Jump to content

Ziua Culturii Naţionale, celebrată la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Sărbătoarea Poetului începe de azi

Pe urmele lui Eminescu

De astăzi, preţ de câteva zile la rând, la Biblioteca "V.A.Urechia", Eminescu devine aproape tangibil, cu fiecare copil care îi recită sau îi citeşte versurile. În perioada aceasta, un spaţiu privilegiat al bibliotecii este sala de lectură care poartă chiar numele Poetului. În acest spaţiu se reunesc, pentru momente artistice, copii de toate vârstele. Astăzi, preşcolarii de la grupa pregătitoare şi grupa mare ale Grădiniţei Parfumul Teilor prezintă un program artistic, după care sunt invitaţi de bibliotecari să îi cunoască viaţa Poetului transpusă pe peliculă cinematografică, într‑un film documentar. După‑amiază, sub titlul "Trecut‑au anii... - Eminescu 2009" sunt grupate o serie de recitaluri ale elevilor Şcolii Nr. 28 "Mihai Eminescu" şi Nr. 25 "Petru Rareş", precum şi ale copiilor de la Grădiniţa Nr. 11 "Albă ca Zăpada". Bineînţeles, programele artistice ale copiilor, găzduite fie de bibliotecă, fie de sălile de clasă din şcoli, continuă şi zilele următoare.

Manifestări la Tecuci

Nici Tecuciul nu lasă neobservat apropierea acestui 15 ianuarie. Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" şi Biblioteca Municipală "Ştefan Petică" colaborează la un eveniment găzduit astăzi la bibliotecă. Mâine manifestările continuă la bustul Poetului din Parcul Central al municipiului Tecuci, în paralel cu cele organizate la Galaţi de mai multe instituţii culturale.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29298

Link to comment
Share on other sites

E bine ca Marele Eminescu va fi evocat pe ici si pe colo!

Dar de ce nu spuneti nimic si nu-i infierati si nu-i puneti la zid pe cei care au mutilat statuia lui Eminescu din parcul cu acelasi nume?

Ce au pazit gardienii din zona ,care sunt sigur ca au ca obiectiv si aceste lucruri?

Dar politia?

Dar oare chiar n-a vazut nimeni nimic?

Link to comment
Share on other sites

15 Ianuarie - Ziua Poetului

Ca de fiecare dată pe 15 ianuarie, manifestările de ziua Luceafărului poeziei româneşti, de la a cărui naştere se împlinesc 159 de ani, debutează în Parcul „Mihai Eminescu”. În organizarea Consiliului Judeţean Galaţi, a Primăriei, a Bibliotecii „V.A. Urechia”, a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Galaţi ‑ Brăila, a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” şi a Societăţii Scriitorilor „C.Negri”, manifestările încep de la ora 10,30, cu depuneri de flori şi o serie de alocuţiuni.

La ora 12,00, la Centrul Cultural, se lansează volumul „Omagiu lui Mihail Eminescu (la 20 de ani de la moarte ‑1909)”, cu un „Cuvânt către cititori” şi o postfaţă semnate de prof. univ. Cătălin Enică.

La distanţă de o oră şi jumătate, gazda evenimentelor tematice va deveni Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”. Începând cu ora 13,30, în acest spaţiu privilegiat al cărţilor au loc lansări aniversare („Buletinul Fundaţiei Urechia”, nr. 9), vernisaje de expoziţii tematice şi momente literar‑artistice. La bibliotecă, evenimentele dedicate zilei de naştere a poetului naţional continuă şi mâine, cu o serie de lansări de carte.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29328

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul, de 15 ianuarie

Trei feţe ale Poetului

Un Eminescu simbol al geniului, un Eminescu din cărţi şi un altul personal. Aceste trei feţe ale Poetului au ieşit ieri la iveală, la cele trei manifestări distincte organizate la Galaţi la 159 de ani de la naşterea poetului.

