Jump to content

Administratoarea Hoţescu i-a lăsat cu 57.000 de lei gaură la întreţinere


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Administratoarea Hoţescu i-a lăsat cu 57.000 de lei gaură la întreţinere

* Locatarii Asociaţiei de locatari numărul 167 din Galaţi vor rămâne fără căldură de Sărbători, deşi şi-au plătit la virgulă datoriile la întreţinere * Între timp,fosta administratoare a asociaţiei, care a delapidat fondurile cu care trebuiau plătite datoriile către Apaterm, lucrează liniştită la o altă asociaţie

Aproape că nu există cuvinte pentru a descrie situaţia absurdă în care se găsesc aceşti oameni, gălăţeni de bunăcredinţă, care şi-au plătit la timp facturile iernilor trecute. Maria Hoţescu, fostul administrator, a omis să plătească banii aduşi de oameni către Apaterm, iar acum restricţionarea furnizării căldurii nu mai poate fi evitată.

Sentinţa de pe uşă

Deşi Apaterm, societatea care distribuie căldura în Galaţi, a fost înştiinţată de această problemă, proprietarii din cadrul asociaţiei au fost înştiinţaţi că vor rămâne în frig de Sărbători. „În termen de cinci zile de la data prezentei vom sista furnizarea apei calde menajere şi vom limita furnizarea energiei termice până la asigurarea unei temperaturi de 12 grade Celsius în spaţiile de locuit. Reluarea furnizării se va face după încasarea integrală a debitelor restante”, se arată în comunicatul afişat pe uşa asociaţiei de locatari.

Poveste incredibilă

Femeia care a omis să plătească datoriile către Apaterm, deşi banii îi fuseseră daţi de către locatari, este Maria Hoţescu. Doamna cu pricina a fost administrator la asociaţia de proprietari numărul 167 între anii 2005 şi 2011, timp în care s-a acumulat o datorie totală de 348.148 de lei către societatea sus-amintită, din care 192.544 de lei reprezintă numai datoriile.

Ana Maria Aramă, actualul preşedinte al asociaţiei, ne-a declarat: „În anul 2011, Maria Hoţescu a fost îndepărtată de la conducerea asociaţiei. De altfel, imediat după aceasta a fost făcut şi un audit, pe banii proprietarilor, care a scos la iveală faptul că, numai în ultimii doi ani în care a activat aici, s-a constatat o pagubă de 57.000 de lei. Am încercat să le explicăm celor de la Apaterm problema, mai ales că suntem buni platnici şi de când a fost înlăturată doamna datoriile au fost plătite la zi. Din păcate, nu am găsit înţelegere”. Actualul administrator al asociaţiei, Georgeta Dragu, ne-a explicat ce zestre i-a lăsat predecesoarea sa: "Deja penalităţile sunt mult mai mari decât datoriile iniţiale. Nu cred că mai putem face ceva pentru a evita sistarea căldurii".

Administrator în trei locuri

Culmea este că în timpul în care se ocupa de administrarea fondurilor asociaţiei de proprietari din Piaţa Centrală, Maria Hoţescu mai avea în grijă şi asociaţia numărul 381, situată în cartierul Micro 18. Alexandru Siminescu, preşedintele acestei asociaţii, ne-a spus. „Am făcut nenumărate plângeri împotriva ei, atât la Primărie cât şi la Poliţie. Ştiu că acum este un dosar în lucru, însă nu am mai primit niciun răspuns. Din câte îmi amintesc, la noi paguba se ridică în jurul valorii de şase sute de milioane de lei vechi”. În acest moment, femeia ocupă funcţia de administrator la o a treia asociaţie de proprietari, cea cu numărul 318, situată pe Siderurgiştilor.

Contactată, Maria Hoţescu a recunoscut că are datorii către asociaţia de proprietari din Piaţă. „Într-adevăr există un dosar în derulare în acest moment şi mi-am luat angajamentul să plătesc în rate aceşti bani. Voi plăti din pensie atât cât pot”, ne-a explicat Maria Hoţescu. În momentul în care a fost întrebată ce a făcut cu banii, femeia a dat un răspuns foarte vag: „N-aş putea să vă spun cum i-am cheltuit”.

Absurdistan, varianta Galaţi

Existenţa respectivului dosar a fost confirmată inclusiv de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi. „Persoana este cercetată într-un dosar privind infracţiunile de delapidare, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, a declarat Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvnt al IPJ Galaţi. Cercetarea în dosarul cu pricina a început încă din anul 2010, însă nici până acum actele nu au ajuns pe masa vreunui procuror.

Pe de altă parte, Primăria nu poate lua nicio măsură. „Există la Primărie o listă de persoane care au obţinut atestatele de administratori. Nu li se poate retrage această calitate, atâta timp cât nu există o soluţie finală într-un dosar penal”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. „Această situaţie este o consecinţă directă a lipsei de interes a cetăţenilor faţă de activitatea asociaţiei de locatari. Este dreptul cetăţenilor de a exercita un control asupra celor care conduc asociaţia”, ne-a mai declarat Mihai Costache. O consecinţă directă a faptului că Maria Hoţescu îşi păstrează calitatea de administrator este că femeia poate în continuare să umble cu banii.

