Jump to content

Muştar de Tecuci marca Agricultorul


Recommended Posts

Posted

Muştar de Tecuci marca Agricultorul

* O afacere construită ca la carte, care s-a ridicat în 12 ani * Muştar de la SC Agricultorul SRL mănâncă nu doar tecucenii, gălăţenii şi românii de prin alte colţuri ale ţării, ci şi italienii, spaniolii şi ungurii * Seriozitatea, experienţa şi respectul faţă de muncă sunt cheile succesului

Primele borcane de muştar marca Agricultorul au ieşit pe poarta fabricii din Tecuci în luna iunie a anul 2000. Patronul Gheorghe Bostan avea pe atunci 50 de ani şi, după o lungă experienţă de angajat al fabricii tecucene de conserve Contec, a considerat că venise timpul să îşi deschidă propria fabrică. Fără să împrumute bani de la bănci, folosindu-se doar de resursele proprii, a deschis atunci fabrica pe care, ulterior, a crescut-o şi a modernizat-o continuu în ultimii 12 ani. Spune că munceşte cu plăcere, în fiecare zi, dar că n-ar mai lua-o de la capăt şi n-ar mai construi acum o fabrică performantă din nimic. Borcanele şi flacoanele cu muştar, dar şi conservele de tomate de la Agricultorul ajung în toate colţurile ţării, dar şi în alte state europene, pentru că şi ungurii, italienii şi spaniolii au prins gustul produselor de Tecuci.

Ce produce Agricultorul şi unde vinde

Gheorghe Bostan spune că fabrica sa produce, în acest moment, atât cât cere piaţa. Nu rămân comenzi neonorate şi nici nu se fac stocuri excesive. Dacă, însă, consumatorii ar avea nevoie de mai mult muştar sau mai multe conserve de tomate, fabrica ar putea să producă oricând cantităţi mai mari. Preţurile produselor, la poarta fabricii sunt, evident, mai mici decât cele la care cumpărăm noi, de pe rafturile magazinelor. Kilogramul de muştar «Teco» vrac se dă la 1,5 lei fără TVA, iar borcanul de 280 de grame costă 85 de bani. Pasta de tomate «Roşu Împărat» la borcan de 210 grame costă 1,2 lei fără TVA, iar bulionul la borcan de un kilogram costă 3,8 lei.

SC Agricultorul SRL nu lucrează în acest moment nici cu spupermarketuri şi nici direct, cu alte magazine, ci doar cu distribuitori mari, cum ar fi Ginavidor, pe zona Galaţiului. «Consumatorii produselor făcute de noi sunt cei care apreciază preparatele tradiţionale şi care au învăţat, în ani, să le caute la raft. Materie primă cu care să ne aprovizionăm nu găsim în Galaţi, aşa că aducem din Iaşi, Constanţa sau importăm. Cele mai bune soiuri de boabe de muştar vin din Germania şi Rusia. Şi indienii cultivă muştar, spre exemplu, dar nu unul de bună calitate», apreciază Gheorghe Bostan. Reţetele preduselor finale sunt secrete, dar am reuşit să identificăm destul de uşor două dintre ingredientele esenţiale care fac muştarul «Teco» şi pasta «Roşu Împărat» să fie căutate pe piaţă: muca grea a celor care le prepară şi pasiunea acestora pentru un proces de producţie care merge ca uns.

În ultimii ani, muştarul prelucrat şi ambalat de SC Agricultorul SRL, dar şi pasta de tomate şi bulionul iau şi calea exportului. Cu distribuitori din Spania, Italia şi Ungaria a încheiat firma tecuceană cele mai multe contracte de livrare, până acum.

«Calitatea şi seriozitate te fac să rezişti!»

În urmă cu câţiva ani, în Tecuci erau 12 producători de muştar. Criza i-a îngenunchiat pe cei mai mulţi dintre ei, aşa că acum îşi împart piaţa cei care ştiu cum să producă şi care n-au investit necugetat. «Noi n-am împrumutat niciodată bani. Am reinvestit profitul şi am reuşit să ne aducem utilaje din Italia. În acest fel, am redus mult din cheltuielile de producţie. Liniile sunt aproape integral automatizate şi lucrăm cu doar 16 angajaţi. Trebuie să fii tenace ca să rezişti pe piaţă şi să ştii cum să cheltuieşti banii pe care îi obţii. Nu lucrăm decât cu clienţi serioşi şi, odată ce am bătut palma, nu mai apar probleme. Fără seriozitate, nu poţi face nimic”, ne spune Gheorghe Bostan.

Cifrele Finanţelor Publice confirmă pe deplin spusele investitorului tecucean. SC Agricultorul SRL nu a înregistrat niciodată datorii semnificative. Cifra de afaceri a crescut, de la deschiderea din 2000, ajungând la peste 3.000.000 de lei în cursul anului 2011. Dar cum o fabrică necesită în permanenţă noi şi noi investiţii pentru a putea produce la standarde ridicate, şi investiţiile au fost pe măsură. Porivit celui mai recent bilanţ, profitul SC Agricultorul SRL a depăşit cu puţin 650.000 de lei, în 2011.

