Jump to content

Principalii candidaţii gălăţeni la şefia CJ au "pete"


Recommended Posts

Posted

56 de candidaţi la CJ nu întrunesc criteriile de integritate

Coaliţia pentru o guvernare curată a identificat 56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene, care nu întrunesc criteriile de integritate. Coaliţia a prezentat, duminică, monitorizarea candidaţilor la preşedinţia Consiliilor Judeţene, demersul incluzând, de asemenea, actualii deţinători ai acestor funcţii publice, precum şi membrii a 9 Consilii Judeţene. Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a arătat că au fost monitorizaţi 150 de candidaţi, reprezentând partidele cu peste 5% opţiuni de vot în judeţe. Ea a arătat că monitorizara a identificat 56 de „candidaţi cu probleme”. Pe lista Coaliţiei, 22 de candidaţi sunt de la PSD (partid care deţine majoritatea Consiliilor Judeţene), 15 sunt din partea PNL, 9 de la PDL, 2 de la PRM, 3 aparţin PC, 2 provin de la PNG, 2 de la UDMR şi unul de la UCM. Problemele indentificate sunt achiziţiile publice incorecte, traseism masiv („PRM către PNL, PSD către PDL, PC către orice”), afaceri de partid, legislaţie cu destinaţie. Coaliţia a constatat foarte multe cazuri în cercetare penală şi puţine trimiteri în judecată, multe cazuri finalizate cu NUP, „destui candidaţi” cu probleme care candidează din nou pentru partidele mari, tribunale provinciale care opresc „licitaţii şi distribuiri abuzive de bani”. Procedura de monitorizare se bazează pe propuneri şi documentare realizate de jurnalişti locali, pe baza presei, rapoartelor procuraturii, declaraţii de avere şi de interese. De asemenea, acestea au fost verificate şi editate anonim de către jurnalişti din presa centrală. Monitorizarea a fost finalizată finalizat cu dezbateri şi vot dat de către membrii Coaliţiei, fără a mai exista şi procedura de contestare. Criteriile de intergitate vizează: profitul din conflict de interese datorat funcţiei publice, problemele de formă legală (incompatibilitate formală, completare de declaraţiilor de avere sau interese cu mari abateri, sau chiar absenţa acestor documente publice), colaborarea cu fosta Securitate, clientelismul (folosirea funcţiei publice pentru a aduce profituri unor persoane sau grupuri de interes cu care se poate stabili o legătură de interes), trimitere în judecată sau condamnare. Alina Mungiu Pippidi a precizat că există încă 9 nume de candidaţi susceptibili de a fi colaborat cu fosta Securitate, ei fiind în prezent verificaţi de CNSAS. Ea a mai spus că, în funcţie de eventualele informaţii noi care pot apărea despre alţi candidaţi, lista celor care nu îndeplinesc criteriile de integritate va fi actualizată. Coaliţia este formată din Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Societatea Academică din România, Societatea „Timişoara”.

Principalii candidaţii gălăţeni la şefia CJ au "pete"

Pe lista Coalitiei pentru o Guvernare Curata se afla cinci judete in care toti candidatii principalelor partide au pete, potrivit criteriilor de monitorizare folosite. Este vorba de Bacau, Bihor, Galati, Gorj si Olt.

Marius Gerard Necula, candidatul PDL, a migrat de la PSD pentru a deveni candidat la CJ. In timp ce era prefect de Galati, a avut contracte cu Combinatul Sidex prin firma la care era actionar “Mims” SRL si a vindut tabla si benzen. In firma era asociat cu Platica Vidovici. Presa a relatat ca firmele detinute de Necula si familia sa au beneficiat in perioada guvernarii PSD de numeroase reesalonari ale datoriilor.

