Jump to content

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în afişe alături de un candidat


dcp100168

Recommended Posts

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în afişe alături de un candidat

Parlamentul ii tenteaza si pe oamenii Bisericii care au decis sa renunte la pastorirea parohiilor in favoarea politicii. Un preot paroh din Hunedoara candideza la alegerile parlamnetare sub sigla PRM pentru un mandat de deputat. De asemenea, arhiepiscopul Dunarii de Jos apare in afise electorale alaturi de candidatul PNL George Scarlat potrivit cotidianului Evenimentul Zilei. Biserica Ortodoxa Romana a transmis redactiei Hotnews.ro un comunicat de presa prin care precizeaza ca ese interzis ca reprezentantii BOR sa candideze sau sa faca campanie electorala.

Preotul Ioan Poenaru sustine ca a demisionat din functia pe care o avea la parohiile Luncoiu de Sus si Podele, pentru a candida in Colegiul de deputati Brad-Valea Muresului.

"Chiar daca nu exista o prevedere in statutul BOR in ceea ce priveste alegerile parlamentare, exista o hotarare a Sinodului care permite doar candidatura pentru un mandat de consilier local sau consilier judetean, situatie in care preotul trebuie sa primeasca binecuvantarea episcopului.

Am facut aceste demersuri la Episcopia Devei si Hunedoarei si pentru candidatura mea la Camera Deputatilor, dar nu am primit binecuvantarea episcopului. Demisia a fost alegerea mea, pentru ca am vrut sa fiu corect fata de Biserica si oameni", a declarat preotul demisionar Ioan Poenar, citat de agentia Agerpres.

Poenaru considera ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa aiba preoti care sa ii reprezinte interesele in Parlament, existand precedente in acest sens, imediat dupa anul 1990.

Cotidianul EVZ scrie despre Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Casian Craciun care apare intr-un material electoral alaturi de candidatul PNL, George Scarlat. In pliantele electorale, arhiepiscopul Dunarii de Jos apare intr-o fotografie alaturi de liberal si-si indeamna enoriasii sa-l voteze pe acesta: "Invingem impreuna! Votam George SCARLAT - deputat".

Biserica Ordoxa Romana a transmis redactiei Hotnews.ro un comunicat de presa prin care anunta ca este interzis clericilor sa candideze sau sa faca campanie electorala . Totodata, BOR precizeaza ca cel care va incalca regula si alege cariera politica pierde dreptul de a reveni la "misiunea preoteasca".

"In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericului se numara si aceea de "a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti", arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala.

Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamantul depus la hirotonie, se incadreaza in prevederile art.3, lit. d si e din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, avand de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale", se arata in comunicatul de presa.

hotnews.ro

post-2782-0-24198900-1352898196_thumb.jp

Arhiepiscop, implicat în campania USL. Înaltul preot apare pe un pliant sub mesajul "Învingem împreună"

Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, apare pe un pliant al unui candidat USL pentru un fotoliu de deputat în județul Galați. Pe un material electoral al membrului PNL George Scarlat apare și conducătorul bisericii din Sud-Estul României. Candidatul este fiul unui important om de afaceri din județ care deține cel mai cunoscut popas pentru șoferii care tranzitează județul de lângă Dunăre, cel din localitatea Hanul Conachi.

20.000 de astfel de materiale de promovare politică au fost scoase, conform adversarilor politici din același colegiu. În pliante, arhiepiscopul Dunării de Jos apare într-o fotografie alături de liberal şi-şi îndeamnă enoriaşii să-l voteze pe acesta: „Învingem împreună! Votăm George SCARLAT – deputat”.

Opinia BOR: “Sunt interzise astfel de manifestări”

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ne-au declarat vehement că astfel de apariții în cadrul unor campanii electorale sunt total interzise. “Sunt recomandări ale BOR prin care niciun preot nu poate lua parte la manifestări electorale ale vreounui partid și nu poate candida în alegeri electorale”, ne-a declarat Constantin Stroe, purtorul de cuvânt al Bisericii.

În cazul lui Casian Crăciun, reprezentantul BOR ne-a spus că din datele cunoscute de el “candidatul USL a folosit imaginea arhiepiscopului fără aprobarea sa. S-a folosit de o imagiune publică pe care a introdus-o într-un material electoral. Nu cred că arhiepiscopul Casian Crăciun are vreo vină”, ne-a mai spus Constantin Stoica.

Casian Crăciun este un personaj controversat, a fost implicat într-un dosar de colaborare cu fosta Securitate și este un apropiat al fostului primar PSD, Dumitru Nicolae.

Link to comment
Share on other sites

Arhiepiscopia: E un abuz şi o îndrăzneală

Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost extrem de ofensată de pliantul electoral al lui Scarlat și a ținut să facă o serie de precizări. "Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost făcută la sfinţirea unei biserici din localitatea Călmăţui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale", a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

Deși consideră gestul lui Scarlat drept un abuz și o îndrăzneală, Arhiepiscopia spune că este prematur să se discute despre acţiuni juridice îndreptate împotriva candidatului care a folosit acea fotografie în materialele sale electorale.

