Jump to content

Despăgubiri de 500 lei pe zi pentru victimele birocraţiei din Primărie


dcp100168

Recommended Posts

Despăgubiri de 500 lei pe zi pentru victimele birocraţiei din Primărie

Mulţi gălăţeni cărora municipalitatea a refuzat să le rezolve diverse solicitări la care aveau dreptul îşi obţin dreptatea în instanţe, dar în foarte multe cazuri obţin şi plata unor despăgubiri lunare destul de consistente, încât nici nu ar mai merita să muncească.

Spre exemplu, în cazul patronului firmei Lorin SRL, Nicolae Popescu, căruia fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a refuzat să-i aprobe conce­sionarea unei suprafeţe de 758 mp şi eliberarea unui număr de adresă poştală pe strada Bucovinei colţ cu strada Rizer, instanţa a obligat municipalitatea la plata unor despăgubiri de 500 de lei pe zi. Gălăţeanul a dat în judecată primăria şi în mai 2008 instanţa a obligat Primăria Galaţi să-i elibereze lui Popescu numărul poştal. Fostul primar a refuzat şi a urmat un nou proces. În dosarul 959/121/2009, instanţa de la Tribunalul Galaţi a pronunţat sentinţa nr 908/26.08.2009 prin care a obligat Primăria Galaţi să-i plătească lui Nicolae Popescu daune de 500 lei/zi, pentru fie­care zi de întârziere în emiterea numărului poştal, începând cu data de 29.05.2008, când a fost emisă prima sentinţă prin care instanţele dispuneau eliberarea numărului poştal.

Primăria şi Consiliul Municipal au suferit o înfrângere similară şi în cazul gălăţenilor Vasile şi Costel Cucu. Ei au solicitat primăriei aprobarea cumpărării terenului de 548 mp, aferent locuinţei lor de str Brăilei nr 204, respectiv curtea şi grădina casei, pentru care plăteau chirie la primărie. Primăria nu le-a luat în seamă cererea, ei s-au adresat instanţei şi în 2007 au obţinut o sentinţă ce obliga municipalitatea să le vândă terenul. Fostul primar a refuzat şi în acest caz să pună sentinţa în aplicare, a urmat un nou proces şi prin sentinţa nr 1884/06.12.2010, Tribunalul Galaţi a obligat primăria să încheie cu cei doi contractul de vânzare-cumpărare pentru cei 548 mp şi i-a aplicat primarului Dumitru Nicolae „o amendă judiciară în favoarea statului, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, din 07.07.2007". Juriştii primăriei au încercat revizuirea sentinţei, dar în dosarul 713/44/2011, instanţa de la Curtea de Apel le-a respins acţiunea. În plus, Curtea de Apel a obligat Primăria Galaţi la plata sumei de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere în exe­cutarea sentinţei, începând de la data de 3.03.2010.

Venituri lunare de 15.000 lei, plătite de primărie

Problema familiei Cucu a ajuns să fie rezolvată de noul primar al Galaţiului, Marius Stan, care a iniţiat o hotărâre a Consiliului Municipal, prin care era aprobată vânzarea suprafeţei de 548 mp. „Am introdus pe ordinea de zi vânzarea terenului, aşa cum ceruse iniţial petentul. Urmează să vedem, după ce hotărârea consiliului este avizată de prefect, dacă domnul Cucu va şi cumpăra terenul la preţul stabilit, pentru ca nu cumva epopeea să continue. Dumnealui primea câte 500 de lei pe zi şi de regulă ajungea la 150 milioane de lei vechi pe lună şi îi convenea situaţia. Şi mai cerea şi cheltuieli de judecată mari, pentru că avea un avocat plătit cu 180 de milioane. Era o afacere senzaţională cu primăria. De aceea am vrut să punem capăt acestei istorii", ne-a declarat primarul Marius Stan. Potrivit acestuia, municipalitatea se confruntă cu multe situaţii similare: „Sunt atât de multe situaţii pe care le avem în instanţe, sunt câteva sute. Acolo unde sunt greşelile primăriei e normal să te duci să negociezi şi să stingi litigiul".

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Consiliul Local, executat silit

Seria executărilor silite împotriva Primăriei Galaţi continuă după mai multe procese administrate dezastruos de către fosta conducere a municipalităţii. Consiliul Local Galaţi va fi executat silit după ce Judecătoria a respins recent o cerere de suspendare provizorie a executării silite depusă de reprezentanţii forului deliberativ local. Toată povestea a pornit de la o cerere adresată Primăriei de gălăţenii Vasile şi Costel Cucu, prin care solicitau cumpărarea terenului de 548 de metri pătraţi, aferent locuinţei lor de pe strada Brăilei nr. 204, respectiv curtea şi grădina casei, pentru care plăteau chirie. Cum se întâmpla adesea pe vremea fostei administraţii, municipalitatea le-a ignorat cererea, iar cei doi gălăţeni au deschis în 2007 un proces în justiţie, în care au cerut ca Primăria să fie obligată să le vândă terenul, iar judecătorii le-au dat dreptate. Pentru că fostul primar, Dumitru Nicolae, a refuzat să pună în executare sentinţa, a fost amendat de Tribunalul Galaţi cu 20% din salariul minim pe economie, până când se va conforma deciziei judecătoreşti.

Gălăţenii vor „deconta” nota de plată

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Curtea de Apel a decis să sancţioneze încăpăţânarea fostului primar prin obligarea Primăriei la plata a 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la executarea sentinţei, începând de la data de 3.03.2010. Actualul primar, Marius Stan, a decis să rezolve finalmente problema prin iniţierea unei hotărâri de Consiliu Local, ce aviza vânzarea celor 548 de metri pătraţi către Vasile şi Costel Cucu. Nu se mai poate face însă nimic în ceea ce priveşte daunele, ce trebuie plătite acum de contribuabilii gălăţeni pentru executarea cu întârziere a hotărârii judecătoreşti, acestea ridicându-se în medie la 15.000 de lei lunar. Din păcate, „moştenirea” fostei administraţii locale înseamnă alte câteva sute de procese pierdute şi hotărâri judecătoreşti neexecutate, nota de plată urmând să vină în lunile şi anii ce vin.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Afaceri de milioane de euro: procesele cu primăria

La Galaţi, se pune punct unei afaceri care începuse să meargă foarte bine: acţionarea în instanţă a primăriei pentru ignorarea unor cereri şi câştigarea unor daune de milioane de euro. Gălăţeanul Nicolae Popescu, patronul SC Lorin SRL, a încasat 125.000 de euro după ce funcţionarii din primărie au refuzat timp de trei ani să-i elibereze un număr poştal şi a mai deschis şi alte acţiuni în instanţă, a căror miză este 2 milioane de euro. Prin sentinţa nr. 908/26.08.2009, Tribunalul Galaţi a obligat Primăria Galaţi să-i plătească lui Nicolae Popescu daune de 500 lei/zi, pentru fiecare zi de întârziere în emiterea numărului poştal, începând cu data de 29.05.2008, când a fost emisă prima sentinţă.

Primarul Galaţiului spune că de câteva luni a angajat două case de avocatură care să reprezinte primăria în procese şi primele rezultate se văd, municipalitatea câştigând procesele. "De procesomanii de care aţi auzit, Lorin & Company, care ne intentează procese pe bandă rulantă, am câştigat procesul prin care cereau nu mai puţin decât două milioane de euro. Acum, după ce au pierdut procesul respectiv, ne-au dat în judecată din nou”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.