Jump to content

Fabrica de ulei Prutul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Afaceri mai mari pentru brandul Spornic

Producatorul de ulei Prutul Galati a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere a cifrei de afaceri de 33% pentru brandul Spornic, care are o pondere de circa 60% in businessul companiei, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit unui comunicat al firmei. Majorarea din primele trei luni se situeaza peste media de 30% obtinuta de acest brand la nivelul anului trecut raportat la 2006. Rezultatul confirma trendul ascendent consemnat de firma in 2007, cand societatea a raportat pentru primele noua luni o cifra de afaceri mai mare cu 63% fata de perioada similara din anul anterior, de pana la 39 milioane de euro, cresterea fiind sustinuta, in special, de marca Spornic. Pentru anul trecut, estimarile privind cifra de afaceri se ridica la peste 60 milioane de euro, fata de 49 milioane de euro in 2006, daca tinem cont de ritmul de crestere consemnat in primele trei trimestre. Compania nu a anuntat pana in prezent rezultatele financiare pentru anul 2007.

In urma vanzarilor bune realizate la brandul Spornic in 2007 si la inceputul anului 2008, conducerea Prutul a anuntat ca va continua comunicarea acestui brand printr-o campanie noua de imagine, care este difuzata incepand cu data de 4 aprilie 2008. Campania se deruleaza la nivel national pe canale TV precum Acasa TV, TVR 1, Realitatea TV, Romantica, Hallmark si OTV. Aceasta campanie o continua pe cea inceputa in toamna anului trecut. Prutul detine o fabrica de ulei la Galati si opt capacitati de depozitare a materiei prime in localitatile Urleasca, Lacu Sarat, Lehliu, Calarasi, Filiasi, Mircesti, Jijia si Sarca.

Compania are in portofoliu marcile de ulei Picasol, Spornic si Prutul. Potrivit reprezentantilor firmei din Galati, Prutul este una dintre primele patru firme producatoare de ulei vegetal de pe piata romaneasca.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Brandul Spornic a sustinut veniturile Prutul Galati

Brandurile producatorului de uleiuri vegetale Prutul Galati, Picasol, Spornic si Prutul, au inregistrat in primele sase luni ale acestui an o crestere de 46% a vanzarilor in volum comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Marcile proprii Prutul au inregistrat in ianuarie - iunie 2008 o crestere de 46%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, trend pe care dorim sa il mentinem pana la sfarsitul acestui an. Per total vanzari ulei imbuteliat, ne-am mentinut cantitatile de anul trecut", a declarat Mirela Olarescu, directorul de marketing al companiei.

http://www.zf.ro/articol_182067/brandul ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Vanzarile Prutul Galati se apropie de 80 mil. euro, iar marca Spornic detine 6,6% din piata

Producatorul de ulei Prutul Galati, controlat de omul de afaceri Marian Andreev, a inregistrat anul trecut o crestere de 50% a vanzarilor fata de 2007, potrivit datelor companiei, care afirma ca la acest avans a contribuit in special brandul de ulei Spornic, care detine peste 6% din piata. "La finalul anului 2008 marca Spornic a avut o cota medie de piata de 6,6%, conform GFK, reusind practic sa isi mentina cota de piata la un nivel similar anului 2007, in conditiile repozitionarii brandului intr-o categorie superioara de pret", a declarat Mirela Olarescu, marketing manager al companiei Prutul.

Cele mai importante marci de ulei de pe piata locala, estimata la 250.000 de tone, sunt Unisol (Bunge), Untdelemn de la Bunica (Cargill), Argus (Argus), Spornic (Prutul) si Raza Soarelui (Bunge), potrivit datelor furnizate ZF de catre compania de cercetare a pietei The Nielsen Company.

Prutul Galati a inceput sa investeasca in Spornic in 2007, an in care producatorul de ulei a alocat un milion de euro (suma calculata in sistem rate-card) in promovarea acestei marci. De atunci, producatorul a extins gama de produse si a continuat investitiile in promovare. "Pentru anul 2009, ne-am propus o mentinere a cotei de piata in segmentul mainstream. Tinand cont de tendintele actuale de crestere a vanzarilor de produse foarte ieftine, segmentul mainstream tinde sa se ingusteze. Daca anii trecuti ne-am concentrat eforturile in zona ATL (n.red.- above the line, ex: tv, radio, print), in acest an ne propunem sa ne concentram eforturile in BTL (n.red.-below the line) prin activitati de promovare in magazine", a adaugat Olarescu.

In anul 2007, Prutul Galati a inregistrat o cifra de afaceri de 194,7 lei (58,3 mil. euro) si un profit net de 586.000 lei (circa 100.000 euro), potrivit datelor Ministerului de Finante. "Anul trecut am inregistrat o crestere de aproximativ 50% a cifrei de afaceri fata de 2007", a spus reprezentantul companiei. Astfel, potrivit estimarilor ZF, care iau in considerare ritmul de crestere anuntat de companie, Prutul Galati a rulat anul trecut afaceri de 292 mil. lei (circa 79,3 mil. euro).

