, s-au eliberat 99 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 20,8% faţă de luna precedentă. Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna noiembrie 2021 a crescut cu 2,1% faţă de luna noiembrie 2020.

PotrIvit informaţiilor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi, cel mai mare număr de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost eliberate în zona rurală a judeţului Galaţi. Ponderea  autorizaţiilor pentru construirea de clădiri rezidenţiale din zona rurală a fost de 85,9% în luna noiembrie 2021, faţă de 82,5% în luna noiembrie 2020. Comparativ cu luna precedentă, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în luna noiembrie 2021 a scăzut cu 57,6% în zona urbană şi doar cu 7,6% în zona rurală.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021 s-au eliberat 1.165 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 18,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate pentru mediul rural, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021 a reprezentat 79,1% din totalul autorizaţiilor, în creştere cu 22,3 % faţă de perioada corespunzătoare din anul 2020.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Locul modest ocupat de Galați – Brăila în domeniul construcțiilor imobiliare

Puține sunt clasamentele în care Galațiul să fie atât de aproape de Brăila precum cel al construcțiilor imobiliare ridicate în ultimii zece ani. Din păcate, în ambele cazuri rezultatele sunt extrem de modeste, de a doua jumătate a topului național.

Per total, ca număr de locuințe finalizate în ultimul deceniu, Galațiul ocupă a 18-a poziția, cu un total de 17.000 de unități, iar Brăila locul 31, cu 9.100 de unități. Aparent, datele contrazic afirmația din debutul analizei într-un clasament condus de Ilfov (96.000 de unități), București (82.000), Cluj (77.000), Constanța (56.000) și Timiș (54.000).

Dacă ne raportăm însă la locuințele nou construite în ultimii 10 ani față de suta de mii de locuitori, situația se schimbă. Galațiul se așază liniștit pe locul 24, cu 3,4% iar Brăila ține pe-aproape, cu 3,2%.

La vârf, lucrurile stau aproape neschimbate: Ilfovul conduce detașat, cu 19%, urmat de Cluj (11%), Constanța (8,4%), Sibiu (8,4%) și Timiș (7,7%).

Cel mai rău nu e în Vaslui sau Botoșani, cum am fi tentați să credem (acesta din urmă stă chiar mai bine decât Galațiul). Codașii clasamentului sunt Caraș – Severin (1,2%), Teleorman (1,3%), Hunedoara (1,9%), Tulcea (2%) și Mehedinți (2,1%).

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălățenii - în locuințe mici, vechi și aglomerate. Construim destul de mult, dar nu suficient

Un clasament dat publicității de Hotnews plasează județul Galați în prima jumătate a topului național al locuințelor construite, la trei categorii. Suntem pe locul 18 în țară la locuințe construite în ultimii zece ani, pe 24 la locuințe construite în ultimii zece ani la suta de mii de locuitori și, din nou, pe locul 18 după numărul locuințelor finalizate în anul 2021. În medie, gălățenii trăiesc, însă, ca mulţi dintre români, adică în locuințe vechi, mici și supraaglomerate.

Conform Hotnews, în topul județelor care au construit cele mai multe locuințe în ultimii zece ani, Galațiul se plasează pe locul 18 (din 41 de județe plus Bucureștiul), cu 17.018 locuințe. Pe primele cinci poziții s-au situat Ilfov - 95.981 de locuințe, municipiul București - 81.634, Clujul - 77.312, Constanța - 56.540 și Timiș - 54.427. La polul opus, cel mai puțin s-a construit în județele Caraș-Severin - 3.234, Tulcea - 3.904 și Teleorman - 4.222.

Raportând numărul locuințelor construite la suta de mii de locuitori, lucrurile se mai schimbă, iar Galațiul coboară cinci locuri, până pe poziția a 23-a, cu 3.437 de locuințe. Media pe țară a fost de 4.972 de locuințe la 100.000 de locuitori, deci ne-am clasat sub linie. Peste media națională au construit 12 județe: Ilfov, Cluj, Constanța, Sibiu, Timiș, Suceava, Vrancea, Brașov, Argeș, Iași, Bistrița-Năsăud și Neamț. Municipiul București s-a clasat abia pe locul 14, cu 4.477 de locuințe noi la fiecare sută de mii de locuitori.

Ultima categorie a topului Hotnews, cea a numărului de locuințe finalizate în cursul anului 2021, plasează Galațiul tot pe locul 18, cu 1.018 locuințe. Primele cinci poziții sunt ocupate de București - 13.344, Ilfov - 8.666, Timiș - 6.340, Cluj - 4.675 și Iași - 3.389. Codașele sunt Caraș-Severin - 148 de locuințe, Teleorman - 164 și Tulcea - 173. De remarcat şi faptul că în judeţul Galaţi s-au construit anul trecut mult mai puţine locuinţe decât media anuală a perioadei analizate.

Concluziile, deloc vesele

"Doar una din cinci locuințe din România este construită după 1990, iar suprafața medie locuibilă a unui spațiu rezidențial nu depășește 41 mp, fiind de peste două ori mai mică decât media din Uniunea Europeană, care este de 90,1 mp. Practic, jumătate dintre români trăiesc în locuințe supraaglomerate, iar modernizarea lor rămâne principala modalitate de îmbunătățire a confortului, a afirmat economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, citat de Hotnews, la o conferință de presă pe tema locuirii.

96% dintre români dețin locuințele în proprietate, media europeană fiind în jur de 69,5%, iar în Germania este puțin peste 50%, fiind cea mai redusă din UE, a explicat Dumitru. "Practic, noi, românii, suntem proprietari, ce-i drept, dar deținem o bojdeucă mică, adică o locuință veche și cu o suprafață foarte mică", a mai spus Dumitru.

Mai mult de o treime dintre gospodăriile din Romania cuprind mai mult de trei adulți (35,1%), acest procent fiind cel mai mare dintre toate țările UE, de aproape două ori mai mult decât media UE-27 (18,5%). În 19,5% din gospodarii, există trei adulți care trăiesc împreună cu copii în întreținere. Combinația dintre aceste gospodării numeroase, multigeneraționale, și spațiile reduse de locuit conduce la supraaglomerare, conform sursei citate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.