Jump to content

Bilanţul anual al incendiilor din judeţul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

În vara anului 2008,

Record de incendii în oraşul dunărean

* Numărul mare de fumători, copiii nesupravegheaţi, dar şi alte cauze asemenea au determinat în această vară izbucnirea a sute de incendii în Galaţi.

Lunile iulie şi august au fost ”campioane” în acest an la număr de incendii provocate de arderi necontrolate, spre deosebire de alţi ani când cauzele acestora erau ceva mai puţine, cu precădere numărul fumătorilor care nu era atât de mare, aproximativ o treime din populaţia majoră fiind fumătoare. Cea mai mare vină o poartă, din câte se pare, indiferenţa acestora care aruncă resturile de ţigară la întâmplare. Astfel, conform cifrelor oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, din 186 incendii ce au dat bătăi de cap lucrătorilor ISU, aproape 130 au fost necontrolate doar în lunile mai sus menţionate. Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în municipiul Galaţi, cu un număr total de 33, Tuluceştiul şi Lieştiul fiind următoarele localităţi cu un număr de 12 astfel de incendii. Condiţiile care au ”facilitat” extinderea focurilor aprinse ce au scăpat de sub control au fost vântul puternic şi vegetaţia uscată. O altă cauză a numărului îngrijorător de incendii a constituit-o lipsa supravegherii copiilor. Mai multe măsuri sunt încă valabile pentru evitarea unor astfel de evenimente sau stoparea acestora în timp util, dat fiind faptul că zilele caniculare sunt încă o actualitate. Cea mai importantă dintre acestea este că arderea miriştilor se face doar cu acceptul organelor de mediu şi pe baza permisului de lucru eliberat de primar sau de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. De asemenea, toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Statistica I.S.U. Galaţi

O vară 2008... incendiară

* Miriştile din judeţ s-au aprins în mare măsură, în vara lui 2008, din cauza neglijenţei gălăţenilor

"Seceta a trecut, dar creşterea incendiilor provocate de arderile necontrolate mai ales pe perioadele de vară (lunile iulie-august) rămâne o certitudine", avertizează locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectatului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi.

Arderi necontrolate

Conform rapoartelor întocmite de lucrătorii I.S.U. Galaţi, în vara acestui an s-au înregistrat un număr de 129 de arderi necontrolate, dintr-un total de 186 incendii care au fost înregistrate, ceea ce reprezintă un procent de 70 la sută. Cele mai multe incendii provocate de arderile necontrolate au fost la Galaţi (33), Tuluceşti şi Lieşti (12), Iveşti (10), Braniştea (5). În 2008 s-a observat o tendinţa îngrijorătoare de creştere a numărului de incendii generate de arderea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole. În majoritatea cazurilor, aprinderea miriştilor se face intenţionat de către agricultori, dar sunt şi situaţii în care focurile aprinse în gospodăriile populaţiei scapă de sub control, mai ales din cauza vântului puternic, extinzându-se.

Salvare sigură - 112

O categorie de incendiatori o constituie fumătorii. De multe ori, trecând pe lângă culturile agricole, mirişti sau păduri - aflate în timpul acestei veri într-o stare avansată de uscăciune - fumătorii aruncă în mod reflex mucurile aprinse de ţigară, fără a se gândi la consecinţe. De asemenea, pe fondul lipsei de educaţie şi supraveghere, copiii - prin folosirea focului deschis - au declanşat incendii generând importante pierderi materiale.

Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112, număr unic pentru urgenţe gratuit în toate reţelele de telefonie fixă şi mobilă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26992

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

În 2009, incendiile din Galaţi au fost peste media pe ţarã

Serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţã au fost alertate sã intervinã în 2009 la 2.481 de situaţii de urgenţã, având în medie 7,43 evenimente pe zi. În urma eforturile depuse pentru înlãturarea consecinţelor evenimentelor negative, în timpul celor 2.481 de intervenţii au fost salvate 159 de persoane, dintre care 142 de adulţi şi 17 copii, au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de cca. 23.740.300 mii lei. Au fost asistate un numãr de 1.491 de persoane, dintre care 1.358 de adulţi şi 133 de copii. Timpul mediu de rãspuns al inspectoratului la situaţii de urgenţã a fost de 16’70”, faţã de 19’50” cât a fost în 2008, iar viteza medie de deplasare în acest an a fost 40,94 km/h, faţã de 44,20 km/h în 2008, aceasta din cauza traficului foarte aglomerat, dar şi din cauza vechimii mari a autospecialelor.

Media incendiilor la 100.000 de locuitori în judeţul Galaţi a fost, în 2009, de 61,52 incendii, iar la 1.000 de kilometri pãtraţi a fost de 85,983 incendii. Aceste cifre situeazã în 2009 judeţul Galaţi peste nivelul mediei pe ţarã la 100.000 de locuitori, chiar şi peste nivelul mediei pe ţarã la 1.000 de kilometri pãtraţi, media pe ţarã fiind de 2,2, respectiv de 2,1 incendii. „Din totalul de incendii, cele mai multe au fost generate de fumat - 202, focul deschis - 166, instalaţiile electrice defecte - 75, acţiunea intenţionatã - 57, coş, burlan de fum defect sau necurãţat - 40, jocul copiilor cu focul - 26, focul deschis în spaţii închise - 20, aparatele electrice sub tensiune şi scurgeri de produse inflamabile - 9 (pentru fiecare), cenuşã, jar şi scântei de la sistemele de încãlzire - 9, sisteme de încãlzire defecte şi mijloace de încãlzire nesupravegheate - 7 (pentru fiecare), echipamentele electrice improvizate - 6, sudurã - 3, mijloace de încãlzire improvizate, autoaprindere sau reacţii chimice, scântei mecanice, electrice şi frecare, defecţiuni tehnice de exploatare, accident urmat de incendiu. Pe tipuri de activitate, situaţia statisticã a incendiilor se prezintã astfel: agriculturã - 1 incendiu, silviculturã, exploatare forestierã - 1 incendiu, industrie - 11 incendii, energie electricã şi termicã, gaze şi apã - 5 incendii, construcţii - 2 incendii, la comerţ şi reparaţii bunuri - 11 incendii, hoteluri şi restaurante - 1 incendiu, la transport şi depozitare - 8 incendii, activitãţi financiare, bancare şi de asigurãri - 3 incendii, la administraţia publicã - 26 incendii, sãnãtate - 4 incendii, învãţãmânt - 2 incendii, alte activitãţi de servicii colective - 15 incendii, gospodãrii ale populaţiei - 291 incendii”, a precizat purtãtorul de cuvânt al ISU Galaţi, lt. Eugen Chiriţã.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Şase incendii în weekendul trecut

Pentru pompieri n-a prea fost weekend. De vineri, la orele prânzului şi până în sâmbătă noaptea, la ora 1.00, focul a izbucnit în şase locuri diferite. Detalii ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, căpitanul Eugen Chiriţă.

