Jump to content

Asociaţiile rău-platnice rămân fără căldură


dcp100168

Recommended Posts

Asociaţiile rău-platnice rămân fără căldură

Administratoriii speciali ai Apaterm au decis să pună piciorul în prag şi să ia măsuri împotriva asociaţiilor de locatari sau proprietari rău-platnice care acumulează datorii însemnate şi care au primit preaviz, fiind somate să îşi achite datoriile în termen de 5 zile. Măsura drastică pe care o ia conducerea Apaterm chiar în prag de iarnă nu reprezintă o noutate, dacă ţinem cont de faptul că reprezentanţii conducerii Apă Canal au trecut de câţiva ani la restricţionarea sau sistarea furnizării apei reci faţă de asociaţiile datornice. „La ora actuală, asociaţiile de locatari sau de proprietari din Galaţi au o datorie către Apaterm ce se ridică la aproximativ 1.600 de miliarde de lei vechi”, ne-a declarat directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas.

Zeci de de asociaţii, avertizate să îşi achite datoriile

Primăria Municipiului Galaţi informează că Apaterm a preavizat un număr de 64 de asociaţii de proprietari, care înregistrează debite de până la 2,64 milioane de lei. 21 de asociaţii înregistrează debite între 100.000 şi 500.000 de lei, 7 asociaţii înregistrează debite între 500.000 de lei şi 1.000.000 de lei, 5 asociaţii înregistreză debite între 1 şi 2 milioane de lei noi şi 2 asociaţii înregistrează debite de peste două milioane de lei. Celelalte asociaţii preavizate au datorii de peste 50.000 de lei. „Preavizul conţine informaţii despre datoria asociaţiei şi vechimea facturilor neachitate şi va fi adus la cunoştinţa locatarilor, fiind afişat la avizierele scărilor de bloc şi transmis locatarilor prin intermediul căsuţele poştale şi vizează, în primă fază, sistarea furnizării apei calde dacă în cel mai scurt timp nu se înregistrează plăţi ale facturilor curente dar şi ale datoriilor, pentru ca, prin plăţile efectuate către Electrocentrale, să contribuie la evitarea sincopelor în alimentarea cu gaze naturale a producătorului de agent termic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Ce asociaţii se află pe lista neagră

În preavizul transmis asociaţiilor de proprietari sau locatari şi semnat de către reprezentantul administratorului special CCINSOL SPRL filiala Galaţi, de către administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, şi de către directorul comercial Geta Langa, se arată că în conformitate cu prevederile Ordinului ANRSC 483 din 2002, adresa transmisă asociaţiei constituie preaviz în vederea sistării furnizării serviciilor Apaterm, ca urmare a neachitării datoriei, şi că în termen de 5 zile de la data adresei se va sista furnizarea apei calde menajere şi se va limita furnizarea agentului termic primar până la asigurarea unei temperaturi termice în locuinţe de 12 grade Celsius. Reprezentanţii Apaterm anunţă că reluarea furnizării se va face după plata integrală a datoriei, iar dacă în termen de 5 zile de la primirea preavizului asociaţia face dovada plăţii se va sista punerea în practică a măsurii.

Pe lista neagră a Apaterm figurează Asociaţia de proprietari 371 Olt situată pe strada Oltului nr. 14, bloc D7 scara 5, care are o datorie de 2.642.776,78 lei, din care debitul e de 1.861.286,56 lei iar penalitatea e de 781.490,22 lei, Asociaţia de proprietari 262 bis de pe strada Constructorilor nr. 35 bloc S6 scara 2, care are o datorie totală de 101.461,67 lei, din care datoria de bază e de 50.450,43 lei iar penalităţile se ridică la 51.011,24 lei, Asociaţia de proprietari 242 de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 6 bloc D3 scara 1, care are o datorie totală de 55.728,08 lei, din care baza e de 20.146,18 lei şi penalităţile de 35.581,90 lei. De asemenea, au mai primit avertismente Asociaţia de proprietari 222 de pe strada Regiment 11 Siret bloc C37 sc. 3, care are o datorie de 10.422 de lei, din care debitul de bază e de 7.860 de lei şi penalităţile de 2.561 lei, Asociaţia de proprietari 167 de pe strada Traian numărul 66 bloc H, care are o datorie de 348.170 de lei, din care debit de 155.625 de lei iar penalităţi 192.544 de lei, Asociaţia de proprietari 126 bis de pe strada Portului 49 bloc Olt 1 scara 1, care are o datorie totală de 61.988 de lei din care debitul e de 22.672 de lei iar penalităţile de 39.316 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Zece asociaţii rămân, de astăzi, fără apă caldă din cauza datoriilor către Apaterm

