Jump to content

Fum negru, "normal", la Furnalul 5!


dcp100168

Recommended Posts

Fum negru, "normal", la Furnalul 5!

Furnalul 5 din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, învăluit într-un nor de fum negru şi gros! Secvenţa de 37 de secunde a fost filmată din vestul oraşului şi postată pe Youtube pe 30 decembrie 2012, adunând mai puţin de 50 de vizualizări până ieri. Înregistrarea, care poate fi văzută şi pe www.viata-libera.ro, este intitulată „Furnalul 5 de la Sidex, după un incendiu” şi, spre final, autorul acesteia poate fi auzit spunând „Mamă, ce ardea!”.

Reprezentanţii companiei siderurgice infirmă, însă, ipoteza producerii unui incendiu la Furnalul 5 în ultimele zile ale anului trecut, spunând că imaginile postate pe Youtube nu înfăţişează decât un procedeu tehnic obişnuit la furnale. Este vorba de eliminarea în atmosferă a unui amestec de gaz de furnal şi praf de cărbune, pe care echipamentul o face automat atunci când presiunea în furnal creşte peste un anumit prag, în scopul înlăturării riscului de explozie, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu. Potrivit aceleiaşi surse, aceste eliminări de gaze nu sunt frecvente, dar sunt normale.

Furnalul 5 de la Galaţi, cu o capacitate de producţie de două milioane de tone de fontă lichidă pe an, a fost repus în funcţiune în octombrie 2011, după reparaţii capitale şi modernizări cifrate la 80 de milioane de euro. Echipamentul a atins parametrii normali de funcţionare la câteva luni de la repornire, ajungând să producă 4.600 de tone de fontă lichidă pe zi în decembrie 2012.

Momentan, Furnalul 5 este singurul operaţional de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, Furnalul 3 fiind în conservare până la creşterea comenzilor de oţel, iar celelalte patru furnale fiind oprite definitiv.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.