Maşină de spălat în flăcări

"Vineri, la ora 12.48, am intervenit la blocul B4A unde o maşină de spălat dintr-un apartament luase foc. Echipamentul electrocasnic a ars în proporţie de 80 la sută, iar incediul a fost lichidat la ora 13.05”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă.

5.000 de metri pătraţi de scrum

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, „vineri la ora 15.37 a izbucnit un incendiu de vegetaţie la Şerbăneşti (comuna Lieşti). A ars vegetaţia de pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Pompierii au intervenit cu două autospeciale, iar incendiul a fost lichidat la ora 16.45”.

Coşurile de fum – pericole iminente

„Sâmbătă, la Pechea, în locuinţa lui G.I., din pricina unui coş de fum defect, care corespundea sobei din bucătărie, a izbucnit la ora 10.44 un incendiu în care au ars 20 de metri pătraţi de acoperiş şi 10 baloţi de baie din apropierea gospodăriei. Pompierii au intervenit prompt, astfel că incendiul nu s-a extins la nici una dintre încăperile casei. Focul a fost stins până la ora 12.10.

Tot din cauza unui coş de fum a avut loc un incendiu într-o locuinţă din Barcea. Focul a ars 3 metri păraţi de acoperiş, din jurul coşului. S-a intervenit între orele 13.16 şi 13.52”, a mai spus căpitanul Chiriţă.

Foc la Asociaţia Călugărilor

Sâmbătă noaptea, la ora 23.41 a izbucnit un incendiu la o locuinţă de pe strada Bălcescu, care găzduieşte „Asociaţia Călugărilor Romano Catolici. Au ars 10 metri pătraţi de acoperiş, alţi 14 metri degradându-se. A fost afectată de flăcări şi o anexă a locuinţei”, a conchis căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

467 de incendii şi 28 de morţi, în incendiile din 2011

Neglijenţa, dar şi instalaţiile de încălzire ori de iluminat îmbătrânite ori defecte au stat la baza celor mai multe incendii izbucnite în gospodăriile din judeţul Galaţi pe parcursul anului trecut.

467 de incendii este numărul evenimentelor la care au fost solicitaţi să intervină în cursul anului trecut pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, majoritatea acestora înregistrându-se în gospodăriile persoanelor fizice. Cele 340 de focuri la reşedinţele particulare reprezintă o creştere a numărului de astfel de evenimente cu 14,24 faţă de incendiile cu aceste caracteristici produse în 2010, ceea ce denotă pe de o parte că populaţia nu respectă toate măsurile de prevenire a incendiilor, dar şi lipsa de preocupare a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă care nu popularizează suficient măsurile profilactice.

În topul cauzelor care au determinat aceste incendii conduce fumatul - 36,83% din cazuri, urmat de focul deschis - 27,83% din cazuri, instalaţiile electrice defecte - 14,76% din cazuri, coşurile, burlanele de fum defecte sau necurăţate - 17,77%, din cazuri, iar 2,91% dintre incendii au fost cauzate de alţi factori.

Intervenţiile pompierilor la lichidarea incendiilor a avut ca efect şi salvarea a numeroase vieţi omeneşti, majoritatea locatari ai caselor care au luat foc. „Pe timpul intervenţiilor mai puţin cele SMURD au fost salvate 68 de persoane - 52 adulţi şi 16 copii -, protejate bunuri şi instalaţii în valoare de cca. 31,761 milioane lei. Cu toate eforturile depuse au fost înregistrate un număr de 11 persoane adulte rănite, şi decedate 28 persoane, respectiv 22 adulţi şi 6 copii. În acest an a fost înregistrat un rănit din rândul efectivelor proprii, aparţinând Secţiei de pompieri Tecuci care a totalizat un număr de 15 zile incapacitate de muncă", a completat colonelul Ion Pleşu, şeful ISU Galaţi.

Intervenţii mai rapide

Chiar dacă Galaţiul este unul dintre puţinele judeţe din ţară unde pompierii încă mai intervin cu maşini vechi, timpul de intervenţie la incendii a fost unul mai bun anul trecut. „Timpul mediu de răspuns al inspectoratului, la situaţii de urgenţă, a fost de 16'21" faţă de 17'41" în 2010, iar viteza medie de deplasare în acest an a fost 38,04 km/h faţă de 40,43 km/h în 2010. Se observă că timpul mediu de răspuns al inspectoratului la situaţii de urgenţă cât şi viteza medie de deplasare sunt în scădere ceea ce se datorează pe deoparte perfecţionării pregătirii personalului de intervenţie iar pe de altă parte încadrării corespunzătoare a localităţilor în raioanele de intervenţie ale subunităţilor conform criteriilor de performanţă", a afirmat colonelul Ion Pleşu, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii ISU pe anul 2011.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Incendiu violent la Priponeşti din cauza unei ţigări aprinse

O gospodărie din comuna gălăţeană Priponeşti a fost la un pas să se transforme în scrum din cauza unui chiştoc de ţigară aruncat la voia întâmplării. S-a întâmplat pe o proprietate aparţinând lui Mircea Apostol, circa 200 de metri pătraţi de vegetaţie uscată arzând ca o torţă care le-a dat mult de furcă pompierilor.

