Jump to content

Superstiţii de Revelion


dcp100168

Recommended Posts

Superstiţii de Revelion

Anul nou bate la uşă cu aspiraţii, planuri şi dorinţe. Iar pentru a avea parte de sănătate, noroc, fericire şi bani, mulţi se ghidează după anumite simboluri, pe principiul: "se spune că…" Fie că sunt adevărate sau nu, vechile superstiţii legate de noaptea dintre ani nu ne vor face să pierdem nimic. Se crede că ar fi vorba despre efectul placebo, pentru că energiile se canalizează asupra unui scop şi, din moment ce crezi în ceva, acest lucru se va întâmpla. Iată aşadar care sunt cele mai populare superstiţii şi ce poţi face pentru a păşi în noul an cu dreptul.

Bani, belşug şi superstiţii

Cele mai răspândite superstiţii şi care sunt puse în practică cel mai des sunt cele legate de bani. Se spune că nu este indicat să intri în noul an cu datorii, altfel vei avea probleme cu banii tot restul anului. De asemenea, nu este bine să ceri şi nici să dai bani împrumut în primele trei zile din an, pe motiv că „datoriile te îndatorează şi mai tare”. Pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale e bine ca revelionul să te prindă, obligatoriu, cu bani în buzunare, dar şi în portofel. Acest obicei prevesteşte un an mai îmbelşugat, fiind şi cea mai practicată superstiţie. Tot pentru a chema norocul, cu câteva zile înainte de Revelion, femeile prepară pâini în care ascund bănuţi, iar cei care îi vor găsi vor avea noroc tot anul. Din aceleaşi considerente, în unele zone ale ţării, oamenii pun bani în apa cu care se spală pe faţă în prima dimineaţă din an. Din bătrâni se spune că, pentru a avea parte de belşug, prima persoană care îţi trece pragul casei în noaptea de Revelion trebuie să fie, neapărat, un bărbat brunet. Mai mult decât atât, acesta trebuie să aducă cu el şi o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

Poartă ceva nou şi ceva roşu

De Revelion trebuie să porţi o haină nouă, care simbolizează schimbarea şi prospeţimea. De asemenea, ţine ceva roşu asupra ta, pentru că te apără de spiritele rele şi privirile malefice. Se mai spune că indiferent dacă suntem femeie sau bărbat, trebuie să purtăm lenjerie roşie, pentru a ne păzi de invidie şi deochi în anul care vine.

Ce să nu faci

Se spune că aduce ghinion să agăţi calendarul pe noul an în înainte de ora zero. În plus, în prima zi din an nu este bine să speli. Singurele obiecte pe care le poţi spăla fără ca acest lucru să aibă consecinţe nefaste sunt vasele. Însă ai mare grijă cum le speli, pentru că o farfurie spartă este semn rău şi prevestitor de ghinion şi amăgiri. Dacă vrei să ai un an bun, nu folosi foarfeca în prima zi din ianuarie, pentru că vei diminua norocul. De asemenea, nu este bine să plângi sau să strănuţi în noaptea de Revelion, în caz contrar vei fi trist, iar problemele medicale te vor urmări tot anul.

Alungă ghinionul

Tradiţia spune că ghinionul se alungă cu zgomot, asta pentru că spiritele malefice se tem de gălăgie şi de lumina puternică. De aici derivă şi obiceiul de a organiza jocuri de artificii, de a deschide şampania cât mai zgomotos şi de a cânta cât mai tare „La mulţi ani!” Tot acum, se spune că este bine să deschizi larg uşile casei, pentru a lăsa supărările acumulate în ultimul an să se risipească.

Norocul din crenguţele de vâsc

Nu trebuie uitat nici sărutul de sub vâsc, de la miezul nopţii, care marchează nu doar sentimentele care leagă persoanele apropiate, ci şi modul în care vor evolua relaţiile cu persoanele dragi, pe parcursul anului care tocmai începe. Aşadar, în noaptea de Revelion, este de preferat să fiţi alături de persoana iubită pentru a avea noroc în dragoste.

Superstiţiile de pe masă

O altă convingere spune că trebuie să mănânci peşte în noaptea de Revelion ca să te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite. Un ritual relativ nou spune că în ultimele secunde ale anului e bine să mestecaţi câte o boabă de strugure. Astfel, pentru fiecare boabă înghiţită, noul an vă va aduce împlinirea unei dorinţe. Pentru ca anul care vine să fie luminos, aprinde o lumânare sau o candelă în seara de Revelion şi las-o aprinsă până dimineaţă.

Şampanie şi dorinţe

La cumpăna dintre ani, şi dorinţele sunt ascultate. Aşa că nu uita să îţi pui o dorinţă, pentru că sunt şanse ca ea să se îndeplinească. Ce nu lipseşte în seara de Revelion este şampania. Ciocnind o cupă de şampanie, la miezul nopţii, cu cei dragi în jur, alături de tradiţionalul „La mulţi ani”, toată lumea speră la un an mai bun.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.