Zece asociaţii de proprietari din municipiul Galaţi rămân, de astăzi, fără apă caldă din cauza restanţelor acumulate de-a lungul vremii către societatea locală de termoficare Apaterm, alte câteva zeci de asociaţii riscând aceeaşi soartă, dacă nu încep imediat să facă plăţi şi să-şi reducă debitele, au anunţat reprezentanţii societăţii.

Potrivit Apaterm, asociaţiile care nu mai primesc apă caldă începând de astăzi sunt: 269 (I.C. Frimu), 278 (I.C. Frimu), 299 (Ţiglina 1), 303 (Micro 16), 318 (Siderurgiştilor), 331 (Siderurgiştilor), 605 (Micro 40), 626 (Micro 40), 627 (Micro 40) şi 772 (I.C.Frimu).

Conform tabloului de creanţe de recuperat de la populaţie întocmit de Apaterm la sfârşitul lunii august, datoriile acestor asociaţii erau cuprinse între 1,3 miliarde de lei vechi şi 19,5 miliarde de lei vechi!

Cele zece asociaţii vor fi realimentate cu apă caldă după ce vor efectua primele plăţi către Apaterm.

Alte asociaţii sunt la rând

Tot din cauza restanţelor uriaşe către Apaterm, alte 61 de asociaţii de proprietari din Galaţi riscă să rămână fără apă caldă în câteva zile, avertizează societatea. „În ultimele zile, noi am notificat 71 de asociaţii din municipiu - inclusiv cele zece sistate astăzi - şi le-am avertizat că vom proceda la întreruperea totală a furnizării de apă caldă, dacă nu fac plăţi imediate şi consistente către societatea noastră, în scopul reducerii debitelor cu care figurează. Aşadar, este posibil ca în zilele următoare să sistăm şi alte asociaţii cu datorii, dintre cele notificate, dacă nu încep să plătească”, a declarat, joi, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.

Autorităţile nu mai tolerează datornicii

Măsura vine după apelurile insistente către populaţie făcute de producătorul de agent termic Electrocentrale, de distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm şi de Primărie, care le-au cerut gălăţenilor să facă plăţi regulate la întreţinere, pentru că datoriile uriaşe acumulate de aceştia numai la termoficare - peste 1.600 de miliarde de lei vechi! - periclitează însăşi alimentarea cu căldură a oraşului. Astfel, rata scăzută de încasare de la populaţie împiedică Apaterm să achite la zi agentul termic pe care îl primeşte de la Electrocentrale. La rândul său, termocentrala nu-şi poate plăti în întregime facturile către principalul furnizor de materie primă, Romgaz, care a ameninţat-o în repetate rânduri că îi suspendă livrările de gaze naturale, dacă nu măreşte frecvenţa plăţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălățeni fără apă caldă și căldură de Crăciun!

Societatea locală de distribuție a agentului termic, SC Apaterm SA Galați a sistat, astăzi, furnizarea apei calde menajere către alte 25 de asociații de proprietari, după ce, săptămâna trecută a decis aceeași măsură pentru alte 17 asociații. Potrivit declarațiilor directorului de producție al Apaterm, Mircea Ispas, zilele următoare se va sista acest serviciu pentru alte 29 de asociații de proprietari. Măsura a fost luată de Apaterm față de asociațiile de proprietari care au mari debite neachitate către Apaterm. Potrivit lui Mircea Ispas, numai 10% din totalul celor 700 de asociații din Galați sunt cu plata facturilor la zi, iar restul asociațiilor din Galați au o datorie totală de achitat către Apaterm în valoare de 160 de milioane de lei. Dacă asociațiile care nu primesc acum apă caldă nu vor începe să își achite datoriile, Apaterm va reduce și parametrii de căldură, permițând încălzirea apartamentelor la numai 12 grade Celsius, a adăugat Mircea Ispas.