"Pompierii de la Tecuci au fost solicitaţi să intervină la un incendiu care se manifesta cu violenţă pe un teren cu vegetaţie uscată şi unde exista pericolul ca flăcările să se extindă şi la locuinţă. Operaţiunea de lichidare a incendiului a durat aproape o oră, pompierii reuşind să limiteze efectele focului", precizează cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

În urma cercetărilor cauzelor care au determinat incendiul de la Priponeşti, pompierii au ajuns la concluzia că mobilul care a dus la producerea evenimentului a fost o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare. Aceasta cauză este de altfel una comună incendiilor de vegetaţie uscată. Pompierii atrag atenţia că mai ales în perioada secetoasă, dar şi a lucrărilor de toamnă, pericolul izbucnirii unor asemenea incendii este tot mai mare şi recomandă prudenţă în utilizarea potenţialelor surse de foc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Harta incendiilor în judeţul Galaţi

Bilanţul activităţilor Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi indică faptul că anul trecut numai cinci localităţi din judeţul Galaţi au scăpat fără măcar un incendiu. Potrivit situaţiei prezentate de Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice Galaţi, din totalul celor 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, în anul 2012 în 60 de localităţi s-au înregistrat incendii la gospodăriile populaţiei. Dintre incendiile produse la operatorii economici, cele care au provocat pagube semnificative au fost înregistrate la următorii operatori economici: SC Expert Auto Service SRL, SC Mobdecor Design.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în următoarele localităţi: 63 de incendii în Galaţi, 19-Tecuci, 12-Matca, 11-Iveşti, 8-Pechea, 7-Umbrăreşti, 6-Lieşti, câte 5 în localităţile Smârdan, Piscu, Tudor Vladimirescu şi Cavadineşti şi câte 4 în Brăhăşeşti, Cudalbi, Vânători, Cuza Vodă, Bereşti, Poiana şi Gohor.

Nicio zi fără măcar un foc stins!

Conform datelor Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice Galaţi, în cursul anului trecut lucrătorii ISU au intervenit în stingerea a 493 incendii şi a altor 176 de arderi necontrolate, produse pe fondul lipsei de precipitaţii. Cele mai multe arderi necontrolate au avut loc începând cu luna iunie şi până în luna septembrie şi s-au produs condiţiilor meteorologice (secetă, vânt puternic), dar şi a obiceiului de a curăţa terenurile de vegetaţie, prin incendiere.

Practic, este vorba de stingerea a 669 de incendii, ceea ce, raportat la numărul total al zilelor din an, înseamnă că nu a trecut nicio zi fără stingerea a măcar unui incendiu. Statistica însă este depăşită de realitate: au fost multe cazuri - în special în lunile de vară - când lucrătorii ISU au întervenit de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile, pentru stingerea incendiilor. Din cele 493 de incendii, 320 au fost lichidate de subunităţile I.S.U. Galaţi, 128 - de subunităţile ISUJ Galaţi în cooperare cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, iar 45 de incendii au fost lichidate înaintea sosirii serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă de către serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.

Unde a ars?

Cele mai multe incendii s-au produs în gospodării. Este vorba de 234 de incendii care s-au produs la gospodăriile populaţiei. Numărul reflectă o scădere cu 45,29 % faţă de cel înregistrat în 2011 ceea ce, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, „denotă pe de o parte că populaţia respectă în general măsurile de prevenire a incendiilor, iar pe de altă parte componenta preventivă a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a intensificat campania de popularizare a măsurilor de prevenire şi executare a unor controale corespunzătoare. Este îmbucurător faptul că în anul 2012 a crescut numărul intervenţiilor serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, ceea ce denotă că primarul, în calitatea sa de preşedinte al CLSU are o mai mare implicare în coordonarea activităţilor pe linia situaţiilor de urgenţă, produse în unitatea administrativ teritorială pe care o reprezintă”.

De la ce a sărit scânteia?

După sursa de aprindere, cele mai multe incendii au fost cauzate de: focul deschis (14.12 % din cazuri), fumatul (12,30 % din cazuri), coşuri sau burlane de fum defecte sau necurăţate (9,30 %, din cazuri), instalaţii electrice defecte (8,34 % din cazuri), aparate electrice sub tensiune (1,50 % din cazuri) şi mijloace de încălzire nesupravegheate (1,18 % din cazuri). Pe timpul intervenţiilor în situaţii de urgenţă au fost salvate 73 de persoane (61 adulţi şi 12 copii ), protejate bunuri şi instalaţii în valoare de cca. 37,347 mil. lei. Cu toate eforturile depuse, au fost, totuşi, înregistrate un număr de 13 persoane rănite (10 adulţi şi 3 copii) şi 18 persoane decedate (16 adulţi şi 2 copii).

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Bilanţul pompierilor gălăţeni în 2012

* Reprezentanţii ISU Galaţi au avut mai mult de muncă în anul 2012. Cu toate acestea, timpul de răspuns la apelurile de urgenţă a scăzut.
În 2012, numărul intervenţiilor lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi a crescut cu 40% în raport cu 2011 şi s-a dublat faţă de anul 2009.

Dacă în 2009 media era de o intervenţie la fiecare 3 ore, în 2012 a fost înregistrată o medie de o intervenţie la fiecare oră şi jumătate. Dacă în 2011, lucrătorii ISU au participat la 3.926 intervenţii, în 2012 au avut 5.498 de intervenţii. Echipajele SMURD au intervenit în 4.565 de cazuri, iar pompierii au intervenit la stingerea a 669 de incendii. La acestea se adaugă alte 44 de misiuni de asistenţă şi salvare a persoanelor, 19 acţiuni de salvare a animalelor, două misiuni de protecţie a mediului, 115 misiuni în situaţii de urgenţă şi alte 84 de intervenţii. Pe timpul intervenţiilor în situaţii de urgenţă au fost salvate 73 de persoane, 61 adulţi şi 12 copii şi au fost salvate de la distrugere bunuri şi instalaţii în valoare de 37,347 milioane lei. În pofida acestor eforturi ale salvatorilor, evenimentele produse în 2012 s-au soldat cu un număr de 13 persoane rănite, 10 adulţi şi 3 copii şi 18 cu persoane decedate, 16 adulţi şi 2 copii.

A scăzut cu 45% numărul incendiilor în locuinţe

Pompierii au intervenit anul trecut pentru stingerea a 669 de incendii, din care 176 de aprinderi a vegetaţiei. Au fost înregistrate incendii în 60 dintre cele 65 de localităţi din judeţ, pe primul loc fiind Galaţiul, cu 63 de incendii, urmat de municipiul Tecuci, cu 19. Numărul incendiilor produse la locuinţele populaţiei sau societăţi comerciale a fost de 493. Statistica este în creştere faţă de 2009, când au fost înregistrate 381 de incendii. A fost înregistrată însă o scădere la numărul de incendii produse la locuinţe. Anul trecut numărul acestora a fost de 234, cu 45% mai puţin decât în 2011. După sursa de aprindere, cele mai multe incendii au fost cauzate de focul deschis (14.12 % ), fumatul (12,3 %), coşuri sau burlane de fum defecte sau necurăţate (9,3 %), instalaţii electrice defecte (8,34 %), aparate electrice sub tensiune (1,5 %) şi mijloace de încălzire nesupravegheate (1,18 %). Este notabilă scăderea ponderii fumatului între cauzele producerii incendiilor, de la 53% în 2009, la 12% în 2012. Explicaţia acestei scăderi constă probabil în faptul că între timp le-a fost impusă fabricanţilor obligaţia de a produce ţigări care să se stingă rapid dacă nu sunt utilizate. O scădere notabilă este înregistrată şi la incendiile produse din cauza focului deschis, de la 43% în 2009 la 14% în 2012.  În schimb, se menţine în jurul procentului de 9-10% numărul incendiilor produse de coşurile de fum şi burlanele defecte.