In prezent Prutul detine, pe langa fabrica de ulei de la Galati, cu o capacitate de productie anuala de peste 28.000 de tone de ulei rafinat, opt capacitati de depozitare a materiei prime in localitatile Urleasca, Lacu Sarat, Lehliu, Calarasi, Filiasi, Mircesti, Jijia si Sarca.

http://www.zf.ro/companii/vanzarile-pru ... -4207326//

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Producatorul de uleiuri Prutul Galati a trecut pe pierderi in primul trimestru

Prutul Galati, producatorul brandului Sponic si unul dintre cei mai mari jucatori pe piata uleiurilor vegetale, a finalizat primul trimestru al acestui an cu pierderi de aproape un milion de lei (circa 230.000 de euro) fata de un profit net de 3,2 milioane de lei (860.000 de euro) in anul precedent. "Pierderea inregistrata in primul trimestru al anului se datoreaza in principal cheltuielilor de investitii pe care le efectuam pentru modernizarea fabricii de la Galati, dar si cheltuielilor financiare, duble fata de anul trecut", a declarat Mirela Olarescu, directorul de marketing al Prutul Galati.

Tot in primul trimestru al acestui an insa, cifra de afaceri a producatorului din Galati s-a diminuat cu 15,4% fata de primele trei luni din anul 2008, la 50,3 mil. lei (11,8 mil. euro). Potrivit directorului de marketing al Prutul, rezultatele companiei au fost influentate de intrarea pe piata romaneasca a unor produse ieftine din Bulgaria si Ucraina. "Aceste produse au venit cu o diferenta importanta de pret fata de produsele de pe piata noastra din segmentul economic, fiind uneori chiar mai ieftine decat marcile private ale retailerilor, ceea ce a dus la scaderea majora a vanzarilor de ulei din celelalte segmente de pret", a explicat managerul Prutul.

Prutul Galati, companie controlata de omul de afaceri Marian Andreev, a finalizat anul trecut cu afaceri de 79,7 milioane de euro, in crestere cu peste 36% in euro fata de rezultatele obtinute in anul precedent. In prezent Prutul detine o fabrica de ulei in judetul Galati, cu o capacitate de productie anuala de peste 28.000 de tone de ulei rafinat, si opt capacitati de depozitare a materiei prime.

http://www.zf.ro/companii/producatorul- ... u-4572146/

Link to comment
Share on other sites

Producătorii gălăţeni de ulei raportează pierderi

* Prutul Galaţi - minus un milion de lei în trimestrul I * Helianthus Oil Tecuci - pe zero *

Criza economică a început să-şi arate colţii şi pe piaţa uleiului comestibil. Dacă în urmă cu un an erau discuţii aprinse pe marginea preţului foarte mare al uleiului (litrul sărise de opt lei), acum preţurile au scăzut dramatic, cu 40-45 la sută, iar acest lucru se reflectă asupra rezultatelor financiare ale fabricanţilor.

Prutul Galaţi, pe pierdere după foarte mulţi ani

Fabrica de ulei Prutul din Galaţi (producătorul brandului „Spornic” şi unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa românească a uleiurilor vegetale) a fost mai tot timpul o societate foarte profitabilă. Practic, doar în doi ani din îndelungata sa istorie fabrica a ieşi pe minus. După o perioadă foarte bună, în trimestrul I al acestui an compania a raportat pierderi importante: aproape un milion de lei (circa 230.000 de euro), faţă de un profit net de 3,2 milioane de lei (860.000 de euro) în anul precedent. Recent, conducerea companiei declara că situaţia financiară este determinată nu doar de criza economică, ci şi de cheltuielile în investiţiile masive pentru modernizarea fabricii de la Galaţi, precum şi de faptul că, faţă de 2008, cheltuielile financiare s-au dublat. Faptul că recesiunea a avut, totuşi, un cuvânt important de zis este demonstrat de faptul că în primul trimestru al acestui an cifra de afaceri a companiei gălăţene s-a diminuat cu 15,4 la sută faţă de primele trei luni din anul 2008, ajungând acum la 50,3 milioane de lei. Compania Prutul SA Galaţi este controlată de omul de afaceri Marian Andreev şi a finalizat anul trecut cu afaceri de 79,7 milioane de euro, în creştere cu peste 36 la sută faţă de rezultatele obţinute în 2007.

Helianthus Oil Tecuci stagnează

Nicolae Mănăilă, directorul fabricii de ulei Helianthus Oil Tecuci, ne-a declarat că piaţa uleiului a luat-o din nou razna, pe fondul unor „turbulenţe” destul de ciudate. „Suntem pe zero în acest moment, deoarece uleiul de floarea soarelui s-a ieftinit cu 40-45 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Nu avem pierderi pentru că noi suntem şi producători de floarea-soarelui, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult”, spune managerul. Mănăilă a mai adăugat că scăderile din piaţă şi, implicit, rezultatele companiei, au fost produse de intrarea pe piaţa românească a unor produse suspect de ieftine din Bulgaria şi Ucraina.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prod ... eri_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Glencore vrea să cumpere fabrica de ulei Prutul Galaţi

Traderul elveţian Glencore, un gigant multinaţional cu afaceri în România de 264 mil. euro anul trecut, negociază preluarea producătorului de ulei vegetal Prutul Galaţi, companie cu afaceri de 115 mil. euro în 2011 şi care deţine şi o adevărată reţea de silozuri şi baze de preluare a cerealelor de-a lungul Dunării şi în Moldova, afirmă mai multe surse din industrie.

Compania Prutul Galaţi este con­trolată de omul de afaceri român Marian Andreev.

"Primele contacte dintre cele două părţi au avut loc încă de la începutul acestui an. Glencore este interesat de silozurile pe care le are Prutul în sudul ţării. Fabrica de ulei nu reprezintă neapărat o ţintă pentru că traderul nu are interes să intre pe această piaţă, iar capacităţile de export ale unităţii sunt reduse", explică o sursă apropiată discuţiilor.