Rata scăzută de încasare de la populaţie împiedică Apaterm să achite la zi agentul termic pe care îl primeşte de la Electrocentrale - societatea producătoare de agent termic. La rândul său, termocentrala nu-şi poate plăti în întregime facturile către principalul furnizor de materie primă, Romgaz, care a ameninţat-o în repetate rânduri că îi suspendă livrările de gaze naturale, dacă nu măreşte frecvenţa plăţilor. „Electrocentrale a primit notificare de la Romgaz că nu va mai livra gaze de pe data de 21 decembrie, deci trebuie să facem totul pentru a mări gradul de încasare. Din păcate, gradul de încasare este de 1-3% chiar și din partea asociațiilor care nu mai primesc apă caldă și nu înțeleg ce se întâmplă… Am fost nevoiți să luăm decizia sistării apei calde menajere pentru a nu ajunge în situația ca întreg Galațiul să rămână fără căldură”, a spus Mircea Ispas. Totuși, directorul nu a fost în măsură să transmită un mesaj coerent și logic către gălățenii care, deși sunt la zi cu plata facturilor la întreținere, suferă alături de vecinii lor rău platnici de lipsa apei calde. „Din păcate, tehnic nu este posibil să debranșăm numai datornicii… Am cerut asociațiilor să ne dea care sunt blocurile sau scările cu cele mai mari datorii, să sistăm doar la acelea, dar asociațiile trebuie să ne spună. În paralel, Primăria ne ajută și a pornit o serie de controale la asociațiile de proprietari cu datorii”, spune Ispas.

În blocurile care nu mai primesc apă caldă, oamenii sunt fie nervoși, fie total indiferenți. Cei nemulțumiți sunt, logic, cei care nu au datorii la întreținere dar nu primesc apă caldă, iar cei indiferenți sunt, în general, cei cu datorii. Chiar și cei cu debite destul de mici la întreținere - 1.000- 2.000 de lei - nu cred că vor achita pe loc datoria, chiar dacă ar rămâne și fără căldură, nu doar fără apă caldă. Motivul - situația financiară precară. „Oamenii nu au bani, statul ar trebui să îi ajute, sunt oameni cu mari probleme… Eu știu, sunt și eu șomer. Nu mă afectează măsura că în vară, când am văzut că ne-au oprit apa rece, că erau datorii, am făcut branșament individual și mi-am pus centrală… dar sunt vecini cu probleme mari, de aia au datorii, cine să îi ajute?”, a spus Nicu Păncescu, unul din locatarii blocurilor sancționate de măsura Apaterm.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălăţeni, lăsaţi fără apă caldă de Sărbători!

* Mai mult de 17.000 de gălăţeni din peste 50 de asociaţii cu datorii la Apaterm nu vor avea apă caldă nici măcar de Crăciun şi de Anul Nou * "Nici pe vremea lui Ceauşescu nu era aşa!", spun locatarii afectaţi * Societatea de termoficare rămâne, însă, fermă: "Datoriile populaţiei pot lăsa tot oraşul fără căldură!"

Pe 13 decembrie, cu mai puţin de două săptămâni înainte de Crăciun, 10 asociaţii de proprietari din Galaţi, cu datorii cuprinse între 1 şi 20 de miliarde de lei vechi la Apaterm, rămâneau fără apă caldă. Distribuitorul local de apă caldă şi căldură lua această măsură pentru a stimula locatarii să facă plăţi la întreţinere şi, implicit, să mărească gradul de colectare a creanţelor populaţiei, care au ajuns să depăşească 160 de miliarde de lei vechi!

Alte asociaţii datornice au rămas, pe rând, fără apă caldă în zilele ce au urmat, ridicând la 52 numărul celor sistate. Toate aceste asociaţii înglobează 184 de blocuri şi 51 de scări, potrivit Apaterm. Considerând că un bloc are numai două scări (deşi unele au mai multe), că fiecare scară are 20 de apartamente şi că fiecare apartament are doar doi locatari, vorbim de aproape 17.000 de oameni care nu au apă caldă. Şi asta la o estimare minimă. În realitate, însă, sunt mult mai mulţi. Lor li se adaugă locatarii altor 46 de asociaţii datornice, care nu au apă caldă de ani de zile.

Toţi aceştia vor fi nevoiţi să încălzească apă la aragaz chiar şi în zilele de Crăciun şi de Anul Nou, căci Apaterm nu va face concesii de sărbători!

