Jump to content

Recommended Posts

Posted

CNVA - 145 de ani de la înfiinţare

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” începe astăzi seria manifestărilor legate de sărbătorirea a 145 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, devenită reprezentativă nu numai pentru învăţământul gălăţean, ci şi pentru cel românesc.

Astăzi, la ora 11.00, vor fi inaugurate două expoziţii aniversare - „Clădiri monument istoric în Galaţi” şi „CNVA - 145 de ani de existenţă”. La ora 15.00 a fost planificat cercul pedagogic al profesorilor de fizică, în cadrul căruia va fi inaugurat singurul Pendul al lui Focault din ţară şi va fi evocată personalitatea lui Mircea Amarine, fost profesor şi director la CNVA.

Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 9.00, va începe cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică „C. S Calude” pentru clasele VII-XII, cu proba individuală. Ce-a de-a şaptea ediţie a probei pe echipe se va derula duminică, 25 noiembrie, de la aceeaşi oră. Probele, subiectele şi rezultatele vor putea fi accesate on-line, în timp real, pe site-ul www.mategl.ro, ne informează organizatorul competiţiei, directorul-adjunct Romeo Zamfir. Festivitatea de premiere va avea loc în aceeaşi zi, la ora 13.00.

Manifestările vor continua şi luni, cu un concurs „Pagini din istoria CNVA”, „Dialog între generaţii”, „La un ceai cu Alecsandri”, lansare de album de fotografie veche, concurs culinar şi Târgul activităţilor extraşcolare.

În încheiere, la ora 12.00, a fost programat CNVA FEST, spectacol susţinut de elevii colegiului.

viata-libera.ro

Posted

CNVA a împlinit 145 de ani. Oxfordul dunărean şi-a strâns fiii

La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a avut loc, ieri, o emoţionantă întâlnire între generaţii. "Oxfordul dunărean", cum pe bună dreptate l-a numit prof. dr. Gheorghe Felea, şi-a cinstit cum se cuvine atât elevii şi dascălii actuali, cât, mai ales, foştii elevi şi dascăli. S-au spus cuvinte frumoase, meritate, despre spiritul alecsandrian, despre dascăli cu vocaţie, care le modelează elevilor caracterul, voinţa şi spiritul. Directorul Vasile Ciuchină a prezentat un scurt istoric al colegiului, care pe 26 noiembrie 1867 şi-a început activitatea cu şase elevi şi trei profesori, într-un sediu închiriat, pe strada Brăilei. Totodată, directorul a amintit contribuţia covârşitoare pe care a avut-o V. A. Urechia la dezvoltarea acestui liceu, sprijinind mutarea, în 1890, în actualul sediu, şi donându-şi întreaga bibliotecă personală în folosul elevilor. Cristian Căldărau a făcut, la rândul său, ieri, o donaţie pentru muzeul instituţiei (o carte de identitate a profesorului Cezar Fundeneanu, de pe vremea când acesta era elev). Prof. dr. Virgil Nistru Ţigănuş a făcut referire la ştiinţa de a învăţa să asculţi, prof. Adrian Marian a ţinut să puncteze că limba şi cultura trebuie să rămână crezul nostru, iar acad. Vladimir Galin i-a îndemnat pe elevii de astăzi să nu uite, niciodată, de unde au plecat.

La întâlnire au fost prezente şi oficialităţile locale: IPS dr. Casian Crăciun, preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa, Emanoil Cătălin Bocăneanu - prefect, Laura Marin - inspector general şcolar şi Gheorghe Felea - reprezentantul MECTS.

Sărbătoarea a continuat cu lansarea albumului „Arc peste timp”, coordonat de profesorii Ion Cioroiu şi Corneliu Goldu, şi cu un spectacol aniversar.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" - un brand al învăţământului gălăţean şi românesc

Elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) vor organiza, în perioada 20-26 noiembrie, o serie de activităţi prin care vor fi aniversaţi cei 150 de ani care au curs de la înfiinţarea prestigioasei instituţii de învăţământ, care în timp a devenit un brand atât pentru învăţământul gălăţean, cât şi pentru cel românesc.