Victor Dobre, candidatul PNL. Presa a relatat ca din functia de secretar de stat pentru relatia cu prefecturile la MAI, Dobre a beneficiat de o Hotarire de guvern prin care de la Fondul de rezerva bugetara s-a alocat suma de 100.000 USD pentru firme care aveau incheiate contracte de concesiune cu Administratia Zonei Libere Galati. In aceasta situatie se aflau doar firmele sale: Mairon SA si Mervin SRL, in care secretarul de stat Victor Paul Dobre si sotia sa, Xenia Dobre, erau asociati prin SC Codis SA. Din pozitia de secretar de stat, Victor Paul Dobre a reusit, in urma cu doi ani, sa aloce suma de 100.000 USD, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata redeventei terenului pe care una dintre firmele sale, Mervin SRL, il are inchiriat in Zona Libera Galati.a

Eugen Durbaca, candidatul PC, este actual presedinte CJ si fost primar. Durbaca a fost activist PCR, a traversat rind pe rind PDSR, ApR, PUNR, ajungind in cele din urma la PC. A avut probleme serioase cu justitia, inclusiv o condamnare la inchisoare in 1992, desi multe plingeri penale la adresa sa nu s-au finalizat. Familia sa a construit un adevarat imperiu de afaceri, care a beneficiat, conform presei locale si centrale, de conditii privilegiate din partea autoritatilor locale, de la concesionari de terenuri la diferite contracte si asocieri avantajoase. In cazul unui teren pentru asociatia Saturn 2005, in care si fiul si cumnata erau implicati, Tribunalul a anulat concesionarea.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-303 ... catran.htm

Posted

Lista neagra a "baronilor locali" starneste valuri de reactii

Lista candidatilor la sefia consiliilor judetene care au probleme in justitie sau care sunt "traseisti politici", publicata duminica de Coalitia pentru o Guvernare Curata, a starnit vii reactii in randul celor nominalizati. Cei mai multi sustin ca sunt nevinovati iar actiunea se incadreaza la "intoxicare electorala", acuzand ong-urile care au alcatuit documentul ca actioneaza la comanda si ca se bazeaza pe articole din presa si nu pe adevar. Astfel, liderul PC Galati, Eugen Durbaca, numit "traseist politic", a caracterizat actiunea CGC drept o "gargara" si i-a indemnat pe initiatori sa-si vada de treaba. "Ce-i aia Coalitia Curata? Mai e ceva curat acum?", a intrebat Durbaca, tinand totusi sa aminteasca faptul ca desi a fost prin PSM, PDAR, ApR, PSD si PD, in ultimii 6 ani a ramas doar in PC.

Posted

Ce sa mai comentam fratilor... nici daca ar merge toti 3 (Durbaca, Necula si Dobre) la furat de portofele in plina strada, galatenii nu s-ar destepta, si tot i-ar vota..

  • 1 month later...
Posted
Ce sa mai comentam fratilor... nici daca ar merge toti 3 (Durbaca, Necula si Dobre) la furat de portofele in plina strada, galatenii nu s-ar destepta, si tot i-ar vota..

Se pare ca parerea ta de bine pentru Galati nu a fost prea aproape de adevar. Sincer ma bucur ca totusi galatenii nu sunt chiar asa cum i-ai crezut si cum si eu i-am crezut. Manipularile in spatele realitatii este cu totul alt fel. Jocurile, atat la consiliul judetean cat si la primarie au fost facute din spatele uselor inchise. Faptul ca PDL a avut candidat pe Necula si pe Lisinschi nu a fost intamplator sau din naivitate. Credeti oare ca mircea toader nu stia ca are doi candidati patati? Totul se invarte in jurul banilor dragi compatrioti. Lisinschi si Necula a platit cu varf si indesat campania locala si pentru unii din PDL nu conta daca castiga ai lor sau nu. Interesele lor sunt altele si anume banii, mai bine mai putini decat nimic. Asa se face ca Lisinski cheltuit sume imense pentru ambitia lui, nu ar fi castigat acei bani nici in sapte mandate de primar, de ce ? pentru salariul de primar? sau Necula dorea sa fie presedintele CJ pentru salariul lui Durbaca? Ei nu sunt oamenii ce platesc 10 lei sa castige 5.

Posted

Ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Toader. Cu siguranta le-a luat banii amandurora pentru candidaturi, dar acum va trebui sa dea socoteala la centru, ca a scos sub media pe tara..

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.