Jump to content

Eroi gălăţeni în Războiul de Independenţă


dcp100168

Recommended Posts

Eroi galateni si tecuceni in razboiul de independenta

Anul 1877 reprezinta un eveniment de cea mai mare insemnatate, atat pentru timpul in care s-a infaptuit cat si dupa aceea in dezvoltarea Romaniei moderne. Razboiul de la 1877 cunoscut ca Razboiul Neatarnarii si Razboiul Independentei a canalizat energiile intregului popor si a reprezentat un stralucit exemplu de maturitate pentru natiunea si armata romana, impunandu-se in atentia Europei. De aceea, astazi, cand istoria si sentimentul national sunt mai putin cunoscute de noile generatii, avem datoria de a nu uita sacrificiile si eroismul ostasilor romani, galatenii si tecucenii avand numerosi luptatori eroi si comandanti de unitati care ne fac cinste.

Comandantul armatei romane si ministru de razboi a fost general de divizie, Alexandru Cernat, nascut in localitatea Varlezi-Galati, la data de 28.01.1828

Teodor Şerbănescu, nascut pe 29.XII.1839, Tecuci, colonel in statul major al Aarmatei de operatii, participa la luptele de la Plevna, fiind decorat cu ”Steaua Romaniei” in grad de cavaler, ”Virtutea Militara” de aur, ”Trecerea Dunarii”, ”Aparatotilor Independentei” si ordinul rusesc ”SF. Stanislav” clasa 11-a.

Maior Nicolae Ioan, nascut pe 06.XII.1844, Galati, care se distinge in luptele de la Grivita cand ”maiorul s-asvarlea pe parapet cu steguletul batalionului” si cade ucis de gloantele inamicului.

Capitan Panu Vasile, nascut pe 20.07.1944, Galati, se distinge in luptele de la Grivita 2, in fruntea companiei 3 din Regimentul 8 Infanterie linie din data de 30.08.1877 cand ranit fiind la genunchiul piciorului drept si carat in spate de un soldat catre ambulanta, sunt aajunsi si cad rapusi de glontul inamicului.

În Razboiul de Neatarnare, Romania a mobilizat circa 125.000 de ostasi, din care 58.700 constituiau armata operativa, iar pierderile armatei romane-morti, raniti si disparuti, au fost de aproximativ 10.000 din care 4293 morti. Prin sacrificiul lor, Romania si-a castigat independenta. Alaturi de comandantii destoinici, buni organizatori si cunoscatori ai artei razboiului s-au remarcat o seama de soldati eroi, intre care vom aminti de unul - soldatul Vasile Mohor, nascut in localitatea Barcea judetul Galati, incadrat in Regimentul 6 calarasi, escadronul de Tutova care la data de 15 septembrie 1877 dintr-un detasament de cavalerie format din calarasi si rosiori, in timp ce supraveghea drumul de legatura intre Plevna si Rahova i-a parte la o lupta cu o subunitate turceasca ”formata din 150 de cerchezi calarasi, comandati de caimacanul de Rahova in persoana”. Dupa o ora de inclestari ”turcii au fost pusi pe fuga lasand in mainile alor nostri un stindard, mai multe arme si cai, 3 morti si 2 raniti”. În timpul luptei, Vasile Mohor se distinge prin curaj si iscusinta, reusind sa captureze un drapel de la inamic. Pentru bravura si devotamentul dovedite ”cu ocazia luptelor si a succesivelor angajamente ce au avut loc” Vasile Mohor este decorat cu Ordinul ”Steaua Romaniei” in grad de cavaler, cu ”Virtutea Militara” de argint, ”Trecerea Dunarii” si ”Aparatorilor Independentei”. Mentionam ca batalia a avut loc in localitatea Kneaja, iar fapta eroului din Barcea a fost imortalizata de o pictura in epocaa reprezentand ”Capturarea drapelului otoman, la Kneaja, de calarasul Vasile Mohor” (in ortografia epocii: ”Luarea drapelului cavaleriei turcesti de unu cavaleristu romanu”).

Se cuvine deci sa cinstim memoria eroilor independetei si a tuturor eroilor neamului romanesc datorita carora noi astazi existam liberi si independenti pe pamantul vechii Dacii. Nu doar la Ziua Înaltarii care este declarata si Ziua Eroilor, sarbatoare nationala ci ori de cate ori simtim nevoia, de a reaminti tinerei generatii despre trecutul glorios al poporului si armatei sale.

http://www.ziarulsemnal.ro/?p=252

Link to comment
Share on other sites

Sa nu uitam nici de eroii galateni care au supravietuit, asa cum e cazul maiorului Ion Murgescu care aflat la comanda salupei torpiloare "Randunica" a scufundat cuirasatul de 2500t Duba Seifi. (Desi nascut in Buzau si decedat in 1913 la Bucuresti, Viceamiralul Ion Murgescu s-a nascut ca erou in orasul port Galati) .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.