Creştere cu 50% a numărului intervenţiilor SMURD

Potrivit raportului de activitate al ISU Galaţi pe 2012, prin intermediul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) s-a intervenit în 4.500 de cazuri, fiind asistate 4.520 de persoane. Numărul de intervenţii pentru asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în fază prespitalicească a crescut cu aproape 50% faţă de anul 2011, când s-a intervenit în 3.002 de cazuri. Activitatea SMURD a fost asigurată de trei echipaje de prim ajutor calificat, un echipaj de terapie intensivă mobilă şi un echipaj de intervenţie rapidă a medicului de urgenţă.

Cele 4.500 de cazuri în care au intervenit echipajele SMURD reprezintă 81,84% din numărul total de intervenţii pe 2012. Din totalul celor 4.520 de persoane care au fost asistate medical, 4.154 sunt adulţi şi 366 de copii.

Principalele intervenţii ale echipajelor SMURD au fost în situaţii de afecţiuni medicale (1.511 cazuri), traumatisme (1.223 cazuri), prim ajutor la accidente rutiere (379 cazuri), intoxicaţii (421 cazuri).

374 de proiectile, grenade şi bombe, detonate controlat 

Echipa de pirotehnişti de la ISU a executat în 2012 un număr de 71 de misiuni pirotehnice în cadrul cărora au fost descoperite, identificate, ridicate, transportate şi depozitate, 374 elemente de muniţie: 141 proiectile, 2 grenade ofensive, 5 grenade defensive, o bombă de aviaţie şi 200 alte muniţii rămase neexplodate din timpul celui de-al doilea război mondial. Toate muniţiile au fost distruse, în condiţii de siguranţă, în cadrul a trei şedinţe de distrugere prin explozie controlată, desfăşurate în poligonul de la Braniştea, fiind folosită o cantitate de 63 kilograme de TNT. 

La Galaţi, timpul de răspuns redus la maximum 5 minute

Şi în 2012, conducerea inspectoratului a adoptat câteva măsuri care să conducă la reducerea timpului de intervenţie. Inspectorul şef  al ISU Galaţi, colonelul Vasile Balaban a reuşit demararea proiectului predecesorului său, generalul Viorel Zaharia, de înfiinţare a unor centru ISU zonale în cartierele Galaţiului, ce are ca rezultat reducerea timpului de  răspuns cu 30% până la 90% faţă  de situaţia existentă anterior. Proiectul a fost tergiversat timp de 4-5 ani, pentru că CLM Galaţi nu şi-a dat acordul pentru repartizarea ISU a unor spaţii de la punctele termice, rămase libere în urma modernizărilor. După alegerile locale din 10 iunie, primarul Marius Stan a obţinut aprobarea noului consiliu municipal pentru "atribuirea ISU, în folosinţă gratuită a unor suprafeţe disponibile din incinta PT/SC-urilor, pe durata existenţei construcţiilor", pentru ca acestea să fie transformate în centre ISU zonale, în care să fie autoutilitare şi echipaje de pompieri. Cele patru centre ISU zonale vor fi în Micro 21, la SC 49, în Micro 39, la SC 90 şi două în Micro 14, la PT 50 şi SC 104. Timpul maxim de răspuns la intervenţie va fi de 5 minute.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

În 2013, fumătorii au provocat 200 de incedii

Potrivit statisticii realizate de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, principala cauză a izbucnirii, anul trecut, a incendiilor din judeţul Galaţi este… fumatul. Astfel, potrivit ISU Galaţi, 38,89% din incendiile izbucnite anul trecut au fost provocate de ţigări. Raportat la numărul total al incendiilor înregistrate în 2013, 502, înseamnă că 195 de focare au fost provocate de ţigări aprinse, aruncate sau uitate în apropierea materialelor inflamabile.

Alte cauze ale izbucnirii incendiilor sunt: 16,67% – de la instalaţii electrice defecte, 12,04% – de la gesturi intenţionate, 7,41% de la focul deschis, 5,56% de la coşuri, burlane de fum defecte sau necurăţate, 4,63% – de la jocul copiilor cu focul, 2,78% – de la mijloace de încălzire nesupravegheate şi de nerespectarea normelor pe timpul efectuării operaţiilor de sudură, 1,85% – de la aparate electrice sub tensiune, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire şi  focul deschis în spaţii închise, iar 0,93% de la sisteme de încălzire defecte, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare şi accident urmat de incendiu.

Pentru stingerea incendiilor, pompierii gălăţeni au acţionat, anul trecut, în 502 cazuri, cu 12,25% mai puţine decât în 2012. Statistic, „rata incendiilor a fost de 71,48 la 100.000 de locuitori, respectiv 99,417 la 1.000 km2, în scădere cu 26,21%”, arată ISU Galaţi.

„Acţiunile desfăşurate de subunităţile proprii de intervenţie, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă ocupă o pondere de 10,66% din totalul general al intervenţiilor desfăşurate, reprezentând a doua grupă de intervenţii ca număr şi s-au produs, după cum urmează: 64,86% la gospodării ale populaţiei şi 35,14% la agenţii economici şi instituţii. De remarcat că pe fondul scăderii pe ansamblu a numărului de incendii, faţă de anul 2012 se înregistrează o diminuare cu 13,25% a numărului de incendii la gospodăriile cetăţeneşti, de la 332 la 288”, mai arată sursa citată.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Bătrân ars de viu în lanul căruia i-a dat foc

Greşeală tragică care l-a costat viaţa pe un bărbat în vârstă de 80 de ani din localitatea Cerţeşti. Bătrânul a vrut să scape de un braţ de coceni din lanul de grâu pe care îl avea aşa că le-a dat foc. Din păcate nu a supravegheat acest foc, care s-a extins aproape imediat în tot lanul. Bătrânul a făcut apoi o altă eroare. S-a întors încercând să stingă singur focul. Se mişca şi aşa greu din cauza vârstei, aşa că aproape imediat s-a sufocat din cauza fumului gros şi a murit. Un alt sătean a încercat să intre în lan după bătrân dar, sufocat şi el de fumul gros, s-a întors din drum, altfel poate împărtăşea soarta bătrânului.

