Jump to content

Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie


Recommended Posts

Posted

Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie

Justiţia română este oarbă şi de multe ori lipsită de bun gust. O demonstreză clădirea apărută peste noapte în apropierea Pieţei Centrale, mai exact pe strada Traian, la numărul 52. Este vorba despre o clădire de birouri, formată din parter, etaj şi mansardă, ce nu se înscrie în nicun fel în arhitectura zonei.

1f0c3028fe4718f64cac728fd5fb784e_L.jpg

Proprietarul construcţiei, Ioan Abrudan, spune că a reuşit să o ridice, după ce mai bine de zece ani s-a luptat prin instanţe cu Primăria Galaţi. "Nici fostul primar şi nici viceprimarul de atunci nu au vrut sub nicio formă să îmi aprobe autorizaţia de construcţie. M-am luptat cu ei prin tribunale şi în cele din urmă am reuşit să obţin autorizaţia de construcţie. Este doar meritul constructorului că am reuşit să ridic clădirea aşa de repede. Aveam acolo, înainte, o vulcanizare şi un atelier de geamuri", a spus acesta. Conform proprietarului, construcţia de pe Traian 52 urmează să fie folosită pe post de clădire de birouri, iar parterul urmează să fie folosit cu destinaţia de spaţii comerciale.

În urma sentinţei remise de Tribunalul Galaţi, respectiva clădire a putut fi ridicată fără a respecta Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Deşi proprietarul s-a luptat în instanţă atâţia ani cu municipalitatea pentru a-şi ridica respectiva construcţie, planurile arhitecturale au fost făcute chiar de oamenii Primăriei. "Proiectul iniţial l-a făct doamna Marin, iar ulterior l-a continuat domnul Banaş", ne-a mai explicat constructorul. Eleonora Marin a ocupat funcţia de arhitect-şef al oraşului Galaţi, ulterior postul fiind ocupat de Ion Banaş. De numele lui Banaş se leagă şi un scandal celebru. La începutul acestui an, Banaş a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

De numele Eleonorei Marin se leagă o serie de controale dispuse de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pe când aceasta ocupa fotoliul de arhitect-şef al Galaţiului.

Bătaie şi pe bani

Deşi construcţia monstruoasă dăunează grav arhitecturii din zonă, deşi municipalitatea nu a fost de acord cu ridicarea ei, tot gălăţenii ar fost cei care ar fi trebuit să scoată bani din buzunare pentru despăgubirea proprietarului care s-a luat la trântă cu autorităţile. Astfel, potrivit soluţiei date de Tribunalul Galaţi, municipalitatea gălăţeană a fost obligată să "plătească reclamantului suma de 1.510,3 lei - cheltuieli de judecată şi daune cominatorii pe fiecare zi întârziere de la data pronunţării hotărârii şi până la eliberarea autorizaţiei de construire". Deşi procesul respectiv a primit soluţia în anul 2010, până în februarie 2011 municipalitatea tot nu întreprinsese nimic. Ulterior, proprietarul s-a mai judecat odată cu Primăria pentru a-şi primi banii cu pricina, însă Tribunalul Galaţi i-a respins cererea ca inadmisibilă.

Ulterior, autorizaţia de construcţie a fost emisă în data de 15 martie 2012, dată la care viceprimarul de la vremea respectivă, Nicuşor Ciumacenco, îşi luase concediu, pentru a se ocupa de campania electorală.

viata-libera.ro

Posted

Rahat... Auzi la ei ... monstruozitate!!! Pai ca sa se incadreze cu "mediul" se rezolva imediad bagand tigani in ea! Ca toata zona e o tziganie, o mizerie de nedescris.

Si inainte ce a fost acolo???! Va spun eu: o cocioaba infecta, o darapanatura inclinata... unde mai demult functiona un centru de geamuri, si mai inainte o vulcanizare!

Un articol de 2 bani.

Ca se putea mai bine, nu discut - dar fata de mocila de dinainte e incomparabil.

Doar ca n-a fost spaga ... suficenta?

Posted

Tiganie....hm,nu stiu ce sa zic avand in vedere si celelalte zone ale minunatului nostru oras. Nu este vina nimanui. Mai departe, luand in considerare mizeria de nedescris de care dvs amintiti si cu care sunt totalmente de acord, trebuie mentionat ca locatarii fac tot ce le sta in putinta, insa in conceptia primariei, zona Pietei Centrale probabil ca apartine acum de alt oras. In acesta ordine de idei, nu locatarii trebuie judecati. Iar legat de monstruozitatea de care se vorbeste in articol, este vorba despre o cladire ridicata in mod necorespunzator cu PUZ-ul. Si in ciuda a tot ce se spune, regulile nu sunt chiar concepute pentru a fi incalcate. E logic, e ca si cum s-ar amplasa o piata de legume in parculetul din Mazepa. E vorba despre imagine, la care alte asezari urbane stiu sa tina, iar noi se pare ca nu. Asa ca locatarii nu trebuie pedepsiti mai mult decat sunt prin degradarea imaginii cartierului lor.