Afacerea rămâne în familie

Vreme de 12 ani, Gheorghe Bostan nu s-a asociat cu nimeni şi a preferat să ducă singur greul afacerii. Îşi doreşte ca totul să rămână în familie. «Avem şi planuri de extindere, dar momentan nu prea e spaţiu pentru aşa ceva. S-ar găsi, dar nu mă gândesc la această strategie acum. Eu ţin în mişcare ceea ce am construit. Vreau ca nepotul meu să ducă totul mai departe, atunci când va veni vremea. După ce va împlini el 18 ani, va putea să vină aici să lucrăm împreună. Să umple el toată curtea astea de fabrici care produc!», conchide Gheorghe Bostan.

viata-libera.ro

  • 9 years later...
Posted

Povestea celebrului muștar de Tecuci, devenit un brand național exportat și în țări cu tradiție

Muștarul de Tecuci este celebru atât în țară, cât și în străinătate. Anual, în micuța fabrică din județul Galați sunt produse peste de 100 tone de muștar, o parte din ele ajungând în Franța, Italia și Elveția.

Istoria fabricii din Tecuci, județul Galați, a început în 1991, atunci când inginerul agronom Gheorghe Bostan a decis să-și construiască propria fabrică de conserve legume. Câțiva ani mai târziu, în anul 2000, au fost produse primele borcane de muștar de Tecuci.  Cu o vastă experiență în domeniul conservelor, Gheorghe Bostan a reușit să găsească cea mai bună rețetă de muștar. An de an, comenzile au crescut, iar muștarul de Tecuci a devenit tot mai cunoscut și preferat de români. În prezent, muștarul Teco este un brand recunoscut și apreciat la noi în țară, dar și în străinătate. Ajunge în toate județele țării dar exportă și în Europa. Anual, în micuța fabrică din Tecuci sunt produse peste 100 tone de muștar.

Fabrică mică, cu doar 15 angajați

De la părintele muștarului de Tecuci, Gheorghe Bostan, am aflat că produsul păstrează aceeași compoziție de acum 20 de ani. Compoziția unui muștar de masă autentic este: apă, boabe de muștar (alb sau negru), sare de la salina din Tg. Ocna, condimente precum hreanul sau curcumă, oțet natural de vin și miere naturală sau zaharină, pentru persoanele cu diabet. Neavând conservanți, este un muștar sănătos și ecologic.

„Avem o fabrică mică, cu 15 angajați. Este o afacere de familie, care datorită tradiției și a gustului autentic și natural, a reușit să fie cunoscut  pe plan național, dar și în afara țării. Mai există concurență, diverși producători, care au scris pe etichetă muștar de Tecuci, însă dacă citiți eticheta veți vedea că nu sunt ingrediente naturale și nu sunt produse la Tecuci”, spune inginerul Gheorghe Bostan.

Tiruri cu muștar iau calea străinătății

Muștarul de Tecuci ajunge pe rafturile magazinelor din toate regiunile țării, dar și în afara granițelor, în țări precum Italia, Franța și Elveția. „Muștarul de Tecuci este un brand național și ne mândrim cu acest lucru. Avem familii de români, de exemplu în Elveția, care și-au deschis magazine și cumpără de la noi muștarul de Tecuci. În Franța am trimis ultima dată 6-7 tiruri cu muștar”, povestește Ionela Stan, economist de 20 de ani în fabrica din Tecuci.

Pentru a nu face rabat de la calitate, la prepararea muștarului se folosesc doar ingrediente naturale. „Noi folosim doar ingrediente naturale, nu folosim conservanți și aditivi, așa cum folosesc alți producători. Din acest motiv și valabilitatea muștarului de Tecuci este de șase luni. Ingredientele le procurăm de la un plafar, iar semințele de muștar le luăm de pe plan național, sunt românești”, explică Ionela Stan.

De pe site-ul fabricii de muștar din Tecuci aflăm că muștarul nu îngrașă și este un bun antioxidant. O linguriță de muștar are doar șapte calorii și colesterol  deloc. Mai mult decât atât, muștarul conține și proteine, calciu, magneziu și potasiu. „Despre muștar spun unii că este doar un condiment în bucătărie, pe care trebuie să îl folosești cu grijă, datorită iuțimii sale. Însă nu mulți știu că acesta era condimentul preferat al nobililor francezi, care îl consumau în cantități foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi există un om care avea o funcție legată de muștar și prepararea lui. Specialiștii in nutriție îl recomandă pentru conținutul generos de antioxidanți. Ei spun că muștarul este chiar mai bogat decât fructele de pădure în aceste elemente prețioase”, se arată în prezentarea de pe site-ul fabricii.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.