Fără Crăciun la Apaterm

Anunţul bombă a fost făcut chiar de către conducerea societăţii de termoficare. "Asociaţiile de proprietari sistate în ultimele zile din cauza datoriilor nu vor primi apă caldă de sărbători", a declarat, vineri, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.

Vestea a stârnit indignarea locatarilor din asociaţiile sistate. "Zilele astea am pregătit carnea de porc pentru mesele de sărbători, am făcut cârnaţii şi ne-am chinuit încălzind oale cu apă pe aragaz. Şi ei nu ne dau apă caldă nici măcar de Crăciun şi de Anul Nou? Nici pe vremea lui Ceauşescu nu era aşa!", a spus un locatar al blocului SD3B, care face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 318 din Siderurgiştilor Vest. Rămasă fără apă caldă din 13 decembrie, odată cu alte nouă asociaţii incluse în primul val de sistări din această iarnă, Asociaţia 318 are datorii de peste 7,2 miliarde de lei vechi la Apaterm.

"Tot oraşul poate rămâne fără căldură"

De ce a ales societatea de termoficare să înceapă războiul cu datornicii taman în prag de sărbători? Şi de unde atâta zel? Este, totuşi, Crăciunul! Să ne aducem aminte că, în anii anteriori, şi Apaterm, şi alte societăţi edilitare au făcut pace temporară cu rău-platnicii şi le-au furnizat servicii în perioada sărbătorilor. Şi să nu uităm că în asociaţiile cu datorii sunt şi locatari care îşi plătesc întreţinerea cu religiozitate.

Societatea de termoficare rămâne, însă, fermă. "Nu vom face concesii de sărbători, altfel măsura întreruperii furnizării de apă caldă nu va avea efecte - populaţia nu-şi va plăti restanţele la termoficare, ori noi trebuie să recuperăm aceste creanţe ca să-i putem plăti societăţii Electrocentrale (CET) agentul termic şi CET să-i poată plăti Romgazului gazele. Dacă Romgaz sistează livrările către CET, aşa cum a ameninţat în repetate rânduri, tot oraşul rămâne fără căldură", şi-au explicat îndârjirea cei de la Apaterm.

Şi alte asociaţii riscă să rămână fără apă caldă

Sistarea furnizării de apă caldă către asociaţiile datornice a fost precedată de numeroase apeluri către populaţie, căreia şi Apaterm, şi Primăria, şi Electrocentrale i-au cerut să-şi plătească întreţinerea pentru ca pericolul care pândeşte dinspre Romgaz să fie evitat.

După sărbători, restricţia le va fi aplicată şi altor asociaţii datornice, a anunţat Apaterm.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei asociaţii primesc din nou apă caldă

Măsura dură luată de conducerea Apaterm împotriva asociaţiilor de proprietari rău platnice, şi anume oprirea furnizării apei calde iar ulterior furnizarea căldurii la o temperatură mai mică, a dat roade.

„În cursul săptămânii trecute s-au făcut încasări mai mari ca de obicei. Trei dintre asociaţiile de locatari care nu mai primeau apă caldă au făcut plăţi mai consistente, iar din acest motiv s-a reluat furnizarea apei calde. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu poţi beneficia de un serviciu dar să nu îl plăteşti”, ne-a declarat directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Apaterm a reluat sistările de apă caldă. Şapte asociaţii sunt afectate de această decizie

Alte şapte asociaţii de proprietari cu datorii la Apaterm au rămas fără apă caldă după sărbători, menţinând peste 50 numărul celor sistate începând din decembrie, când furnizorul de apă caldă şi căldură a reluat în forţă războiul cu rău-platnicii. Numărul asociaţiilor rămase fără apă caldă din cauza datoriilor, care era de 52 înainte de Crăciun, scăzuse după ce trei asociaţii întregi şi câteva scări din alte opt asociaţii au reluat plăţile către Apaterm şi au fost realimentate. Coborârea sub pragul de 50 a fost anulată, însă, de valul de sistări operat după încheierea sezonului festiv. Să mai spunem că celor peste 50 de asociaţii datornice care au rămas fără apă caldă în ultimele săptămâni li se adaugă alte 46 de asociaţii care nu au apă caldă de ani de zile, tot din cauza debitelor către Apaterm.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Asociaţia 617, de trei ani fără apă caldă

* Datoriile chiriaşilor Primăriei, o problemă: cea mai mare este în valoare de 85.000 de lei * Cu toate eforturile, abia s-a asigurat apa rece permanent * Procesele pentru recuperarea debitelor sunt singura soluţie