Cadavrul carbonizat al bărbatului în vârstă de 80 de ani, proprietar al lanului, a fost găsit după ce pompierii şi voluntarii de la primărie au stins focul. O ambulanţă fusese chemată dar era mult prea târziu. „ Am fost solicitaţi la Cerţeşti pentru un incendiu de vegetaţie în zona pădurii Cotoroaia, la un lan, dar din păcate victima, un bărbat în vârstă, era deja decedată. Urmează ca medicii legişti să stabilească cauza decesului ”, a declarat dr. Mihai Polinschi, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Poliţiştii au încercuit zona şi au făcut cercetarea la faşa locului. „În acest caz se fac cercetări pentru a se stabili care au fost circumstanţele decesului. Se aşteaptă şi rezultatul necropsiei. În cauză s-a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă”, a declarat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

370 de incendii şi 19 persoane decedate la Galaţi, în 2015

Tragedia de la Clubul Colectiv, de pe 30 octombrie, a marcat o ţară întreagă. 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci au ajuns la spital. Acesta a fost, de departe, cel mai marcant eveniment al anului, şi a atras atenţia că sistemul românesc are mari deficienţe. Deficienţe despre care se vorbeşte de ani de zile şi care au ieşit la iveală, chiar dacă doar pe plan local, la fiecare incendiu. Astfel de evenimente, în urma cărora oamenii au rămas fără bunuri, fără case sau chiar şi-au pierdut viaţa, se întâmplă frecvent. La Galaţi, conform datelor statistice din primele trei trimestre ale anului 2015, au avut loc 370 de incendii, adică cel puţin unul pe zi.
Din nefericire, numărul incendiilor este foarte mare şi, chiar dacă pompierii intervin cu promptitudine, există cazuri în care tragediile nu pot fi evitate. Iar atunci, de cele mai multe ori, pompierii sunt acuzaţi că nu au ajuns la timp.
În spatele acestei acuzaţii, uneori reale, se ascund însă foarte multe probleme cu care pompierii, şi aici vorbim de întreaga ţară, se confruntă şi pe care nimeni nu le cunoaşte. Promptitudinea lor depinde de maşinile cu care circulă şi de dotările pe care le au. La toate acestea se mai adaugă şi bunul simţ al cetăţenilor. Fie că vorbim de participanţii la trafic, care ar trebui să acorde prioritate autospecialelor ISU, fie despre faptul că se solicită ajutorul pompierilor pentru lucruri banale, atitudinea cetăţenilor este foarte importantă când este vorba despre o intervenţie de urgenţă. Pentru a înţelege mai bine aceste aspecte, trebuie precizat faptul că pompierii gălăţeni au avut, în primele trei trimestre ale anului, 130 de deplasări fără intervenţie, la care se adaugă alte 84 la care au fost întorşi din drum. La toate acestea se mai adaugă şi 97 de alarme false. În total vorbim despre 311 solicitări inutile.

Aproape 6.000 de acţiuni specifice

În primele trei trimestre ale acestul an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „G-ral. Eremia Grigorescu” Galaţi, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă (pompieri şi SMURD) au desfăşurat 5.878 acţiuni specifice, din care: 754 intervenţii pentru situaţii de urgenţă şi alte evenimente şi 10 misiuni pentru asigurarea/supravegherea zonei de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă.
„Pe teritoriul judeţului Galaţi au fost desfăşurate un număr de 754 intervenţii la situaţii de urgenţă şi pentru alte evenimente  din care: 370 incendii, 160 incendii de vegetaţie şi altele, 71 alte situaţii de urgenţă, 50 pentru asistenţa persoanelor şi 100 de acţiuni pentru protecţia comunităţii”, ne-a declarta maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Bunuri şi vieţi salvate

În timpul intervenţiilor, angajaţii ISU au reuşit să salveze atât bunuri, cât şi vieţi omeneşti. „Au fost salvate 61 de persoane (59 adulte şi doi copii) şi protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 19.823.000 de lei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU.
Din păcate, bilanţul ISU nu are doar date pozitive. Şi asta din cauză că, în unele cazuri au fost înregistrate şi victime. Conform datelor statistice, în primele nouă luni ale anului au fost raportate 28 de victime (22 adulţi şi şase copii), din care: nouă rănite (şapte adulţi şi doi copil) şi 19 decedate (16 adulţi şi trei copii).
Cauzele tragediilor
Conform pompierilor gălăţeni, cea mai frecventă cauză de incendiu a fost focul deschis (36,97 la sută), celelalte cauze fiind generate de: fumat (23,70 la sută), acţiunea intenţionată (14,69 la sută), instalaţii electrice defecte (7,58 la sută), focul deschis în spaţii închise şi mijloacele de încălzire nesupravegheate (2,37 la sută), aparate electrice sub tensiune, coş, burlan de fum defect sau necurăţat  (0,95 la sută pentru fiecare), echipamente electrice improvizate, focul deschis, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile (0,47 la sută), autoaprindere sau reacţii chimice (1,42 la sută), jocul copiilor cu focul, sudură (1,90 la sută pentru fiecare).
„Incendiile de vegetaţie au avut drept cauză determinantă nerespectarea legislaţiei specifice în domeniu de către cetăţeni, iar ca favorizantă, neimplicarea în conformitate cu atribuţiile legale în materie a personalului specializat din cadrul autorităţilor publice locale, prin măsuri pro-active de diminuare a acestui fenomen”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă.

