Jump to content

Pechea, comuna contrastelor - de la vedete la interlopi


dcp100168

Recommended Posts

Consiliul Local Pechea, dizolvat de instanţă

» Consiliul local al comunei Pechea a fost dizolvat de Tribunalul Galati, la cererea PSD » In anul 2008, timp de sase luni, localitatea nu a avut primar din cauza unor certuri intre veri » "Vidul de putere" afecteaza mai multe programe pentru care a primit finantare comuna

Pechea, celebra datorita campionului mondial de box Lucian Bute si vicecampioanei mondiale la handbal Steluta Luca, devine celebra si prin "ambuscadele" din politica comunala. Comuna a ramas fara consiliu, dupa

ce timp de sase luni nu a avut primar. Consiliul a fost dizolvat prin sentinta pronuntata in dosarul 5068/121/2009 de instanta de la Tribunalul Galati. Judecatorii au admis cererea liderului PSD Pechea, Gheorghe Ilie, declarand nule hotararile nr. 63, 64, 65, 66, 67, 68 si 69 adoptate de consiliu in sedintele din 30.07, 12.08, 13.08 si 31.08.2009, iar nulitatea acestora a atras de la sine dizolvarea CL. Galceava politica dintre veri, primarul Iancu Boldea si Gheorghe Boldea, ambii membri PNL, a lasat Pechea fara primar din iunie pana in decembrie 2008. Iancu ii promisese lui Gheorghe ca, daca va iesi primar, il va sustine ca el sa devina viceprimar. Iancu a ajuns primar, dar a sustinut ca varul Gheorghe ar fi demisionat din PNL si a optat pentru alegerea altui viceprimar PNL. Gheorghe Boldea a deschis actiune in justitie, avandu-l ca avocat pe fiul sau, deputatul PDL Mihai Boldea, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, iar 6 luni, in care procesul s-a aflat pe rolul instantelor, Pechea nu a avut edil. In iunie, consilierii PDL, PSD si PC i-au declarat razboi primarului. La sedinta CL din 30 iunie, au lipsit 4 consilieri PDL, 3 de la PSD si 3 de la PC, iar prezenta celor 7 consilieri PNL nu asigura cvorumul. Conducerea PDL Galati a inlocuit consilierii cu supleanti, sedinta s-a tinut si consiliul a inceput sa functioneze in formula PNL-PDL, dar in urma contestatiei liderului PSD Pechea a fost dizolvat. In speranta ca va reusi sa intoarca situatia, primarul din Pechea a facut recurs si a marit echipa de avocati.

Proiecte in pericol

"Vidul de putere" pune in pericol implementarea unor proiecte, dar si administrarea localitatii cu 11.500 de locuitori si 3.700 de gospodarii. In decembrie, prin HG 1561/2009, comuna Pechea a primit o finantare de la Fondul de Mediu pentru amenajarea parcului din centrul localitatii, iar in cadrul Programului "Casa Verde" a primit o finantare de 735.342 lei pentru montarea instalatiilor de incalzire cu panouri solare la primarie si Grupul scolar "Costache Conachi". Un alt proiect de mare actualitate, "Groapa ecologica in comuna Pechea", a fost respins.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a177254-consiliu-local-dizolvat-de-instanta.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Wireless şi pizza la Pechea

* Dacă aveţi drum prin Pechea şi vă încearcă rău foamea, merită să faceţi un popas la „Pizza for you” * E în buricul târgului, n-aveţi cum să o rataţi *

Ca orice pizzerie respectabilă, are o reţetă proprie, secretă, de pizza care a cucerit inclusiv persoane cu greutate din showbizul autohton şi evident, cu gusturi alese. Şi cât aşteptaţi să se prepare pizza preferată, scoateţi laptopul (dacă aveţi) şi verificaţi-vă mail-urile, intraţi pe Facebook sau pe unde vă mai cheamă internetul.

O pizzerie cu sistem wireless în mediul rural? Ei bine, da, este una dintre afacerile de succes ale tânărului Marian Meca, gălăţean „adoptat” de Pechea, şi liderul local al PD-L. A reorganizat filiala şi acum se laudă cu o organizaţie solidă şi 2000 de voturi obţinute la ultimele alegeri.

