Jump to content

Cine va conduce Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii?


dcp100168

Recommended Posts

Cine va conduce Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii?

Astăzi, la prânz, are loc interviul (proba orală) din cadrul concursului pentru ocuparea postului de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” pentru următorii trei ani. Cei doi contracandidaţi sunt actuala directoare, Camelia Moroianu şi Emil Strungă.

O ingineră şi un fizician

Camelia Moroianu ocupă această funcţie de opt ani. Este de profesie ingineră şi a lucrat, până în 2004, la Direcţia Tehnică a ICMRS. Din 2002 şi până în toamna anului trecut a fost membră PDL, după care a trecut la PNL. Emil Strungă este membru PNL din 1990. A avut trei mandate de consilier judeţean, între 1992 şi 2004, şi un mandat de deputat în Parlamentul României, din 2004 până în 2008. Este fizician, a lucrat la Spitalul Judeţean, a fost profesor la universitate şi în prezent predă Biofizică la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.

I-am întrebat pe fiecare dintre cei doi cu ce gânduri participă la examen şi ce vor face dacă vor primi mandatul: „Îmi doresc să-mi pot continua activitatea începută acum opt ani, să văd proiectele mari duse la bun sfârşit – Parcul Zoologic de la Gârboavele, care mai necesită derularea a încă două etape până când va putea deveni un parc european - şi proiectul serelor, care necesită şi o finanţare europeană. De asemenea, trebuie demarată şi amenajarea expoziţiei permanente a instituţiei, care va avea ca tematică zonele umede şi va fi bazată pe 3D, pe IT, sunet şi mişcare”, afirmă Camelia Moroianu.

Emil Strungă ne-a declarat că, fiind pasionat de astrofizică, a avut, începând din 2008 o bună colaborare cu Planetariul şi Observatorul astronomic. „În 1993, când regretatul Răsvan Angheluţă a pus bazele Complexului Muzeal, eu eram consilier judeţean. Apoi, ca profesor de Biofizică la Şcoala Postliceală Sanitară, am organizat activităţi şi simpozioane în sala Auditorium. Particip la acest concurs din dorinţa de a face ceva util pentru instituţie şi pentru gălăţeni. Voi pune în mişcare toate pârghiile - guvernamentale, euroregionale şi bineînţeles, judeţene pentru a putea redeschide gălăţenilor apetitul pentru cultura care, în vreme de criză, suferă”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Strungă a câştigat prima probă. Notele acordate lucrărilor de management: Emil Strungă - 8.53; Camelia Moroianu - 8.00

Fostul deputat Emil Strungă a făcut un pas important către numirea sa în funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi, câştigând prima şi cea mai importantă dintre probele examenului, aceea a evaluării lucrărilor de management. După analizarea lucrărilor de management depuse de cei doi competitori la funcţia de manager, actuala directoare Camelia Moroianu şi contrandidatul acesteia, fostul deputat PNL Emil Strungă, comisia de examinare a notat lucrarea lui Strungă cu 8,53, lucrarea actualei şefe a CMSN primind doar nota 8.00.

Astăzi, începând cu ora 12.30, la sediul CJ Galaţi are loc cea de-a doua probă, a „interviului”, în cadrul căreia membrii comisiei îi vor audia pe Emil Strungă şi Camelia Moroianu.

Rezultatele concursului pentru funcţia de manager al CMSN vor fi anunţate luni, 14 ianuarie. Perioada 15-17 ianuarie este rezervată depunerii eventualelor contestaţii, iar în perioada 18-22 ianuarie va avea loc soluţionarea acestora.

Din comisia de examinare fac parte şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, Cătălin Negoiţă, Mariana Buruiană, contabilă la aceeaşi direcţie şi Laura Angheluţă, directoarea executivă a Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Emil Strungă este noul director la Muzeul de Ştiinţele Naturii Galaţi

Deşi a anunţat că rezultatele se vor da abia luni, comisia de examinare a concursului pentru directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a desemnat deja un câştigător. Din surse neoficiale am aflat că acesta este fostul deputat Emil Strungă. Se mai ştie că notele la interviu au fost egale, proba care a făcut departajarea între cei doi concurenţi fiind proiectul de management, unde fostul deputat a obţinut cu 53 de sutimi mai mult decât contracandidata sa Camelia Moroianu.

Între 15 şi 17 ianuarie fosta directoare poate depune contestaţii, dar aceasta ne-a declarat că nu va recurge la acest lucru, conştientă fiind că ocuparea funcţiei necesită sprijin politic din partea CJ, ceea ce ea nu mai are.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Emil Strungă va prelua pe 1 aprilie funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii

* Radiofizician, fost deputat, pensionar înainte de limita de vârstă, pentru lucru în condiţii grele

Emil Strungă, câştigătorul concursului pentru postul de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, este gălăţean de trei generaţii şi membru al PNL din 1990. A absolvit, în 1975, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, secţia de Radiofizică, fiind şef de promoţie. A lucrat la Spitalul Judeţean, la secţia de Radioterapie, între 1980 şi 2005; a fost profesor la şcolile postliceale sanitare din Galaţi, a editat Manualul de fizică şi radiologie în 1996, şi apoi noul manual de Biofizică, în 2009. Are 15 articole de Radiofizică şi Fizică medicală publicate în reviste din ţară şi din străinătate. A avut trei mandate de consilier judeţean şi unul de deputat în Parlamentul României (până în 2008). De atunci s-a apropiat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, fiind pasionat de astrofizică. În ultimii patru ani, a organizat, ca profesor de Biofizică la Şcoala Postliceală „Carol Davila”, activităţi şi simpozioane în sala Auditorium a complexului muzeal.