Asistenţa persoanelor

Echipajele aparţinând pompierilor militari, dar şi echipajele de prim ajutor calificat aflate în organica subunităţilor de intervenţie au fost solicitate pentru a interveni în diferite cazuri în care gălăţenii au avut nevoie de ajutor.  La acest capitol, angajaţii ISU au intervenit pentru 11 degajări de persoane din cauze diverse, o degajare de persoane din accidente de muncă şi o degajare de persoane în urma exploziei. La acestea se adaugă trei intrevenţii pentru persoanele care intenţionau să se arunce în gol de la înălţime şi 12 pentru persoane rămase blocate în apartament şi a căror viaţă era pusă în primejdie. „Am mai avut alte 30 de intervenţii pentru transportul persoanelor supraponderale, asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie, deblocări de uşi etc”, a adăugat Eugen Chiriţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Peste 25.000 de gălăţeni au cerut ajutorul ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi şi-a prezentat, săptămâna trecută, bilanţul de activitate pe anul 2018. Conform datelor statistice făcute publice de inspectorul şef al ISU Galaţi, colonelul Ion Toma, angajaţii instituţiei au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 734 de incendii petrecute pe raza judeţului nostru, dar şi în peste 7.000 de situaţii medicale.

Din totalul celor 734 de incendii, 221 au fost arderi necontrolate, înregistrându-se o creştere cu 25 la sută faţă de anul 2017. "În anul 2018, în judeţul Galaţi au fost 344 de incendii în gospodăriile particulare, 221 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată, mirişti sau gunoaie, 100 la terenuri virane şi ghene de gunoi, aparţinând administraţiilor publice locale, 34 de incendii s-au înregistrat la operatori economici, 31 la mijloace de transport şi patru la diferite instituţii", se menţionează în bilanţul ISU Galaţi.

Din păcate, anul trecut, trei persoane (toate adulte) şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor.

Conform raportului prezentat, cele mai multe incendii la gospodăriile populaţiei au fost în Galaţi - 95, Tecuci - 31, Matca - 12 şi Iveşti - 11.

"Cauzele frecvente care au condus la producerea celor 734 de incendii în anul 2018 sunt: focul deschis şi/sau nesupravegheat - 238 de cazuri; fumatul, neglijenţa fumătorilor - 173; coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi defecte, fisurate şi/sau neizolate termic faţă de elementele de construcţie combustibile - 102; acţiune intenţionată - 79; instalaţii şi aparate electrice cu defecţiuni ori improvizate la sisteme/ mijloace de încălzire defecte sau improvizate - 33; jocul copiilor cu focul - 21; cenuşă, jar, scântei - 21; scântei mecanice, electrice şi frecare - 11; autoaprindere sau reacţii chimice - 9; defecţiuni tehnice - 8; scurgeri de produse inflamabile - 6; nereguli organizatorice - 5; sudură - 3 şi alte împrejurări - 25.

Echipajele SMURD din cadrul inspectoratului au intervenit la 7.497 de cazuri, fiind asistate 7.109 persoane, din care 6.786 de adulţi şi 323 de copii.

"În anul 2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi a fost apelat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în 25.949 de situaţii, în medie 71 de apeluri pe zi, în creştere faţă de anul 2017, când au fost un număr 24.007 situaţii, cu o medie de 66 de apeluri pe zi", se mai arată în bilanţul ISU.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Vieţi pierdute şi averi mistuite în 800 de incendii

817 incendii este suma evenimentelor la care au intervenit pompierii gălăţeni în cursul anului trecut pentru salvarea bunurilor şi vieţilor omeneşti afectate de flăcări. Cele mai multe dezastre, peste 200, au fost cauzate de focul deschis ca rezultat al neglijenţei, cele mai afectate, în număr de peste 300, fiind gospodăriile particulare. Câţiva dintre operatorii economici dintre cei aproape 60 afectaţi de incendii au înregistrat pagube semnificative. 

Nu mai puţin de 312 incendii din totalul de 817 la care au intervenit pompierii gălăţeni pe tot parcursul anului trecut au fost la gospodării particulare, cauze precum focul lăsat nesupravegheat, instalaţiile electrice improvizate, fumatul sau coşurile de fum neîntreţinute corespunzător stând la baza incendiilor care au mistuit locuinţe şi au afectat, în unele cazuri, ireversibil, vieţi omeneşti. Cele mai multe incendii la gospodării au avut loc în Galați, Tecuci, Matca și Pechea.

De cinci ori mai puţine au fost incendiile înregistrate la operatori economici, 57 de agenţi comerciali fiind afectaţi de incendii. Printre cele mai dezastruoase evenimente de acest gen raportate anul trecut, care au implicat intervenţii de proporţii şi s-au soldat cu pagube importante, au fost cele de la depozitul de cereale de pe strada Ştefan cel Mare, de la un depozit de deşeuri de la Tecuci şi cel de la o rotiserie din municipiul Galaţi. Restul de 390 de intervenţii ale pompierilor au avut ca obiect stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi a celor izbucnite pe terenuri virane şi la ghene de gunoi. Acestora li se adaugă alte 56 de intervenţii pentru stingerea incendiilor la mijloace de transport.

În toate aceste acţiuni, susţin reprezentanţii ISU Galaţi, au fost salvate 128 de persoane, dintre care 117 adulţi şi 11 copii precum şi bunuri în valoare de 105.523.448 de lei.
Din păcate şi în această perioadă s-au înregistrat victime omeneşti în urma incendiilor. Zece persoane, toate adulte, şi-au pierdut viaţa, în timp ce 18 adulţi şi doi copii au fost răniţi, suferind arsuri sau intoxicaţii cu fum.  

Gama cauzelor care determină incendiile este variată, dar toate au un numitor comun: neglijenţa, sub orice formă. Pompierii susţin că un sfert din intervenţiile la care au participat au avut ca obiect stingerea incendiilor provocate de focuri lăsate nesupravegheate. 187 de incendii au fost cauzate de instalaţii electrice sau de încălzire cu defecţiuni sau cu improvizaţii care au dus la scurt-circuite. În 159 de cazuri, fumătorii care au adormit cu ţigara aprinsă sau au aruncat ţigări aprinse pe materiale combustibile au provocat incendii, unele cu efecte tragice. Nu în ultimul rând, specifice anotimpului rece, au fost incendiile provocate de coşurile de fum fisurate sau neizolate termic faţă de elementele combustibile din construcţii. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

RAPORT DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al Judeţului Galaţi, în anul 2021

Misiunea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului galați este aceea de a sprijini comunitățile, cetățenii și echipele de răspusn în demersul acestora de a construi, susține și perfecționa capacitățile necesare protecției și intervenției în situații de urgență, de a reduce vulnerabilitatea comunictăților la riscurile la care sunt expuse.
Obiectivele inspectoratului sunt orientate către reducerea substanţială a pierderilor de vieţi omeneşti, protejarea sănătăţii şi bunurilor populaţiei, limitarea pierderilor economice şi protejarea mediului înconjurător, obiective care impun o abordare activă şi integrată a continuităţii procesului de creştere a capacităţii operaţionale şi de răspuns a inspectoratului.