Sfântul Sinod a interzis clericilor să facă politică, după reexaminarea, în luna mai 2012, a hotărârii din 2004.

adevarul.ro

Arhiepiscopie: Folosirea unei fotografii cu IPS Casian, un abuz al candidatului USL

Arhiepiscopia Dunării de Jos susţine că fotografia în care IPS Casian Crăciun apare alături de candidatul USL în Colegiul 3 din Galaţi pentru Camera Deputaţilor, liberalul George Scarlat, a fost făcută la sfinţirea unei biserici, iar folosirea ei pe un pliant electoral este un abuz şi o îndrăzneală, potrivit Mediafax.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos mai precizează că IPS Casian Crăciun nu se implică în acţiuni politice sau electorale, transmite corespondentul Mediafax. "Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost făcută la sfinţirea unei biserici din localitatea Călmăţui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale", a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

Acesta a mai spus că este prematur să se discute despre acţiuni juridice îndreptate împotriva candidatului care a folosit acea fotografie în materialele sale electorale şi a ţinut să întărească faptul că Ariepiscopia nu s-a implicat şi nu intenţionează să se implice în niciun fel de acţiune politică.

Preotul Gabriel Molocea a precizat că Arhiepiscopia Dunării de Jos i-a cerut lui George Scarlat retragerea de urgenţă a pliantelor în care apare alături de IPS Casian Crăciun. "Am cerut să dispară imediat afişele în care preasfinţia sa Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, apare împreună cu candidatul PNL. Nu ni s-a cerut acordul pentru folosirea imaginii acestuia. Fapta în cauză contravine hotărârii Sfântului Sinod, dar şi deontologiei civice sociale", a precizat Gabriel Molocea.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, apare pe un pliant electoral alături de candidatul USL în Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor din Galaţi, liberalul George Scarlat, în fotografie apărând, de altfel, mai mulţi preoţi, iar mesajul de pe pliant este "Învingem împreună".

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

George Scarlat spune că este vorba despre „o eroare regretabilă”

George Scarlat, candidatul USL din judeţul Galaţi care apare într-o fotografie de pe pliantele sale electorale însoţit de arhiepiscopul Dunării de Jos IPS Casian Crăciun, cere scuze ierarhului și Arhiepiscopiei și spune că este o doar „eroare regretabilă”, transmite Mediafax. "Este o eroare regretabilă pe care nu ştiu cum o voi putea repara. Îmi cer scuze pentru acest lucru atât părintelui episcop Casian, cât şi Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Sunt credincios creştin ortodox, iar fotografia este de la sfinţirea unei biserici. Imaginea a apărut, fără ca eu să fi ştiut înainte, pe un pliant tipărit într-un tiraj de câteva sute. Am retras acest material imediat ce am aflat, dar nu pot să estimez câte exemplare au fost deja distribuite. Eroarea a venit din partea unui consilier din echipa de campanie cu care am reziliat deja contractul", a declarat George Scarlat.

Liberalul a mai spus că nu știe ce informații au fost publicate în legătură cu acest subiect, dar va emite un comunicat de presă în scurt timp pentru a explica situația.

b1.ro

Link to comment
Share on other sites

campaniile astea se desfășoară din erori regretabile.

pe 3 noiembrie 2012 am fost în comuna Țepu. la acea dată, după sfințirea unei capele (Sfântul Nicolae, pentru exactitate) toată lumea s-a mutat în centru unde și-a lansat candidatura un domn respectabil, fost prefect, actual și viitor parlamentar, înalt funcționar public etc., actual ministru (delegat), susținut probabil, dintr-o întâmplare, dintr-o eroare regretabilă de arhi-... toate alea.

mi-e silă de voi, politicienilor gălățeni. nu că v-ar păsa.

Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la acuzaţiile care mi-au fost aduse cu privire la introducerea în pliantul de promovare a candidaturii mele, a unei fotografii în care apar alături de Înaltpreasfinţia Sa, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”, vă asigur, că acest fapt se datorează unui regretabil cumul de erori atât din partea echipei mele de campanie, cât şi a editurii cu care am colaborat la realizarea materialului.

Materialul de promovare realizat trebuia să-mi parvină, înainte de a fi făcută distribuţia, pentru a verifica, personal, conţinutul acestuia. Menţionez faptul că am discutat doar în linii mari aspectele care trebuie surprinse, rămânând exclusiv în sarcina echipei, latura de redactare a formei şi conţinutului.

Dintr-o regretabilă eroare a echipei de campanie varianta aleasă a fost suprascrisă în calculator cu varianta care cu regret am constatat, ulterior, că s-a şi tipărit. Practic, echipa care a lucrat broşurile a transmis către tipografie fişierul conţinând macheta greşită care a fost suprascrisă peste fişierul care a primit bunul de tipar. Societatea care a imprimat pliantul a primit astfel fişierul greşit şi a tipărit o primă tranşă de broşuri.

Constatând că echipele de campanie au distribuit varianta greşită a pliantului am oprit întreaga acţiune, materialul fiind în întregime retras, însă, din nefericire, o parte din materiale fuseseră deja oferite alegătorilor, înainte să fi avut ocazia să verific corectitudinea realizării acestora.

Consider impardonabilă această decizie, drept care am renunţat, de îndată la colaborarea cu persoanele direct implicate în acest demers. Totodată, vreau să asigur înaltele feţe bisericeşti de faptul că nu am avut în intenţie să le aduc prejudicii de nicio natură şi nici să întinez imaginea Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea îmi cer iertare public Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”, menţionând faptul că regret profund această nefericită stare de fapt, atât ca un bun creştin, simplu enoriaş devotat bisericii, cât şi ca cetăţean.

Având speranţa ca întreaga opinie publică, mass-media şi, mai cu seamă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, au înţeles regretabila greşeală a echipei de campanie, vă asigur că am pornit în acest demers electoral doar cu gânduri bune şi cu sufletul curat, fără a avea vreo urmă de intenţii greşite faţă de morala creştină, de litera legii sau de limitele bunului simt.

George SCARLAT,

Candidat USL, Camera Deputaţilor, Circumscripţia electorală nr. 18, Colegiul uninominal nr. 3, Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.