Jump to content

Conferinţă internaţională despre umorul în politică


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Conferinţă internaţională despre umorul în politică

La Galaţi are loc o manifestare academică pe o temă incitantă, conexiunea dintre umor şi politică. „International Conference on Humour in Conventional and Unconventional Politics" (Conferinţa Internaţională de Umor în Politicile Convenţionale şi Neconvenţionale), aflată acum la cea de a doua ediţie, este organizată de Catedra de Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, în colaborare cu The International Society for Humour Studies (Societatea Internaţională pentru Studiul Umorului), din Marea Britanie.

„Cu această ocazie, vom cerceta, vom vedea ce se întâmplă cu umorul politic în ziua de azi, în vremuri de criză, în vremuri de restrişte. Exact ceea ce, poate v-aţi întrebat cu toţii, dacă mai putem râde, dacă nu mai putem râde, dacă râdem - de ce râdem, dacă nu râdem, la fel, de ce nu râdem, astfel încât să ne facem o părere obiectivă asupra fenomenului ca întreg", a declarat unul dintre organizatori, conf. dr. Diana Elena Popa, de la Catedra de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos". La conferinţa de la Galaţi participă 25 de profesori universitari şi cercetători din Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia şi Polonia, care vor conferenţia despre legăturile dintre umor şi politică, importanţa umorului în tehnica discursului politic, dar şi despre tehnicile şi speciile umorului, de la bancuri la pamflet politic. Printre participanţi se află profesori şi cercetători de la universităţi occidentale cu renume, printre care sociologul Christie Davies, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, Salvatore Attardo şi Lucy Pickering, de la Universitatea din Texas, Statele Unite. „Oricât de grele ar fi vremurile acum, ne place să ne amuzăm.

Am râs şi înainte, în vremuri mult mai grele. Trebuie doar să ieşiţi din această clădire şi veţi vedea oameni râzând, însă la o conferinţă despre umor nu veţi vedea pe nimeni râzând", a declarat profesorul Christie Davies, preşedintele International Society for Humour Studies.

Un eveniment unic în Europa de Est

Prima ediţie a conferinţei de la Galaţi, organizată în 2008, a preluat exeperienţa unei şcoli de vară dedicată unor astfel de dezbateri. Înfiinţată în 2001 de prof. dr Willibald Ruch, şcoala de vară şi-a desfăşurat activitatea în Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Conferinţa organizată în 2008 la Galaţi a fost o premieră pentru Europa de Est. Umorul politic, ca temă de studiu, a fost analizat şi dezbătut de 35 de invitaţi, din Marea Britanie, Hong Kong, China, Belgia, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Italia, Spania, Israel şi România. Printre cei care au conferenţiat atunci despre politică şi umor, s-au numărat profesorii Willibald Ruch, de la Universitatea din Zurich, Jessica Milner Davis, de la Universitatea din Sydney, Australia, Graeme Ritchie, de la Universitatea din Aberdeen şi Christie Davies, de la Universitatea Reading, din Marea Britanie. Cu un astfel de portofoliu, al participării unui număr foarte mare de redutabili specialişti în domeniu la cele două ediţii organizate până acum, conferinţa de la Galaţi are toate premisele pentru a deveni un eveniment academic important pentru clarificarea legăturilor dintre umor şi politică.

Umorul analizat cu foarte multă seriozitate

Temele abordate la o astfel de conferinţă sunt foarte bine conturate din punctul de vedere al cercetării academice. Spre exemplu, sunt teme referitoare la evoluţia sincronică şi diacronică a conceptului şi terminologiei aferente umorului, teoriile clasice ale umorului, a incongruenţei, a superiorităţii şi a eliberării nervoase. Printre clasicii citaţi frecvent în dezbateri se află Aristotel, Freud, Bergson, Koestler, dar şi autori mai puţin cunoscuţi publicului român, cum ar fi spre exemplu Beattie. Conferinţa de la Galaţi se va încheia joi, în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. Ieri a avut loc ceremonia decernării profesorului Christie Davies a titlului de „Doctor Honoris Causa" al Universităţii „Dunărea de Jos".

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.