Obiectivul fundamental al activităţii desfăşurate în perioada analizată, a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă la nivelul zonei de competenţă.

APĂRAREA ÎMPOTRIVA INCENDIILOR

În domeniul activităţii preventive
Analiza modului în care activitatea de prevenire şi-a atins obiectivele stabilite în corelare cu situaţia operativă.

În calitate de autoritate de stat în domeniul apărări împotriva incendiilor, Inspectorul pentru Situaţi de Urgenţă al judeţului Galaţi a acordat și în anul 2021 o atenţie deosebită construcţiilor cu destinaţia de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Prin Concepția specifică privind desfășurarea activității de prevenire a situațiilor de urgență pentru anul 2021 unul din obiectivele stabilite la nivelul Inspecției de prevenire a fost ”Reducerea numărului de clădiri cu destinația de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, fiind stabilite și întreprinse, prin Planul de măsuri elaborat în acest sens, o serie de măsuri specifice, care s-au urmărit consecvent pe tot parcursul anului.
Drept urmare, vizând măsurile stabilite, în anul 2021 pentru clădiri de învățământ au fost emise 19 avize de securitate la incendiu și 11 autorizații.

Exercitarea autorităţii statului realizată la nivelul I.S.U.J. Galaţi prin activitatea inspecţiei de prevenire s-a materializat în anul 2021 prin inspecţii sau controale individuale, colective dar şi prin acţiuni de controale tematice inopinate.

Au fost planificate şi desfăşurate în total 1256 de controale, ce au constat în: inspecţii de prevenire, audituri de supraveghere  și controale de fond şi tematice, prin acţiune colectivă sau individuale, la: 108 obiective de investiţii, 638 operatori economici, 314 instituţii, 65 localităţi, 5 obiective Seveso, 65 servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, 7 servicii private pentru situaţii de urgenţă, din care 4 constituite ca societăți comerciale, precum şi 116 audituri de supraveghere, pe timpul cărora au fost constatate 2262 deficienţe, cauze generatoare de incendii cât şi alte încălcări de la norme în domeniul situaţiilor de urgenţă, fiind înlăturate operativ 315 dintre acestea.

Urmare a controalelor executate, inspectorii au aplicat un număr de 1800 avertismente şi un număr de 150 amenzi în cuantum de circa 176.400 lei.
Pe timpul îndeplinirii activităților specifice, precum și în urma solicitărilor adresate în scris sau consemnate în registru, inspectorii au acordat în acest an un număr de 2751 de asistențe tehnice de specialitate pe segmentul avizare-autorizare, prevenirea incendiilor sau prevenirea dezastrelor.

În acest an cadrele inspecţiei de prevenire au efectuat 605 exerciţii de evacuare în caz de incendiu și 36 de exerciţii de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă în situații de protecție civilă, din care 218 respectiv 8 prin activități inopinate, precum și 77 de aplicații și exerciții de intervenție cu serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, din care 8 fiind desfășurate prin activități inopinate.

Totodată, în cursul anului 2021, inspecţia de prevenire a soluţionat 55 sesizări şi reclamaţii ale cetăţenilor, activitatea de rezolvare desfăşurându-se corespunzător, în termenele legale, cu răspundere şi obiectivitate. În cazurile în care sesizările au intrat în competenţa serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, componenta preventivă a acestora a fost implicată în cercetarea la faţa locului, precum şi în desfăşurarea unor acţiuni preventive ulterioare.
Pe segmentul avizare-autorizare, anul acesta au fost soluționate peste 600 de solicitări, fiind aprobată eliberarea unui număr de 93 avize şi 46 autorizaţii privind realizarea cerinţei fundamentale securitatea la incendiu, implicit a criteriilor de performanţă privind securitatea la incendiu specifice pentru învăţământ, sănătate, comerţ, birouri, turism, cult, cultură, producţie/ depozitare.

Din acestea 13 autorizații de securitate la incendiu au fost eliberate pentru obiective care au fost puse în funcțiune fără autorizație de securitate la incendiu, identificate până la sfârșitul anului 2020 și pe parcursul anului 2021, conform evidențelor deținute la nivelul inspecției de prevenire.

Din numărul total de 601 solicitări de avizare/autorizare, în urma verificării documentaţiilor primite spre avizare/ autorizare, un număr de 59 documentaţii au fost returnate ca necorespunzătoare, precizându-se în adresele înaintate şi motivele respingerii, la care se adaugă un număr de 329 adrese de neîncadrare la prevederile legii privind obligativitatea solicitării și emiterii avizelor și autorizațiilor solicitate.

Informarea şi educare preventivă a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă a constituit și în continuare o preocupare constantă a inspecţiei de prevenire, pe întreg parcursul anului 2021, putând fi scoase în evidență următoarele aspecte notabile:

prezentări și lecții deschise, cum au fost cele desfășurate la unitățile de învățământ cu prilejul sărbătoririi ZILEI PROTECȚIEI CIVILE sau cu ocazial zilei MARȚI 13 - PREVENIȚI GHINIONUL (din aprilie și iulie);

punctele de informare preventivă organizate cu prilejul sărbătoririi unor evenimente, cum au fost ”Ziua Protecţiei Civile” (28.02.2021), ”Ziua Informării Preventive – MARŢI 13” (13.04 și 13.07.2021), ”Noaptea Muzeelor” (12.06.2021), ocazie prin care în zonele cu aglomerări de persoane (parcuri, piețe, centre comerciale, zone de promenadă, muzee etc.) au fost distribuite materiale de informare preventivă (flyere, stickere, afișe, doorhangere) transmise de IGSU sau realizate în plan local (cu avizul IGSU);

Astfel, pe timpul activităților desfășurate au fost distribuite 1214 afişe și 4652 pliante, au fost difuzate prin mass-media locală: 71 articole în presă, 14 emisiuni radio, 8 emisiuni TV, 99 apariţii on-line, atât în domeniul prevenirii incendiilor și protecţiei civile, cât și pe linia protecției sanitare în condițiile epidemiologice actuale.

