Jump to content

Negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă pe 2013, la Combinat


dcp100168

Recommended Posts

Negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă pe 2013, la Combinat

Reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi au transmis o adresă sindicatelor în care anunţă intenţia începerii negocierilor colective la nivel de unitate pentru anul 2013, în conformitarea cu prevederile Legii dialogului social. Astfel, liderii sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor au fost informaţi că sunt invitaţi pe data de 16 noiembrie, la ora 14, la sediul Departamentului de Resurse Umane, sala de şedinţe, în vederea demarării negocierii noului CCM. Reprezentanţii sindicatelor au fost înştiinţaţi că până la data când este programată să aibă loc prima întâlnire trebuie să prezinte documentele din care să reiasă că au dreptul legal de a participa la negocieri.

Cine va negocia în numele siderurgiştilor?

Deoarece sindicatul Siderurgistul nu a obţinut încă reprezentativitate pe baza unei sentinţe judecătoreşti, acţiunea introdusă în acest scop în urmă cu mai mult de un an de zile fiind încă pe rolul judecătorilor de la Judecătoria Galaţi şi are ca termen de judecată 20 noiembrie, la negocierea noului CCM pot participa, conform legii, reprezentanţii desemnaţi de federaţiile sindicale reprezentative la nivelul sectorului de metalurgie precum şi reprezentanţii salariaţilor din Combinat.

„Noi am recuzat încă o dată judecătorul care judecă dosarul depus de cei de la sindicatul Siderurgistul pentru obţinerea reprezentativităţii, cererea de recuzare fiind din nou respinsă. Judecătoria Galaţi a stabilit ca termenul de judecare a dosarului depus de cei de la Siderurgistul să fie 20 noiembrie”, ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Liderii sindicatului Solidaritatea au demarat în urmă cu câteva săptămâni acţiunea de desemnare a celor care vor participa la negocieri în numele siderurgiştilor, acelaşi lucru fiind făcut şi de liderii sindicatului Siderurgistul, care nu mai pot folosi tabelele cu semnături din partea angajaţilor prezentate în cadrul negocierii de anul trecut deoarece capul de tabel nu a fost completat aşa cum prevede Legea dialogului social.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii s-au săturat de bonusuri şi vor salarii mai mari

Dezamăgiţi de ultimele decizii luate de administraţia ArcelorMittal privind închiderea capacităţilor de producţie şi nesiguri pe locul de muncă, siderurgiştii se pregătesc de negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013, care va începe pe 16 noiembrie 2012.

Sindicaliştii susţin că nu mai vor bonusuri sau prime acordate o singură dată, la sfârşit de an, cum s-a întâmplat în ultima perioadă. De această dată doresc ca veniturile siderurgiştilor să crească astfel încât „să se mai diminueze sărăcia în care se află”. „Salariile noastre (mizerabile) au crescut doar o singură dată în ultimii patru ani (8% în 2011), în timp ce inflaţia şi preţurile au luat-o pur şi simplu razna, ceea ce a condus la o scădere dramatică al nivelului de trai al nostru şi al familiilor noastre. Vă cerem, d-le director general al ArcelorMittal Galaţi –Ribo Bruno, dvs, cât şi d-nei director de resurse umane – Mihaela Crăciun, să faceţi toate demersurile necesare oferirii unei majorări salariale rezonabile, la negocierea CCM-ului 2013”, a cerut Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, într-un memoriu trimis administraţiei ArcelorMittal Galaţi.

Venitul unui siderurgist - egal cu cel al unui agricultor

Potrivit declaraţiilor sindicaliştilor, salariul minim net la nivel de unitate este de circa o mie de lei, la care se adaugă tichetele de masă, al căror număr este egal cu cel al zilelor lucrătoare din luna respectivă. „Circa 80% din numărul total al angajaţilor combinatului pleacă acasă cu aceşti bani”, a spus Vladimir Şandor, prim-vicepreşedinte Solidaritatea.

Practic, dacă comparam cifrele comunicate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi, potrivit căreia salariul mediu în Galaţi este de peste 1.300 de lei, am putea spune că siderurgiştii câştigă mai puţin decât media gălăţenilor, având un venit aproape egal cu cel al muncitorilor din agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, care primesc, în medie, 928 lei pe lună.

De partea cealaltă a baricadei, administraţia ArcelorMittal Galaţi şi-a manifestat intenţia de a deschide negocierea CCM pentru anul 2013, trimiţând în acest sens, pe 8 noiembrie 2012, informări oficiale sindicatelor de pe platforma siderurgică.

Amintim că, în ultimii ani, combinatul siderurgic de la Galaţi a raportat pierderi majore, în 2011, care depăşesc 620.000.000 de lei.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Azi se dă startul negocierii Contractului Colectiv de Muncă din 2013

* Sătui de bonusuri, siderurgiştii aşteaptă o creştere a salariilor de bază, care nu au mai fost majorate din 2008, cu excepţia anului 2011 * Patronatul pregăteşte apărarea de revendicările liderilor sindicali, ascunzându-se din nou în spatele “situaţiei dificile de pe piaţă” * Lupta dintre organizaţiile sindicale este, poate, mai încrâncenată decât cea pe care ele urmează să o poarte cu managementul

În combinat încep astăzi negocierile salariale pentru anul viitor şi siderurgiştii, altădată cei mai bine plătiţi gălăţeni, aşteaptă o creştere a lefurilor “mizerabile” pe care au ajuns să le încaseze după patru ani de recesiune. Deocamdată, însă, nu se ştie cine va lupta pentru ei ca această creştere să fie obţinută, organizaţiile sindicale din companie fiind angrenate într-o altă luptă, a câştigării dreptului de a participa la negocieri, poate mai încrâncenată decât lupta cu patronatul. Între timp, acesta din urmă pregăteşte în tăcere mandatul cu care va intra la tratative, dar nu este un secret pentru nimeni faptul că va ieşi la înaintare cu situaţia “dificilă” de pe piaţa oţelului, ca să reteze pretenţiile salariale ale sindicatelor.

Criza

Suntem, încă, în criză. O spun, periodic, instituţiile financiare internaţionale şi publicaţiile economice europene. În octombrie, Asociaţia Mondială a Oţelului spunea că, după creşterea uşoară a pieţei oţelului la începutul lui 2012, perspectivele s-au înrăutăţit din nou în vară, iar “Financial Times” prognoza o scădere a comenzilor de oţel până în 2014 pe fondul crizei datoriilor din Europa şi a încetinirii economiei mondiale.

Administraţia ArcelorMittal Galaţi nu a încetat o clipă să vorbească despre criză în ultimii patru ani, punând pe seama ei toate măsurile nepopulare pe care le-a luat, de la opriri sau închideri de capacităţi de producţie (Cocseria în 2009 sau activitatea de producere a pieselor mecanice în 2012), până la îngheţări salariale şi şomaj tehnic în primii doi ani de criză, reduceri anuale de personal şi restrângeri ale programului de lucru anul acesta. “Unitatea noastră, asemeni altor producători de oţel, este într-o situaţie prelungită de supracapacitate (se poate produce mai mult oţel decât se poate consuma, n.r.), iar piaţa nu dă semne de îmbunătăţire. Această stare cere măsuri rapide şi precise de adaptare, ale căror unic scop este să ne asigurăm că vom continua să producem oţel la Galaţi”, declara compania în vară, înainte de a face publice noi rezultate negative în Europa, unde producţia proprie a scăzut cu 5,9 la sută şi pierderile s-au adâncit cu 303 milioane de euro până în toamnă.