Încheierea întelegerii ar duce şi la dublarea la apro­ximativ 1,1 milioane de tone a capacităţilor de stocare din Ro­mânia ale Glencore, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Valoarea întelegerii dintre cei doi jucători din agro­business s-ar putea ridica la 20-22 mil. euro pentru porto­foliul de silozuri şi magazii, însă suma totală ar putea fi şi mai mare având în vedere şi valoarea fabricii de ulei vegetal din Galaţi.

Oficialii Glencore şi Prutul nu au răspuns în niciun fel solicitărilor ZF prin care li se cerea să infirme sau să confirme negocierile.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Prutul SA Galaţi, cumpărată de gigantul Glencore

Compania Prutul SA, unul dintre principalii producători de ulei vegetal din România, a intrat în marea grădină a companiei elveţiene Glencore Industries the Netherlands B.V.
Prutul SA deţine fabrica de ulei Prutul din Galaţi şi 21 de capacităţi de depozitare de cereale şi oleaginoase în 9 dintre judeţele cu cel mai mare potenţial agricol din România.
Tranzacţia dintre acţionarii Marian şi Cristin Andreev (acţionari majoritari ai Prutul SA) şi Glencore s-a încheiat la data de 25 octombrie 2012 şi a devenit efectivă la data de 15 ianuarie 2013, părţile convenind asupra transferului direct către Glencore sau către o firmă nou înfiinţată a părţii celei mai importante a activităţii desfăşurate în prezent de Prutul. Activitatea care face obiectul tranzacţiei se referă la depozitarea seminţelor oleaginoase şi cerealelor în silozuri pe teritoriul României, precum şi la procesarea, depozitarea, rafinarea, îmbutelierea, transportul şi încărcarea în vase, precum şi comercializarea uleiului de floarea soarelui. De asemenea, Glencore va prelua şi SC Helian Holding SRL, la care Prutul deţine 100% din acţiuni.
Aşadar Glencore va prelua bunurile imobile (terenuri şi construcţii), anumite contracte aferente activităţilor fabricii de ulei, mijloace fixe, mărci şi licenţe software, permise şi autorizaţii cu privire la activitatea de depozitare, participaţia deţinută de Prutul în întreprinderea Helian, dar şi angajaţii aferenţi. Se pare că tranzacţia s-a ridicat la peste 25 de milioane de euro. Mărcile de ulei deţinute de Prutul SA sunt: Spornic, Surâsul Soarelui, Bonatelo, Boniflor, Prutul şi Picasol.
Sub incidenţa legii concurenţei, dar fără obiecţiuni din partea Consiliului Concurenţei
Prutul îşi desfăşoară activitatea de depozitare a cerealelor, leguminoaselor boabe şi seminţelor oleaginoase printr-un număr de 21 silozuri situate în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Galaţi, Olt, Constanţa, Teleorman şi Ialomiţa. Activitatea de depozitare a Glencore se realizează prin 16 silozuri, situate în judeţele Călăraşi, Olt, Brăila şi Constanţa. Modul de realizarea a activităţii de depozitare a Glencore este asemănător cu cel al societăţii Prutul. Deşi există suprapuneri pe orizontală pe această piaţă în judeţele Olt, Călăraşi, Constanţa şi Brăila, Consiliul Concurenţei a avizat tranzacţia, cea mai afectată de realizarea operaţiunii de concentrare economică fiind piaţa din judeţul Brăila.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a decis că „în conformitate cu dispoziţiile art. 46 alin. (2) lit. a) din  Legea concurenţei nr.21/1996 şi ale Regulamentului privind concentrările economice cu modificările şi completările ulterioare, constatând că, deşi cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal, se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului unic direct de către Glencore Industries the Netherlands B.V. asupra unei activităţi a S.C. Prutul S.A. şi indirect asupra S.C. Helian Holding S.R.L.”.
Justeţea acestei decizii va fi simţită din plin pe propria piele de piaţa de agribusiness din judeţele unde atât Glencore cât şi Prutul deţineau cote importante.
Cine este Glencore
Glencore Industries the Netherlands B.V. este o companie care se ocupă cu extracţia minieră şi comercializarea unei game largi de produse de bază şi materii prime, cum ar fi metalele, minereurile, petrolul şi produsele petroliere, cărbunii şi produsele agricole în întreaga lume.
În cadrul sectorului de produse agricole, Glencore produce şi comercializează grâu, porumb, seminţe oleaginoase, orz, orez, făină, uleiuri comestibile, biomotorină, bumbac şi zahăr, dar se ocupă şi cu servicii de finanţare şi de logistică.
Glencore Industries the Netherlands BV face parte din Grupul Glencore International PLC. Acest grup este activ în România pe piaţa serviciilor de depozitare şi comercializare a cerealelor, leguminoaselor boabe şi seminţelor oleaginoase prin următoarele întreprinderi controlate de Glencore International AG: SC Romsiloz Cereale SRL, SC Cerealcom SA – Brăila, SC Comcereale SA - Brăila, SC Barter Port Operator SRL.
La nivel mondial, Glencore este considerată una dintre puterile care conduc lumea din umbră. Are angajaţi proprii doar în număr de aproximativ 3.000, însă la minele, sondele şi celelalte afaceri ale companiei lucrează în total 58.000 de oameni din 33 de ţări. În 2011 a făcut afaceri de 186 miliarde de dolari în energie, metale, minerale şi agricultură. În presa de specialitate se arată că fondatorul Glencore, Marc Rich, are o istorie interesantă. Acesta a fost pus pe lista neagra a FBI pentru acuzaţii de evaziune şi violarea embargoului asupra Iranului. Rich a fost exonerat de preşedintele american Bill Clinton.
Compania are de la ferme în America de Sud la mine de cupru în Zambia şi controlează 55% din zincul tranzacţionat la nivel mondial şi 36% din cupru.
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Glencore a parafat preluarea Prutul şi a primit şi „unda verde“ de la Consiliul Concurenţei
Traderul elveţian de materii prime Glencore a pri­mit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru pre­lua­rea de la omul de afaceri român Marian Andreev a Prutul Galaţi, un jucător cu afaceri de peste 115 mil. euro pe piaţa comerţului cu materii prime agricole, dis­tri­buţiei de îngrăşăminte, pesticide şi a producţiei de ulei vegetal.

