Jump to content

Franţa vrea să naţionalizeze un combinat ArcelorMittal


dcp100168

Recommended Posts

Combinatul ArcelorMittal din Florange (Franţa) sub spectrul naţionalizării

Aleşii locali şi de la centru, de stânga şi de dreapta, din regiunea franceză Moselle îi cer preşedintelui Francois Hollande să naţionalizeze temporar uzina ArcelorMittal din Florange (regiunea Moselle/Lorrena) pentru a salva de la închidere două furnale şi pe cele 629 joburi care le deservesc.

Intenţia a apărut în urma refuzului ArcelorMittal de a vinde cu totul platforma siderurgică care se confruntă cu probleme majore pe fondul prăbuşirii cererii şi a preţului oţelului spre 340 de dolari/tona la bursa de la Londra, foarte aproape de minimul istoric de 300 de euro/tona înregistrat în 2009 (în 2008 preţul mediu era de 1.000 de dolari tona de oţel).

Arnaud Montebourg ministru în cabinetul francez însărcinat cu redresarea industriei a evocat acestă posibilitate încă de săptămâna trecută, dar ministrul muncii Michel Sapin temperase un astfel de elan afirmând: “Nu mai suntem în epoca în care siderurgia era naţionalizată”.

Potrivit cotidianului Le Figaro, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Hollande, aleşii din regiunea Moselle cer preluarea controlului public asupra uzinei pentru a permite unui operator industrial reluarea activităţii întregii platforme siderurgice. Semnatarii îşi justifică cererea prin mizele umane, teritoriale, industriale, tehnologice şi strategice ale “dosarului Florange”, ultima uzină siderurgică din Lorrena care asigură întreg ciclul producţiei de oţel.

“Mai mult ca niciodată, suntem convinşi că industria siderurgică este de o înaltă importanţă strategică pentru Franţa în particular şi pentru Europa, în general”, arată semnatarii scrisorii.

ArcelorMittal a dat guvernului un termen pentru a găsi cumpărători pentru furnale, cocserie şi oţelărie, altminteri le va închide definitiv. Guvernul spune că a primit două oferte pentru Florange însă ambele vizează un perimetru mai larg decât activele pe care grupul Mittal este dispus să le vândă.

ArcelorMittal susţine că nu poate vinde întreaga platformă pentru că acest lucru ar pune în pericol viabilitatea celorlalte active din Franţa ale grupului şi, implicit, existanţa a 20.000 de locuri de muncă.

Mittal refuză să cedeze instalaţiile de tratare a oţelului şi a arătat vineri, într-un comunicat citat de Le Monde: “Toate activităţile din aval ale platformei Florange sunt integrate cu restul activităţilor grupului în Franţa şi în Europa.”

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal a ajuns la un acord cu Guvernul francez

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca firma ArcelorMittal a promis sa investeasca 180 milioane de euro in combinatul din estul Frantei. "Guvernul s-a pronuntat in defavoarea nationalizarii temporare", a declarat oficialul de la Paris, citat de The Telegraph. "Nu va exista niciun plan care sa implice concedieri", a adaugat prim-ministrul.

Miza disputei dintre guvernantii francezi si grupul luxembrughez ArcelorMittal este reprezentata de doua furnale, care ar putea fi inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa. Executivul francez a anuntat ca acestea vor fi ramane nefunctionabile, dar nu vor fi desfiintate.

Premierul francez a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de introducere a furnalelor intr-un program pentru reducerea emisiilor poluante, pentru care conducerea tarii este dispusa sa investeasca 150 de milioane de euro.

Intelegerea include un angajament al ArcelorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.