Asociaţiile de proprietari sunt o sursă nesfârşită de certuri şi acuze. Asta o arată şi plângerile, aproape zilnice, pe care le fac locatarii cu privire la activitatea preşedinţilor de Asociaţie şi a administratorilor. Uneori, acuzele se adeveresc, alteori, nu. De la începutul campaniei „Tu ştii ce face administratorul tău?” au fost prezentate diferite situaţii. De data aceasta, printr-o sesizare scrisă din partea unei persoane care a dorit să-şi păstreze anonimatul, sunt acuzaţi de "ilegalităţi greu de imaginat" preşedintele şi administratorul Asociaţiei 617, cu sediul la blocul GSCI, din Micro 40. Locatarii dispuşi să-şi asume identitatea nu împărtăşesc cele menţionate în sesizare, dar pe de altă parte, în mod evident, în asociaţia respectivă, din multe puncte de vedere, situaţia este una foarte dificilă.

Ţepuşe către preşedinte

Acuzaţiile aduse preşedintelui asociaţiei, Simion Blajinu, în sesizarea primită la redacţie sunt unele extrem de dure: că a ajuns în funcţie "ca pe moşie, nu a fost ales prin vot", că "mereu sunt scandaluri" şi "nu respectă statutul asociaţiei". Nu este iertat nici administratorul asociaţiei, Otilia Pârvulescu, care "vânează fiecare secundă de întârziere la plata penalităţilor",  "nenoroceşte lumea şi aşa săracă" şi "a refuzat repararea acoperişului".
Ajunşi la faţa locului, să vedem ce şi cum, descoperim că locatarii par să nu aibă probleme nici cu preşedintele de asociaţie, nici cu administratorul. Potrivit doamnei Apetrei, de exemplu, care îl cunoaşte pe preşedinte de 40 de ani, acesta este un om foarte bun şi niciodată nu a iscat scandal, dimpotrivă, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a rezolva problemele asociaţiei. „Nu l-am auzit niciodată să se certe, poate sunt câteva antipatii particulare, cred că reclamaţia e de la o persoană care are datorii la întreţinere...”, a spus Apetrei. Pe de altă parte, persoana care ne-a adus la cunoştinţă eventualele greşeli de conduită şi reaua gestionare a asociaţiei, spune că, oricât ai contesta calcularea greşită a întreţinerii şi penalităţilor, nimeni nu îţi face dreptate.

Nu poţi face termoizolaţie cu forţa

Printre problemele ridicate de persoana care a depus reclamaţia este că, deşi era o aprobare din Primăriei pentru repararea acoperişului, Simion Blajinu a refuzat să facă lucrarea. „Nu este nicio adresă făcută cu cine a făcut proiectul şi când, pentru ce. Dacă ar fi fost aşa, până acum Primăria ne-ar fi înştiinţat, printr-o adresă. Eu nu mă bag să fac lucrări cu particulari, eu vreau firmă autorizată, ca să fiu în legalitate cu sumele luate din încasări, să nu am probleme”, a explicat administratorul, Otilia Pârvulescu, aproape la unison cu preşedintele, Simion Blajinu. Administratorul spune că, nu de multe ori, când se vrea hidroizolarea blocurilor, mulţi locatari refuză. "În primă fază se face un tabel cu locatarii care sunt de acord cu lucrarea. Dacă asociaţia de locatari nu obţine de la acea scară semnături 50 la sută plus unu, nu se poate implica şi rămâne totul în van. Ei nu colaborează, câţiva vor, câţiva nu. Paradoxul este că cei care vor sunt întotdeauna în minoritate. Nouă nu ne este greu să demarăm o lucrare. Trebuie mers la Primărie ca să depunem dosarul cu documentaţia ca el să fie scutit de impozit pe clădire, după aia ascoiaţia face licitaţie. Se încheie contractul, se strâng banii. Se dă drumul la lucrare”, a mai explicat Otilia Pârvulescu. Se pare că oamenii au refuzat şi când a fost vorba să angajeze o firmă de deratizare pentru curăţenia de la subsol, chiar dacă asociaţia era pasibilă de amendă, şi au preferat să facă singuri curăţenia.