Televiziune, internet, fastfood

Marian Meca e gălăţean, dar a ales Pechea pentru că aşa a fost soarta. I-a plăcut mult comuna, mai ales că venise după o ploaie de primăvară, când aerul era curat şi totul verde. A început afacerile în Pechea, investind pentru prima dată în televiziune prin cablu. N-a fost uşor. „Implică un efort deosebit, cu cheltuieli mult mai mari decât la oraş şi tehnologie mai avansată. Sunt bucuros că am obţinut locul I pe ţară în televiziune prin cablu doi ani la rând, şi suntem consideraţi una dintre cele mai bune televiziuni din ţară în mediul rural”, ne-a povestit Marian Meca. După televiziune, a urmat netul. „Am început să investesc în internet de acum patru ani. Sincer, a fost foarte greu, dar acum avem o reţea stabilă. Am fost perseverent, serios şi comunitatea te vede când faci ceea ce spui. Avem 600 de clienţi la internet, din Pechea până în Izvoarele. Investiţia e colosală. Elevii din Pechea, ajunşi la licee în Galaţi, au impresionat lumea cu abilităţile lor la orele de informatică. Au fost priviţi cu uimire: ˝Cum, aveţi internet în Pechea?˝.˝De doi ani!˝, au răspuns. Părinţii au fost tare mândri”, spune Marian Meca.

Pizzeria lui Marian Meca, deşi rurală, are succes. „M-a bucurat când am primit aprecierea unor oaspeţi de seamă, cântăreţi, nume marcante. E important să ai o reţetă proprie de pizza. În Galaţi poţi să faci zece-douăzeci de pizzerii, dar aici populaţia e mică şi tineretul nu are ce face. Mă consider prietenul adolescenţilor şi al tinerilor. Când se duc la oraş nu se mai simt stânjeniţi când intră într-un restaurant. Aici învaţă cum să se comporte, ce să aleagă din meniu şi au acces gratuit la internet”, ne-a spus Marian Meca.

http://www.viata-libera.ro/articol-Wireless_si_pizza_%E2%80%9Efor_you%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Se modernizează Centrul medico-social Pechea

Reprezentanţii Primăriei Galaţi au semnat contractul privind extinderea şi modernizarea Centrului medico-social Pechea, care este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), detaliile referitoare la acest proiect fiind prezentate în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri de primarul Dumitru Nicolae, la care a fost prezentă şi directorul administraţiei publice locale, Viorica Palade. Valoarea proiectului se ridică la 3.496.132,16 lei (inclusiv TVA), din care asistenţa nerambursabilă solicitată este de 2.883.924,40 lei, au informat reprezentanţii municipalităţii. Fondurile primite de la Uniunea Europeană vor fi folosite pentru extinderea actualului imobil al Centrului medico-social prin construirea unui corp cu 2 pavilioane, modernizarea unui corp al centrului prin transformarea a 5 saloane în săli de kinetoterapie, consiliere socială, consiliere psihologică, cabinet medical şi sală de tratamente. Practic, în urma punerii în practică a acestui proiect, lucrările urmând să fie executate timp de 24 de luni, se va extinde capacitatea centrului cu 40 de locuri prin amenajarea a 20 de camere de locuit, amenajarea unui atelier de terapie ocupaţional şi a unui cabinet de kinetoterapie. De asemenea, va fi modernizat cabinetul de consiliere social psihologică, precum şi cabinetul de tratament. Beneficiarii proiectului vor fi cele 53 de persoane cazate la Centrul medico-social Pechea, cărora li se vor alătura 40 de persoane din municipiul Galaţi, fiind vorba de persoane care au vârsta de peste 60 de ani sau persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani care suferă de multiple afecţiuni, cum ar fi, de exemplu, retard mental, pareză, diabet zaharat în diferite stadii.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Pechea va avea unitate de pompieri militari

Situată la 35 de kilometri nord-vest de municipiul Galaţi, Pechea este una dintre cele mai mari comune din judeţ. Cu o populaţie de aproape 12.000 de oameni, localitatea are patru grădiniţe şi patru şcoli generale. A avut şi un liceu, devenit între timp, – Grupul Şcolar „Costache Negri”. În comună există un dispensar şi, în curând, va funcţiona şi o subunitate de pompieri. Clădirea este gata. Structurată pe două niveluri, ea este chiar mai modernă decât sediul central al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU), din Galaţi. „Imobilul, dotat cu centrală termică proprie, are numeroase încăperi în care vor putea fi amenajate dispeceratul, dormitoarele, cantina, vestiarele şi chiar o sală de forţă. Există, de asemenea, mai multe băi şi două garaje pentru autospecialele de intervenţie la incendii”, ne-a declarat primarul comunei, Iancu Boldea. Clădirea care va adăposti subunitatea ISU din Pechea a fost ridicată în ultimii doi ani, în urma unei investiţii de 1,4 milioane de lei, suportată în întregime de Consiliul Local. Administraţia comunei, care gestionează anul acesta un buget de circa 10 milioane de lei, va continua să sprijine ISU. Între timp, conducerea IJSU caută mobilier pentru viitoarea subunitate de la Pechea. „Suntem în tratative să facem rost de mobilier”, a afirmat şeful IJSU Galaţi, colonelul Vasile Balaban. Inspectoratul trebuie să încheie căutările destul de repede, căci va prelua clădirea la 1 octombrie. Colonelul Vasile Balaban lucrează deja la organigrama subunităţii. „Vom trimite acolo două autospeciale de intervenţie de la Galaţi şi personalul care le deserveşte, în jur de 30 de pompieri. Caut să fie cât mai mulţi originari din Pechea şi din localităţile limitrofe”, a precizat şeful IJSU Galaţi.

