Jump to content

Neagu Djuvara - Doctor Honoris Causa la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Neagu Djuvara - Doctor Honoris Causa la Galaţi

Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a decis să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa distinsului profesor universitar doctor Neagu Djuvara, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al universităţii, Bogdan Nistor. "Contribuţia la promovarea valorilor europene şi euroatlantice, precum şi activitatea remarcabilă din punct de vedere profesional, didactic şi ştiinţific au fost doar două dintre argumentele pentru care Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a decis să-i acorde domnului profesor Neagu Djuvara această distincţie", a spus Nistor. Membru al corpului academic al Universităţii Bucureşti, Neagu Djuvara este o personalitate emblematică în domeniile filosofie, diplomaţie, drept, istorie şi jurnalism, autor de cărţi, studii şi articole de specialitate de referinţă pentru ştiinţele sociale şi umaniste. Festivitatea de acordare a distincţiei va avea loc pe 5 decembrie.

evenimentul.ro

Link to comment
Share on other sites

Neagu Djuvara, Doctor Honoris Causa la „Dunărea de Jos”

Astăzi, în prezenţa a peste 200 de studenţi, profesori şi simpli gălăţeni, cititori ai cărţilor sale, prof. univ. dr. Neagu Djuvara a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Facultatea i-a acordat această distincţie pentru contribuţia sa la promovarea valorilor europene şi euroatlantice, precum şi activitatea remarcabilă din punct de vedere profesional, didactic şi ştiinţific. În discursul său de mulţumire, profesorul Djuvara a spus că „din motive logice şi patriotice pentru mine Basarabia face parte din România şi visez să nu mor înainte ca să văd că o majoritate de reprezentanţi ai poporului de acolo vor cere reunirea cu România pentru că este firesc, o jumătate din Moldova”. Declaraţia sa a stârnit în Aula Magna din campusul Ştiinţei ropote de aplauze din partea celor prezenţi.

În 100 de ani, ne revenim ca naţiune!

După ceremonie, profesorul Neagu Djuvara a dat câteva scurte declaraţii de presă. Acesta a sfătuit tineretul să nu mai părăsească ţara, iar dacă pleacă în străinătate pentru o educaţie mai bună, să revină apoi în patrie. Neagu Djuvara a vorbit şi despre corupţia din România, „de la vlădică până la opincă”, fenomen care „este o piatră de moară legată de picioarele noastre”. Făcând un exerciţiu de imaginaţie, profesorul Neagu Djuvara a spus că dacă ar fi fost preşedintele ţării, ar fi încercat să schimbe naţiunea română prin educaţie, prin învăţarea, încă din şcoală, că hoţia este un păcat capital. Cu o astfel de educaţie, în 100 de ani, naţiunea română ar putea fi schimbată, crede Djuvara. Cât priveşte ritmul de melc al României în privinţa reformelor de tot soiul, ritm total desincronizat cu ţările din Vest, profesorul crede că „ţările ortodoxe s-au lăsat greu să adopte orice noutate care vine din Occident. Este o regulă a tuturor ţărilor ortodoxe, care în timpul renaşterii italiene, de pildă, au rămas foarte închise… Ori o astfel de atitudine este bună, poate, din punct de vedere duhovnic, este mai aproape de creştinismul primitiv, dar pentru viaţa poporului ne-a pus în întâziere pe toată linia. Toate le-am adoptat cu 20-50 ani în urmă faţă de ţările occidentale!”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.