Apă rece cu hotărâre judecătorească

Asociaţia are proces deschis din 2012 pentru recuperarea datoriilor, iar în martie 2013 este primul termen. „Numai în instanţă putem recupera. La un moment dat s-a încheiat un acord de mediere prin care ei au făcut un angajament de plată, dar nu şi-au respectat termenii. Au avut posibilitatea de a plăti în rate. Avem trei executări silite de la Apaterm”, a spus administratorul. Din cauza datoriilor nu este apă caldă de trei ani. La Asociaţia 617 s-au strâns, până 20 noiembrie 2012, datorii de 785.640 de lei, din care 385.672 debit şi 402.918 lei penalităţi.
Tot din cauza datoriilor, Asociaţia a rămas şi fără apă rece. “Anul trecut am rămas fără apă rece în asociaţie şi s-a lăsat cu televiziune, au venit vreo 20 de oameni să mă linşeze că le-au spus cei de la Apă Canal că din dispoziţia mea s-a oprit apa rece. Se oprise apa din cauza datoriilor. M-am dus, am dat vreo 30.000 lei, mi-am luat angajament de plată, iar până în luna mai am ajuns cu factura la zi. Când am preluat eu Asociaţia în 2011 era pe apă rece un debit de aproape 200.000 lei. Am făcut eforturi disperate ca să achit factura. Am ajuns la zi, iar avocata asociaţiei, pe ordonanţă de urgenţă, a acţionat societatea Apă Canal în judecată şi am câştigat dreptul de a avea apă rece permanent. Asta în condiţiile în care în Micro 40 multe blocuri sunt fără apă. Sunt cu factura de debit la zi, dar avem penalităţi. În ciuda datoriilor, avem totuşi apă rece” a punctat administratorul.

Chiriaş al Primăriei cu 85.000 de lei datorie

Chiar dacă Primăria cere situaţia persoanelor cu datorii pentru chiriaşii lor din trei în trei luni, se pare că niciodată nu se ajunge la nicio măsură în ceea ce-i priveşte. ”Eu când am venit în 2011 deja chiriaşii Primăiei aveau datorii foarte mari, sunt de vreo 30-40 de ani ţinuţi în cârcă de Primărie. Nu zic să îi dea afară, dar măcar să ia o măsură. Să plătească datoriile”, a mai explicat administratoarea. În momentul de faţă, cea mai mare datorie a unui chiriaş al Primăriei este de 85.000 lei.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Un rău-platnic i-a lăsat fără apă caldă

* Datoria proprietarului Andra Ciucă este mai mare decât jumătate din întreaga datorie a asociaţiei * Afacerile familiei, piedică pentru plata întreţinerii?

 

Asociaţia de locatari 154, de la blocul C1, de pe strada Alexandru Lăpuşneanu, a rămas din decembrie fără apă caldă, mai ales din cauza unui singur proprietar. Andra Ciucă, proprietarul apartamentului cu numărul 2 al blocului C1, nu a mai plătit întreţinerea de cel puţin trei ani, adunând o datorie de 42.768 de lei, adică mai mult de jumătate din datoria întregii asociaţiei către Apaterm, care este de 70.347 de lei.

Andra Ciucă, proprietar la 14 ani

Potrivit Asociaţiei de locatari 154, Costel şi Mariana Ciucă a trecut apartamentul pe numele fiicei lor, Andra, în 20 decembrie 1999, când fata era încă minoră. Andra Ciucă avea la vremea respectivă doar 14 ani.

Costel Ciucă, acţionar la firmă, fără venit

În 2005, Costel Ciucă a înregistrat la Registrul Comerţului firma Stilcar Distrib SRL, care figurează pe site-ul Ministerului Finanţelor ca având aceeaşi adresă cu apartamentul, pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Potrivit site-ului Ministerului, în 2006, firma a avut o cifră de afaceri de 15 968 de lei, dar a ieşit cu o pierdere netă de 2.209 de lei, iar din 2006 firma nu mai pare să aibă activitate. Oamenii spun, totuşi, că persoana respectivă tot ar avea bani de undeva. Potrivit datelor furnizate de către administratorul Asociaţiei, singura care figurează cu venit în familia Ciucă este fiica,
motiv pentru care familia beneficiază şi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei din partea Primăriei. „Ei au şi o firmă, dar beneficiază şi de ajutor la plata căldurii. În registru nu se găsesc decât sumele de la ordonanţe, respectiv ajutoarele de căldură. Asociaţia are şi dosar pe rol cu proprietarul, din 2011. De întreţinere nu are bani, dar are bani de avocat. A lăsat blocul fără apă caldă. Are 15.247 de lei datorie la întreţinere şi 27.520 penalităţi. Am rămas fără apă caldă, în curând vom rămâne şi fără apă rece. Vă daţi seama, este sumă mare”, a spus administratorul Asociaţiei 154. Potrivit administratorului, penalităţile sunt de mult timp, chiar dacă în 2007 proprietarul a reuşit să plătească toată datoria şi să ajungă la zi. Din 2007 până în 2010 plata întreţinerii pentru apartamentul cu numărul doi s-a făcut sporadic, iar din 2010, aceasta nu s-a mai făcut deloc.

