Jump to content

Ziua Naţională a României, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Ziua Naţională a României, la Galaţi

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Prefectura Galaţi invită gălăţenii la sărbătoare, sperând, probabil, ca programul pregătit pentru acest an să le şteargă localnicilor amintirea ultimului 1 Decembrie, când prefectul de atunci, Paul Florea, a plecat, în caravană prin judeţ, însoţit de şefii serviciilor descentralizate şi fanfara Centrului Cultural, în timp ce pe Brăilei, onorul de stat a fost primit de preşedintele de atunci al CJ, Eugen Chebac şi nu de reprezentantul Guvernului în teritoriu, aşa cum era firesc.

În acest an însă, programul stabilit va atrage, cu siguranţă, mulţi gălăţeni, iar singurul amănunt care ar putea umbri bucuria va fi starea deplorabilă în care zace de ani de zile Monumentul Eroilor Martiri din Revoluţia din 1989, de vizavi de Prefectură. Din cauza tasării construcţiei – problemă care nu a fost remediată în ultimii doi ani de Primărie – , sistemul de aprindere al flăcării recunoştinţei nu mai funcţionează, iar monumentul este împrejmuit cu gard de plasă mărginită cu saci umpluţi cu nisip. Din păcate, lipsa lucrărilor de consolidare face ca şi în acest an, coroanele de flori care vor fi depuse aici să fie sprijinite tot de gardul de sârmă şi nu de monumentul de marmură, aşa cum ar fi fost firesc.

Ce ne-a pregătit Prefectura?

Pe 1 Decembrie, programul va începe la ora 10.00, la Catedrala Arhiepiscopală, unde va avea loc tradiţionalul Te Deum. De la ora 11.00, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea se vor depune coroane de flori, după ce oficialităţile vor primi onorul, se va intona imnul de stat al României şi se va oficia serviciul religios. În paralel se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 (Teatrul Dramatic), la Monumentul Eroilor Regiment 11 Siret (Strada Regiment 11 Siret) şi la Monumentul Eroilor 1941-1945 (Strada Gării).

De la ora 13.00, seria manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României se va muta pe esplanada din faţa Prefecturii Galaţi. După primirea onorului, intonarea Imnului de Stat şi alocuţiunile autorităţilor locale, cei prezenţi vor putea urmări un exerciţiu demonstrativ de intervenţie în situaţii speciale. La acest exerciţiu participă Serviciul de Intervenţie Rapidă, Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – SMURD. De la ora 14.00, Fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos va susţine un miniconcert, iar de la 14.15 vor începe parada militară şi parada mijloacelor tehnice de intervenţie. Vor defila Batalionul 284 Tancuri, Batalionul 300 Infanterie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Seara, de la ora 18.00, pe strada Brăilei, de la Potcoava de aur până la Elice, pe Prelungirea Traian va avea loc o defilare cu torţe.

Datorită manifestărilor desfăşurate pe 1 Decembrie, traficul rutier va fi întrerupt pe strada Domnească, în intervalul 12.30 – 15.00, pe porţiunea cuprinsă între strada Brăilei şi strada Gării. Prefectura informează că traficul rutier de pe Domnească (între Universităţii şi Gării) va fi închis şi pe 29 noiembrie, în intervalul 9.30 – 11.30, pentru a se desfăşura repetiţia generală.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Programul complet al manifestărilor

CATEDRALA ARHIEPISCOPALĂ

10.00-10.30 – Te Deum

CIMITIRUL ETERNITATEA - Mausoleul Eroilor

Ceremonial militar şi religios

11.00-11.05 – Primirea onorului

11.05-11.10 – Intonarea imnului de stat al României

11.10-11.25 – Serviciu religios

11.25-12.00 - Depunere de coroane

Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 (Teatrul Dramatic)

11.00 - 12.00 - Depunere de coroane (fără ceremonial solemn)

Monumentul Eroilor Regiment 11 Siret (Strada Regiment 11 Siret)

11.00 - 12.00 - Depunere de coroane (fără ceremonial solemn)

Monumentul Eroilor 1941-1945 (Strada Gării)

11.00 - 12.00 - Depunere coroane (fără ceremonial solemn)

PREFECTURA – Esplanadă

Ceremonial şi paradă militară

025]13.00 -13.05 – Primirea onorului

13.05 -13.10 – Intonarea Imnului de Stat

13.10 -13.30 – Alocuţiuni

13.30 -14.00 - Exerciţiu demonstrativ de intervenţie în situaţii speciale

(Serviciul de Intervenţie Rapidă, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul

pentru Situaţii de Urgenţă - SMURD)

14.00 -14.15 – Miniconcert al Fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos”

14.15 -14.30 - Parada militară

(Batalionul 284 Tancuri, Batalionul 300 Infanterie, Inspectoratul pentru

Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie)

14.30 -15.00 – Parada mijloacelor tehnice de intervenţie

STRADA BRĂILEI

18.00 -19.00 – Defilare cu torţe

  • Ţiglina I (IPJ) - Strada Brăilei – Potcoava de Aur – Prelungirea Traian - Elice

PREFECT,

EMANOIL-CĂTĂLIN BOCĂNEANU

Momente speciale de Ziua Naţională a României

Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi coordonează şi în acest an organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. Pe 1 Decembrie 2012, la Galaţi vor avea loc ceremoniale militare şi religioase pentru cinstirea eroilor, dar au fost pregătite şi două momente speciale care vor suscita atenţia copiilor şi a tinerilor, dar nu numai.

