Jump to content

Gălăţenii au acces la documentaţiile hotărârilor Consiliului Local


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţenii au acces la documentaţiile hotărârilor Consiliului Local

Dacă lista hotărârilor votate de consilierii municipali vi se pare o lungă înşiruire de titluri din care nu se înţelege mare lucru şi vi se pare că aprobarea acestor hotărâri se face formal, fără dezbateri, deseori votându-se la „foc automat”, acum aveţi posibilitatea de afla toate amănuntele despre deciziile luate de Consiliul Municipal.

Pe portalul Primăriei Galaţi aveţi posibilitatea de a consulta documentele care stau la baza hotărârilor Consiliului Municipal, respectiv „expunerea de motive”, „raportul de specialitate”, „planurile şi schiţele de amplasament” în cazurile hotărârilor care se referă la terenuri şi „avizele comisiilor de specialitate” ale Consiliului Municipal.

În privinţa acestor documentaţii, foştii edili, primari, viceprimari, consilieri municipali, cultivau secretomania, lucru de înţeles în condiţiile în care prin hotărârile de consiliu se îndeplineau multe din dorinţele clientelei politice. Pentru a avea acces la aceste documente, un jurnalist trebuia să obţină mapa cu documente de la unul sau altul dintre consilierii municipali, lucru care se întâmpla destul de rar. După ce s-a trecut la informatizarea activităţii consiliului şi primăriei, povestea cu mapa de documente nu a mers. Se mai putea lua documentaţia pe stick, dar asta tot numai datorită bunăvoinţei unui consilier.

În toamna lui 2009, jurnaliştii gălăţeni au organizat un protest, solicitând să aibă acces la aceste documente pentru că, prin intermediul presei, opinia publică din Galaţi are dreptul legitim de avea acces la documentele care justifică legalitatea şi oportunitatea hotărârilor aprobate de Consiliul Municipal. Fostul primar, Dumitru Nicolae, nu a luat în seamă protestul jurnaliştilor, părându-i-se mai importantă păstrarea în mare taină a acestor informaţii. Însă, pe lângă boicotarea şedinţelor de consiliu şi a conferinţelor de presă ale primarului, jurnaliştii gălăţeni au trecut şi la o formă ceva mai practică de protest, depunând zilnic, la Registratura Primăriei, câte 10-15 cereri formulate în baza Legii 544/2001, privind Liberul Acces la Informaţiile de Interes Public, pentru obţinerea în forma printată a documentaţiilor şedinţelor de consiliu. După câteva zile, timp în care pe biroul său s-au adunat peste o sută de cereri pe Legea 544, primarul Dumitru Nicolae a cerut armistiţiu şi a negociat cu jurnaliştii variantele în care aceste informaţii ar putea fi puse la dispoziţia presei. Soluţia a fost crearea pe site-ul Primăriei a unei secţiuni intitulată „Presa”, în care jurnaliştii puteau accesa, cu „user” şi „password”, documentaţia şedinţei consiliului municipal.

După schimbarea conducerii Primăriei în urma alegerilor de pe 10 iunie, s-a ajuns la situaţia din 2009, funcţionarii primăriei blocând accesul la documente în secţiunea dedicată de pe portal. S-a ajuns la arbitrajul primarului Marius Stan, care a declarat că situaţia va fi reglementată: „Aveţi din partea mea toată libertatea la obţinerea acestor informaţii, iar dacă cineva refuză vă rog să îmi spuneţi, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a spus primarul.

A fost stabilită o nouă modalitate de acces, prin care oricine este interesat poate să aibă acces la aceste informaţii. Se face simplu, prin accesarea unui folder comprimat în format „zip”.

La acest moment, pot fi accesate documentele aferente hotărârilor adoptate de consilierii municipali la şedinţa Consiliului Municipal de pe data de 18 octombrie.

Pentru asta, trebuie să intraţi pe site-ul Primăriei (http://www.primaria.galati.ro/portal/index.php) şi să accesaţi succesiv secţiunile „Administratie publică”, „Consiliu local” şi „Proiecte hotărâri” la care, în partea de jos a paginii găsiţi folderul „Arhivă şedinţă CL”.

În varianta accesării secţiunilor „Administratie publică” – „Consiliu local” – „Şedinţe CL” – „2012” – puteţi avea acces la procesele verbale ale şedinţelor de consiliu.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.