Criza a fost confirmată chiar şi liderii sindicali din combinat, fie şi numai cu jumătate de gură. “E adevărat că este criză, dar ea este accentuată şi de managementul prost şi interesat al combinatului. Pe de o parte, acesta a ţinut sus preţurile la oţel şi clienţii au plecat spre Asia. Pe de altă parte, a ţinut societatea în dezechilibru ca să poată şantaja Guvernul în scopul obţinerii unor facilităţi, cum ar fi energie ieftină”, a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, în ajunul negocierilor.

Energia

Energia a rămas un subiect delicat pentru combinatul gălăţean. Rămas fără un furnizor stabil încă din primele zile ale anului, când contractul avantajos cu Hidroelectrica a expirat, siderurgicul nu a găsit între timp niciun alt furnizor şi a fost nevoit să cumpere energie de pe o zi pe alta, la suprapreţ, cheltuielile suplimentare îndepărtând compania de obiectivul zero pierderi, urmărit anul acesta.

Managementul a emis semnale către Guvern, spunând că situaţia periclitează sustenabilitatea afacerii, în condiţiile în care Combinatul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară – un avertisment dur, odată decriptat: “Dacă nu primim energie la un preţ convenabil, ne facem bagajele!”. Mesajul este cu atât mai îngrijorător, cu cât el este transmis în împrejurări nu tocmai fericite – Mittal a închis combinate întregi din Occident în urma pierderilor repetate, ce l-ar împiedica să facă asta şi în România?

Salariile

Două sunt elementele care ţin sigla ArcelorMittal cocoţată pe combinatul din sudul Moldovei. Primul este poziţionarea geografică. Cu ieşire la Marea Neagră pe Dunăre, siderurgicul gălăţean are avantajul transporturilor ieftine – pe apă – de materie primă şi de produse, spre deosebire de combinatele din Franţa, de exemplu, care se aflau la sute de kilometri de coastă.

Al doilea element este forţa de muncă ieftină. Un siderurgist din România încasează lunar câteva sute de euro, în timp ce un coleg din Occident ia câteva mii de euro. Însă ceea ce pentru patronat este un avantaj, pentru muncitori este un handicap, accentuat de o masă sindicală dezbinată de o ură viscerală şi de o legislaţie găunoasă şi lipsită de forţa pe care i-o poate oferi susţinerea salariaţilor.

Sub aceste auspicii încep negocierile salariale din combinat, pentru anul viitor. La mijloc se află circa 8.000 de oameni care, aşa cum spun sindicatele războinice din Europa, nu au produs această criză şi care aşteaptă să le crească salariile, după ce îngheţările repetate şi scumpirile în cascadă i-au împins la limita sărăciei.

Lefurile siderurgiştilor, umflate artificial de bonusuri

Salariile de bază din combinat nu au mai fost majorate în ultimii ani, pe fondul crizei. Siderurgiştilor li s-au acordat doar bonusuri din salariile anuale, bonusuri care nu vor fi luate însă în calcul atunci când le va fi stabilită pensia. Astfel, după majorarea de de 9,5 la sută cu un bonus de 2 la sută în 2008, salariile au fost îngheţate în 2009 şi în 2010. În 2011 s-au acordat, prin excepţie, creşteri salariale de 8 la sută cu 20 de lei pentru muncitori şi, respectiv, de 4 la sută cu un bonus de 2,5 la sută pentru personalul TESA, pentru ca anul acesta să se acorde, din nou, numai bonusuri: unul de 2 la sută în aprilie şi unul de 2,5 la sută care ar urma să fie plătit în decembrie, dacă unitatea nu va avea pierderi.

Şedinţa patronat-sindicate de azi este una formală

Întâlnirea de astăzi dintre administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi liderii sindicali de pe platforma industrială marchează startul negocierii Contractului Colectiv de Muncă ce va fi aplicat în companie în 2013. Această primă şedinţă este una tehnică, organizaţiile sindicale fiind aşteptate să prezinte documente în baza cărora patronatul să decidă care dintre ele are legitimitate să participe la tratative.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Toate organizaţiile sindicale din Combinat intră azi la discuţii

Sindicatul Siderurgistul AMG din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a ratat la mustaţă intrarea la negocierile salariale ca unic sindicat reprezentativ. Ieri, cu o zi înainte de startul tratativelor, instanţa urma să se pronunţe asupra cererii de recunoaştere a reprezentativităţii depusă de Siderurgistul AMG, dar judecătorii au suspendat judecata după ce un alt sindicat din combinat, Solidaritatea lui Gheorghe Tiber, intervenient în dosar, a ridicat o excepţie de inadmisibilitate a cererii. “Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţia ridicată de noi, asupra căreia este aşteptată să se pronunţe mâine (astăzi, n.r.)”, a declarat Tiber.

Timpul câştigat astfel este suficient cât să permită intrarea la negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi, care încep astăzi, la ora 14,00, a tuturor organizaţiilor sindicale active, dar nereprezentative din combinat. Dacă instanţa i-ar fi recunoscut ieri reprezentativitatea sindicatului Siderurgistul AMG, acesta din urmă ar fi intrat singur la tratativele cu patronatul, or Tiber a vrut să împiedice tocmai acest lucru. “Patronatul, împreună cu o parte din justiţia gălăţeană, vrea cu orice preţ să introducă la negocieri doar Siderurgistul AMG, pentru că pe liderii acestuia îi are la mână”, declara, înaintea şedinţei de judecată, liderul Solidaritatea.

Război în instanţă şi în afara ei

Înfiinţat în urma fuziunii prin absorbţie a sindicatelor uzinale afiliate Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Siderurgistul AMG încearcă de aproape un an să obţină reprezentativitatea în instanţă, dar intervenţiile Solidarităţii în dosar au întârziat pronunţarea. Inclusiv la termenul de ieri, pe lângă ridicarea excepţiei de inadmisibilitate, Gheorghe Tiber a depus două cereri, admise, care nu fac decât să amâne judecata pe fond a cauzei. “I-am cerut instanţei să ne elibereze toate actele care au fost depuse la dosar după 25-26 octombrie, atunci când termenul iniţial de judecată – 20 noiembrie – a fost preschimbat pentru prima dată, fiind devansat doar-doar Siderurgistul AMG intră singur la negocieri. Am mai cerut ca şedinţele de judecată care au loc de acum înainte în cauză să fie filmate”, a spus liderul Solidaritatea.