Cel care a contribuit la înfiinţarea instituţiei de învăţământ este V.  A. Urechia, care, în 1867, pe vremea când era secretar general la Ministerul Cultelor şi al Instrucţiei Publice, dă dispoziţie ca în fiecare capitală de  judeţ să se înfiinţeze măcar un gimnaziu. La sfârşitul lunii august 1867, primarul  Galaţiului primea ordinul  prin care era anunţat că, deocamdată, se finanţa doar o singură clasă de gimnaziu. La 3 noiembrie, ardeleanul Ioan Cetăţianu era numit în funcţia de director, urmând ca şcoala să înceapă să funcţioneze trei săptămâni mai târziu, la 26 noiembrie 1867. Alături de primul director, corpul profesoral mai număra încă doi dascăli, pentru cei şase elevi înscrişi. Dintre aceştia, vor finaliza cele patru clase doar jumătate: Mihalache Rodocalat, devenit ulterior doctor în ştiinţe politice şi administrative la Bruxelles, apoi ziarist în Galaţi, şeful contabilităţii comunei şi ajutor de primar ales de trei ori (1891-1895); Anton Rodocalat - absolvent al Conservatorului de Muzică din Bruxelles, institutor suplinitor la Şcolile Nr. 4 şi Nr. 6 din Galaţi şi, ulterior, funcţionar comunal; Teodor Răşcanu - inginer silvic.

Abia 20 de ani mai târziu, în 1887, instituţia primeşte statutul de liceu cu şapte clase.

De la întemeierea sa, instituţia a fost nevoită să se mute de mai multe ori, în diverse case, proprietate personală, până în martie 1890, când liceul s-a stabilit în localul de azi. Construcția a început în septembrie 1888, sub ministrul Titu Maiorescu, şi s-a terminat în martie 1890. În toamna anului 1892, când au fost sărbătoriţi 25 de ani de la înfiinţarea instituţiei,  s-a pus problema  ca  primul liceu gălăţean să poarte un nume. Astfel, prin ordinul ministerului nr. 211 din 16 octombrie 1892 publicat în Monitorul Oficial, se stabileşte ca instituţia să poarte numele de Liceul "Vasile Alecsandri". Din 1996, instituţia devine colegiu, iar din anul 2000, devine colegiu naţional.

Peste 50 de  medalii internaţionale

Alături de istoria acestui lăcaş de învăţământ stau şi rezultatele de excepţie ale generaţiilor de elevi. Instituţia se află pe locuri fruntaşe la nivel naţional, după rezultatele pe care le obţin elevii la examenele naţionale, dar şi după  numărul premiilor şi participărilor la olimpiadele naţionale  şi internaţionale. Anual, mai bine de jumătate dintre premiile câştigate la concursurile şcolare la  majoritatea disciplinelor sunt obţinute de cei de la CNVA.

Tot elevilor de la CNVA li se datorează primele medalii internaţionale aduse Galaţiului: în 1983, Nicolae Mandache şi Martin Weiss au primit, la Paris, un aur şi, respectiv, un bronz pentru cunoştinţele lor de matematică. De atunci, CNVA a continuat să obţină distincţii internaţionale, colecţia de medalii ajungând să numere peste 50 de exponate, după cum ne-a declarat directorul Romeo Zamfir.

O săptămână de sărbătoare

Deschiderea  oficială a activităţilor dedicate sărbătoririi celor 150 de ani de la înfiinţare va avea loc luni, 20 noiembrie, începând cu ora 10,00, în amfiteatrul colegiului. Vor fi lansări de carte şi reviste, concursuri, expoziţii, concert rock, piese de teatru, o expoziţie fotografică referitoare la istoria CNVA, întâlniri cu foşti absolvenţi şi foşti profesori, sesiuni de referate ştiinţifice,  competiţii sportive, competiţii IT. Va avea, de asemenea, loc lansarea monografiei colegiului care marchează cei 150 de ani de existenţă, scrisă  de profesorul de geografie Ioan Ceoroiu, dar şi a unei micromonografii dedicată absolvenţilor de marcă ai CNVA.

Gala jubiliară va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 11,00, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", ocazie cu care au fost invitaţi să participe ministrul Educaţiei, Liviu  Pop, dar şi cel Cercetării, Lucian Georgescu.

viata-libera.ro

Posted

Dialog între generaţii, la CNVA

Mii de foşti elevi ai CNVA vor organiza, în perioada 20-26 noiembrie, momente aniversare inedite, pe şase continente. Peste 6.000 de absolvenţi din promoţiile 1946-2016 sunt reuniţi în tânăra comunitate "Alumni" a liceului, a cărei costrucţie a început anul trecut, pornind de la grupul Facebook LVA - CNVA Alumni.

Membrii grupului au propus şi au votat în acest an aniversar mai multe proiecte, atât pe termen scurt, pentru săptămâna în care este sărbătorit colegiul, cât şi pe termen mediu sau lung. Aceste iniţiative se vor derula în cadrul juridic al Asociaţiei "Alumni CNVA" Galaţi, recent înfiinţată în scopul dezvoltării unei tradiţii a implicării în comunitate, care să contribuie la derularea de proiecte şi programe destinate foştilor şi actualilor elevi, dar şi oraşului.