Subunitatea va deservi nouă comune

Dacă în Pechea izbucneşte acum un incendiu, oamenii sunt nevoiţi să aştepte cel puţin o jumătate de oră până la sosirea autospecialelor de la Galaţi. În lupta cu focul, 30 de minute înseamnă foarte mult. Pentru un pechean din satul Lupele a însemnat totul. A rămas fără casă, acum două săptămâni. „Până au venit pompierii de la Galaţi, a ars toată”, ne-a povestit bărbatul, care ziua îşi îngrijeşte porcii, iar noaptea doarme într-un coteţ, după ce din casă nu i-au mai rămas decât bârnele. Drame precum cea a porcarului din Lupele nu vor mai exista după ce subunitatea de pompieri de la Pechea va fi pusă la punct. „Ea va deservi nouă comune: Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Griviţa, Rediu şi Suhurlui, la nord, şi Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Schela, la sud”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Vasile Balaban.

În prezent, în judeţul nostru există unităţi ISU, de pompieri militari, în municipiile Galaţi şi Tecuci, în oraşul Bereşti şi în comuna Iveşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pechea_va_avea_unitate_de_pompieri_militari_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Lucian Bute a inaugurat azi pichetul de pompieri de la Pechea

În această dimineaţă, campionul mondial Lucian Bute a inaugurat pichetul de pompieri din comuna natală Pechea, în prezenţa oficialităţilor locale. Campionul mondial spune că inaugurarea acestui sediu aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă era absolut necesară, având în vedere că Pechea este cea mai mare comună din judeţul Galaţi, iar distanţa faţă de centru este destul de mare. "Mă bucur că am fost prezent aici. Era nevoie să avem şi pompieri în comună, este un lucru foarte important pentru comunitate", a spus Bute.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Lucian-Bute-inaugurat-pichetul-Pechea_0_362963993.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

S-a turnat fundaţia noului dispensar de la Pechea

La două luni de la desemnarea constructorului, noului dispensar din comuna Pechea i s-a turnat fundaţia şi în curând va începe ridicarea zidurilor. Clădirea, cu o suprafaţă construită de 310 metri pătraţi, va avea un singur nivel, cu opt spaţii mari: o sală de aşteptare, o sală de tratament şi şase cabinete medicale individuale.

Lucrările de construcţie, executate de societatea gălăţeană de construcţii Nomis 2003, ar trebui să fie gata anul acesta. Ele sunt finanţate de Primărie, care a estimat efortul investiţional la 1,4 milioane de lei.

Dispensarul nou de la Pechea este ridicat la circa 200 de metri de cel vechi, aflat într-o stare avansată de degradare. Acolo profesează un stomatolog şi patru medici de familie. Raportat la numărul de locuitori, aproape 12.000, comunei i-ar mai trebui încă un medic de familie, dacă nu doi, relevă statisticile Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Pechea, comuna contrastelor - fabrică de vedete şi cuib de interlopi!

* Comuna gălăţeană care l-a dat pe Lucian Bute este şi locul de origine al clanului Boldea * Tot aici şi-a început cariera infracţională pe interlopul Machena * Din Pechea pleacă în Parlament Nicolae Marin, primarul devenit de curând senator * Şi handbalul de elită are rădăcini la Pechea * Vorba bănăţeanului se poate aplica şi aici: Pechea e fruncea şi la sport, şi la politică, şi la crimă organizată *

Şi-au pus pechenii în gând să nu lase nici măcar un an să se încheie fără să îi afle o lume întreagă! Aşa că fac ei cum fac şi ies în faţă, fie cu un campion la sport, cu un primar senator sau cu un interlop de temut, urmărit de poliţie! Hotărât lucru: Pechea este o comună mare şi plină de viaţă care a dat lumii atât valori ca Lucian Bute, Cristian Ciocan sau Steluţa Luca, cât şi personaje controversate ca Mihail Boldea sau nelegiuiţi ca Machena. Cel mai nou nume sonor din comună nu mai vine, însă, nici din lumea sportului şi nici din mediul infracţional, ci din politică şi business. Vorbim despre Nicolae Marin, primarul ales de localnici în iunie 2012 şi care, după nici jumătate de an de la prima sa victorie electorală importantă, a reuşit să ajungă şi senator de Galaţi.