Intervenţiile din dosar au fost acompaniate şi de presiuni indirecte asupra completului. Astfel, Solidaritatea a susţinut un protest în faţa Palatului Justiţiei ieri, chiar înainte de proces, acuzând corpul judecătoresc de „abuzuri” în favoarea administraţiei ArcelorMittal Galaţi şi a sindicatului Siderurgistul AMG, pe care îl numeşte sindicat galben. Un protest similar ar urma să aibă loc şi astăzi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Negocierile de la Combinat, sub ameninţarea conflictului de muncă

În timp ce sindicatele Siderurgistul şi Solidaritatea se luptă încă în instanţă, mărul discordiei reprezentându-l obţinerea reprezentativităţii sindicale de către cei de la Siderurgistul, conducerea ArcelorMittal a analizat documentele prezentate pe 16 noiembrie de FSS Metarom, Federaţia Solidaritatea CN Metal, Federaţia Naţională Solidaritatea a Metalurgiştilor, precum şi de către reprezentanţi ai salariaţilor.

În urma analizei făcute, conducerea ArcelorMittal Galaţi a comunicat ieri că pot îndeplini condiţiile de participare la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă doar reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Solidaritatea CN Metal şi de către reprezentanţii salariaţilor, mai exact de liderii sindicatului Siderurgistul. Prima şedinţă de tratative a avut loc ieri după amiază, când s-a stabilit calendarul negocierii, respectiv miercuri, din delegaţia reprezentanţilor salariaţilor făcând parte 9 persoane în frunte cu liderul sindicatului Siderurgistul, Gheorghe Bezman, în timp ce din partea Federaţiei Solidaritatea CN Metal vor negocia 4 persoane. În cadrul şedinţei viitoare de negociere urmează ca administraţia să pună la dispoziţia sindicatelor o serie de date solicitate de acestea.

Marii absenţi de la negociere sunt reprezentanţii Solidarităţii, care au anunţat deja prin vocea liderului Gheorghe Tiber că vor declanşa conflictul de muncă deoarece conducerea nu a respectat legea atunci când a decis să nu îi invite la negocieri. „Este un abuz ce fac reprezentanţii administraţiei, şi aici este vorba de Direcţia de Resurse Umane, care şi-a atins scopul, şi anume acela de a primi la negocieri pe liderii sindicatului Siderurgistul, un sindicat aservit lor. În cadrul acestor negocieri se urmăpreşte reducerea unor drepturi prevăzute în actualul Contract Colectiv de muncă”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Diaconu, Harnagea şi Bezman vor negocia lefurile din Combinat

* Tiber nu a intrat la negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi

Federaţia Solidaritatea Metal şi reprezentanţii salariaţilor sunt singurii parteneri sociali care, în opinia administraţiei ArcelorMittal Galaţi, pot participa la negocierea Contractului Colectiv de Muncă aplicabil în 2013. Anunţul a fost făcut ieri, după ce patronatul a analizat actele de participare la tratative depuse de organizaţiile sindicale din Combinat.

La negocieri vor lua parte Costică Harnagea şi Cornel Cerbu (USI Forum), Ilinca Diaconu şi Ioan Berigic (Sindicatul Liber al Siderurgiştilor), cu împuternicire de la Federaţia Solidaritatea Metal, la care sunt afiliate sindicatele pe care ei le conduc, precum şi nouă reprezentanţi ai salariaţilor: Gheorghe Bezman, Cristian Eftimie, Vasile Crişan, Nicuşor Postolache, Dănuţ Onica, Marius Drăgan, Petru Toma, Nelu Macovei şi Doru Modiga. Cei nouă au intrat la tratative numai după ce au strâns semnături de la jumătate din siderurgişti, căci organizaţia din care fac parte (FSS Metarom) nu îndeplineşte condiţiile de participare.

Negociatorii aşteaptă documentele financiare ale companiei, în baza cărora să formuleze revendicările salariale, dar şi prima ofertă a patronatului.

Pentru prima dată în ultimii ani, la negocieri nu participă Gheorghe Tiber, liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, patronatul apreciind că nici aceasta nu îndeplineşte condiţiile legale. Tiber, care a admis că nu a strâns numărul necesar de semnături pentru a-şi trimite măcar colegii la tratative ca reprezentanţi ai salariaţilor, a contestat decizia companiei. „E un abuz! Federaţia are vocaţie să participe la negocieri. Am cerut explicaţii suplimentare”, a spus Tiber.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Luptă cu patronatul, dar nu la masa tratativelor! Tiber ripostează la respingerea sa de la negocieri

* Organizaţia sindicală pe care o conduce ameninţă că va declanşa conflictul de muncă în Combinat, dar nu se ştie dacă va reuşi

Federaţia Sindicală Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România i-a cerut joi, în scris, administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi să o invite la negocierea contractului colectiv de muncă aplicabil în unitate anul viitor, a anunţat liderul organizaţiei, Gheorghe Tiber.

Semnatar al solicitării, Tiber susţine în document că federaţia pe care o conduce este reprezentativă - calitate confirmată de o sentinţă a Tribunalului Bucureşti din noiembrie 2010 - şi poate participa, deci, la tratativele din Combinat.

Negocierile salariale au demarat deja, fără Solidaritatea Virgil Săhleanu, patronatul apreciind, după studierea documentelor ce i-au fost înaintate, că federaţia nu îndeplineşte condiţiile legale de participare - ea ar fi trebuit să prezinte o sentinţă de dobândire a reprezentativităţii conformă cu Legea Dialogului Social 62/2011, după apariţia căreia sectoarele de activitate au fost reconfigurate, “ramura metalurgică” devenind “sectorul metalurgic”.

O altă federaţie sindicală care a fost respinsă din acelaşi motiv este FSS Metarom. Liderii acesteia au luat, totuşi, loc la masa tratativelor, ca reprezentanţi ai salariaţilor, după ce au strâns semnături de susţinere de la jumătate din siderurgişti. Reprezentanţilor salariaţilor, nouă la număr, li s-au alăturat patru lideri ai Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal, singura care, în opinia patronatului, a îndeplinit condiţiile de participare la tratative.

Tiber ameninţă cu greve

Liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu spune acum că va aşteapta până luni răspunsul administraţiei şi, dacă acesta va fi tot negativ, va demara procedurile de declanşare a conflictului de muncă. „Dacă nu vom fi invitaţi la negocierea colectivă, ne vom adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru a declanşa conflictul de muncă şi greve în Combinat”, a spus Gheorghe Tiber.

Cel mai probabil, conducerea ArcelorMittal Galaţi îşi va menţine punctul de vedere şi ITM va intra în scenă. Inspectoratul va stabili, în primul rând, dacă Solidaritatea Virgil Săhleanu poate declanşa conflictul de muncă. „După ce vom vedea documentele federaţiei, ne vom putea pronunţa în strictă concordanţă cu legea”, a spus şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Este greu de spus dacă ITM va putea înregistra conflictul de muncă cu care ameninţă Solidaritatea Virgil Săhleanu, în condiţiile în care nu sunt întrunite condiţiile de declanşare a acestuia, aşa cum sunt ele prezentate în Legea 62/2011, art. 161, lit. a, b, c. Astfel, patronatul a demarat deja negocierile salariale, deci nu poate fi vorba de refuzul de a începe tratativele cu partenerii sociali, iar un schimb de oferte şi revendicări nu a avut loc încă, deci nu poate fi vorba nici de dispute care să împiedice finalizarea negocierilor.