zf.ro

 

Prutul neagă tranzacţia
Dorim sa va notificam cu privire la caracterul eronat al informatiilor referitoare la preluarea de catre compania elvetiana Glencore a unor parti din afacerea companiei Prutul S.A., asa cum au fost publicate in numarul de azi, 04.03.2013, al Ziarului Financiar, atat in publicatia scrisa, cat si in editia on-line, in articolul “Glencore a parafat preluarea Prutul si a primit si unda verde de la Consiliul Concurentei”.
Tinem sa precizam faptul ca Prutul S.A. nu a finalizat nicio tranzactie cu privire la vanzarea de active sau schimbarea actionariatului societatii.
Dana DUMITRESCU, Director Comunicare PRUTUL S.A.

Link to comment
Share on other sites

Ce spune Prutul despre tranzacţia cu Glencore
Oficialii companiei Prutul Galaţi, un jucător cu afaceri de peste 115 mil. euro pe piaţa comerţului cu materii prime agricole, dis¬tri¬buţiei de îngrăşăminte, pesticide şi a producţiei de ulei vegetal, spun că nu au finalizat tranzacţia cu traderul elveţian de materii prime Glencore.
“În articolul “Glencore a parafat preluarea Prutul şi a primit şi unda verde de la Consiliul Concurenţei”, publicat în numărul din data de 04.03.2013 al Ziarului Financiar, apare informaţia eronată conform căreia între companiile Prutul şi Glencore s-ar fi finalizat o tranzacţie cu privire la preluarea de către Glencore a unei părţi din afacerea companiei noastre. Prin urmare, dorim să precizăm faptul că Prutul S.A. nu a finalizat nicio tranzacţie cu privire la vânzarea de active sau schimbarea acţionariatului societăţii”, spun reprezentanţii Prutul.
Consiliul Concurenţei şi-a dat acordul pentru încheierea tranzacţiei între cele două părţi însă acest lucru nu înseamnă şi finalizarea ei. Cele două părţi pot decide ulterior să renunţe la tranzacţie dacă nu ajung la un acord.
zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Fabrica de ulei s-a automatizat aproape complet

Firma gălăţeană SC Prutul SA a derulat în ultimii ani investiţii importante având drept scop nu doar conservarea poziţiei pe piaţă, ci şi dezvoltării capacităţilor de producţie. „Anul trecut, compania a finalizat o etapă foarte importantă a proiectelor sale de investiţii, ca parte a strategiei de dezvoltare pe termen lung a afacerii. Investiţiile realizate în ultimii patru ani au vizat atât modernizarea şi dezvoltarea fabricii de ulei, cât şi creşterea capacităţii de depozitare a materiilor prime şi cerealelor în silozuri şi baze proprii (…) s-au concretizat în noi secţii de preparare-presare şi extracţie, precum şi în realizarea unei secţii de peletizare a cojilor de floarea-soarelui. Odată cu noile echipamente instalate, fabrica şi-a crescut capacitatea de procesare instalată de aproape trei ori”, se arată într-o informare a Departamentului de relaţii cu publicul al companiei SC Prutul SA.
Compania pune accent şi pe continuitatea producerii uleiului la fabrica de la Galaţi. „Prutul a transformat Fabrica de ulei de la Galaţi, cu cea mai îndelungată tradiţie în fabricarea uleiurilor vegetale din România, în una dintre cele mai mari şi mai moderne fabrici de profil din ţară, cu un sistem de producţie complet (extracţie, rafinare, îmbuteliere) şi automatizat în proporţie de 90 la sută”, precizează Departamentul de relaţii cu publicul din cadrul SC Prutul SA.
Controlată de omul de afaceri Marian Andreev, SC Prutul SA este o firmă cu spaţii de producţie şi depozitare la nivel naţional şi are 512 angajaţi. În 2012, firma a înregistrat un profit de 5.621.487 de lei. Marian Andreev este, potrivit Top 300 Capital, unul dintre cele mai bogaţi români, cu o avere de 28-30 milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Marian Andreev şi-a recrutat o „mână dreaptă“ de la Coca-Cola

Compania Prutul Galaţi, cu afaceri în distribuţia de îngrăşăminte, pesticide, seminţe, comerţul cu materii prime agricole şi procesarea de uleiuri vegetale, l-a recrutat pe Mihai Marinescu, fost director de marketing al Coca-Cola HBC România, pentru a ocupa a doua po­ziţie în companie ca direc­tor executiv al diviziei de agrobusiness. Marinescu îi va raporta direct lui Marian Andreev, proprietarul Prutul şi unul dintre cei mai discreţi antre­prenori din agricul­tu­ra românească.
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Marian Andreev vrea să divizeze Prutul. Producţia de ulei trece pe altă firmă

Compania Prutul Galați, cu afaceri în distribuția de îngrășăminte, pesticide, semințe, comerțul cu materii prime agricole și procesarea de uleiuri vegetale, deținută de omul de afaceri Marian Andreev, urmează să fie divizată. Astfel, producția și comercializarea de ulei va reveni societății Accedere Agro, deținută de același antreprenor gălățean.

