Jump to content

Pronosticuri pentru câştigătorii alegerilor

dcp100168

Recommended Posts

Viitorii parlamentari de Galaţi

Câteva mici calcule şi un pronostic, aşa ca să rămână scris...

Deputaţi: 1 - Victor Paul Dobre, 2 - Mircea Toader, 3 - Eugen Chebac, 4 - Viorel Ştefan, 5 - Dan Nica, 6 - Doruleţ Resmeriţă, 7 - Lăcrămioara Stavire, 8 - Bogdan Ciucă, 9 - Aurel Nechita.

Senatori: 1 - Daniel Butunoi, 2 - Gheorghe Saghian, 3 - Nicuşor Ciumacenco, 4 - Aurel Stancu.

P.S. Cei nominalizaţi vor câştiga mandatele, nu toţi vor avea şi cele mai multe voturi în colegiile respective.

Am scos un post mai vechi de la naftalină şi vă aştept pronosticurile. Nu nominalizaţi pe cine veţi vota, ci pe cine credeţi că va ieşi parlamentar.

p.s. Când voi avea nişte timp liber, voi explica şi algoritmul în baza căruia am făcut pronosticul de mai sus

Am scos un post mai vechi de la naftalină şi vă aştept pronosticurile. Nu nominalizaţi pe cine veţi vota, ci pe cine credeţi că va ieşi parlamentar.

p.s. Când voi avea nişte timp liber, voi explica şi algoritmul în baza căruia am făcut pronosticul de mai sus

Nimeni nu merita

Analiza pentru Senat

Au intrat în cursă următorii candidaţi ai partidelor care contează în ecuaţie:

Colegiul nr. 1 - Ionel-Daniel Butunoi (USL), Constantin Petrea (ARD), Nicolae Marin (PP-DD)

Colegiul nr. 2 - Gheorghe Saghian (USL), Aurel Zamfir (ARD), Victor Malinovici (PP-DD)

Colegiul nr. 3 - Paul Ichim (USL), Nicuşor Ciumacenco (ARD), Romeo Cosma (PP-DD)

Colegiul nr. 4 - Eugen Durbacă (USL), Mihai Turcu (ARD), Aurel Stancu (PP-DD)

Conform sondajelor de opinie, am luat în considerare rezultatele: USL - 55-60%, ARD - 20-25 %, PPDD - 10-15%, ceilalţi - 0-15%

Cum în colegiile 1 şi 2, USL este foarte puternic, iar contracandidaţii sunt relativ modeşti, se poate presupune că ambii candidaţi USL, Butunoi şi Saghian, vor lua peste 50% din voturi şi automat vor deveni senatori.

Cum în judeţul Galaţi sunt patru mandate de senator, norma pentru un loc este de 25% (calculul se face în cifre absolute, nu în procente, dar diferenţa e nesemnificativă). Conform rezultatelor estimate de mai sus, mandatele se împart astfel: USL 2 mandate (rest 5-10%), ARD 0 mandate (rest 20-25%), PPDD 0 mandate (rest 10-15%). Rezultă că USL va avea două mandate, iar celelalte două vor reveni prin redistribuire formaţiunilor cu resturile cele mai mari, respectiv ARD - 1 şi PPDD - 1.

Am presupus că USL va câştiga colegiile 1 şi 2, deci îşi acoperă cele două mandate. Rămân două mandate de atribuit, în colegiile 3 şi 4, pentru ARD şi PPDD. Acum intră în calcul numărul total de voturi obţinute (şi apare problema numărului de alegători dintr-un colegiu - numărul alegătorilor pe colegii) de candidaţii ARD şi PPDD din colegiile neocupate - 3 şi 4 (Ciumacenco, Cosma, Turcu, Stancu). Dintre aceştia, colegiile fiind comparabile ca număr de votanţi, putem presupune că cel mai mare număr de voturi îl va obţine Ciumacenco, care îşi va adjudeca astfel colegiul 3. Rămâne astfel liber colegiul 4, care va reveni automat PPDD, deci lui Stancu.

Aceste rezultate pot fi schimbate doar dacă Durbacă obţine peste 50% din voturi în colegiul 4. În acest caz, Durbacă devine senator, iar mandatul PPDD se pierde (partidul având restul cel mai mic).

Dacă şi Ichim face 50% şi îşi câştigă automat mandatul, ARD va obţine un mandat (al 5-lea senator al judeţului) doar dacă face 25% pe judeţ, iar câştigătorul lui va fi cel mai bun candidat ARD, probabil tot Ciumacenco. Dacă ARD scoate sub 25%, toţi senatorii (patru) vor fi de la USL. Dacă Ichim face 50% şi Durbacă nu, mandatul ARD se va duce în colegiul 4 (Turcu).

În opinia mea, însă, singura luptă serioasă se va da în colegiul 4, între Durbacă şi... ceilalţi, miza fiind cele 50% din voturi. Dacă le obţine, Durbacă devine senator, dacă nu le obţine rămâne acasă.

Sistemul este asemănător la Camera Deputaţilor, dar fiind mai multe colegii sunt ceva mai multe variabile de luat în calcul.

• 2 weeks later...