În plus, Legea 62/2011 mai prevede, la art. 160, că un conflict colectiv de muncă poate fi declanşat de organizaţiile sindicale reprezentative care participă la negocierile contractului colectiv de muncă, ori Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu - chiar dacă şi-ar putea susţine argumentul reprezentativităţii - nu participă, deocamdată, la aceste tratative.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Respins din nou de conducerea Combinatului, Tiber apelează la ITM ca să intre la negocieri

După ce administraţia ArcelorMittal Galaţi i-a comunicat ieri, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, că nu îndeplineşte condiţiile legale de a participa la negocierile salariale, Federaţia Sindicală Solidaritatea Virgil Săhleanu condusă de Gheorghe Tiber se adresează astăzi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), cerându-i să se pronunţe asupra vocaţiei organizaţiei de a accede la tratative.

"Am primit răspunsul scris al patronatului la solicitarea noastră de a fi primiţi la negocieri şi desigur că acesta a fost negativ. Fără a intra în detalii, compania susţine că federaţia noastră nu se încadrează în condiţiile legii", a declarat Tiber.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi a demarat negocierile salariale pentru 2013 alături de Federaţia Solidaritatea Metal - singura care a obţinut o sentinţă de reprezentativitate în recent configuratul "sector metalurgic". Celelalte două federaţii sindicale active în combinat, FSS Metarom şi Solidaritatea Virgil Săhleanu, au fost respinse deoarece au sentinţe de reprezentativitate pe vechea "ramură metalurgică". Liderii FSS Metarom au reuşit, totuşi, să intre la negocieri ca reprezentanţi ai salariaţilor, gruparea Tiber fiind astfel singura rămasă pe dinafară.

Dar liderul Solidaritatea Virgil Săhleanu este hotărât să nu lase lucrurile aşa. "Astăzi depun sesizare oficială la ITM, de la care vreau să obţin un punct de vedere clar - sentinţa noastră de reprezentativitate produce sau nu efecte", a spus Tiber.

Totodată, el ameninţă cu plângeri penale la adresa administraţiei Combinatului şi susţine că va încerca să împiedice înregistrarea noului contract colectiv de muncă, dacă documentul va conţine clauze nefavorabile siderurgiştilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Revendicările sindicaliştilor: indexare de 8,5 la sută şi contract pe doi ani

* Directorul Combinatului îi previne pe siderurgişti să nu se aştepte la minuni: "2013 va fi la fel de dificil ca 2012 şi nu vom putea face lucruri extraordinare", a declarat Bruno Ribo, înaintea întâlnirii de miercuri cu sindicaliştii

Reprezentanţii salariaţilor din combinatul siderurgic gălăţean şi cei ai Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal i-au înaintat, miercuri, patronatului revendicările pe care le vor introduse în viitorul contract colectiv de muncă al companiei, negociat în această perioadă. "Cerem ca salariile de bază din Combinat să fie indexate cu 8,5 la sută la 1 ianuarie 2013. La aceeaşi dată, primele anuale - de ziua de naştere, de Ziua Metalurgistului, de Paşti şi de Crăciun - să fie majorate la 250 de lei, prima de vacanţă la 700 de lei, iar sporul de weekend să fie de 50 la sută sâmbătă şi de 100 la sută duminică", a anunţat, la finalul rundei de negocieri de ieri, Vasile Crişan, unul dintre cei nouă reprezentanţi ai salariaţilor participanţi la tratative.

Printre revendicările lor şi ale colegilor din echipa de negociere, de la Solidaritatea Metal, se numără şi extinderea la doi ani a perioadei de valabilitate a viitorului contract colectiv de muncă. Până acum, contractele au fost anuale, cu excepţia perioadei 2002-2006, când era vigoare un contract pe patru ani, iar patronatul şi sindicaliştii negociau anual doar grila de salarizare.

Urmărind să aducă îmbunătăţiri şi clauzelor privind protecţia socială în caz de concedieri colective sau şomaj tehnic, negociatorii care îi reprezintă la masa tratativelor pe cei 8.000 de siderurgişti din Combinat aşteaptă o primă ofertă a patronatului la următoarea şedinţă, care va avea loc pe 4 decembrie.

"Nu vom putea face lucruri extraordinare în 2013"

Semnalele care vin dinspre management nu sunt, însă, încurajatoare. Gazdă a unei întâlniri cu reprezentanţii comunităţii pe tema protecţiei apelor desfăşurată chiar înaintea rundei de negocieri de miercuri, directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a fost întrebat la ce să se aştepte siderurgiştii gălăţeni în 2013, iar răspunsul său nu a fost unul care să le dea speranţe de mai bine muncitorilor de pe platforma siderurgică. "2013 va fi la fel de dificil ca 2012 şi, cu siguranţă, nu vom putea face lucruri extraordinare", a declarat Ribo.

Cu toate că, anul acesta, Combinatul a reuşit să-şi ridice cota de piaţă din România, a început să exporte tablă groasă în Europa Centrală şi de Nord şi a realizat "reduceri semnificative de costuri şi economii", rezultatele pozitive au fost anulate de piaţa ostilă, a spus Ribo. "Piaţa oţelului s-a degradat puternic şi rapid în ultimele săptămâni. Preţurile au scăzut cu mai mult de 70 de dolari pe tonă, iar volumele pentru săptămânile viitoare sunt incerte. Criza s-a răspândit în toată Europa şi nu se preconizează o revenire a pieţei în 2013", a afirmat directorul ArcelorMittal Galaţi, previzionând o producţie de 1,6-1,7 milioane de tone de oţel pentru anul în curs.

Efectele crizei, a punctat Bruno Ribo, au fost accentuate de lipsa, de aproape un an, a unui contract stabil de aprovizionare cu energie, achiziţiile scumpe de pe o zi pe alta, îndepărtând Combinatul de un rezultat financiar bun în 2012.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

"Ofertă"-şoc pentru siderurgişti. Conducerea Combinatului vrea să taie din salarii!

* După ce a tăiat un furnal şi o oţelărie din Combinat, ArcelorMittal vrea să taie şi din salariile celor aproape 8.000 de siderurgişti gălăţeni * Prima “ofertă” lansată de patronat în sesiunea curentă de negocieri colective constă în reducerea cu cinci la sută a lefurilor pe 2013 * Sindicaliştii se declară şocaţi, dar surse administrative spun că aceasta este doar o ofertă de lucru, nefiind nici pe departe cea finală

Dezamăgire totală în tabăra sindicală din combinatul ArcelorMittal Galaţi, după cea mai recentă rundă de negocieri salariale cu patronatul! Trimişii celor aproape 8.000 de siderurgişti la masa tratativelor, care ceruseră într-o şedinţă anterioară indexarea cu 8,5 la sută a salariilor de la 1 ianuarie 2013, au primit, marţi seară, din partea administraţiei companiei, o ofertă care pare imposibil de acceptat.