”Discutarea și aprobarea de principiu a divizării Societății (Prutul SA - n.r.), în interesul acționarilor (…) prin transmiterea activității de producție și comercializare ulei și subproduse, cu transmiterea simultană a patrimoniului aferent activității de producție și comercializare ulei și subproduse, respectiv procesare, depozitare, rafinare, îmbuteliere, transport, încărcare pe vase, comercializare ulei și subproduse, către societatea Accedere Agro SRL, cu sediul în Galați, com. Liești”, este menționat pe ordinea de zi a adunării generale care va avea loc pe 23 martie.

Cele două companii - Prutul și Accedere Agro - sunt deținute de omul de afaceri Marian Andreev prin intermediul societății Eurolila Project SRL.

Prutul are, în prezent, un model de business integrat - de la distribuția de inputuri pentru agricultură (îngrășăminte, pesticide, semințe), la achiziția și comercializarea tuturor tipurilor de cereale și plante oleaginoase, capacități de depozitare a cerealelor și materiilor prime pentru fabrica de ulei, procesarea, îmbutelierea și comercializarea uleiului vegetal.

Astfel, compania are două divizii - ulei și agribusiness - și deține Fabrica de ulei Prutul din Galați și o retea de 22 de capacități de depozitare a cerealelor și oleaginoaselor în 9 județe (Galați, Brăila, Călărași, Dolj, Iași, Olt, Ialomița, Teleorman și Constanța).

În fabrica de la Galați sunt produse și comercializate uleiul de floarea-soarelui și de rapiță, precum și cel de măsline (importat din Spania și Grecia sub marca proprie Picasol) și subprodusele: șrot (folosit la furajarea animalelor), acizi grași (utilizați în industria cosmetică și a materialelor de construcții) și peleți (folosiți ca biocombustibil), potrivit informațiilor disponibile pe site-ul companiei.

Din portofoliul companiei fac parte mărcile de ulei Prutul, Spornic, Surâsul Soarelui, Bonatelor, Boniflor și Picasol.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Prutul a avut în 2014 o cifră de afaceri de 745,7 milioane lei, în scădere cu 0,8% față de 2013, și a trecut pe profit, de 1,8 milioane lei.

Principalii competitori ai Prutul pe piața locală sunt Bunge (Floriol), Expur (Untdelemn de la Bunica) și Argus Constanța.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

TVA s-a redus la 9%, industria alimentară merge înapoi

Reducerea TVA la alimente începând cu 1 iunie anul trecut s-a văzut mai puţin în rezultatele celor mai mari cinci companii cu acţionariat autohton din industria alimentară, singurele care au reuşit să treacă pragul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri. În timp ce retailerii au avut profituri până la de trei ori mai mari şi cifre de afaceri în creştere, în zona de producţie rulajele au fost în scădere, antreprenorii locali fiind mult mai atenţi la marjele de profit.

Astfel, Prutul SA Galaţi, producătorul de ulei vegetal deţinut de Marian Andreev, a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 735,6 milioane de lei (aproximativ 165,6 milioane de euro) cu 1,35% mai mică faţă de anul anterior. Profitul companiei aproape că s-a dublat însă, de la 1,8 milioane de lei la 3,5 milioane de lei (plus 95,5%). Rata de profit este însă tot subunitară.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Producătorul de ulei Prutul Galați își finanțează materia primă și activitatea cu credite de 37,5 milioane euro de la Raiffeisen Bank

Compania Prutul Galați, cu afaceri în distribuția de îngrășăminte, pesticide, semințe, comerțul cu materii prime agricole și procesarea de uleiuri vegetale, deținută de omul de afaceri Marian Andreev, își finanțează materia primă și activitatea cu credite în valoarea totală de 37,5 milioane euro de la Raiffeisen Bank. Astfel, Prutul va lua o facilitate de avans în cont curent în valoare de 24 milioane euro în vederea finanțării/refinanțării achizițiilor de materii prime în vederea procesării și comercializării, o facilitate de avans în cont curent în sumă de 31,5 milioane lei destinată achiziției de cereale și semințe oleaginoase, o facilitate overdraft de 5 milioane euro pentru finanțarea activității și o facilitate de tranzacționare instrumente derivate în sumă de 1,5 milioane euro. Toate facilitățile au scadența la un an.

Pentru aceste credite, compania a constituit ipoteci imobiliare pe mai multe terenuri și imobile, nu va acorda dividende pe perioada contractului, nu va lua alte credite de la alte bănci fără acordul Raiffeisen Bank și nu va realiza investiții mai mari de un million de euro fără acordul băncii, potrivit hotărârii acționarilor companiei.

Compania, cu peste 600 de angajați, deține fabrica de ulei Prutul din Galați și o retea de 22 de capacități de depozitare a cerealelor și oleaginoaselor, cu o capacitate de 430.000 de tone, în Galați, Brăila, Călărași, Dolj, Iași, Olt, Ialomița, Teleorman și Constanța.

