Jump to content

Cătălin Chelu a cumpărat Vilcart Călimăneşti cu un milion de euro


dcp100168

Recommended Posts

Cătălin Chelu a cumpărat Vilcart Călimăneşti cu un milion de euro

În cursul anului trecut a avut loc o importantă şedinţă a asociaţilor de la societatea Vilcart SRL Călimăneşti, prilej cu care administratorul Dumitru Tărăşenie (consilier judeţean USL) a cedat pachetul majoritar către două firme controlate de controversatul om de afaceri din Galaţi Cătălin Chelu. Tranzacţia a fost estimată la circa un milion de euro.

Tranzacţie de un milion de euro

Astfel, în cadrul şedinţei asociaţilor, Dumitru Tărăşenie a cesionat 7.506 părţi sociale, reprezentând 19,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL către SC Goras Consulting SA, cu sediul în Galaţi. De asemenea, Dumitru Tărăşenie a cesionat 31.000 de părţi sociale, reprezentând 80,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL către SC Altur SA, cu sediul social în localitatea Slatina.

După ce Dumitru Tărăşenie a fost revocat din funcţia de administrator, Cătălin Chelu a decis numirea în fruntea SC Vilcart SRL a Valeriei Albu, director general la SC Favil SA, întreprindere deţinută de acelaşi Cătălin Chelu. Ca efect al cesiunii, participarea asociaţilor la structura capitalului social al societăţii din Călimăneşti este următoarea: SC Altur SA deţine un număr de 31.000 de părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei şi care au o valoare totală de 310.000 de lei, reprezentând 80,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL; SC Goras Consulting SA deţine un număr de 7.506 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei şi care au o valoare totală de 75.060 de lei, reprezentând 19,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL.

SC Altur SA este controlată de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, în special prin Mecanica Rotes SA (28,15%), Revan Com SA (10,25%), Celule Electrice SA Băileşti (14,84%) şi Galgros SA (4,15%). Din 2007, de când Chelu a preluat controlul societăţii, SC Altur SA a început să facă speculaţii pe piaţa de capital, deşi nu are printre obiectele de activitate investiţiile în valori mobiliare. Pe 2 aprilie 2007, consiliul de administraţie a decis numirea în funcţia de director general la SC Altur SA a lui Gabriel Constantinescu, omul de încredere al lui Cătălin Chelu. Noul director a fost împuternicit să achiziţioneze de pe piaţa de capital acţiuni de 110.000 de lei de la Mecanica Rotes Târgovişte şi de 32.000 de lei de la SIF Muntenia, iar pe 27 aprilie tot CA l-a mandatat să cumpere acţiuni de 600.000 de lei la Comat SA Galaţi. După câteva luni, Gabriel Constantinescu a primit împuternicire pentru achiziţia de titluri Biofarm SA, SIF-uri, BRD, Banca Transilvania şi Alro. Potrivit unui raport al unui expert independent, în 2008, Altur ar fi cumpărat acţiuni de pe piaţa de capital în valoare de 4,6 milioane de lei.

Speculaţii profitabile la bursă

Printre titlurile cumpărate se numără şi acţiuni la Comat Galaţi (200.000 de lei), Vulturul Comarnic (276.000 de lei) şi Galfinband Galaţi (600.000 de lei), societăţi controlate de Cătălin Chelu. Manevrele lui Chelu au nemulţumit acţionarii minoritari ai SC Altur SA, unul dintre ei fiind SIF Oltenia, ale cărei deţineri au scăzut de la 88,2% în aprilie 2007 la 8,66% în prezent. Un raport realizat la solicitarea SIF Oltenia de auditorul Micont Expert, privind investiţiile SC Altur SA pe piaţa de capital în 2011, concluziona că societatea a înregistrat pierderi de 2,1 milioane de lei din speculaţiile cu acţiuni. Potrivit raportului, au fost achiziţionate 7,2 milioane de acţiuni, prin trei intermediari: Eldainvest Galaţi, City Invest Galaţi şi Interfinbrok Corporation Constanţa. Practic, politica de investiţii este dictată de un grup care acţionează concertat, lucru stabilit de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Conform unui atestat al CNVM (nr. 99/2 iunie 2009), mai multe persoane acţionau concertat în raport cu SC Altur SA: Cătălin Chelu, Mecanica Rotes Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Revan Com Galaţi, Galgros Galaţi, Vulturul Comarnic şi Cezar Râmar.

Firma Vilcart a fost înfiinţată în urmă cu 17 ani

Despre firma Goras Consulting din Galaţi, aflată în grupul omului de afaceri Cătălin Chelu, putem spune că anul trecut a cumpărat un pachet de 4,2% din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş, deşi CNVM a stabilit că alte două firme controlate de Chelu deţin concertat peste 33% din companie şi sunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare. Potrivit legii pieţei de capital, o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri. Două firme din Galaţi, Portavon şi Materra Com, aflate tot sub controlul lui Chelu, au cumpărat la finele lunii octombrie 2010 un pachet de 35,4% din acţiunile Electroargeş pentru circa 3 milioane de euro.

În privinţa SC Vilcart SRL, în urmă cu patru ani, Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate privind procedura somaţiei de plată, excepţie ridicată de SC Vilcart SRL în Dosarul nr. 6.561/90/2006 al Tribunalului Vâlcea - Secţia comercială şi contencios administrativ-fiscal. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Tribunalul Vâlcea se susţinea, în esenţă, că textele de lege criticate încălcau dreptul la un proces echitabil, prin „crearea la îndemâna uneia dintre părţi a posibilităţii de a obţine o hotărâre judecătorească executorie, fără ca şi cealaltă parte să fie citată şi fără să existe măcar garanţia legalităţii soluţiei şi a echităţii procesului civil”. Totodată, se aprecia că din interpretarea dispoziţiilor legale criticate „reiese fără echivoc faptul că părţii nu i se asigură în cadrul acestei proceduri speciale o cale de atac eficientă şi legală, care să garanteze un control jurisdicţional adecvat”. Încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate. În urma analizei a reieşit următoarele: Guvernul a apreciat că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, referindu-se şi la jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale în această materie; Avocatul Poporului a considerat că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată; iar preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată. Drept urmare, examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de SC Vilcart SRL, Curtea Constituţională a constatat că Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somaţiei de plată a mai fost supusă controlului de constituţionalitate în numeroase rânduri, atât în ansamblul ei, cât şi prin examinarea separată a dispoziţiilor sale, prin raportare la aceleaşi norme constituţionale invocate şi în prezenta cauză. Curtea a mai constatat că este neîntemeiată susţinerea potrivit căreia textele legale care fac obiectul excepţiei încalcă normele constituţionale şi convenţionale invocate. Fondată în urmă cu mai mult 17 ani, SC Vilcart SRL este astăzi unul din principalii producători de carton ondulat din România, având în portofoliu numeroase tipuri de ambalaje din carton ondulat.

impactreal.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.