Statuia, ca simbol al geniului

Evenimentul care a prefaţat ziua de 15 Ianuarie a fost, ca în fiecare an, cel din Parcul Central, singurul la care gălăţenii ar fi putut participa în număr mai mare, nestingheriţi cel puţin în privinţa spaţiului generos. Ar fi avut ocazia rară să admire statuia Poetului întreagă, cuprinzând şi mâna, exact aşa cum a realizat‑o sculptorul Frederik Stork. Însoţiţi de educatoare şi profesoare, copiii de grădiniţă şi elevii de gimnaziu au ascultat cuminţi scurtele discursuri ale oficialităţilor şi ale oamenilor de cultură, dar mai ales pe una dintre colegele lor de generaţie, de la Şcoala 13, care a avut onoarea să recite, lângă statuie, "Luceafărul". Numai nouă strofe…

Reeditare‑eveniment

La Centrul Cultural "Dunărea de Jos", lansarea reeditării după un volum omagial dedicat lui Eminescu, apărut în urmă cu fix un veac, i‑a reunit în special pe oamenii de litere, membri ai filialei Galaţi‑Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, redactori şi colaboratori ai revistei Centrului Cultural, bibliotecari de la "V.A. Urechia". Volumul "Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa (1909)", tipărit de instituţia organizatoare într‑o ediţie limitată, de popularizare, ni‑l aduce aproape pe Poetul din cărţi, cum a fost receptat de diferite personalităţi. Este, în acelaşi timp, şi un mod onorabil de a‑i cinsti pe gălăţenii care au contribuit la realizarea primei ediţii, cum a spus unul dintre invitaţi. Cartea, a cărei apariţie a fost susţinută de istoricului Paul Păltănea, este "un adevărat monument de limbă", a apreciat‑o şi profesorul Cătălin Enică, cel care semnează Cuvântul către cititori şi Postfaţa.

Receptarea personală

Reconstituit din gândurile fiecăruia dintre invitaţi, din versurile recitate de actori, Eminescu de la Biblioteca Judeţeană a fost cel personal. La manifestarea de la bibliotecă a ţinut să fie prezent şi PS Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, alături de numeroşii iubitori ai operei poetului.

Şi poate nu ar trebui să omitem din programul manifestărilor din acest an, extinse, de altfel, pe mai multe zile, montarea unei noi mâini la statuia lui Eminescu. "Eveniment" care nu intră, bineînţeles, pe lista manifestărilor oficiale şi despre care autorităţile amintesc în trecere, ca despre orice lucru ruşinos. "Avem datorii mari faţă de Poet", spunea eminescologul George Lateş, la manifestarea de ieri, de la bibliotecă, referindu‑se, evident, la o datorie culturală. Iar raportat la moştenirea monumentului din parcul Eminescu nici nu e vorba de altceva decât de o datorie neîmplinită, de vorbă în vânt şi declaraţii de faţadă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29361

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

EMINESCU:

EMINESCU INTERZIS. GANDIREA POLITICA

tn_dad252f822f850ccac62fbf18787404f.jpg

http://www.scribd.com/doc/17315210/EMIN ... IS-POLITIC

SPRE EMINESCU. RASPUNS ROMANESC LA AMENINTARILE PREZENTULUI SI LA PROVOCARILE VIITORULUI

tn_ec146cdb6599fa2da9ce8f1b524ac37c.jpg

http://www.scribd.com/doc/17315420/EMIN ... -CONFISCAT

Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite).

Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE asezati link-ul in browser si, apoi, apasati ENTER.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Bibiblioteca "V.A. Urechia" din Galaţi organizează evenimentul "Eternul Eminescu". Deschiderea manifestărilor va avea loc joi cu începere de la ora 10:30, la sala "Mihai Eminescu", etajul 1, în cadrul Bibiliotecii "V.A. Urechia", unde se va desfăşura un program artistic cu titlul " Cum îl învăţăm pe Eminescu". La această acţiune vor participa micuţii de la Grădiniţa "Parfumul Teilor", grupa mare, îndrumaţi de directorul Moise Vasilica şi de educatorii Bujor Ambrozia şi Galantu Natalia. La ora 11:00 se vor derula recitaluri poetice "Eminescu, luceafăr", cu participarea celor de la Grădiniţa Parfumul Teilor, grupa pregătitoare, îndrumaţi de director Moise Vasilica şi de educatorii Popescu Anişoara şi Coropcianu Alina. Tot joi, va avea loc Salonul Literar "Axis Libri", Dezbaterea - Eminescu în actualitatea culturală românească. Evenimentul va continua şi pe 15 ianuarie, începând de la ora 9:00, Sala „Mihai Eminescu”, etaj 1, Biblioteca „V.A. Urechia”, când vor avea loc prezentări în power-point cu tema "Promovarea imaginii lui Eminescu în secolul XXI ". La acţiune vor lua parte elevii Şcoalii Gimnazială nr. 28 "Mihai Eminescu", îndrumaţi de director Prof. Camelia Bucşă, prof. Gabriela Ciubotaru, prof. Stana Costianu, bibliotecar Victoriţa Tănase şi informatician Nunu Liviu. Cu începere de la ora 10:00, în Parcul "Mihai Eminescu" va avea loc "Omagiu la Statuia lui Mihai Eminescu", depuneri de flori şi prezentarea de alocuţiuni ale autorităţilor şi personalităţilor culturale gălăţene.

La ora 11:00, în sala "Mihai Eminescu", din cadrul Bibliotecii "V.A. Urechia" se va organiza un montaj literar-artistic, cu participanţi de la Grădiniţa nr. 36 "Mihai Eminescu", director Nechita Carmen-Zvetlana. În aceaşi locaţie începând cu ora 12:00, se va desfăşura programul artistic "Eminescu, poetul românilor" la care vor fi invitaţi micuţii de la Grădiniţa nr. 11 "Alba ca Zăpada", îndrumător educator Lupu Georgeta, cei de la Grădiniţa nr. 47, director Lenuţa Boubătrân şi educator Lenuţa Chebac. Tot la ora 12:00, la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, va avea loc un spectacol omagial, având ca parteneri culturali Biblioteca "V.A. Urechia", Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Galaţi-Brăila, Teatrul Muzical "Nae Leonard", Teatrul Dramatic Fani Tardini şi Inspectoratul Şcolar Galaţi. În cadrul aceluiaşi eveniment se va desfăşura în Foaierul Teatrului Muzical "Nae Leonard" o expoziţie de carte şi manuscrise eminesciene din Colecţiile Bibliotecii "V.A. Urechia". La ora 13.30 în Sala "Mihai Eminescu"din cadrul Bibliotecii "V.A. Urechia" vor avea loc prezentări în power-point "Nemuritorul Eminescu", cu participarea Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", după care la ora 14:30 se va desfăşura programul de lectură publică - poezie de Mihai Eminescu, în cadrul căruia sunt invitaţi toţi iubitorii de poezie scrisă de marele nostru poet naţional. La Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi se va derula începând cu ora 14:30 un program literar-artistic intitulat "Dor de Eminescu". Participanţi la manifestare vor fi Grupul Şcolar Ind. de Marină, îndrumător Adriana Nicoleta şi bibliotecar Ionica Călin. De asemenea, până la sfârşitul lunii ianuarie vor avea loc o serie de expoziţii în următoareler locaţii: Sediul Central al Bibliotecii, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Gara CFR – călători, etaj 1.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Programul manifestărilor dedicate lui Eminescu

O dată cu apropierea datei la care în fiecare an românii îl omagiază pe poetul naţional Mihai Eminescu au intrat "în priză" şi instituţiile de cultură din oraş. Zilele acestea Biblioteca "V.A. Urechia", Inspectoratul Şcolar Judeţean, Teatrul Muzical "Nae Leonard", Teatrul Dramatic "Fani Tradini" şi Societatea Scriitorilor "C. Negri" au pus la punct un program al manifestarilor dedicate marelui poet. Perioada de desfăşurare a acestor manifestări este 13-15 ianuarie, iar organizarea lor se face sub patronajul Consiliului Local, al Primăriei și al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Galaţi