În fabrica de la Galați sunt produse și comercializate uleiul de floarea-soarelui și de rapiță, precum și cel de măsline (importat din Spania și Grecia sub marca proprie Picasol) și subprodusele: șrot (folosit la furajarea animalelor), acizi grași (utilizați în industria cosmetică și a materialelor de construcții) și peleți (folosiți ca biocombustibil), potrivit informațiilor disponibile pe site-ul companiei. Din portofoliul companiei fac parte mărcile de ulei Prutul, Spornic, Surâsul Soarelui, Bonatelor, Boniflor și Picasol.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, Prutul a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 735,6 milioane lei (165,5 milioane euro), cu 1,35% mai mică decît în 2014, și un profit net de 3,5 milioane lei (787.000 euro) aproape dublu.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Prutul Galaţi, creditată de EximBank cu 46 mil. lei

Compania Prutul SA, controlată de omul de afaceri român Marian Andreev, unul dintre cei mai mari producători de ulei ve­getal din România şi traderi de cereale şi olea­ginoase din agrobusinessul local, a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 735,6 mil. lei (163,4 mil. euro), la acelaşi ni­vel cu cel din 2014. Profitul a fost anul tre­cut de peste 3,5 mil. lei (circa 780.000 de euro), rezultate ob­ţinute cu aju­torul a circa 630 de angajaţi, po­trivit datelor publicate pe site-ul Mi­nisterului Finanţelor.

Compania activează pe multe linii de business asigurând servicii agricole, servicii de depozitare a cerealelor, achiziţia de ce­reale şi oleaginoase, distribuţia de input-uri pentru agricultură, precum şi pro­ce­sa­rea, îmbutelierea şi comercializarea uleiului ve­getal, servicii care asigură realizarea pro­ducţiei de uleiuri în sistem integrat.

Prutul SA a primit recent o finanţare de 46,5 mil. lei de la EximBank, un împrumut destinat finanţării activităţii de comerţ cu cereale. Plafonul include o linie de credit în valoare de 40 mil. lei pentru asigu­ra­rea capi­talului cir­culant în activi­ta­tea de tra­ding cu ce­reale şi o linie de tre­zorerie pen­tru tran­zacţii forward de 6,5 mi­lioane de lei care să asigure com­pa­niei pro­tec­ţie îm­potriva ris­cului valu­tar afe­rent ac­ti­vităţii de export.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Producătorul de ulei Prutul Galați apelează din nou la Raiffeisen Bank, acum pentru peste 40 milioane euro

Compania Prutul Galați, unul dintre cei mai importanți distribuitori de îngrășăminte, pesticide și semințe și comerciant de materii prime agricole și de uleiuri vegetale, deținută de omul de afaceri Marian Andreev, își finanțează din nou achiziția de materie primă u credit de la Raiffeisen Bank, împrumutându-se de această dată cu peste 40 milioane euro. Compania a mai apelat la credite de la aceeași bancă anul trecut, când a contractat 37,5 milioane euro, și în urmă cu doi ani, cu 24 milioane euro.

Compania, cu peste 530 de angajați, deține fabrica de ulei Prutul din Galați și o retea de 22 de capacități de depozitare a cerealelor și oleaginoaselor, cu o capacitate de 430.000 de tone, în Galați, Brăila, Călărași, Dolj, Iași, Olt, Ialomița, Teleorman și Constanța.

În fabrica de la Galați sunt produse și comercializate uleiul de floarea-soarelui și de rapiță, precum și cel de măsline (importat din Spania și Grecia sub marca proprie Picasol) și subprodusele: șrot (folosit la furajarea animalelor), acizi grași (utilizați în industria cosmetică și a materialelor de construcții) și peleți (folosiți ca biocombustibil), potrivit informațiilor disponibile pe site-ul companiei. Din portofoliul companiei fac parte mărcile de ulei Prutul, Spornic, Surâsul Soarelui, Bonatelor, Boniflor și Picasol.

Anul trecut, compania a avut afaceri de 751 milioane lei (735,6 milioane lei în 2015) , dar a intrat pe pierderi, cu un minus de 26,5 milioane lei, după ce în 2015 avusese profit net de 3,5 milioane lei.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Producătorul de ulei Prutul din Galaţi, deţinut de Marian Andreev, a avut afaceri de 682 mil. lei în 2019, în scădere uşoară

Prutul Galaţi, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal de pe plan local, a terminat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 682 de milioane de lei, în scădere uşoară faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

În ultimii trei ani, businessul companiei s-a menţinut până în 700 de milioane de lei, după ce în perioada 2013-2016 cifra de afaceri a producătorului din Galaţi s-a situat între 730 şi 751 milioane de lei, arată aceeaşi sursă.

Pe de altă parte, anul trecut profitul net al companiei s-a situat la 5,3 milioane de lei, în creştere puternică faţă de 170.000 de lei cât a înregistrat în 2018. Rezultatul din 2019 a fost obţinut cu ajutorul a 449 de salariaţi în medie.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Producătorul de ulei Prutul din Galaţi şi-a triplat profitul în 2020

♦ Veniturile au scăzut cu 5%, până la 648 mil. lei.

Prutul, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal de pe plan local, din Galaţi, a realizat în 2020, anul pandemiei de Covid-19, un profit net de aproape 16 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în anul anterior, potrivit datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

Compania deţinută de Marian Andreev, antreprenor implicat în mai multe businessuri în sectorul agricol, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 648 de milioane de lei, în scădere cu 5% comparativ cu anul precedent, conform sursei citate anterior. De altfel, numărul de angajaţi a scăzut uşor anul trecut, până la 418 persoane.