Viaţa, în ritm alert

Or fi şi pecheni leneşi care se trezesc abia pe la amiază, dar cine trece prin comună, la orele dimineţii, are impresia că totul în jurul său e în continuă mişcare şi că nimeni nu prea are timp să stea de pomană. Ba trec maşini încărcate cu pâine dinspre fabrica Furiosso, ba strada e luată în stăpânire de o turmă de oi, mânată de pe păşune pe carosabil, spre cine-ştie-unde. În pauze, elevii care au ATV-uri încearcă să facă senzaţie derapând pe gheaţă, în apropiere de curtea şcolii. Oamenii deja aşezaţi ies prin centru cu treburi sau rămân pe la curţile lor, să cureţe zăpada. Bărbaţii care au găsit vreme să îşi tragă sufletul se mai adună pe la porţi, în jurul unei căni mari cu vin nou. Peste zece mii de oameni şi tot atâtea poveşti de viaţă, cu succese şi eşecuri, cu bucurii şi tristeţi. În câteva cuvinte: comuna Pechea, aşa cum e ea.

Casa campionilor

Cel mai cunoscut cetăţen din Pechea este, fără îndoială, Lucian Bute, boxerul de talie internaţională, născut pe 28 februarie 1980. Este singurul băiat dintre cei cinci copii ai familiei şi a început să boxeze la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea lui Felix Păun. A luat bronzul la Mondialele din 1999, ca amator, şi a trecut la profesionişti la 23 de ani. Legitimat la clubul canadian Interbox din anul 2003, Bute câştigă în 2007 centura categoriei IBF, categoria supermijlocie. Şi-a apărat centura de nouă ori şi a pierdut cea mai recentă luptă împotriva lui Carl Froch. Pechean get-beget, campionul care ne ţine cu sufletul la fiecare meci se întoarce mereu acasă, la părinţi, după marile înfruntări din ring. În ultimii ani, Primăria i-a invitat pe oameni să iasă din case şi să îi vadă meciurile de box ale lui Bute pe un ecran instalat în centrul comunei. Şi cum să nu vină lumea, când ştiu cu toţii că un consătean de-al lor care este de ceva vreme şi cetăţean canadian de frunte a câştigat prin knock-out 24 din cele 32 de meciuri disputate?

Tot şcoala de box din Pechea şi tot antrenorul Felix Păun l-au promovat spre glorie şi pe Cristian Ciocan, actualmente campion european la box. S-a născut pe 27 septembrie 1987, a ales să facă performanţă în Germania din anul 2008 şi a câştigat titlul european la categoria grea la doar 25 de ani, în 2012. A disputat 15 meciuri la profesionişti, a câştigat 12 (dintre care 8 prin knock-out) şi a pierdut 3. A vrut să fie handbalist în copilărie, dar a ales boxul şi a ajuns campion.

Neabătută de pe calea handbalului a rămas însă Steluţa Luca, sportiva care a locuit mult timp alături de familie, într-o casă din zona tradiţională a comunei Pechea. Născută pe 20 aprilie 1975, a jucat ca inter-dreapta la echipele CSS Galaţi, HC Zalău, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, Dossobuonno Verona, Randers HK, FCK Handball şi Randers HK. În prezent, este antrenor secund la Oltichim.

Primar de Pechea şi senator de Galaţi, în câteva luni

În vârstă de 39 de ani, Nicolae Marin este căsătorit şi are 2 copii. A ajuns primar în Pechea în urma scrutinului din iunie. Fusese consilier local din partea PC, dar spune că, după consolidarea USL, n-a mai găsit sprijin în alianţă ca să se bată pentru scaunul de primar. A obţinut, însă, susţinerea PP-DD, aşa că a candidat şi a câştigat. Şi, cum partidul i-a cerut-o, deşi ieşise primar de doar jumătate de an, s-a înscris şi în cursa pentru parlamentare şi a ajuns să fie primul primar gălăţean care a câştigat şi un scaun de senator. La redistribuire, ce-i drept.

