dcp100168 Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 12 gălăţeni infestaţi cu trichineloză12 persoane din comuna gălăţeană Ghidigeni se află internate la Spitalul de Boli Infecţioasde din municipiul Galaţi, după ce au consumat carne infestată cu trichinella spiralis. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, s-au identificat deja 32 de persoane din comuna gălăţeană Ghidigeni care au consumat carne provenind dintr-un porc infestat cu trichinella spiralis. Consumatorii – rude – au declarat că au cumpărat, în urmă cu patru săptămâni, un porc, pe care l-au sacrificat pentru a-l consuma de sărbători. Din păcate, oamenii nu au prelevat probe pentru a le duce la testarea trichinoscopică. După ce au mâncat din carnea de porc, oamenilor li s-a făcut rău. Dacă luni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase două persoane, în această dimineaţă s-au mai prezentat alte zece. Potrivit şefului DSP Galaţi, pacienţii prezintă simptome ale infecţiei cu trichinella spiralis – febră, vărsături. Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor a confirmat că porcul era infestat cu trichinella, inspectorii veterinari confiscând 56 de kg de carne, neconsumată încă. Pacienţii vor rămâne sub supraveghere medicală la spital, iar restul celor care au consumat carne din porc vor fi supravegheaţi de medicii de familie din comună, a mai precizat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea. presagalati.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 8, 2013 Author Share Posted January 8, 2013 Focar de trichineloză în judeţul Galaţi12 persoane sunt internate în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Galaţi, după ce au consumat carne de la un porc infestat cu trichinoză. Victimele, membre ale aceleiaşi familii, au cumpărat animal viu de la un consătean.În total, 32 de persoane au consumat din respectiva carne.Primele simptome au apărut spre sfârşitul anului trecut. „Ne-au chemat naşii la ei pentru că voiau să facă pomana porcului. După ce am mâncat, ne-au dat şi acasă un pachet cu carne. La vreo două săptămâni, am început să mă simt rău. Ameţeam, eram lipsit de energie şi aveam o senzaţie permanentă de greaţă. Pentru că nu demult fusesem operat de hernie de disc, am crezut că este reacţie întârziată după intervenţia chirurgicală. Abia când am aflat că şi celelalte rude aveau aceleaşi stări de rău am început să ne punem semne de întrebare şi am mers la medic”, spune, de pe patul de spital, Lulu Golodin. Alături de el se află şi alţi patru copii şi şapte adulţi, cu vârste cuprinse între cinci şi 54 de ani. Fiecare dintre ei are o poveste asemănătoare.56 de kilograme de carne, distruseInspectorii sanitar veterinari au reuşit să mai găsească 56 de kilograme de carne infestată, pe care au distrus-o. „Porcul avea peste 200 de kilograme şi ne costase cam 1.400 de lei. Chiar dacă am pierdut banii, măcar să ne vedem ieşiţi cu bine din spital. Nu am nimic cu cel care ne-a vândut animalul, pentru că nici el nu avea de unde să ştie. Oricum, în anii care vin, voi verifica mereu carnea înainte de a o mânca”, spune Marian Neacşu, un alt pacient.O contaminare potenţial mortalăManagerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita, explică faptul că pacienţii care au venit în spital, după data de 1 ianuarie, prezintă forme mai severe ale bolii. „Starea celor 12 pacienţi este una echilibrată, în momentul de faţă. Ei sunt ţinuţi sub supraveghere medicală şi vor mai rămâne internaţi pentru o vreme în spital. Dacă persoana infestată cu Trichinella spiralis nu vine în timp util la medic, pentru a fi diagnosticată, boala poate lua forme grave, ajungându-se chiar şi până la deces. Prin prepararea termică corespunzătoare, parazitul este distrus. Câţiva dintre cei 12 pacienţi ne-au spus că au gustat atât carne crudă, cât şi preparate afumate. În astfel de cazuri, contaminarea este una aproape sigură”, explică dr. Debita.Autorităţile aşteaptă confirmarea de la BucureştiÎn cazul a doi dintre cei 12 pacienţi, analizele de laborator au confirmat biologic diagnosticul de trichinoză. Autorităţile sanitar veterinare au preluat probe atât de la cei internaţi, cât şi de la ceilalţi membri ai familiei care au mâncat din porcul infestat, pe care le-au trimis deja la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino. „Aşteptăm acum rezultatele la probele duse, pentru a putea confirma fără dubii toate cele 12 cazuri de trichinoză”, a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 18, 2013 Author Share Posted January 18, 2013 Şase persoane au ajuns la spital suspecte de trichinelozaŞase persoane din comuna gălăţeană Pechea au ajuns la spital după ce au mâncat carne infestată cu trichinella. Cei şase pecheni nu au dus iniţial carnea la analize, însă după ce au început să se simtă rău, au dus probe la laborator, iar analizele au confirmat trichinella. „Este vorba de data asta doar de 6 persoane care au mâncat dintr-un porc care nu a fost supus analizelor după ce a fost sacrificat. A reieşit că porcul avea trichineloză. Cei şase sunt în stare bună şi primesc tratament de specialitate”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. La începutul anului, 12 persoane din Ghidigeni au ajuns la spital bolnavi de trichineloză după ce au mâncat carne de porc infestată cu trichinella spiralis.presagalati.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now