Posted

Pai atunci tot ei, locatarii, sa ia masuri: sa se prezinte la proces sa-si spuna oful sau sa-i dea foc intr-o noapte si gata.. Nu vedeti ca alta solutie de bun simt nu exista? :)

  • 4 weeks later...
Posted

Justiţie oarbă: Monstruozitatea de pe strada Traian este legală

Deşi atacă puternic simţul estetic al trecătorilor şi al municipalităţii, judecătorii consideră că imobilul de pe strada Traian, numărul 53, este cât se poate de legal. În consecinţă, Primăria Galaţi nu a putut face nimic pentru a împiedica ridicarea monstruozităţii din buricul târgului. Deşi reprezentanţii municipalităţii au atacat pe toate căile legale pentru a împiedica ridicarea respectivei clădiri în apropierea Pieţei Centrale, invocând faptul că proiectul imobiliar ar leza interesul municipiului privind dezvoltarea infrastructurii în zonă, cât şi faptul că nu se respectă anumite norme impuse de legislaţia în vigoare, instanţa de judecată a hotărât că este mult mai importantă respectarea dreptului de proprietate decât utilitatea publică. În acest moment nimeni nu mai poate împiedica în vreun fel dezvoltarea respectivului proiect.

Primarul vrea expropriere

Ultima soluţie vine însă din partea primarului Municipiului Galaţi, care susţinea la sfârşitul anului trecut că va face tot ce îi stă în putinţă pentru expropierea terenului. "După cum bine ştiţi, avem contractat un împrumut din care se va reface şi strada Traian pe care o vrem calea principală de la nord la sud. Şi intenţionăm, în privinţa ştrangulării care se produce aici, odată cu ieşirea din Piaţă, să expropriem în interes public tot ce înseamnă clădiri care împiedică dezvoltarea şoselei pe patru benzi. Vrem să mergem pe patru benzi până în drumul din Faleză care să ne scoată apoi pe alte patru benzi, prin curtea Poliţiei de Frontieră, afară din Galaţi. Eu l-aş sfătui să se oprească din investiţie pentru că oricum nu va sta mult pe-aici!”, ne-a declarat primarul Marius Stan în decembrie 2012.

viata-libera.ro

Posted

4 benzi!?!!! Gargara!

Greu de crezut... ar trebui darmate Fffoarte multe proprietati! S-a terminat campania electorala!

Posted
Deşi atacă puternic simţul estetic al trecătorilor

Floesc, Marito!

Chiar asa? S-a facut o ancheta? Un sondaj? Erau - cei care au raspuns - in tema? Cuvinte aruncate... mai lipseste "furia si mania poporului".

Blocurile facute de Ceasca (sub forma unor cutii fara nicio treaba cu frumosul) nu deranjeaza? Glodul si mizeria - indiferent de anotimp, garajele, strazile care sunt in orasul asta, nu "atacă puternic simţul estetic al trecătorilor"? Sau macar al ziaristilor? Cocioaba mizerabila ce era inaintea constructiei acestea, nu? "Lantul" de chioscuri de tabla de peste drum (carciumi, tarabe, tigari etc.) se incadraza in PUZ? Sau cu arhitectura Farmaciei Aburel?

  • 2 years later...
Posted

Primăria Galaţi plăteşte despăgubiri de aproape un milion de lei, pentru o clădire pe care n-a vrut s-o autorizeze

* Municipalitatea aşteaptă cererile pentru despăgubiri ale gălăţenilor care vor fi expropriaţi pentru lărgirea străzii Traian * Cea mai mare sumă va fi plătită proprietarului unei construcţii pe care Primăria a fost obligată de Justiţie să o autorizeze * "Este ca un ceva trântit în mijlocul drumului şi făcut de un animal", declara, în 2012, primarul Marius Stan

Primăria municipiului Galaţi anunţă pe portalul propriu declanşarea procedurilor de expropriere a terenurilor şi construcţiilor pentru extinderea la patru benzi de circulaţie a carosabilul de pe strada Traian, pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Tecuci. Este vorba despre 21 de proprietăţi, cuprinse în coridorul de expropriere, cu o suprafaţă totală de 1.278,61 metri pătraţi de teren şi 2.128,09 metri pătraţi de clădiri, cu adresele pe strada Traian la numerele 10, 12, 14, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 34, 36, 52 şi strada Brăilei nr. 18. Potrivit anunţului, până pe 11 septembrie 2015, titularii dreptului de proprietate şi ai oricăror drepturi reale sau cei care justifica un interes legitim pentru imobilele supuse exproprierii pot depune la registratura Primăriei cereri pentru plata despăgubirilor. O comisie le va analiza cererile şi documentele doveditoare, apoi vor fi emise şi comunicate, potrivit legii, hotărârile de acordare a despăgubirilor pentru imobilele supuse exproprierii. Printre clădiri se află şi un imobil pe care Primăria a fost obligată să-l autorizeze.