«Am învăţat administraţie cât am fost consilier local şi m-am luptat pentru proiectele în care am crezut. N-am venit la Primărie ca să-mi fie mie mai bine, pentru că deja îmi era. Am două firme de transport, un parc auto de circa 40 de maşini şi cam 100 de angajaţi. Câştig suficienţi bani pentru mine şi familia mea. Pechenii au înţeles asta şi m-au votat. După ce am ieşit primar, s-a hotărât în cadrul partidului că trebuie să candidez şi la alegerile parlamentare. Am semnale că vreo mie de oameni care m-au ales primar n-au votat pentru mine la parlamentare tocmai ca să rămân primar aici. Dar, totuşi, o să merg în Senat pentru că mi se pare necesar ca Pechea să fie bine reprezentată şi acolo.

Traficanţii de droguri şi carne vie

Tot în Pechea îşi are originea şi clanul Boldea. Cel mai cunoscut din familie a ajuns să fie avocatul şi fostul deputat Mihail Boldea, care este, în prezent, arestat preventiv şi inculpat în mai multe dosare. Printre cele mai grave capete de acuzare în cazul său se numără constituirea de grup infracţional şi înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave. Mihail Boldea s-a născut 9 martie 1976, iar problemele sale serioase cu legea au început în acest an, când a fost dat şi în urmărire internaţională. A fost deputat din partea PDL şi ulterior trecuse la UNPR.

La Pechea au existat probleme în familia Boldea. Mai exact, primarul ales, liberalul Iancu Boldea, a fost ţinut pe tuşă, în 2008, de procesele intentate de vărul său, Gheorghe Boldea, şi de avocatul acestuia, Mihail Boldea.

Din partea dinspre Suhurlui a comunei a ieşit în lume un alt pechean bine-cunoscut, dar nu pentru laurii pe care i-ar fi adus localităţii de baştină. Este vorba despre Ionel Moca, un infractor cu state vechi, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Machena. Oamenii din Pechea îi ştiu evoluţia infracţională şi recunosc: e şi el tot pechean şi ei îşi asumă acest lucru. Nicăieri nu trăiesc doar oameni buni. În 2007, se deschidea primul dosar de crimă organizată pe numele lui Machena pentru trafic de minore. Au urmat şi acuzaţii de trafic de droguri de mare risc şi interlopul a fost chiar condamnat, fără să execute, însă, pedeapsa. În acest moment este urmărit de oamenii legii, pentru implicare într-un accident rutier de la Schela, din noaptea de 8 spre 9 septembrie, în care au murit două persoane.

Dovadă că unii dintre pecheni sunt răi atunci când vine vorba să îşi apere bunurile stă cazul patroanei Raluca Mirela Simion, care şi-a instalat un gard electrificat pentru a-şi păzi magazinul. Pe 12 iulie 2009, Vasile Lupu, un tânăr de doar 17 ani care se ferea de ploaie, a atins gardul, s-a electrocutat şi a murit. Atât patroana magazinului, cât şi electricianul care făcuse instalaţia, Toader Manea, au ajuns după gratii pentru o perioadă de 15 ani.

Ne-am născut aici şi suntem mândri!

Chit că mai sunt multe de pus la punct în comună, pechenii sunt mândrii de localitatea lor. «Pentru mine e o onoare că m-am născut aici. Locuiesc şi lucrez în Pechea şi vă pot spune că oamenii sunt, înainte de toate, harnici. Viaţa de zi cu zi e când mai bună, când mai rea, în funcţie de cum şi-o face fiecare. Sunt importanţi sportivii noştrii care au plecat din Pechea şi suntem mândri de ei, dar fiecare dintre noi este reprezentativ. Primarul nostru, care a ajuns acum senator, nu trebuie să uite că încrederea noastră, a oamenilor, trebuie câştigată, prin ceea ce va face pentru comună, din Parlament”, este de părere Nela Melinte, cadru didactic la Pechea.

Pe doamna Maria Neacşu, de 69 de ani, am găsit-o deszăpezindu-şi calea de acces din faţa porţii. A fost, o viaţă, secretar în Primărie. Ne spune că pechenii nu sunt oameni răi, dar că s-au înmulţit hoţii, în ultima vreme. «Nici nu sunt locuri de muncă, aşa că mulţi oameni ajung să fure. Sunt şi mulţi oameni necivilizaţi, care aşteaptă ca primăria să muncească în locul lor. Eu îi respect pe toţi campionii noştri din sport care au plecat din Pechea. Aş vrea, însă, ca ei să facă mai multe pentru comuna din care au plecat, pentru că deocamdată nu se vede mare lucru pe aici», a apreciat doamna Neacşu.