Parcul Zoo - prioritatea numărul 1

„Vă spun sincer că iniţial nu am vrut să candidez pentru această funcţie, am stat mult în cumpănă. Acum, partea uşoară a trecut. Urmează partea dificilă”, declară Emil Strungă, precizând că priorităţile sale sunt: găsirea de corespondenţe la principalele instituţii de cultură din Galaţi, aflate sub coordonarea Consiliului Judeţului şi cu instituţiile de învăţământ importante. „În această perioadă se face bugetul şi aici voi avea o problemă, pentru că acesta se va face pe programul vechiului manager. Sunt anumite chestiuni pe care eu le-aş mai aprofunda. Prioritatea numărul unu este terminarea investiţiei la Parcul Zoologic de la Gârboavele, cu împrejmuirea şi sistemul de supraveghere video. Apoi trebuie modernizate căile de acces acolo şi chiar ar fi necesară achiziţionarea unui microbuz cu care să putem duce vizitatorii la Parcul Zoo, pentru că sunt, totuşi, 15 kilometri. Un foarte bun îndrumător în materie de buget am în persoana domnului Lilion Gogoncea. Aş vrea, de asemenea, să găsesc o interfaţă prietenoasă pentru a o putea aborda pe doamna Aurora Marcu. Vorbim despre obiective majore şi nu sunt adeptul principiului să încep un alt lucru până nu-l închei pe precedentul. Iar obiectivul Parcul Zoologic nu cred că va fi gata mai devreme de începutul lui 2014. Despre corpul serelor - pentru care estimarea este de aproape patru milioane de euro - şi despre expoziţia permanentă a muzeului vom putea vorbi după aceea”.

Amfiteatru şi încă un foişor în Grădina Botanică

Gălăţenilor supăraţi că la Grădina Botanică se percepe taxă de vizitare, viitorul manager le spune: „Nu se poate altfel, din păcate, pentru că acolo se află şi un fond genetic, pentru specii de plante şi de arbori pe cale de dispariţie, iar dacă intrarea ar fi liberă, fluxul ar fi la fel de mare ca pe faleză. Ceea ce vom încerca, dacă şi Consiliul Judeţului ne aprobă, este să micşorăm taxa de vizitare de la 6 lei cât este acum, la 4 lei pentru adulţi, iar pentru copii de la 3 la 2 lei. Şi cine vrea să viziteze şi acvariile sau muzeul, să mai plătească o taxă la intrarea în corpul muzeal. După modelul Astroclubului, aş vrea să mai organizăm câteva cluburi pentru elevi, pe diverse tematici. Şi aş mai face încă un foişor, modern, în Grădina Botanică şi chiar un amfiteatru, semicircular, cu scaune şi o mică scenă, pentru diverse activităţi”.

„Sunt un om de modă veche…”

Autodefinindu-se, Emil Strungă afirmă: „Consider că orice om trebuie să-şi facă datoria, faţă de semeni şi faţă de societate, atât de bine cât poate. Trebuie să fie corect, disciplinat, ordonat. Eu cred că sunt un om de modă veche, dar să ştiţi că şi moda aceea veche îşi avea părţile ei bune. Ca pasiuni, nu spun că astronomia şi radiofizica sunt pasiuni, pentru că ele sunt profesia mea. Îmi place să citesc cărţi de istorie. Poeţii mei preferaţi sunt Macedonski şi Eminescu. Nu-mi place să grăbesc lucrurile. Sunt adeptul ideii că toate lucrurile vin la timpul lor. Ca manager, îmi voi intra în atribuţii probabil de la 1 aprilie. Şi sper să nu păcălesc pe nimeni”.

Emil Strungă este căsătorit, are un copil şi trei nepoţi. Este născut pe 18 mai 1951. Nu are pensie de parlamentar, care se dobândeşte numai la vârsta standard de pensionare, de 65 de ani. Este pensionar pentru că a lucrat 25 de ani în condiţii grele, la Radioterapie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Liberalul Emil Strungă a primit de Mărţişor învestirea în funcţia de manager a Complexului Muzeal
Dacă doamnele şi domnişoarele primesc în dar mărţişoare, de 1 martie, politicienii îşi fac cadou, cu ocazia sosirii primăverii, funcţii de conducere. Fostul deputat Emil Strungă, unul dintre protejaţii deputatului Victor Paul Dobre - preşedintele PNL Galaţi, a primit de Mărţişor, oficial, fotoliul de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