În ultimii patru ani, businessul companiei a rămas sub 700 de milioane de lei, după ce în perioada 2013-2016 cifra de afaceri a producătorului din Galaţi s-a situat între 730 şi 750 milioane de lei, arată datele publice. În aceeaşi perioadă, numărul de angajaţi al companiei ajunsese la 630, cu 200 de persoane mai mult decât în prezent.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Marian Andreev tatonează vânzarea Prutului Galaţi, una dintre cele mai mari cinci afaceri antreprenoriale din industria alimentară

♦ Producătorul de ulei a fost în 2013 la un pas să fie preluat de gigantul Glencore.

Marian Andreev, unul dintre cei mai discreţi antreprenori locali, tatonează vânzarea producătorului de ulei Prutul Galaţi după aproape un deceniu de la ultimele negocieri, când a fost la un pas să bată palma cu Glencore, spun sursele din piaţă.

Oficialii companiei neagă intenţia. „Compania Prutul nu este de vânzare“, au spus repre­zentanţii companiei la solicitarea ZF.

Prutul este o companie care a obţinut în 2020, primul an de pandemie, afaceri de puţin sub 650 mil. lei, cu 5% mai mici ca în 2019. După nivelul businessului, producă­to­rul de ulei este una dintre cele mai mari 20 de companii din in­dus­tria alimentară şi a băuturilor din România. Pro­ducă­to­rul este totodată una dintre cele mai mari cinci afaceri antre­pre­noriale din sector. O eventuală vânzare a companiei vi­ne în contextul în care există mulţi bani în piaţă, iar indus­tria alimentară se află pe radarele atât ale investitorilor strategici, cât şi ale investitorilor financiari.

Pandemia de COVID-19 a adus acest sector şi mai mult în atenţia cumpărătorilor dat fiind că se vorbeşte tot mai des despre scurtarea lanţului de producţie.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Marian Andreev a ajuns la primul miliard de lei

Marian Andreev a ajuns la primul miliard de lei cu producătorul de ulei vegetal Prutul. În 2021, în România au fost 26 de companii antreprenoriale care au avut afaceri de cel puţin un miliard de lei, un record pentru capitalul privat românesc

Marian Andreev (58 de ani), un om de afaceri foarte discret din Galaţi, a ajuns la primul miliard de lei în 2021 cu businessul Prutul, după un avans de 60% faţă de anul precedent. După cifra de afaceri, Prutul este al treilea producător de ulei vegetal din România, iar înaintea sa se află americanii de la Bunge şi francezii de la Avril, care deţin Expur pe plan local.

Antreprenorul mai este acţionar sau administrator direct în patru companii şi alte patru companii în care a avut aceste funcţii au fost radiate, arată datele platformei Confidas.ro. Indirect însă, el poate controla mai multe businessuri. De departe, cel mai mare pariu al său este Prutul, care anul trecut a avut un profit de 63,7 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în anul precedent, cu 415 angajaţi, adică cu 50% mai puţini decât în urmă cu şase ani. Astfel, după nivelul businessului, producătorul de ulei este una dintre cele mai mari 20 de companii din industria alimentară şi a băuturilor din România.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Doar un antreprenor român a intrat în topul „miliardarilor”

Primele 20 de afaceri antreprenoriale din sectorul producţiei alimentare au avut în 2021 o cifră de afaceri cumulată de 7,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape un sfert din cifra de afaceri a tuturor celor peste 12.600 de firme care activează în acest sector, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Confidas.ro. Cea mai mare companie din sector este Prutul Galaţi, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei. Astfel, Marian Andreev a dus producătorul de uleiuri pe prima poziţie în topul celor mai mari afaceri româneşti din sectorul alimentar şi este primul antreprenor care atinge cifra de un miliard de lei afaceri. În 2011, Prutul avea afaceri de două ori mai mici, iar dezvoltarea companiei a făcut ca în jurul ei să se învârtă posibili cumpărători. Conform datelor ZF, anul trecut Marian Andreev tatona vânzarea companiei. „Compania Prutul nu este de vânzare“, au spus reprezentanţii companiei la solicitarea ZF.

Pentru Prutul Galaţi, aceasta nu este prima tentativă de vânzare. Ba chiar în 2013 traderul elveţian de materii prime Glencore a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea companiei, dar tranzacţia a picat în ultima clipă, pentru că cele două părţi nu au ajuns la un acord. Prutul este o companie cu un model de business integrat, ocupându-se de procesarea, îmbutelierea şi comercializarea uleiului vegetal, de distribuţia de inputuri pentru agricultură, achiziţia şi comercializarea de cereale şi plante oleaginoase şi servicii de depozitare a cerealelor, conform datelor de pe site-ul producătorului. Marian Andreev este un om de afaceri discret, fără apariţii în presă. De altfel, nu există nicio fotografie în spaţiul public cu antreprenorul din Galaţi. Prutul concurează pe piaţa uleiului vegetal cu giganţi precum Bunge (Unisol) şi Expur (Untdelemn de la Bunica).

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Prutul SA a cumpărat Euromall și-l va transforma într-o fabrică de ulei

După ani de zile în care proiectul Euromall a fost trecut, practic, pe ”linie moartă”, iată că, în sfârșit, pare că se conturează o soluție de viitor.