Afacerile se fac acasă

Chiar dacă lumea largă e plină de posibilităţi, soţii Mihai şi Daniela Măncilă din Pechea au ţinut neapărat să-şi deschisă afacerea în comuna natală, nu în oraş sau prin altă parte a ţării. Aşa s-a născut, la Pechea, SC Company Med SRL - o fabrică de asamblare a unor părţi din componentele folosite în industria auto. Familia Măncilă a lucrat în Italia şi a cumpărat cu circa 50.000 de euro o clădire de la Cooperativa „Consumcoop Pechea". Din 2007, fabrica a început să funcţioneze şi cel puţin la început n-a fost prea profitabilă. După un prim an greu, însă, lucrurile au început să meargă bine. Odată cu deschiderea atelierului s-au creat zeci de locuri de muncă şi au venit şi bani buni la bugetul local din impozitele şi taxele plătite de SC Company Med SRL. Colaborarea cu firma italiană care trimite piese la Pechea şi primeşte înapoi componente asamblate continuă şi, în acest an, firma şi-a mutat activitatea într-o hală nouă şi modernă. Soţii Măncilă ar fi putut oricând să îşi mute afacerea în altă parte, dar au preferat să rămână în Pechea, să dea şi să ajute, prin creşterea afacerii proprii, la dezvoltarea comunităţii locale.

Pâine şi locuri de muncă

Tot la Pechea funcţionează şi fabrica de pâine şi produse de panificaţie Furioso. Asta, în condiţiile în care comuna nu are alimentare cu gaz şi procesul de producţie trebuie desfăşurat cu un consum însemnat de combustibil fosil. Produsele care ies din cuptoarele din Pechea nu ajung numai pe piaţa gălăţeană, ci şi în alte judeţe şi concurează pe piaţă cu firmele mari din domeniu", ne-a declarat directorul fabricii, Dumitru Petcu. Şi aici se foloseşte forţă de muncă locală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Profesorii se schimbă de la an la an: „Nu există stabilitate în rândul cadrelor didactice”

Problema majoră în instituţiile de învăţământ de la sat, spune directoarea Şcolilor 1, 2 şi 3 din Pechea, Mariana Păun, este lipsa profesorilor constanţi. Chiar şi la materiile principale, la română şi matematică, profesorii s-au schimbat în fiecare an, or, în acest context, este dificil să faci performanţă cu elevii.

„Nu este stabilitate în rândul cadrelor didactice. Apar probleme de disciplină, cadrele tinere nu prea se impun la clasă, atunci copiii care vor să înveţe sunt deranjaţi. Cred că avem cam 10 cadre didactice care se schimbă în fiecare an. La promovabilitate, suntem la nivelul mediei judeţului, dar avem mai multe pretenţii. La limba română, la Şcoala trei, acum avem un titular pe jumătate de normă, şi-a întregit norma la noi. Până acum am avut în fiecare an alt profesor. La matematică am avut un titular care s-a detaşat în fiecare an, astfel încât am avut în fiecare an alt profesor. Asta se vede în rezultate, copilul are nevoie de stabilitate”, ne-a explicat directoarea celor trei şcoli, Mariana Păun.

Cu toate acestea, spune profesoara, sunt şi rezultate. „În fiecare an suntem în loc fruntaş la „Sanitarii pricepuţi”, la nivel de judeţ. Ultima dată am luat locul trei, după "Cuza" şi "Pedagogic". Învăţătoarea Lenuţa Tânjeală, care are un grup de dansuri populare, a adus un trofeu la un proiect interjudeţean. Participăm şi avem rezultate la concursuri şcolare, la Cangur, Discovery. S-ar putea şi mai bine, dacă am avea toate condiţiile”, a conchis directoarea instituţiilor de învăţământ gimnazial.

Directoarea liceului, o excepţie de la regulă: profesor navetist din 1996

Directoarea Liceului Tehnologic din Pechea, Rodica Şerban, lucrează în instituţie din 1996. A venit ca profesor aici imediat ce a terminat facultatea. De atunci face zilnic naveta şi nu pare să fie deranjată. S-a ataşat de copii şi îi place acum să vadă cum foşti elevi vin acum ca profesori la liceu sau vin cu proprii copii la şcoală.