Veniturile familiei vor fi verificate

Familia riscă să plătească tot ajutorul dat de Primărie pentru încălzirea locuinţei dacă, în urma unui control, se adevereşte că membrii familiei au şi alt venit decât cel al fiicei. „Beneficiază şi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Ei le obţin în temeiul unei adeverinţe cum că nu au venit. Tocmai pentru astfel de cazuri este creat filtrul verificărilor, iar în cursul anului trecut am avut vreo 60 de cazuri cu nereguli, în sensul că au declarat că nu aveau venituri şi aveau, fie că nu au maşini şi aveau sau alte proprietăţi care nu le-ar fi permis să primească ajutor de încălzire. Familia urmează să fie verificată de către Fisc, să vadă dacă există proprietăţi şi dacă există o proprietate care îi scoate de pe tabelul celor care
trebuie să primească ajutor, trebuie să dea banii înapoi. Cum s-a întâmplat şi în cazul celor 60 de oameni cărora li s-au pus popriri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Apartament cu datorii - scos la vânzare

Andra Ciucă a scos apartamentul la vânzare, chiar dacă locuinţa nu poate fi înstrăinată până nu se plătesc datoriile. În acest moment, asociaţia are proces pe rol pentru ecuperarea datoriilor, dar la Tribunal nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, pentru că expertul a omis să facă expertiza penalităţilor pe un an de zile, respectiv august 2010-august 2011.

Ştergerea penalităţilor

Pornind de la acest caz, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a adus în discuţie din nou programul de ştergere al penalităţilor. „Ceea ce trebuie să facă administratorii pentru a intra în hora ştergerii penalităţilor este să încaseze la zi ultima factură. Ca să ţi se şteargă penalităţile trebuie plătită factura curentă. Pasul doi este ca asociaţia să emită o adeverinţă prin care să spună ce datorie are cetăţeanul, cetăţeanul se duce cu ea în mână la Apaterm - sau se duce asociaţia - şi Apaterm întreabă dacă plăteşti eşalonat sau totul odată. 10 la sută din datoria de bază şterge 10 la sută din totalul de penalităţi”, a explicat Mihai Costache.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Gălăţenii au început să-şi achite datoriile la întreţinere

Gălăţenii au început să-şi achite datoriile la apă caldă şi căldură – individual sau colectiv (prin asociaţiile de proprietari din care fac parte) – ca să scape de penalităţile de întârziere pe care furnizorul, Apaterm, le-a aplicat de-a lungul anilor.
Astfel, după ce a anunţat, luna trecută, că le va şterge penalităţile tuturor consumatorilor care îşi achită debitele de bază până la 31 iulie, Apaterm a înregistrat o creştere a încasărilor „din vechi”. Deşi nu a putut comunica încă suma plătită din februarie încoace exclusiv de către datornicii cu state vechi, societatea a precizat numărul lor, al celor care au făcut sau urmează să facă plata datoriilor în baza angajamentelor de plată asumate – individual sau prin asociaţie. „Din februarie şi până acum, nu mai puţin de 568 de persoane şi 174 de asociaţii de proprietari au încheiat angajamente de plată a datoriilor istorice, pentru a beneficia de ştergerea penalităţilor. Mulţi dintre ei au început deja să efectueze şi plăţi”, au declarat, marţi, oficiali din conducerea societăţii de distribuţie a apei calde şi a căldurii.
Potrivit raportării Apaterm de la 31 ianuarie 2013, populaţia avea datorii de 18,8 milioane de euro către societate, la care se adăugau penalităţi de 19,8 milioane de euro. Sumele sunt în scădere faţă de cele raportate la 31 decembrie 2012.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.