Analiza pentru Camera Deputaţilor

Colegiul nr. 1 - Victor Paul Dobre (USL), Gheorghe Găinaru (ARD), Daniela Simona Hapeci (PP-DD)

Colegiul nr. 2 - Laurenţiu Chirvăsuţă (USL), Mircea-Nicu Toader (ARD), Rivelinio Ţirică (PP-DD)

Colegiul nr. 3 - George Scarlat (USL), Carmen Axenie (ARD), Eugen Chebac (PP-DD)

Colegiul nr. 4 - Viorel Ştefan (USL), Emil Dragomir (ARD), Marian Vicleanu (PP-DD)

Colegiul nr. 5 - Dan Nica (USL), Valeriu Ardeleanu (ARD), Gheorghe Mănăilă (PP-DD)

Colegiul nr. 6 - Florin Costin Pâslaru (USL), Doruleţ-Nelu Resmeriţă (ARD), Picu Apostol Roman (PP-DD)

Colegiul nr. 7 - Lucreţia Roşca (USL), Constantin Dumitriu (ARD), Lăcrămioara Stavire (PP-DD)

Colegiul nr. 8 - Bogdan-Liviu Ciucă (USL), Mirela Praisler (ARD), Ştefănel Dan Marin (PP-DD)

Colegiul nr. 9 - Aurel Nechita (USL), Nicolae-Viorel Trif (ARD), Gheorghe Adrian Cârdei (PP-DD)

Am luat în calcul aceleaşi cifre ca în cazul senatorilor: USL - 55-60%, ARD - 20-25 %, PPDD - 10-15%, ceilalţi - 0-15%

Dintre candidaţii USL, singurii cu potenţial de a obţine peste jumătate din voturi, cred că şansele cele mai mari de a trece pragul de 50%, ţinând cont şi de contracandidaţii mai slabi cotaţi, le au Victor Paul Dobre, Viorel Ştefan, Dan Nica, Bogdan-Liviu Ciucă şi Aurel Nechita. În acest caz, cei cinci USL-işti vor câştiga automat mandatele de deputat.

Ţinând cont de procentele luate în calcul, rezultă următoarea repartizare a mandatelor (circa 11% pentru un mandat): USL - 5 sau 6, ARD - 2, PP-DD - 1 sau 2 (PP-DD obţine 2 mandate dacă diferenţa dintre scorul PP-DD - 11% va fi mai mare ca diferenţa dintre scorul USL - 55%, de exemplu 14% PPDD şi 57% USL). Voi continua calculele cu 2 mandate la PP-DD, situaţie mai probabilă, în opinia mea.

Cele 5 mandate USL s-au adjudecat deja celor nominalizaţi mai sus. Rămân 4 locuri libere şi colegiile 2, 3, 6, 7. Dintre candidaţii ARD şi PP-DD din aceste colegii, cred că scorurile cele mai mari le vor obţine Mircea-Nicu Toader, Doruleţ-Nelu Resmeriţă, care-şi vor adjudeca astfel colegiile 2, respectiv, 6. Rămân pentru PP-DD colegiile 3 şi 7, adică Eugen Chebac şi Lăcrămioara Stavire

Acestea sunt cele nouă nume menţionate în primul post al acestui topic.

Cazuri speciale

Dacă USL obţine şi un al 6-lea mandat (iar PP-DD rămâne cu unul singur), atunci distribuţia se schimbă. Colegiul celui mai bine clasat candidat USL, în afara celor cinci, dispare din lista celor libere şi redistribuirea se schimbă. Să pesupunem, aşa cum prognoza Mikka, că Pâslaru va obţine 50% sau va fi al şaselea clasat dintre USL-işti. Atunci Colegiul 6 îi revine, iar ceilalţi trei deputaţi vor fi Toader, Chebac şi Dumitriu. Dacă Roşca ia mandat direct, locurile libere le revin lui Toader, Chebac şi Resmeriţă, etc.

Să presupunem şi varianta în care USL-iştii obţin mai multe mandate directe (cu peste 50%) decât scorul alianţei. Până la 7 mandate e simplu, celelalte două locuri vor reveni ARD (cu scor de sub 22%) şi PP-DD. Dacă USL obţine 8 sau 9 mandate directe, atunci Galaţiul va avea deputaţi suplimentari (10, 11 sau chiar 12 în total - în ultimul caz e nevoie de 9 câştigători USL şi scoruri de 22% ARD şi 11% PP-DD).

Variante sunt multe, datorită numărului mare de colegii şi e practic imposibil să fie enumerate toate, dar cred că am enunţat destul de bine sistemul de distribuire astfel încât calculele să poată fi făcute uşor.

Am uitat de candidaţii minorităţilor, care vor fi "legaţi de glie" prin numărul de voturi primite într-un anumit colegiu. Acum Galaţiul are doi - reprezentantul grecilor în Colegiul 6 şi cel al romilor - în Colegiul 3. De data asta, datorită numărului destul de mare de voturi negative (nici cu USL, nici cu ARD) care se preconizează, s-ar putea chiar să avem mai mulţi minoritari, mai ales pe colegiile 6 şi 7, în condiţiile în care 2-300 de voturi sunt suficiente pentru un astfel de candidat.