„Cred că venind aici de când am terminat facultatea, m-am legat de oameni, de copii, de comunitate. Îmi place stabilitatea şi am vrut să văd un rezultat în urma muncii mele. Rezultatul nu se vede într-un an, doi, trei. E frumos când şi după 20 de ani primeşti rezultate de la copiii care vin astăzi ca părinţi. În judeţ, copiii sunt mult mai sinceri, mai calzi. A rămas povestea veche a învăţământului la ţară. Între copiii de la ţară şi profesori se creează o legătură mult mai bună. În oraş îmi par mult mai reci. Foşti elevi acum îmi sunt colegi de cancelarie, avem din foşti elevi care au venit şi ne-au ajutat, dacă am avut o problemă”, ne-a declarat directoarea Liceului şi a Şcolii Nr. 4, Rodica Şerban.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Performanţă chiar şi în lipsa laboratoare de specialitate

În Liceul din Pechea învaţă 1.200 de elevi, de la clasa pregătitoare până la a 12-a zi şi seral. Aceştia sunt din Pechea, dar şi din comunele limitrofe, Rediu, Suhurlui, Costache Negri, Griviţa. Cei din urmă fac naveta zi de zi, iar unii dintre ei se întorc acasă târziu în noapte, pentru că, din cauza lipsei sălilor, aceştia merg la cursuri în ture.

„Problema noastră majoră este spaţiul. Nu avem destule săli de clasă, iar toate laboratoarele le-am transformat în săli de clasă. Avem 25 de săli de clasă, plus două laboratoare de informatică. Avem clase cu 30 - 35 de copii, dar avem şi clase cu 20 - 25 de copii. În primul rând, orele de specialitate nu pot fi făcute în laboratoare, e foarte greu să muţi copiii dintr-o clasă în alta. Laboratoare de fizică, de biologie sunt săli de clase. Dacă  ar lucra copiii într-un singur schimb, poate ar da mai mult randament. Se termină orele foarte târziu, seara. E greu şi pentru cei mici, şi pentru cei de la liceu. În mod normal, se termină la ora 19,00 programul”, ne-a explicat directoarea liceului, Rodica Şerban.

Chiar şi în contextul în care elevii, după ce ies pe porţile şcolii, la ora 19,00, trebuie să meargă apoi în alt sat, acasă, rezultatele sunt peste media judeţului la Bacalureat, potrivit directoarei. „Am avut note de 10 la fizică, matematică, la Bacalaureat. Mergem la concursuri, am avut un echipaj care a plecat la Soci, la Olimpiada de robotică, mergem la olimpiadele naţionale. Copiii sunt interesaţi”, ne-a mai spus profesoara.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Comuna gălăţeană unde se investeşte în drumuri şi învăţământ

 • În aproape trei ani, majoritatea şcolilor au primit acoperişuri noi, au fost izolate şi au primit centrale termice
 • A început să se ridice o piaţă modernă, iar drumurile asfaltate s-au înmulţit

Mai scurt decât mandatele celorlalţi primari din judeţul Galaţi, mandatul primarului comunei gălăţene Pechea, Mihai Măncilă, numără destule investiţii, iar directorii instituţiilor de învăţământ sunt primii care vin să confirme implicarea edilului. Am intrat în biroul edilului din Primăria Pechea şi el a început să vorbească molcom, încet, parcă fără chef de vorbă, dar, pe măsură ce vorbea, a ieşit la iveală o întreagă listă de lucruri pe care le-a făcut. În comuna Pechea există cam 70 de kilometri de drumuri, din care în ultimii ani s-au făcut cam 7 kilometri. Primarul s-a ocupat de străzile din Pechea, dar şi de drumul care duce până în cătunul Lupele, unde până acum ceva timp era greu de ajuns.

„De când sunt eu primar, din 13 martie 2013, au fost asfaltate strada Zimbrului, Morii, Muncii (Bute) şi două drumuri pietruite. Cele trei străzi şi Piaţa, care este în lucru, sunt realizate prin finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Mai avem alte trei proiecte pe fonduri europene pe trei străzi, în curs de derulare. De fapt, proiectele sunt depuse, acum aşteptăm să vedem dacă ne încadrăm la punctaj. Tot pe fonduri europene am vrea să realizăm o modernizare şi a Căminului Cultural, cu Teatrul de vară, dar aceste proiecte încă nu sunt depuse”, ne-a spus primarul comunei Pechea, Mihai Măncilă.

Educatori şi profesori mulţumiţi de investiţii

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în ultimii trei ani, potrivit primarului, s-a lucrat la toate. „Avem un liceu, trei grădiniţe (aveam patru, dar a patra nu mai funcţionează, pentru că nu aveam copii) şi patru şcoli. Am investit anul trecut în toate dintre ele. La grădiniţa Violeta, din centru, în acest moment instalăm centrala termică. Am refăcut izolaţia, aleile, instalaţia termică, am făcut loc de joacă, o magazie, dar am realizat şi un gard. La Grădiniţa numărul 4 am realizat izolaţia, faţada, am pus centrală. La Şcoala Nr.1 am făcut acoperiş, izolaţie, trotuare, la Şcoala Nr.2 la fel, izolaţie, trotuare şi un teren de fotbal sintetic. La Şcoala Nr. 3 am făcut un teren de fotbal. Tot ce am realizat la şcoli este numai din banii Primăriei, în fiecare an am făcut câte ceva. La liceu, sunt patru corpuri, iar la corpul vechi - Şcoala Veche, ar trebui centrală termică cu calorifere, acum copiii având sobă pe lemne”, ne-a mai spus primarul.