Programul complet al manifestărilor

Joi, 13.01.2011

Ora 10,00 - Filiala nr. 4 "Grigore Vieru" - Vernisajul expozţiei "De la Eminescu la Vieru" şi colocviu cu Liga Studenţilor Basarabeni

Ora 17,00 - Biblioteca "V.A. Urechia" (Sala "Mihai Eminescu"), Salonul literar AXIS LIBRI - Dezbatere pe tema "Eminescu - permanenţă a culturii naţionale"

Vineri, 14.01.2011

Ora 11,00 - Teatrul Muzical "Nae Leonard" (în foaier) - România, ţara mea de coşmar (I): Ţara secuilor - lansare de carte, autor: Dan Stoica, scriitor, traducător, dramaturg şi regizor, prezintă: Anca Belu

Ora 12,00 - Teatrul Muzical "Nae Leonard" (sala de spectacol) - Spectacol omagial: Eminescu - spiritul totalităţii româneşti; Alocuţiuni ale oficialităţilor, moderator Laura Sava; Întotdeauna Eminescu - proiecţie film realizat de Cătălin Negoiţă - director, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural; Recital din lirica eminesciană - actori de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini"; Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie - recită invitatul special George Motoi; Scriitori gălăţeni - recital din creaţia proprie: Florina Zaharia, Sterian Vicol, Alina Cheşcă, Viorel Dinescu; Eminescu şi muzica - moment realizat de Teatrul Muzical "Nae Leonard"; Eminescu - poet universal - recital în limbile minorităţilor din Galaţi (germană, greacă , italiană, turcă, ucraineană etc); Dramatizare din opera eminesciană - moment susţinut de studenţi de la Facultatea de Arte, Universitatea Dunărea de Jos; Dor de Eminescu - proiecţie film - autor: Maximilan Popescu-Vella.

Sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Ora 10:00 - Parcul "Mihai Eminescu" - Poeme şi flori la statuia poetului - moment festiv; Alocuţiuni ale oficialităţilor gălăţene; Recital din poezia poetului "nepereche" cu actorii Teatrului Dramatic "Fani Tradini": Lică Dănilă, Vlad Vasiliu, Gabriel Constantinescu, Svetlana Friptu ş.a.; Moment coregrafic al baletului de la Teatrul Muzical "Nae Leonard"; O oră de iubire" - recital al elevilor de la Şcoala Postliceală "Carol Davilla"; Mini-spectacole ale elevilor de la şcolile gălăţene.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Vezi_aici_programul_complet_al_manifestarilor_dedicate_marelui_poet_Mihai_Eminescu_0_406759822.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua Culturii Naţionale, omagiată la Galaţi

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi împreună cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi organizează pe 15 ianuarie, orele 10:00, la Statuia lui Mihai Eminescu din parcul care-i poartă numele, cea de a III-a ediţie a Zilei Culturii Naţionale aducând un Omagiu celui care a fost „poetul nepereche” al românilor la 163 de ani de la naşterea sa.

Tot pe 15 ianuarie, dar la ora 12:00, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, cu susţinerea Consiliului Judeţului Galaţi, a Consiliului Local şi a Primăriei Galaţi, inaugurează Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” – Bibliotecă Municipală, în incinta Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”, corp V, etaj 1 (fostul Liceu Metalurgic). Înfiinţarea Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” – Bibliotecă Municipală este determinată de necesitatea accesului mai facil la cultură a persoanelor care locuiesc şi învaţă în Cartierul Aeroport şi în zonele limitrofe. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” – Bibliotecă Municipală va pune la dispoziţia utilizatorilor săi o colecţie enciclopedică de peste 50.000 documente de diverse tipuri, atât pentru împrumut la domiciliu, cât şi pentru studiu în sala de lectură (cu reale posibilităţi ca în timpul cel mai scurt fondul de carte să depăşească un număr de 100.000 de volume), precum şi accesul la Internet.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Biblioteca VA Urechia organizează „EMINESCIADA 2022 - Întâlniri eminesciene la Galați”