Cât ne va costa

Aşa cum v-am informat deja, valoarea investiţiei necesare pentru modernizarea străzii Traian se ridică la 14.161.183 de lei, din care sumele individuale, estimate, aferente despăgubirilor ce se vor acorda proprietarilor expropriaţi, se ridică la 4.706.415 de lei. Suma cuprinde şi cheltuielile de demolare şi eliberare a amplasamentului, dar şi lucrările de consolidare a imobilelor învecinate, afectate de demolări.

Potrivit tabelului făcut public de Primărie, dar şi de ziarul nostru, cea mai mare valoare de expropriere i se cuvine familiei Abrudan, de pe strada Traian nr. 52 - 993.080 de lei cu TVA, pentru că suprafaţa afectată de expropriere este de 188 de metri pătraţi teren şi 288 de metri pătraţi suprafaţă desfăşurată a construcţiei. Ei bine, aceasta este exact construcţia pe care municipalitatea n-a vrut nici în ruptul capului să o autorizeze, dar a fost obligată de Justiţie.

Tribunalul a vrut-o acolo

"Galaţiul situaţiilor absurde: Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie”, aşa scriam în ediţia din 19 decembrie 2012 a ziarului „Viaţa liberă” despre clădirea apărută peste noapte în apropierea Pieţei Centrale, mai exact pe strada Traian, la numărul 52. Proprietarul construcţiei, Ioan Abrudan, ne mărturisea că mai bine de zece ani s-a luptat prin instanţe cu Primăria Galaţi. "Nici fostul primar şi nici viceprimarul de atunci nu au vrut sub nicio formă să îmi aprobe autorizaţia de construcţie. M-am luptat cu ei prin tribunale şi în cele din urmă am reuşit să obţin autorizaţia de construcţie. Este doar meritul constructorului că am reuşit să ridic clădirea aşa de repede. Aveam acolo, înainte, o vulcanizare şi un atelier de geamuri", a spus acesta. În urma sentinţei emise de Tribunalul Galaţi, respectiva clădire a putut fi ridicată fără a respecta Planul Urbanistic Zonal.

Prin hotărârea instanţei, municipalitatea a fost pur şi simplu obligată să emită autorizaţia de desfiinţare pentru construcţia care exista pe acest teren - atelierul unuia dintre ultimii geamgii din Galaţi - şi să emită autorizaţia de construcţie a clădirii noi. Instituţia Arhitectului Şef al oraşului şi Consiliul Local, care trebuie să voteze toate Planurile Urbanistice de Detaliu ale construcţiilor ce se ridică sau modifică în Galaţi, s-au trezit pur şi simplu cu mâinile legate, după ce s-au împotrivit în toate modurile legale posibile realizării acestei clădiri. Culmea, planurile arhitecturale au fost făcute chiar de oamenii Primăriei: fosta arhitectă şefă a Galaţiului, Eleonora Marin!

"O mizerie!"

Încă din 2012, primarul Marius Stan promitea demolarea. "Când am văzut că acolo creşte mizeria aia, am simţit că mi se face rău! Uitaţi-vă la imaginea ei: este ca un ceva trântit în mijlocul drumului şi făcut de un animal. E o construcţie care nu îndeplineşte niciun fel de condiţie pentru a fi acolo! Nu se încadrează în terenul pe care îl ocupă - ocupă 90 la sută din suprafaţa terenului, legea este foarte clară, nu ai voie mai mult de 60 la sută. O instanţă ne-a obligat, culmea-culmilor, să dăm autorizaţie pentru monstruozitatea asta, urâţenia asta. Eu l-aş sfătui să se oprească din investiţie, pentru că oricum nu va sta mult pe-aici! Intenţionăm, odată cu ieşirea din Piaţă, să expropriem în interes public tot ce înseamnă clădiri care împiedică dezvoltarea şoselei pe patru benzi. Vrem să mergem pe patru benzi până în drumul din Faleză, care să ne scoată apoi pe alte patru benzi, prin curtea Poliţiei de Frontieră, afară din Galaţi", declara, în decembrie 2012, primarul Marius Stan.

Şi iată că acum plăteşte despăgubiri pentru o clădire pe care nu şi-a dorit-o niciodată!

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.