Primul dintre ele se va derula pe esplanada Prefecturii, în cadrul ceremonialului care începe la ora 13.00. Este vorba despre exerciţiile demonstrative de intervenţii în situaţii speciale, care vor fi executate în comun de structurile gălăţene ale Ministerului Administraţiei şi Internelor: Serviciul de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Se vor simula un atac armat asupra unei persoane publice, un atac la un transport de valori, interceptarea în trafic a unei maşini cu suspecţi, cu luare de ostatici, incendiu, cu intervenţia pompierilor şi a SMURD, pentru capturarea „infractorilor” urmând a se face inclusiv uz de armă şi o coborâre în rapel de pe clădirea Prefecturii.

Al doilea moment deosebit îl reprezintă defilarea cu torţe, la care participă aproximativ 100 de militari din cadrul Garnizoanei Galaţi. Alături de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, militarii vor merge în pas de defilare, cu cântec ostăşesc, de la sediul Inspectoratului de Poliţie, pe strada Brăilei (pe o singură bandă, fără întreruperea traficului), pe la Potcoava de Aur, către Elice. Momentul simbolizeză retragerea de pe câmpul de luptă a învingătorilor, spre seară, cu torţe – un simbol al victoriei armatei, al victoriei poporului.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, invită toţi gălăţenii să participe la aceste evenimente, să cinstim memoria înaintaşilor şi să petrecem împreună Ziua Naţională - sărbătoarea tuturor românilor, a unui stat modern şi independent.

INSTITUŢIA PREFECTULUI - JUDEŢULGALAŢI

Link to comment
Share on other sites

Atacuri în serie de 1 Decembrie! Focuri de armă la Prefectura judeţului Galaţi

Rafale de armă urmate de sirenele autospecialelor pompierilor şi ale ambulanţei au zgâlţâit, sâmbătă, din temelii liniştea centrului oraşului, iar un nor greu de fum, degajat de două autoturisme în flăcări, a înecat Palatul Prefecturii. Ce s-a întâmplat? Procurorul general al Republicii Moldova, prezent la Galaţi, la manifestările dedicate Zilei Naţionale, aflate în desfăşurare pe esplanada Prefecturii, a fost ţinta unui atac armat. Din fericire, oficialul basarabean a scăpat cu bine, agresorul lui fiind pus la pământ, dar un transport de valori a fost atacat, pe strada Domnească, de mai mulţi indivizi înarmaţi. Forţele Jandarmeriei au reuşit să intercepteze maşina cu suspecţi şi să imobilizeze atacatorii, dar unul dintre infractori, înarmat, a reuşit să se ascundă în sediul Prefecturii. Pentru capturarea lui, doi jandarmi au coborât în rapel de pe clădirea Palatului Administrativ şi, cu sprijinul colegilor, au reuşit prinderea individului.

Când părea că lucrurile se mai liniştiseră, din mulţimea de gălăţeni care asista la ceremoniile de 1 Decembrie, trei indivizi mascaţi au luat ostatic o persoană oficială şi au urcat-o cu forţa într-o maşină. Trei autospeciale ale Poliţiei, dintre care două ale Serviciului pentru Acţiuni speciale, au pornit în urmărirea lor, reuşind, în dreptul Prefecturii, să blocheze autoturismul suspect. Din cauza impactului produs între maşini, unul dintre suspecţi a rămas încarcerat, pentru eliberarea lui fiind necesară intervenţia echipajelor SMURD şi a autospecialei de descarcerare. Paramedicii au reuşit să extragă victima, dar, din cauza scurgerilor de combustibil şi a unei ţigări aprinse aruncate din neglijenţă, cele două autoturisme avariate au luat foc. Două autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au reuşit lichidarea incendiului. Cele trei momente demne de un thriller au fost doar exerciţii demonstrative de intervenţie în situaţii speciale oferite de Serviciul de Intervenţie Rapidă, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – SMURD. Trebuie să aflaţi, însă, că ultima situaţie tactică prezentată a fost cât se poate de reală, şi s-a petrecut în anul 2002!

„Vinovat” pentru toată această desfăşurare impresionantă de forţe şi pentru momentele unice la care au asistat mii de gălăţeni, a fost prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, Instituţia Prefectului fiind cea care a organizat în acest mod inedit manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Dacă toate situaţiile pline de adrenalină s-au rezolvat cu brio, pentru organizatori cel mai greu a fost să ţină în siguranţă spectatorii dornici să nu rateze nimic! Mulţimea – printre care numeroşi copii cu steguleţe tricolore în mâini - a aplaudat cu entuziasm parada militară şi parada mijloacelor tehnice de intervenţie care a pus punct manifestărilor. Mai trebuie spus că evenimentul ar fi meritat, totuşi, o sonorizare mai bună...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Militarii din Garnizoana Galaţi au defilat cu torţe pe străzile oraşului

Pentru a marca într-un mod special încheierea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, după lăsarea serii, ostaşii gălăţeni au străbătut în pas de defilare, pe ritmurile fanfarei Centrului Cultural, principala arteră rutieră a municipiului.

Finalul celebrării Zilei Naţionale a fost marcat la Galaţi cu un moment inedit. 100 de militari din Garnizoana Galaţi au străbătut în pas de defilare strada Brăilei purtând torţe. Coloana ostaşilor a fost precedată de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” ale cărei tobe au scos la geamuri puţinii gălăţeni care la orele serii nu se aflau pe stradă pentru a se bucura împreună de Ziua Naţională şi de Serbările Galaţiului.

Militarii au pornit din curtea Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi au defilat - în apalauzele trecătorilor, care, plăcut surprinşi, s-au oprit pe trotuare - până pe Faleză, „la Elice”.

„Defilarea a încheiat seria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale şi a simbolizat retragerea de pe câmpul de luptă a învingătorilor, cu torţe” , ne-a declarat Petrica Paţilea, directorul Cancelariei Prefectului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.