Jump to content

Peste 22.000 de gălăţeni sărbătoresc de Sf.Nicolae


Recommended Posts

La mulţi ani!S-aveţi parte de Sărbători de iarnă aşa cum vă doriţi!

Peste 500.000 de bărbaţi şi aproximativ 280.000 de femei îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Statisticile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative arată că prenumele de Nicolae, Nicoleta şi derivatele acestora aparţin unui număr de peste 800 de mii de cetăţeni români. Din totalul acestora, aproape 538.500 sunt bărbaţi (Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară etc.), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina, Nicola). Dintre prenumele menţionate mai sus, cel mai răspândit este Nicolae / Nicolaie – aparţinând unui număr de 353.415 bărbaţi, urmat de Nicoleta – prenumele a 191.030 de femei.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

La mulţi ani, Nicolae, Nicky, Nicoleta!

La Galaţi, au prilej de întins mese 3.549 de Nicolae şi 6.381 de Neculai. Se veselesc 1.331 de Niculine şi 1.254 de Neculine. Sunt buni de cinste 2.316 de Nicu, 547 de Nicuţa şi 2.597 de Nicuşor.

Link to comment
Share on other sites

Copiii il asteapta pe Mos Nicolae, peste 800 de mii de romani isi serbeaza duminica onomastica

Peste 800 de mii de romani isi serbeaza onomastica duminica, de Sfantul Nicolae. Marcand inceputul sarbatorilor de iarna, Sfantul Nicolae este recunoscut de credinciosi ca ocrotitor al nevoiasilor. El este considerat unul dintre cei mai iubiti sfinti, aducator de bucurie, mai ales copiilor. Tradtia spune ca Mos Nicolae trece in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe la toti copiii si le lasa celor cuminti in ghetute dulciuri si jucarii, iar celor neascultatori cate o nuielusa, ca sa fie mai cuminti la anul.

Sfantul Nicolae este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita numeroaselor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul). Data nasterii sale este necunoscuta, se cunoaste insa data mortii sale, ziua de 6 Decembrie. Legenda spune ca Santul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra. Moastele Sfantului Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negustorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica ce poarta numele Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.

Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar in acelasi timp este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre sau al victimelor sistemului judiciar. Dintre numeroasele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre. Intre alte minuni savarsite de Sfantul Nicolae se numara invierea a trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-66 ... astica.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

22.000 de gălăţeni îşi serbează mâine onomastica

Zeci de mii de gălăţeni care se numesc Nicoleta, Nicolae, Nicu, Niculaie, Nicuşor, Niculina sau Neculai îşi serbează mâine onomastica de Sfântul Nicolae. Din datele puse la dispoziţie de Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, în total, în judeţul nostru sunt 22.770 de sărbătoriţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi poartă numele Nicoleta - 6.601. În Galaţi sunt peste 3.500 de bărbaţi care poartă numele de Nicolae, dar şi 2.300 de bărbaţi cu numele Nicu. Pe nu mai puţin de 6.215 bărbaţi din Galaţi îi chemaă Neculai, aproape 2.600 sunt strigaţi Nicuşor. În evidenţe mai figurează şi 1.300 de femei care poartă numele de Niculina, dar 216 bărbaţi botezaţi Niculae.

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/22-000_de_galateni_isi_serbeaza_maine_onomastica_0_384561659.html

Peste 800.000 de români îşi serbează onomastica

Peste 800.000 de români îşi serbează, pe 6 decembrie, onomastica de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Din cei 811.240 de români sărbătoriţi de Sfântul Nicolae, 523.312 sunt bărbaţi, iar 287.931 sunt femei. Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date arată că majoritatea bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe "Sfântul Nicolae", respectiv 332.609 de persoane, poartă numele Nicolae, alţi 64.762 Niculai sau Neculai, iar 44.068 Nicuşor. De asemenea, alte 32.894 de persoane poartă numele de Niculae, 26.137 - Nicu, 13.394 - Nicolaie şi alţi 192 - Nikolaos, Nick, Nikos şi Nik.

Numele Sfântului Nicolae, nume îndrăgit şi răspândit pretutindeni, este purtat şi de 287.931 de femei, dintre acestea 199.744 poartă numele Nicoleta, 56.611 - Niculina sau Nicolina şi alte respectiv 9.650 de persoane - Niculiţa sau Necoliţa. Potrivit statisticilor existente, 8.209 de femei poartă numele - Neculina sau Necolina, iar alte peste 13.520 - Nikole, Nicola, Nikolett, Nica, Nikoletta, Niko, Niki, Nicoll, Niculai, Nichi sau Niculeana, se mai arată în comunicatul MAI.

http://www.realitatea.net/peste-811-000-de-romani-isi-serbeaza-onomastica-de-sfantul-nicolae_779492.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

În 13.587 de case ale gălăţenilor, sărbătoarea de azi va fi una mai aparte. Nu vine Moş Nicolae doar pentru copii, să aducă, după caz, bunătăţi şi jucării sau vărguţe în ghetuţe, ci vine cu daruri pentru cei şi cele care-i poartă numele. Potrivit informaţiilor transmise de Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, la putere sunt azi doamnele şi domnişoarele: nu mai puţin de 6.394 de Nicoleta şi 1.292 de Niculina îşi sărbătoresc ziua numelui, pe când domnii nu reuşesc să atingă acest număr nici punând cap la cap derivatele. Avem 3.457 de Nicolae, 207 de Niculae şi 2.237 de Nicu.

La mulţi ani, tuturor Nico* de pe forum!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Peste 22.300 de gălăţeni îşi serbează onomastica, joi, de Sfântul Nicoale

Peste 22.300 de gălăţeni îşi serbează ziua onomastică joi, de Sfântul Nicolae, ierarh trăitor în veacul al IV-lea, care la români a intrat în tradiţia populară de sute de ani. În judeţul Galaţi avem 3.403 bărbaţi cu numele Nicolae, pe 5.799 îi cheamă Neculai, 2.180 se numesc Nicu, iar 2.467 răspund la apelativul de Nicuşor. Sunt şi gălăţeni care poartă şi alte nume derivate, precum Nae - 6, Niculaie - 248, Nicolai - 131. De asemenea, în judeţul nostru sunt 6.298 de Nicolete, 1.272 de Niculina, Nicuţa se numesc 523 de femei, iar Nicuşoara - 13.

Prenumele Nicolae are la bază două cuvinte; grecescul ”Nike” cu semnificaţia ”a învinge”, ”a birui” şi ”laos”, ”popor”. Adică ”victoria poporului” şi, în situaţia de faţă, ”biruinţa simplităţii, a blândeţii”, caracteristici ale Sfântului Ierarh Nicolae. Tuturor celor care îşi serbează joi onomastica le dorim "La mulţi ani!"

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.