Organizatorii momentelor aniversare propuse de cneveiştii din toată lumea declară: "Ne dorim să consolidăm treptat legăturile dintre absolvenţii liceului, din toate promoţiile, dar şi să încercăm să dăruim ceva, la rândul nostru, liceului care ne-a format şi Galatiului. Avem în lucru câteva proiecte importante, pe care le vom dezvolta în perioada următoare. Priorităţile pe care ni le propunem sunt identificarea şi valorificarea diverselor posibilităţi de finanţare europeană pentru proiecte şi programe în diferite domenii, propuse de colegi, precum şi dezvoltarea unor noi colaborări naţionale şi internaţionale, valorificarea oportunităţilor legate de afilierea colegiului la UNESCO sau de colaborările anterioare cu şcoli prestigioase din Europa".

Duminică, 26 noiembrie, de la ora 9,00, foştii şi actualii profesori şi elevi aflaţi în Galaţi sunt invitaţi cu drag la liceu, pentru un "Dialog între generaţii", având ca punct de pornire ceea ce absolvenţii îşi propun să construiască împreună, dăruind la rândul lor liceului care i-a format, dar şi oraşului pe care, în ciuda distanţei geografice, cneveiştii continuă să îl simtă ca fiind "acasă".

viata-libera.ro

Posted

CNVA, decorat de Preşedinţie

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 20 noiembrie, decretul de decorare a Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi. Astfel, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului preuniversitar românesc, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Ofiţer Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi", se arată în comunicatul de pe site-ul Preşedinţiei României.

Distincţia va fi înmânată, vineri, 24 noiembrie, la Gala jubiliară care se va desfăşura la Teatrul Dramatic, directorului instituţiei Romeo Zamfir, de către un consilier prezidenţial, fost absolvent de CNVA, Simina Tănăsescu, în prezent profesor doctor universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti.

viata-libera.ro

Posted

Ministrul Învăţământului, prezent la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea LVA

Liviu Pop, Ministrul  Educaţiei Naţionale, a participat la Galaţi, alături de Lucian Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării, la ceremoniile legate de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Vasile Alecsandri.

Dimineaţa a avut loc un ceremonial religios ţinut de IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, după care ministrul Pop şi consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu au dezvelit o plachetă aniversară la 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.

”Am o impresie foarte bună despre CNVA. Are 150 de ani de existenţă în condiţiile în care primul ministru, pe care îl am în minister pe panou, a fost cu şase-şapte ani înainte de înfiinţarea acestui liceu. Este un liceu de prestigiu şi eu cred că, din punctul acesta de vedere, toate liceele din România care au peste 100-150 de ani nu pot avea decât cuvinte de laudă din partea oricărui cetăţean”, a spus ministrul Pop la CNVA, în prezenţa inspectorului şcolar general Mioara Enache, a directorului CNVA, Romeo Zamfir, şi a directorului adjunct CNVA, prof. Onuţ Atanasiu.

Ministrul a semnat în cartea de onoare a liceului şi s-a întâlnit cu foşti şi actuali absolvenţi. Apoi, ministrul Pop, alături de alte oficialităţi locale şi judeţene printre care s-a numărat preşedintele CJ, Costel Fotea, prefectul Gabriel Panaitescu, şi nu numai, au participat la Teatrul Dramatic la ceremonia prin care liceul a marcat cei 150 de ani de existenţă.

”Având în vedere aniversarea a 150 de ani de activitate a Colegiului Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi, subsemnatul a emis un ordin prin care se acordă placheta şi diploma aniversară ”Spiru Haret” Colegiului Vasile  Alecsandri din Galaţi pentru activitatea desfăşurată şi performanţele înregistrate în cei peste 150 de ani de existenţă. Mult succes, felicitări! Să dea Dumnezeu să ne vedem la 300 de ani“, a mai spus Liviu Pop, acordând cele două distincţii directorului CNVA, prof. Romeo Zamfir.

La rândul lui, acesta din urmă i-a înmânat ministrului placheta aniversară. Din partea CNVA, plachetă aniversară au primit şi reprezentanţii CJ, ai Prefecturii şi ai Inspectoratului Şcolar General. Mioara Enache, inspector şcolar general a oferit o plachetă aniversară CNVA şi două trofee de excelenţă celor doi directori, profesorii Romeo Zamfir şi Onuţ Atanasiu. De asemenea, consilierul prezidenţial, Simina Tănăsescu, a oferit CNVA ordinul “Meritul pentru Învăţământ în grad de ofiţer” decernat de preşedintele României, Klaus Iohannis şi a primit din partea CNVA o plachetă aniversară pentru preşedintele Klaus  Iohannis. Apoi, Liviu Pop a partcipat la o şedinţă cu toţi directorii din unităţile de învăţământ gălăţene.

monitoruldegalati.ro

  • 4 years later...
Posted

155 de ani de istorie şi învăţământ de elită la „Vasile Alecsandri”