O zi pe lună acasă sau minus cinci la sută din leafă

“Managementul a propus înlocuirea măsurii de reducere a programului de lucru cu o zi pe lună în întreg anul 2013 - intenţie despre care nici nu fuseserăm informaţi - cu reducerea cu cinci la sută a salariului de bază individual, ceea ce e cam acelaşi lucru”, a anunţat, marţi noapte, la finalul şedinţei de negocieri, purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, declarându-se “dezamăgit” de această primă ofertă avansată de administraţia ArcelorMittal Galaţi în cadrul negocierilor salariale pentru anul viitor.

Propunerea a căzut ca un bolovan peste întreaga comisie de negociere din partea salariaţilor, din care fac parte şi liderii sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale Solidaritatea Metal. “Suntem şocaţi de această ofertă. O considerăm o jignire pentru toţi angajaţii ArcelorMittal Galaţi. Reprezentanţii administraţiei au venit să plângă pe umărul nostru că unitatea nu face profit nici anul acesta, pe fondul crizei economice, dar lacrimile noastre sunt mai amare decât ale lor, pentru că sărăcia noastră s-a accentuat în aceşti ani de recesiune, nu mai avem din ce trăi. Sunt siderurgişti care au salarii de 800 de lei pe lună. Cum să le iei cinci la sută din aceşti bani?”, a declarat Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Liderii sindicali au afirmat că resping în unanimitate propunerea patronatului. “Ne este ruşine să mergem în faţa salariaţilor cu o asemenea ofertă, nici nu concepem aşa ceva”, a spus Ilinca Diaconu. Totodată, sindicaliştii îşi menţin revendicările salariale, între care se numără majorarea salariilor din Combinat cu 8,5 la sută de la 1 ianuarie 2013, creşterea la 250 de lei a primelor anuale şi la 700 de lei a primei de vacanţă şi indexarea sporului de weekend.

Picătura care umple paharul

După patru ani de recesiune în care au îndurat două îngheţări salariale consecutive (în 2009 şi 2010), au fost nevoiţi să se mulţumească cu bonusuri (în 2010 şi 2012) şi lefurile nu le-au fost majorate decât o dată (în 2011), muncitorii de pe platforma siderurgică spun că au ajuns să se confrunte cu mari dificultăţi financiare, în condiţiile în care scumpirile repetate nu i-au aşteptat pe cei rămaşi în urmă.

Departe de ceea ce erau cândva, locurile de muncă din Combinat nu sunt acum nici cele mai sigure, nici cele mai bine plătite. Salariul mediu net din unitate este de 1.578 de lei, iar salariul minim net este de 811 lei şi, dincolo de argumentele economice (compania susţine că se îndreaptă spre un nou rezultat financiar negativ, după trei ani consecutivi cu pierderi), o diminuare a acestor venituri ar putea fi picătura care umple paharul.

Se pune, totuşi, problema forţei siderurgiştilor. Înainte de izbucnirea crizei economice în 2008, susţinerea pe care salriaţii le-o acordau sindicatelor de pe platformă era în scădere pe fondul luptelor dintre acestea, slăbind şi mai mult după instalarea recesiunii, când oamenii au început să ţină cu dinţii de locurile de muncă şi să ignore apelurile la proteste ale liderilor sindicali.

“Siderurgiştii să nu creadă în oferta iniţială!”

Surse apropiate negocierilor susţin, însă, că propunerea de reducere a veniturilor este “o simplă ofertă de lucru”, cu care patronatul s-a înfăţişat la masa tratativelor. Potrivit aceloraşi surse, siderurgiştii nu trebuie să ia de bună această primă ofertă salarială, căci, pe parcursul tratativelor, părţile negociatoare se vor întâlni undeva între cererile liderilor sindicali şi oferta patronatului. “Nu va fi nici plus 8,5 la sută, dar nici minus 5”, au spus sursele citate.

Totuşi, faptul că patronatul a început negocierea sub zero nu este semn bun. Cel puţin nu unul care să indice creşteri salariale extraordinare pentru anul viitor. A spus-o, de altfel, şi directorul general al Combinatului. “2013 va fi la fel de dificil ca 2012 şi, cu siguranţă, nu vom putea face lucruri extraordinare”, declara, în urmă cu o săptămână, Bruno Ribo, răspunzând unei întrebări referitoare la negocierile colective purtate cu liderii sindicali.

Mai vine Băsescu?

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a făcut un obicei în a vizita combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi în perioada negocierilor salariale. A venit în noiembrie 2008, când întreaga piaţă a oţelului era îngenuncheată de criza izbucnită în toamna acelui an, şi în noiembrie 2011, când i-a avertizat pe sindicalişti să nu forţeze nota în legătură cu creşteri salariale care nu pot fi susţinute, pentru că riscă închiderea Combinatului. Anul acesta, şeful statului statului încă nu şi-a făcut apariţia pe platforma siderurgică, iar surse din interiorul unităţii spun că o asemenea vizită nici nu este anunţată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă trei runde de negociere înainte de sărbători, la ArcelorMittal Galaţi

Următoarele şedinţe de negociere din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi se anunţă a fi extrem de tensionate, după ce, la întâlnirile anterioare, liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu 8,5 la sută, iar patronatul a propus reducerea lefurilor cu 5 la sută!

Cele două părţi se vor reuni la masa tratativelor săptămâna viitoare, când vor avea două întâlniri, pe 12 şi pe 14 decembrie. Comisiile de negociere vor discuta încă o dată înainte de sărbători, pe 22 decembrie, după care se vor revedea anul viitor, pe 9 ianuarie, conform calendarului de negociere stabilit de comun acord.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Negocierile pe salariile de anul viitor continuă astăzi

În ceea ce priveşte drepturile salariale din 2013, tratativele dintre patronat şi sindicate pe marginea acestora continuă astăzi, de la ora 14.00. Şedinţa este aşteptată cu interes atât de tabăra sindicală, cât şi de cei 8.000 de salariaţi ai producătorului de oţel. Şi unii, şi alţii speră ca patronatul să le facă o nouă ofertă salarială, în condiţiile în care prima, avansată la întâlnirea de săptămâna trecută, a generat o undă de şoc pe platforma siderurgică.

Patronatul a propus atunci reducerea cu 5 la sută a salariilor de bază individuale în 2013, ceea ce este echivalentul unei zile de concediu fără plată în fiecare lună a anului viitor. Partenerii sociali - liderii Federaţiei Naţionale Sindiale Solidaritatea Metal şi reprezentanţii salariaţilor - au respins imediat propunerea, menţinându-şi revendicările anunţate încă de acum două săptămâni. Cele mai importante sunt majorarea salariilor din combinat cu 8,5 la sută de la 1 ianuarie 2013, creşterea primelor anuale la 250 de lei şi a celei de vacanţă la 700 de lei şi indexarea sporului de weekend.