Potrivit unui raport depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), construcția rămasă neterminată a fost cumpărată de societatea Prutul SA! Potrivit documentelor, Euromall se va transforma într-un amplu complex de prelucrare, îmbuteliere și depozitare a uleiului, valoarea totală a investiției urmând să fie de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Proiectul Euromall Galaţi a fost demarat pe un amplasament situat pe str. Ana Ipătescu nr.14 (lângă Autogară) la începutul anului 2006 şi venea să răspundă unei cereri pe piaţa locală pentru spaţii comerciale moderne, zone de agrement, servicii de calitate. Mai mult, mallul de la Galaţi, dezvoltat de Union Investiţii, urma să fie cea mai mare investiţie de acest fel din Regiunea Sud-Est.

Din păcate, criza din perioada 2008-2009 a dat peste cap socotelile investitorilor. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, piaţa financiară a intrat în agonie, retailerii au renunţat la planurile de expansiune pe piaţă. După un șir de tranzacții imobiliare, compania Immoeast a ajuns, din 2010, în urma unei achiziții de 15 milioane de euro, să deţină 75 la sută din Euromall, în completare la un pachet de 25 la sută pe care îl deţinea deja la Union Investiţii. Din păcate, proiectul a stagnat în continuare, iar în urma unui proces de reorganizare inclusiv Immoeast a fost ulterior încorporată cu totul în compania multinațională Immofinanz, specializată în domeniul imobiliar.

Date despre proiect nu au mai fost făcute publice din 2010, însă în 2014 a fost o ”zvâcnire”, în care surse din mediul de afaceri vehiculau ca variante transformarea Euromall într-un centru logistic sau într-un centru de afaceri.

Iată că varianta aceasta nu a fost departe de realitate, pentru că, potrivit raportului depus la ANPM, complexul comercial neterminat a fost achiziționat de Prutul SA în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în iunie 2021, valoarea tranzacției nefiind făcută publică. Cert este că Prutul SA, unul dintre cei mai mari producători de ulei din România, are planuri mari, ce vizează, per ansamblu, modernizarea și extinderea fabricii de ulei pe care compania deja o deținea în vecinătatea Euromall.

Așa s-a ajuns la depunerea la ANPM a memoriului realizat de firma de consultanță SC Divori Prest SRL, din Focșani, având ca obiect ”Lucrări de schimbare de destinație la construcția existentă și nefinalizată din spații comerciale în spații de producție, depozitare și amplasare secție îmbuteliere ulei vegetal”.

Parametrii tehnici ai investiției

Investiția pe care Prutul SA o are în vedere ”se justifică prin necesitatea construirii unei noi secții de îmbuteliere ulei vegetal, modernă, cu performanțe ridicate și consumuri specifice reduse care să permită realizarea unui produs final de calitate și la costuri cât mai reduse pentru a face față concurenței din piață”, se arată în raportul în care se precizează că valoarea totală a investiției de 4,5 milioane de euro va fi finalizată în aproximativ 24 de luni de la data obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor necesare.

”Investiția se va realiza în construcția existentă și în stare nefinalizată, cu destinația inițială «spații comerciale» și cu denumirea inițială «Complex Comercial Euromall». Această construcție este nefinalizată, nerecepționată, neconservată și neînscrisă în cartea funciară.

Ea a fost construită în perioada 2006-2011, în baza autorizațiilor de construire nr. 502/16.01.2006, nr.1368/03.11.2008 și nr. 697/14.11.2011, emise de Primăria Galați, pentru societatea Union Investiții SRL.

Terenul pe care se află construcția are suprafața de 13.079 mp, situată în str. Ana Ipătescu nr. 14, mun. Galați, jud. Galați, este înscris în cartea funciară 100853 a localității Galați, cu număr cadastral/topografic 1000853, conform extrasului de carte funciară pentru informare nr. 95128/ 30.09.2021 eliberat de OCPI Galați. Construcția în cauză este notată în cartea funciară nr. 100853: «complex comercial Euromall», cu regim de înălțime = S + P + 3E Parțial, având: aria construită la sol = 9.972,53 mp, aria construită desfășurată = 36.110 mp”, potrivit datelor prezentate de consultant.

Ce obiective se vor realiza

Lucrările de construcții care sunt avute în vedere de Prutul SA în spațiul Euromall au drept scop realizarea unor zone cu multiple funcționalități. Potrivit datelor prezentate, spațiile de producție vor fi compuse dintr-o secție de îmbuteliere ulei rafinat cu două linii - una de capacitate 20.000 butelii/h în butelii de 1 l/buc; a doua de capacitate 5.000 butelii/h de 2,3,5 l/buc.

Partea de producție va fi completată de o secție de rafinare 450 t/zi ulei vegetal brut, produs în fabrica de ulei existentă (lucrări autorizate conform autorizației de construire nr. 292/ 21.06.2022, în curs de execuție și care a parcurs procedura de acord de mediu și pentru care s-a obținut DEI nr. 845/02.26.2022).

În ceea ce privește noile spații de depozitare, acestea vor fi compuse dintr-un depozit pentru produs finit ulei îmbuteliat, precum și un depozit de materiale auxiliare pentru activitatea de îmbuteliere uleiuri vegetale la cele două linii de îmbuteliere.

Compania Prutul SA Galați, deținută de omul de afaceri Marian Andreev, este, potrivit datelor din industria alimentară, al treilea mare producător de ulei vegetal din România. Conform datelor financiare înregistrate la Ministerul Finanțelor, compania a depășit ștacheta de un miliard de lei, cifră de afaceri. Mai exact, compania a raportat în 2021 (ultimele date disponibile – n.r.) o cifră de afaceri de aproape 1,04 miliarde de lei, un profit brut de 75,88 milioane de lei, cu un număr mediu de 415 angajați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.