„Vreau ca în acest mandat să mă ţin de cuvânt şi să realizez ceea ce mi-am propus. Nu va fi uşor, este o provocare şi o încercare pentru mine, dar trăiesc cu speranţa că voi reuşi, alături de colectivul ştiinţific al muzeului şi colaborarea directă a conducerii Consiliului Judeţului Galaţi. Îi asigur pe angajaţi că vor avea în mine un conducător înţelegător şi riguros, în acelaşi timp. Fiind 1 martie, profit de ocazie şi urez tuturor doamnelor şi domnişoarelor o primăvară frumoasă în suflet”, a declarat, la învestirea în funcţie, noul manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.
Liberalul Emil Strungă a absolvit, în 1975, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, secţia de Radiofizică, fiind şef de promoţie. A lucrat la Spitalul Judeţean din Galaţi, la secţia de Radioterapie, între 1980 şi 2005, a fost profesor la şcolile postliceale sanitare din Galaţi, a editat ”Manualul de fizică şi radiologie”, în 1996, şi apoi un manual de Biofizică, în 2009. Are 15 articole de Radiofizică şi Fizică medicală publicate în reviste din ţară şi din străinătate. A avut trei mandate de consilier judeţean şi unul de deputat în Parlamentul României (până în 2008). În luna ianuarie a acestui an, Emil Strungă a câştigat concursul de management al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
La concursul organizat de către Consiliul Judeţului a mai participat şi proaspăt liberala Camelia Moroianu (ex-membru PDL), fostul manager al Complexului Muzeal, însă doar Emil Strungă a beneficiat de sprijinul deputatului Victor Paul Dobre, pentru câştigarea concursului.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Emil Strungă a demisionat din funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii

Liberalul a transmis vineri către CJ cererea de demisie, fapt confirmat chiar de acesta. "S-au acumulat în timp o serie de probleme. Nu doresc să comentez mai multe", ne-a declarat sâmbătă Emil Strungă.

Potrivit unor surse neoficiale, demisia liberalului are legătură cu relaţia tensionată care exista între acesta şi Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mădălin Şerban, director interimar la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

În şedinţa Consiliului Judeţului, care a avut loc săptămâna aceasta, a fost constatată oficial demisia liberalului Emil Strungă din funcţia de director al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”. Strungă şi-a dat demisia din fotoliul de manager al instituţiei la începutul acestei luni, refuzând să comenteze această decizie. Unul dintre motive ar putea fi tensiunea iscată în legătură cu împrejmuirea gardului Grădinii Zoologice, aspect comentat dur în cadrul şedinţei de CJ din aceeaşi perioadă.

Tot în şedinţa de săptămâna aceasta a fost votat apoi şi directorul interimar al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii - Mădălin Şerban. Director adjunct al instituţiei, el va prelua temporar funcţia de manager până la data numirii celui nou care va fi desemnat în urma concursului de proiecte.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

CMSN are manager cu acte în regulă

Pe site-ul Consiliului Judeţului Galaţi a fost făcut public rezultatul concursului de proiecte de management pentru Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, concurs care s-a desfăşurat în această lună.

Mădălin Şerban, cel care deţine în prezent interimatul funcţiei după demisia lui Emil Strungă, în luna februarie, a fost singurul candidat care s-a prezentat la concurs. Datele făcute publice de Consiliul Judeţului Galaţi arată că la prima etapă a concursului de proiecte de management (analiza şi notarea proiectului de management), Mădălin Şerban a obţinut nota 9.26, iar la interviu candidatul a fost notat cu 10.00.

După desfăşurarea concursului, noul manager de la CMSN urmează să fie validat în plenul Consiliului Judeţului Galaţi. Conform hotărârii 64/29 aprilie 2014, privin aprobarea caietului de obiective, mandatul lui Mădălin Şerban se va derula în perioada iulie 2014 - iunie 2017.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Paul Lupoae, noul manager al Muzeului de Științele Naturii

Rezultatul final al concursului de proiecte de management pentru perioada februarie 2022 - februarie 2025 pentru Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galați, aflat în coordonarea Consiliului Județean (CJ), îl are câștigător pe Paul Lupoae. Astfel, în ședința de luni, 31 ianuarie, urmează a fi aprobată o hotărâre pentru încheierea unui contract de management pe această perioadă de trei ani între CJ Galați și persoana în cauză.

De altfel, încă de la finele lunii octombrie, odată cu eliberarea din funcţie a lui Mădălin Şerban, conducerea Complexului Muzeal a fost asigurată, interimar, de Paul Lupoae, şeful Secţiei Grădina Botanică.

"Acest complex muzeal este vizitat anual de peste 100.000 de oameni și ne bucurăm că instituția va beneficia de un profesionist la conducere, de un om care nu este angrenat politic", a comentat președintele CJ, Costel Fotea, rezultatul concursului de proiecte.

În plus, litigiul din instanță dintre fostul director, Mădălin Șerban, și Consiliul Județean și-a pierdut obiectul, în condițiile în care, conform sursei citate, vechiul conducător al Complexului Muzeal nu s-a prezentat la concurs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.