O majorare a lefurilor este îndelung aşteptată pe platforma siderurgică, unde, cu excepţia anului 2011, salariile nu au mai crescut din 2008, anul izbucnirii crizei economice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Runda de negocieri programată astăzi, anulată din cauza vremii

Întâlnirea pe care administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi urma să o aibă miercuri cu liderii sindicali din unitate, pentru a continua tratativele pe marginea contractului colectiv de muncă aplicabil în 2013, a fost anulată în ultimul moment din cauză că unii dintre membrii comisiei patronale de negociere, plecaţi în delegaţii, nu s-au putut întoarce la Galaţi din cauza ninsorii şi a viscolului, au anunţat surse sindicale.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a confirmat faptul că şedinţa de astăzi a fost anulată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cele două părţi vor relua tratativele vineri, 14 decembrie, la ora 9.00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Tensiunile sociale din ArcelorMittal Galaţi vor fi inevitabile

Ultimele măsuri luate de administraţia ArcelorMittal Galaţi au creat tensiuni printre siderurgişti astfel încât liderii de sindicat susţin că, dacă nu vor veni şi veşti bune, este foarte probabilă declanşarea unor proteste. Practic, situaţia s-a înrăutăţit în urmă cu câteva zile, când angajaţii de pe platforma siderurgică au aflat că nu vor mai primi bonusul de 2,5%, promis de administraţie la începutul anului.

Toate aceste veşti proaste s-au alăturat celei primite în urmă cu câteva luni, potrivit căreia toţi siderurgiştii au intrat, pe rând, câte două zile în concediu fără plată. Mai mult, în timpul negocierilor contractului colectiv de muncă pentru 2013, aflate în derulare, patronatul a anunţat că siderurgiştii vor avea câte o zi de concediu fără plată şi în fiecare lună a anului următor, fapt ce le va aduce salariaţilor un minus de 5% din venit.

Vasile Crişan, secretar general al sindicatului Siderurgistul AMG, a declarat: "Tensiunile sociale vor fi inevitabile. Astăzi, (n.r. ieri) trebuia să ne întâlnim la negocieri însă, s-a amânat pentru data de 14 decembrie. Sperăm că administraţia va mai reflecta la cererea noastră, respectiv indexarea cu 8,5% a salariilor începând cu anul viitor şi majorarea primelor pentru că altfel vom apela la toate mijloacele legale: pichetări, miting, grevă. Noi nu cerem decât aducerea salariilor la nivelul ratei inflaţiei, având în vedere că în ultimii trei ani nu am primit nicio creştere salarială".

La rândul lor, reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi au confirmat că bonusul de 2,5% nu va mai fi acordat din cauza rezultatelor financiare negative.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut propunerea de reducere a lefurilor. Supăraţi, sindicaliştii au părăsit sala

Reprezentanţii salariaţilor şi liderii Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal, cei care negociază din partea siderurgiştilor gălăţeni viitorul contract colectiv de muncă aplicabil în combinat, s-au retras de la masa tratativelor, vineri, după ce patronatul a venit în faţa lor cu aceeaşi propunere de reducere a salariilor cu 5 la sută în 2013.

„Comisia de negociere din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi nu ne-a prezentat o ofertă salarială îmbunătăţită, aşa că întreaga comisie de negociere din partea salariaţilor a părăsit sala de şedinţe, fără să semneze procesul verbal al şedinţei”, a declarat, la finalul rundei de negocieri de vineri, Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Sindicaliştii, a căror principală revendicare este indexarea salariilor din combinat cu 8,5 la sută anul viitor, spun că aşteaptă „o schimbare radicală” în atitudinea patronatului. „Explicaţiile administraţiei nu justifică reducerea salariilor şi nu fac decât să adâncească nemulţumirile angajaţilor. De aceea, le-am cerut reprezentanţilor administraţiei să facă o schimbare radicală şi să vină cu o nouă ofertă, una care să nu conţină scăderi, ci majorări salariale”, a afirmat şi Vasile Crişan, unul dintre reprezentanţii salariaţilor participanţi la tratative.

Totodată, tabăra sindicală şi-a exprimat disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul, fără a-şi diminua revendicările, care mai includ majorarea primelor anuale la 250 de lei şi a primei de vacanţă la 700 de lei, precum şi indexarea sporului de weekend. Şi administraţia companiei siderurgice, prin vocea purtătorului de cuvânt Dorian Dumitrescu, a spus că este deschisă continuării discuţiilor.

Următoarea întâlnire dintre cele două părţi va avea loc sâmbăta viitoare, pe 22 decembrie, conform calendarului negocierilor.

Înainte de a părăsi sala de şedinţe vineri, liderii sindicali au acceptat ca viitorul contract colectiv de muncă al combinatului siderurgic să fie valabil un an, ca şi până acum, şi nu doi ani, aşa cum ceruseră la startul tratativelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ArcelorMittal Galaţi a renunţat la propunerea de reducere a salariilor în 2013

* Oferta salarială a conducerii combinatului siderurgic a „urcat” de la minus cinci la sută la zero, în cadrul rundei de negocieri de sâmbătă * Şi revendicările unora dintre sindicalişti s-au modificat - liderii Solidaritatea Metal au coborât de la 8,5 la 5 la sută indexare salarială, dar au cerut păstrarea bonusurilor din 2012

Administraţia ArcelorMittal Galaţi a renunţat, sâmbătă, la propunerea de reducere cu cinci la sută a salariilor siderurgiştilor în 2013, pe care o avansase la şedinţele anterioare de negociere a contractului colectiv de muncă. Susţinând în continuare că nu poate acorda o creştere salarială, patronatul a propus acum menţinerea salariilor la nivelul actual şi anul viitor. Asta ar însemna ca siderurgiştii să fie plătiţi şi în 2013 la nivelul lui 2011 – ultimul an în care salariile din combinat au fost majorate.

De partea cealaltă, liderii Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal şi-au modificat şi ei revendicările prezentate patronatului. „Am coborât de la 8,5 la sută la 5 la sută procentul de majorare salarială solicitat pentru anul viitor şi am renunţat la solicitarea de creştere a primelor, cu excepţia celei de Crăciun, care vrem să urce de la 120 la 200 de lei. Totodată, am cerut păstrarea tuturor drepturilor din actualul contract colectiv de muncă, inclusiv bonusul 2 la sută din salariul anual, acordat necondiţionat în luna aprilie, şi cel de 2,5 la sută din decembrie, condiţionat de un bilanţ pozitiv”, a declarat Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal, la finele rundei de negocieri de sâmbătă.

Colegii din comisia de negociere – reprezentanţii salariaţilor – şi-au menţinut, însă, revendicările iniţiale, între care se numără majorarea salariilor din combinat cu 8,5 la sută anul viitor, majorarea primelor anuale la 250 de lei şi a primei de vacanţă la 700 de lei şi indexarea sporului de weekend. „Aşteptăm în continuare o ofertă salarială concretă din partea administraţiei companiei”, a explicat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan.