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, în colaborare cu alte instituții de cultură și educaționale, îi așteaptă pe gălățenii mici și mari la o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și Poetului Mihai Eminescu, cu acțiuni dintre cele mai diverse și atractive (expoziții, lansări de carte, recitări, lecturi publice, piese de teatru, concursuri), toate desfășurându-se sub titulatura „EMINESCIADA 2022 – Întâlniri eminesciene la Galați”.

Manifestările încep de luni, 10 ianuarie, la sediul central al Bibliotecii (Strada Mihai Bravu, nr.16) unele dintre activități desfășurându-se, așa cum ne-am obișnuit în pandemie, online, existând în fiecare zi măcar câte un eveniment (cea mai „bogată” zi fiind ziua de 13 ianuarie), momentul tradițional, de întâlnire și de omagiere, de depunere de flori și de coroane, de la Monumentul Luceafărului din Parcul Eminescu, fiind programat sâmbătă, 15 ianuarie, orele 10.30, împreună cu oficialități ale Consiliului Județean Galați, Primăriei Municipiului Galați, Direcției Județene pentru Cultură Galați, Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sud-Est, cu participarea Fanfarei „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Dintre evenimentele care se vor desfășura fizic, respectându-se condițiile sanitare, amintim, toate desfășurându-se în Sala Mihai Eminescu: Regele Eminescu și filatelia – Vernisajul expoziției cu tematică filatelică, realizată în colaborare cu Nelu Ivan, președintele Asociației Filatelice Brăila (13 ianuarie, orele 12 – Expoziția, cu exponate deosebite, multe rarități, va fi deschisă, atenție, doar în perioada 13 – 19 ianuarie 2022!); tot 13 ianuarie: orele 14.00 – teatru scurt: „Luceafărul de bibliotecă” de Victor Cilincă, în lectura autorului și a unor invitați surpriză; orele 16.00: Lansarea volumului „Nestinsele trăiri”, autor Valeriu Valegvi; vineri, 14 ianuarie, orele 14, simpozionul Poezia contemporană în Țara lui Eminescu, cu lansări de carte, mini conferințe și recitaluri, cu participarea scriitorilor Florina Zaharia, Florin Ciocea, Florin Dochia, Firiță Carp, Gabriel Gherbăluță, Ghiță Nazare, Coriolan Păunescu, Virgil Nistru-Țigănuș, A.G.Secară ș.a., membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor asociații de creație.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Galați: Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale

Peste 150 de persoane (copii şi adulți) au participat, astazi, în Parcul „Mihai Eminescu”, din centrul municipiului Galați, la manifestarile dedicate Zilei Culturii Nationale si împlinirii a a 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești.

Manifestările au avut loc la statuia "Eminescu şi muza", ridicată in Parcul Eminescu, lucrare aparținând sculptorului Frederic Storck, dezvelită pe 16 octombrie 1911 - primul monument din România dedicat poetului Mihai Eminescu.

Manifestările au început cu un moment artistic susţinut de Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", după care au urmat recitaluri de poezie eminesciană și mesaje susținute de scriitorii Florina Zaharia, Sterian Vicol, Ion Zimbru, Victor Cilincă, Gelu Ciorici-Șipote, Violeta Craiu, Luminița Potîrniche, Angela Baciu, Alina Beatrice Cheșcă, Daniela Gumann, Mioara Baciu, Dan Vîță, Marin Mârza, Constantin Oancă, Săndel Stamate, A.G. Secară, Dumitru Marian, Sebastian Golomoz.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Consiliul Județean Galați, alături de Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Direcția Județeană pentru Cultură, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est, Societatea Scriitorilor „Costache Negri”, Cenaclul „Noduri și Semne” și Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

romania-actualitati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.