Cadrele didactice par a fi mulţumite de ce s-a întâmplat în şcoli în ultimii ani. Atât educatorii, cât şi profesorii de şcoală generală şi liceu spun că acum condiţiile sunt mai bune. „Avem condiţii mult mai bune, apă caldă, toalete în interior. Înainte trebuia să lăsăm copiii în clasă şi să ne ducem cu unul până afară, la toaleta din curte, pe frig, iarna”, ne-a spus una dintre educatoarele din Pechea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Cinci milioane de euro pentru reabilitarea a 17,5 km de străzi din Matca și Pechea

     În două dintre cele mai populate comune gălățene, Matca și Pechea, vor avea loc lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere.

     Astfel, șase asocieri de firme se "bat" pentru reabilitarea a aproape 14,5 kilometri de străzi din Pechea. Valoarea estimată a contractului privind serviciile de proiectare (faza proiect tehnic), asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului și execuția lucrărilor pe nu mai puțin de 31 de drumuri comunale din intravilan a fost evaluată, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), la aproape 21,41 milioane lei, cu sursă de finanțare fonduri bugetare.

     În cadrul acestei investiții, vor fi executate lucrări de terasamente pentru realizarea patului străzilor, execuția structurii rutiere cu suprafață de rulare din beton asfaltic, a șanțurilor și rigolelor carosabile, realizarea de rigole carosabile transversale, amenajarea de intersecții cu drumurile județene (DJ 251 și DJ 255), a străzilor laterale pe o lungime de 10 metri cu aceeași structură, dar și implementarea unor sisteme de semnalizare verticală și orizontală.

     În această etapă a procedurii de achiziție publică, ofertele constructorilor interesați sunt încă în evaluare, aceasta urmând a se încheia joi, 15 decembrie. Procedura simplificată va avea un câștigător în baza criteriului de atribuire "cel mai bun raport calitate - preț", componenta financiară deținând o pondere de 70 la sută.

     Mai la nord, în Matca, administrația comunală are un proiect de modernizare a străzilor General Dragalina și Petre Ispirescu pe o lungime de trei kilometri, investiție evaluată la 3,56 milioane de lei, exclusiv TVA. Drumurile comunale propuse pentru modernizare, inclusiv partea de poduri și podețe, au fost selectate astfel încât să se atingă obiective de interes social și cultural, asigurând, totodată, legătura și cu drumul județean DJ 251.

     De această dată, componenta financiară a fost stabilită la o pondere de doar 40 la sută, 36 de procente revenind propunerii tehnice - justificarea în mod elocvent a unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților. Ofertele constructorilor sunt așteptate până pe 27 decembrie 2022.

     De menționat și că, urmare a aprobării proiectelor depuse prin noul PNDL - Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", cele două comune gălățene au primit în toamnă alocări identice, de câte 14 milioane de lei, cu destinația modernizării drumurilor de interes local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Elevii din Pechea, printre cei mai pricepuți sanitari din țară

Școala Gimnazială ”Alexandru Moruzi” din Pechea a reprezentat pentru a treia oară județul Galați la Concursul Național “Sanitarii Pricepuți”, desfășurat în perioada 24-28 iulie 2023, la Olănești, județul Vâlcea. Echipajul gălățean, care s-a situat pe un loc fruntaș în clasamentul celor mai dibaci mici sanitari, este la cea de-a treia participare și performanță notabilă la o astfel de competiție, după alte două participări încununate de succes, în 2017 și respectiv 2019.

La concursul din anul acesta au participat echipaje de elevi din țară, care și-au dovedit abilitățile atât la proba teoretică, dar și la cea practică.  

Echipajul școlii din Pechea, format din elevele clasei a VIII-a, Avram Petronela, Ivașcu Elena, Ivașcu Miruna, Necula Georgiana și Necula Denisa, a obținut o mențiune, rezultat apreciat ca fiind unul dorit și foarte bun de către cei care le-au îndrumat pașii. ”Ne-am dorit mult să fim printre câștigători și pentru asta elevele noastre au muncit mult! Această performanță vine după ce, în 2019, echipajul școlii noastre a ocupat locul I la faza națională”, ne-a transmis prof. Olga Mariana Păun, din cadrul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Moruzi” din Pechea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.