Cu cei 155 de ani de la înfiinţare, cu sute de absolvenţi care au sfinţit şi sfinţesc locul prin toate colţurile ţării şi ale lumii, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" se numără printre cele mai vechi instituţii de învăţământ din judeţ, fiind parte a istoriei educaţiei gălăţene, dar este, totodată, şi un brand al urbei prin rezultatele deosebite pe care le are an de an. Peste 50 de activităţi diverse au fost planificate a se organiza, pentru a marca această aniversare, în perioada 21 - 26 noiembrie. Sunt zile de efervescență, cu invitaţi care să se bucure, alături de elevii şi profesorii de la CNVA, de puterea celor 155 de ani de experienţă în educaţie. Expoziţii, concursuri de cultură generală, competiţii sportive, sesiuni de debate, lansări de carte, lansări de filme, ateliere creative, întâlniri între diferite generaţii de elevi, piese de teatru, vânători de comori, experimente, demonstraţii cu roboţi, zi de cinema sunt numai câteva dintre evenimentele care vor umple zilele acestea programul elevilor şi profesorilor.
Cum bucuria nu este totală dacă nu sunt şi spectatori, vineri, 25 noiembrie, între 7,30 şi 11,00, va avea loc Ziua Porţilor Deschise, în care elevii claselor a VIII-a de la toate şcolile din municipiu sunt aşteptaţi la un tur al liceului, la o prezentare a cluburilor, dar şi la discuţii cu profesorii şi elevii. 
În aceeaşi zi, începând cu ora 11,30, se va desfășura Gala aniversară CNVA 155, la care sunt invitaţi actuali elevi, profesori şi părinţi, dar şi foşti absolvenţi şi dascăli, alături de parteneri ai instituţiei. Desfăşurată sub genericul "Oameni care inspiră", gala îi va avea ca invitaţi de onoare pe C. S. Calude, profesor universitar în Noua Zeelandă, personalitate marcantă în lumea matematicii şi informaticii, absolvent de CNVA (care va avea o intervenţie online), profesoara Nicoleta Ioniţă şi fostul şef de promoţie Vlad Jipa, profesor şi el în Bucureşti acum. 
Manifestările se vor încheia, ca de fiecare dată, cu Concursul Interjudeţean de Matematică "C. S. Calude", programat pe 26 noiembrie, de la ora 8,00. 

Istoria începe cu o singură clasă de gimnaziu

Câte ceva despre începuturile şi transformările suferite de această instituţie de învăţământ de-a lungul timpului ne-au prezentat profesorii Sorin Langu şi Gabriela Ciubotaru.
În 26 august 1867, Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor a comunicat primarului orașului Galați că “s-a prevăzut în buget înființarea unui gimnaziu, în orașul pe care îl conduce, cu o singură clasă, deocamdată”. Astfel, în 26 noiembrie 1867, se naşte primul Gimnaziu teoretic din Galați, viitorul Liceu “Vasile Alecsandri”, nume pe care îl are din 1890.
La 3 noiembrie, ardeleanul Ioan Cetăţianu era numit în funcţia de director, urmând ca şcoala să înceapă să funcţioneze trei săptămâni mai târziu, la 26 noiembrie 1867. Alături de primul director, corpul profesoral mai număra încă doi dascăli, pentru cei şase elevi înscrişi. Dintre aceştia, vor finaliza cele patru clase doar jumătate: Mihalache Rodocalat, devenit ulterior doctor în ştiinţe politice şi administrative la Bruxelles, apoi ziarist în Galaţi, şeful contabilităţii comunei şi ajutor de primar ales de trei ori (1891-1895); Anton Rodocalat - absolvent al Conservatorului de Muzică din Bruxelles, institutor suplinitor la Şcolile Nr. 4 şi Nr. 6 din Galaţi şi, ulterior, funcţionar comunal; Teodor Răşcanu - inginer silvic.
Între 1941 – 1944, liceul a fost din nou transformat în spital militar, corpul didactic mobilizat pe front, iar elevii, determinați de nevoi materiale, s-au risipit prin satele județului, numărul cursanților fiind în descreștere. Între 1944 – 1948 în perioada de foc a comunismului, liceul îşi pierde titulatura de "Vasile Alecsandri" şi devine liceu de 11 clase. Între 1948-1961, funcționează după modelul sovietic și se numește “Școala medie teoretică mixtă” de 10 și 11 clase.
Abia în 1964, după o interdicție de 16 ani a patronimicului “bardului de la Mircești”, școala și-a recăpătat tradiționalul nume: Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”.
Pe 1 septembrie 1996, unitatea de învățământ își schimbă denumirea în Colegiul “Vasile Alecsandri”, iar din 1 septembrie 2000 devine Colegiul Național “Vasile Alecsandri”.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.