Părţile negociatoare se vor reuni la masa tratativelor pe 14 ianuarie 2013.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

O nouă rundă de negocieri

Reprezentanţii sindicatelor şi ai conducerii ar urma să se întâlnească în cursul zilei de azi pentru o nouă rundă de negocieri pe marginea Contractului Colectiv de Muncă aferent acestui an. Reamintim că la ultima şedinţă de negociere reprezentanţii administraţiei şi-au menţinut propunerea de îngheţare a salariilor, adică de menţinere a cuantumului acestora la actualul nivel, în timp ce reprezentanţii salariaţilor au cerut o majorare salarială de 8,5% iar reprezentanţii desemnaţi ai Federaţiei Sindicale Solidaritatea CN Metal au cerut o creştere cu 5,5% a salariilor, menţinerea sistemului de acordare a bonusului precum şi creşterea primei de Crăciun la 2 milioane de lei vechi.
În afară de lupta pentru drepturile salariale este greu de spus dacă reprezentanţii siderurgiştilor au făcut vreun demers pe lângă reprezentanţii celor aflaţi la guvernare pentru a rezolva problema legată de furnizarea energiei electrice la un preţ pe care cei din conducere îl numesc corect însă acordarea acestei facilitate să fie condiţionată de efectuarea de investiţii în fluxul primar, mai ales în zona oţelăriei, de oprirea tăierii capacităţilor de producţie şi de menţinerea numărului de personal.
Link to comment
Share on other sites

Patronatul ArcelorMittal refuză creşteri salariale dar oferă bonusuri

Reprezentanţii siderurgiştilor şi cei ai administraţiei combinatului nu au bătut palma pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013, nici după ultima rundă de negocieri. Asta deşi administraţia ArcelorMittal a început să bată în retragere. Mai exact, patronatul, care deşi nu este de acord cu o creştere salarială, a propus partenerilor de discuţii acordarea unor bonusuri.

„După ce anul trecut au renunţat la reducerea salariilor din 2013, acum ne-au propus acordarea, în aprilie, a unui bonus de 2,5% din venitul anual brut al fiecărui salariat şi un alt bonus, egal cu primul, în luna decembrie. Cel din urmă este condiţionat de rezultatul financiar. Adică, ar trebui să nu înregistreze pierderi”, a declarat  Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat - Solidaritatea Metal - prezent la negocieri. Însă, nici în aceste condiţii reprezentanţii celor două tabere nu s-au înţeles, siderurgiştii solicitând, în continuare, creşteri salariale.

Siderurgiştii vor mai mult

„Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%. Pot fi menţinute şi bonusurile, însă nu acceptăm fără majorări salariale”, a mai spus Ilinca Diaconu. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG, care, pe lângă o creştere salarială cu şapte procente, mai doresc şi majorarea primelor de Paşti şi de Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei. Ultimele două runde de discuţii sunt programate pentru miercuri şi vineri, timp în care cele două tabere ar trebui să ajungă la un numitor comun. În caz contrar, reprezentanţii salariaţilor au declarat, în repetate rânduri, că pot declanşa conflictul de muncă.

Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând, la negocieri, efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Negocierile salariale de vineri din Combinat au eşuat

* Patronatul şi sindicaliştii vor purta noi discuţii miercuri

Pentru că nu au putut ajunge la un acord asupra salarizării din 2013 nici la ultima întâlnire din sesiunea curentă de negocieri, desfăşurată vineri, patronatul şi liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au convenit prelungirea cu o săptămână a perioadei alocate tratativelor. „În condiţiile în care contractul colectiv de muncă aferent anului 2012 expiră pe 20 ianuarie şi încă nu am reuşit să semnăm contractul aplicabil în 2013, am stabilit de comun acord prelungirea perioadei de negociere până la 28 ianuarie şi aplicarea retroactiv, de la 1 ianuarie, a drepturilor stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, după runda de negocieri de vineri.
Părţile se vor reuni la masa tratativelor pe 23 ianuarie, după ce discuţiile pe salarii au eşuat şi vineri din cauză că nici patronatul, nici sindicaliştii nu au vrut să cedeze. Pe de o parte, patronatul şi-a menţinut oferta avansată pe 14 ianuarie, care nu conţine creşteri ale salariilor de bază din combinat în 2013, ci doar creşteri ale veniturilor prin acordarea a două bonusuri de 2,5 la sută din salariul anual – unul în aprilie, necondiţionat, şi altul în decembrie, condiţionat de realizarea unui profit de 5 milioane de euro anul acesta. De partea cealaltă, reprezentanţii salariaţilor şi liderii Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal – negociatorii care reprezintă interesele celor aproape 7.800 de siderurgişti gălăţeni la masa tratativelor – au respins din nou oferta conţinând aceste bonusuri şi au cerut, ca şi la precedentele întâlniri, creşterea salariilor de bază cu 5 până la 7 la sută.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites


Răbdarea siderurgiştilor - pusă la încercarea de noi bonusuri

Deşi cele 60 de zile prevăzute prin lege pentru desfăşurarea negocierilor au trecut, reprezentanţii salariaţilor şi administraţia ArcelorMittal Galaţi nu au reuşit să bată palma pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru 2013. Cu toate acestea, cele două părţi nu renunţă la cereri, astfel încât au stabilit să meargă mai departe, cel puţin până luni.

„La întâlnirea de astăzi s-au schimbat puţin lucrurile în sensul că administraţia ne-a mai propus un bonus, astfel încât, în prezent, oferta conducerii combinatului este: un bonus de 2% din venitul salarial brut pe 12 luni, acordat de la 1 ianuarie, altul similar, de la 1 iulie, plus unul de 1,5%, din decembrie, condiţionat de rezultatele financiare”, ne-a spus Ilinca Diaconu reprezentantul singurului sindicat prezent la negocieri - Solidaritatea Metal.

Însă, atât reprezentanţii salariaţilor cât şi cei ai sindicatului prezent la discuţii nu au fost de acord cu oferta administraţiei. Mai mult, la cererile cunoscute până acum, sindicaliştii au mai cerut şi majorarea salariului minim din Combinat cu 50 de lei peste valoarea salariului minim pe economie din România.

„Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%”, a mai spus Ilinca Diaconu. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor - susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG - care, însă, pe lângă o creştere salarială cu şapte procente, mai doresc şi majorarea primelor de Paşti şi Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei.

Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând la negocieri efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din Combinat se întâlnesc cu directorul general, după un nou eşec al discuţiilor pe salarii

Directorul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo , va avea o întrevedere cu liderii sindicali din unitate luni, înaintea rundei de negocieri salariale programată în după-amiaza aceleiaşi zile. Întâlnirea cu Ribo a fost fixată la cererea sindicaliştilor, care nu au reuşit să ajungă la un acord cu patronatul asupra salarizării celor aproape 7.800 de siderurgişti gălăţeni în 2013 nici după două luni de tratative.
Liderii sindicali şi-au menţinut revendicările şi vineri, cele mai importante fiind indexarea salariilor din combinat cu 5 până la 7 la sută şi menţinerea salariului minim din unitate, care acum este de 750 de lei, cu 50 de lei peste salariul minim pe economie, care în prezent este de 700 de lei, dar care va creşte la 750 de lei în februarie şi, respectiv, la 800 de lei în iulie.
În privinţa ultimei cereri, patronatul şi-a exprimat, vineri, intenţia de a se alinia noilor prevederi legale şi de a mări salariul minim din combinat la 800 de lei în iulie. Însă în ceea ce priveşte solicitarea de indexare a salariilor de bază din unitate, compania a rămas pe poziţii – nu poate mări lefurile siderurgiştilor, dar este dispusă să le ofere trei bonusuri: 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiţionat, 2 la sută în iulie, tot necondiţionat, şi 1,5 la sută în decembrie, dar condiţionat de trecerea combinatului pe profit.
viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ultimatum pentru siderurgişti: trei bonusuri, dar semnaţi acum

Cea care ar fi trebuit să fie ultima rundă de negocieri şi eventual să le aducă siderurgiştilor şi rezolvarea revendicărilor s-a dovedit a fi un eşec. Şi asta pentru că, în urma discuţiei pe care reprezentanţii siderurgiştilor au avut-o astăzi cu directorul combinatului Bruno Ribo, aceştia nu au obţinut decât un ultimatum: „Ni s-a spus ori acceptăm oferta administraţiei, respectiv trei bonusuri acordate, pe rând, în ianuarie, iulie şi decembrie, ori administraţia îşi retrage propunerea şi vom discuta pe baza primei oferte, adică un bonus de 2,5% în ianuarie şi unul în decembrie, condiţionat de profitul companiei”, a explicat Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat prezent la negocieri - Solidaritatea Metal. În această situaţie, siderurgiştii prezenţi la discuţii şi-au încercat norocul, pentru ultima dată, şi au cerut administraţiei încă o amânare. „În final, am reuşit să obţinem o nouă întâlnire luni, atunci când trebuie să luăm o decizie. Am mai făcut şi noi o contraofertă administraţiei, în sensul că, dacă acceptăm cele două bonusuri de 2,5% din venitul pe ultimele 12 luni acordate în ianuarie şi iulie, în locul celui din decembrie să ne crească prima de Crăciun, de la 120 de lei la 200 de lei net. Acum vom vedea ce se va întâmpla”, a mai spus Diaconu.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

La ArcelorMittal Galaţi, lupta pe salarii continuă încă amiabil

* Au încheiat negocierea contractului colectiv de muncă în divergenţă, dar nu au declanşat conflictul de muncă şi sunt gata să poarte noi discuţii, ca să pună punct tratativelor în cel mai scurt timp

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi se întâlnesc cu patronatul vineri, la o săptămână de la eşuarea negocierilor anuale demarate în noiembrie, şi speră să semneze noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat pe 20 ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a confirmat întâlnirea.
Ea are loc la iniţiativa reprezentanţilor salariaţilor. „Luni i-am trimis o adresă directorului general, cerându-i o nouă întâlnire, ca o ultimă încercare de a căuta împreună soluţii pentru a avea contract”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan.
Colegii din comisia de negociere, liderii Federaţiei Solidaritatea Metal, au formulat o solicitare similară ieri. „Suntem dispuşi să mai avem o discuţie cu administraţia pe marginea contractului în timpul cel mai scurt. Salariaţii au nevoie de un contract”, a spus Ilinca Diaconu.
Ea nu are încotro. Participantă la negocierile salariale cu împuternicire de la federaţia la care e afiliat micul sindicat pe care îl conduce, Ilinca Diaconu nu poate declanşa conflictul de muncă, dreptul fiindu-le rezervat, potrivit legii, doar sindicatului reprezentativ din unitate (la startul tratativelor, nu exista) şi, în lipsa acestuia, reprezentanţilor salariaţilor. Dar reprezentanţii salariaţilor nu se grăbesc să declanşeze procedurile domoale ale conflictului de muncă şi vor să continue discuţiile amiabil, în speranţa că astfel vor semna mai repede noul contract.
În timpul negocierilor, ArcelorMittal Galaţi a spus că nu poate mări salariile nici în 2013, pentru a patra oară în ultimii cinci ani. Ultima sa ofertă constă în trei bonusuri: 2 la sută din venitul anual în ianuarie, 2 la sută în iulie, ambele necondiţionate, şi 1,5 la sută în decembrie, condiţionat de profit. Federaţia Solidaritatea Metal e aproape de oferta patronatului, ultimele ei revendicări incluzând cele două bonusuri de 2 la sută necondiţionate şi un al treilea bonus, condiţionat de profit, de 1 la sută în decembrie, cu majorarea obligatorie a primei de Crăciun la 280 de lei. Pretenţii mai mari au reprezentanţii salariaţilor, care cer indexarea salariilor cu 7 la sută şi creşterea primelor anuale la 200 de lei şi a primei de vacanţă la 500 de lei. Menţinerea salariului minim din combinat cu 50 de lei peste salariul minim pe economie e o revendicare comună.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A fost semnat contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi

După mai bine de două luni de negocieri, administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţii salariaţilor cu liderii Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal au semnat, vineri, contractul colectiv de muncă aplicabil anul acesta în unitate. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Noul contract colectiv de muncă nu prevede o creştere a salariilor de bază din combinat, aşa cum sperau liderii celor aproape 7.800 de siderurgişti gălăţeni, ci doar o creştere a veniturilor prin acordarea de bonusuri, aşa cum a propus patronatul.

„Contractul include o creştere a veniturilor angajaţilor formată dintr-un bonus de 2 la sută din salariul anual individual, acordat necondiţionat în februarie, un bonus de 2 la sută acordat necondiţionat în iulie şi un bonus de 1 la sută acordat în decembrie doar dacă unitatea trece pe profit”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, după runda finală de negocieri purtată vineri cu patronatul.

„Noul contract mai prevede majorarea necondiţionată a primei de Crăciun de la 120 la 200 de lei brut, cât sunt primele de Paşti şi de vacanţă, precum şi creşterea primelor de ziua de naştere şi de Ziua Metalurgistului de la 120 la 160 de lei”, a spus Vasile Crişan.

Conform aceleiaşi surse, contractul colectiv de muncă pe 2013 mai prevede promovarea a 15 a sută din întregul personal până în iulie, precum şi creşterea salariului minim din unitate de la 750 la 800 de lei în iulie, odată cu salariul minim pe economie.

Potrivit lui Vasile Crişan, toate aceste drepturi totalizează o creştere a veniturilor siderurgiştilor cu 5,5 la sută anul acesta.

La rândul lor, liderii Federaţiei Solidaritatea Metal şi-au exprimat uşurarea că au reuşit să semneze noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi expirase pe 20 ianuarie şi îi lăsase neprotejaţi pe siderurgişti în faţa unor eventuale concedieri colective, accidente de muncă sau drame în familie. „Nu sunt bucuroasă, dar sunt mulţumită că am făcut şi pasul acesta”, a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Pentru a putea fi aplicat, contractul colectiv de muncă negociat şi semnat de patronatul şi de liderii sindicali din combinat trebuie să fie avizat şi înregistrat de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Compania siderurgică este aşteptată să emită o declaraţie de presă în cel mai scurt timp.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.