Copiii frigului

În tot acest timp, cei care se ştiu cu conştiinţa împăcată şi cu datoriile plătite la timp, vor fi nevoiţi să stea fără căldură de Sărbători, în condiţiile în care meteorologii au anunţat temperaturi extreme. „În asociaţie există mulţi copii şi bătrâni. Cum poţi să le explici că trebuie să stea în frig, deşi au facturile achitate. Primăria se spală pe mâini acum şi spune că este problema noastră. În atâta timp, nimeni de la Primărie nu şi-a dat seama că sunt probleme la asociaţie? Ştiu numai să ne someze şi să ne ameninţe, însă şi ei aveau datorii de recuperat. Nimeni de la Primărie nu a trecut pe aici, nu a lăsat nicio hârtie, prin care să ne avertizeze de cele întmâmplate. Acum, dacă vrem căldură, trebuie să plătim pentru a doua oară facturile. Nu este normal aşa ceva”, ne-a spus Bianca Furdui, unul dintre proprietarii păgubiţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Oamenii nu sunt lăsaţi să scape de datorii

* Locatarii unei scări de bloc încearcă să scape de datoriile altora de mai bine de doi ani

Asociaţia de proprietari cu numărul 318, situată în cartierul Siderurgiştilor Vest, este una dintre cele cu datorii uriaşe către Apaterm. Potrivit companiei ce încă furnizează apă caldă şi căldură gălăţenilor, această asociaţie ar datora, numai către Apaterm, peste 900.000 de lei. Asociaţia cuprinde blocul A3, cu scările 1 şi 2, blocul SD 1 B, cu scările 1, 2, 3 şi 4, SD 3 A, cu scările 1, 2, 3 şi 4, SD 3 B, cu scările 1, 2 şi 3 şi SD 3 C, cu scările 1 şi 2.

Cazul acestei asociaţii este arhicunoscut, atât la nivelul Primăriei Galaţi cât şi la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Fosta administratoare, acum decedată, Mariana Hoţescu, este suspectată de o fraudă de peste 380.000 de lei, la care s-ar adăuga o delapidare de peste 270.000 de lei. "Viaţa liberă" a prezentat cazul, pe larg, în urmă cu doi ani. Imediat după moartea administratoarei s-a făcut o verificare financiar-contabilă, pentru a se stabili cu exactitate prejudiciul. Şi înainte, dar şi după moartea administratoarei, proprietarii din această asociaţie au fost nevoiţi să stea luni în şir fără apă caldă şi rece, în frig şi, din când în când, fără gaz. Din acest motiv, o scară de bloc a încercat chiar să se desprindă de aceste probleme.

În luptă cu morile de vânt

Una din principalele cauze ale falimentului Apaterm este reprezentată de datoriile neachitate ale asociaţiilor de proprietari. În cazul Asociaţiei 318, lucrurile sunt ceva mai complicate. Astfel, proprietarii apartamentelor de la SD 3 A, scara 3, încearcă de mai bine de doi ani să se desprindă din asociaţie, pentru a nu mai suferi de pe urma rău-platnicilor de la alte scări. "În momentul în care s-a făcut acea expertiză contabilă, am încercat să aflăm cu exactitate ce bani datoram noi, cei de la această scară. După calculele noastre, datoria totală a apartamentelor de pe această scară se ridică la mai puţin de 2.000 de lei. Cu toate acestea, nu am fost lăsaţi să ne desprindem de asociaţie, din cauza anchetelor", explică Costel Sion, unul dintre proprietari.

Cei direct interesaţi au încercat să-şi găsească dreptatea şi la Primărie. "Ne-am lovit numai de uşi închise. Am încercat să purtăm o corespondenţă cu cei de la Primărie, dar pur şi simplu ni s-a întors corespondenţa nedeschisă", mai explică acelaşi proprietar.
Singurul răspuns din partea Primăriei a venit în luna iulie a anului trecut, când proprietarii au fost înştiinţaţi, sec, că cererea lor nu poate fi acceptată până la finalizarea anchetelor ce o privesc pe fosta administratoare.
"Pur şi simplu, ne-am săturat să plătim pentru alţii. Vrem să fim o asociaţie mai mică şi să ne gospodărim singuri", mai spune acelaşi proprietar.

Datorii pe bandă rulantă

Mariana Hoţescu a avut în grijă şi o altă asociaţie de proprietari, respectiv cea cu numărul 167, din Piaţa Centrală. La fel ca în cazul Asociaţiei 318, şi aici au fost probleme grave cu banii. Între anii 2005 şi 2011, asociaţia de proprietari numărul 167 a acumulat o datorie totală de 348.148 de lei către Apaterm, din care 192.544 de lei reprezintă numai datoriile.
viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.