ÎN DOMENIUL OPERATIV
În judeţul Galaţi, conform O.G. nr. 21/2004, cu  modificările și completările ulterioare, privind Sistemul Naţional al Managementului Situaţiilor de Urgenţă, la nivelul județului Galați sunt constituite următoarele structuri:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;

2 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la municipiile Galaţi şi Tecuci;

2 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la oraşele Bereşti şi Tg. Bujor;

61 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la comune;

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – structură militară de comandă şi control;

89 celule de urgenţă la operatorii economici.

ASISTENŢA MEDICALĂ DE URGENŢĂ – PRIMUL AJUTOR CALIFICAT
IV. 1 Intervenţie
Activitatea de asistenţa medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată prin echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă din cadrul inspectoratului, care au intervenit la un număr de 8237 cazuri, fiind asistate 7433 persoane din care: 7038 de adulţi şi 395 de copii.
Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă pe subunităţi se prezintă astfel

Detaşamentul de Pompieri Galaţi: 5869 (SMURD tip C1şi B2)

Secţia  de Pompieri Galaţi: 745 ( SMURD tip B2)

Secţia  de Pompieri Tecuci: 1609 (SMURD tip B2)

Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă, reanimare şi descarcerare se prezintă astfel:

Intervenție pentru:TOTAL

Intoxicatii721

Afectiuni cardiace343

Traumatisme1967

Arsuri20

Bolnavi cu stop cardio-respirator resuscitat48

Diverse1967

Bolnavi cu stop cardio-respirator neresuscitat 65

Bolnav gasit decedat 187

Transportat interclinic medicalizat170

Accident rutier395

Accident feroviar3

Descarcerare rutier26

Degajari de persoane1

Persoane cazute in locuri publice12

Epidemii (Covid-19)1754

Evenimente publice de amploare 16

Alte  interventii130

MANAGEMENT OPERAŢIONAL
Dispecerizarea situaţiilor de urgenţă
          Activitatea principală în plan operaţional s-a axat pe creşterea capacităţii de răspuns, în vederea asigurării unei reacţii rapide şi oportune pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, intervenţia pentru înlăturarea efectelor negative ale manifestării tipurilor de risc şi restabilirea stării provizorii de normalitate.
          Activitatea principală în plan operaţional s-a axat pe creşterea capacităţii de răspuns, în vederea asigurării unei reacţii rapide şi oportune pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, intervenţia pentru înlăturarea efectelor negative ale manifestării tipurilor de risc şi restabilirea stării provizorii de normalitate.
          În anul 2021, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi, a fost apelat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în 39.427 situaţii, în medie de 108 apeluri pe zi, în scădere faţă de anul 2020 când au fost un număr 53.424 situaţii, în medie de 137,37 apeluri pe zi.

          Prin compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat s-a asigurat preluarea tuturor anunţurilor despre producerea situaţiilor de urgenţă de la nivelul zonei de competenţă, alertarea pentru intervenţie şi dirijarea către locul acţiunii în timp oportun a structurilor de intervenţie din raionul cărora s-au produs evenimentele precum şi dirijarea forţelor proprii şi de cooperare către şi la locul de desfăşurare a evenimentelor.

Pe parcursul anului 2021 Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” au emis pentru judeţul Galaţi un număr de 282 de prognoze / informări / atenţionări / avertizări meteorologice / hidrologice  Cod Galben / Cod Portocaliu / Cod Roșu, în care au fost prognozate fenomene meteorologice periculoase, astfel:
Atenționări / avertizări / informări meteorologice

COD ROȘU - 9;

COD PORTOCALIU – 33;

COD GALBEN - 140;

52 informări meteorologice.

Atenționări / avertizări / informări hidrologice

COD ROȘU - 2;

COD PORTOCALIU – 13;

COD GALBEN – 33.

Pentru avertizarea populației din zona de producer a situațiilor de urgență, precum și a cunoașterii consecințelor fenomenelor hidro-meteorologice extreme, prin intermediul sistemului RO-ALERT au fost transmise recomandări și mkăsuri privind modul de comportare în 9 situații, în care viața și sănătatea cetățenilor ar fi putut fi puse în pericol.

Coordonare şi conducere intervenţii
              În anul 2021, serviciile profesioniste împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, populaţia şi personalul de pe locul de muncă de la operatorii economici, au desfăşurat un număr de 10.498 acţiuni, în medie 28,76 evenimente/zi, în scădere cu 5,95 % faţă de anul 2020 când au fost înregistrate un număr de 11.123 acţiuni.
         
Tipul situaţiilor de urgenţă pentru care s-a intervenit, se împart astfel:

Incendii: 543 (faţă de 515 în anul 2020);

Incendii de vegetaţie: 246 (faţă de 257 în anul 2020);

Descarcerare: 34 (faţă de 6 în anul 2020);

Asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat: 6015 (faţă de 8985 în anul 2020);

Protecţia comunităţilor: 854 (faţă de 507 în anul 2020);

Asistenţă persoane: 418 (faţă de 298 în anul 2020);

Alte situaţii de urgenţă: 1944 (faţă de 251 în anul 2020), din care 1755 acțiuni pentru prevenirea și combaterea virusului SARS CoV-2.

În toate aceste acţiuni au fost salvate: 456 persoane (435 adulţi şi 21 copii) şi bunuri în valoare de 39.795.951 lei.

Din păcate în anul 2021, ca urmare a incendiilor au decedat  9 persoane, iar 128 au fost rănite sau intoxicate cu fum/gaze toxice.
Echipa pirotehnică a executat un număr de 50 misiuni specifice, din care:
- 48 misiuni de cercetare, detectare, identificare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare;
- 2 misiuni de distrugere a muniţiei asanate şi a altor muniţii.
 
INTERVENŢII SEMNIFICATIVE ÎN ANUL 2021
Situaţii de urgenţă generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase (tipul de risc – inundaţii)
              În anul 2021, județul Galați a fost supus avertizărilor meteorologice şi hidrologice, iar fenomenele hidrometeorologice periculoase s-au manifestat prin ploi, ce au avut și caracter de averse torențiale, însoțite de descărcări electrice și izolat căderi de grindină de medii și mari dimensiuni,.
              În decursul anului 2021, fenomenele hidrometeorologice periculoase s-au manifestat pe mai multe perioade, după cum urmează:

în data de 14.05.2021;

în perioada 15.06.2021 - 24.06.2021;

în perioada 02.07.2021 – 06.07.2021;

în data de 20.07.2021;

în perioada 04.08.2021 – 07.08.2021.

          Intervenţia a fost organizată gradual, situațiile de urgență fiind gestionate de către grupa operativă constituită la nivelul inspectoratului ISUJ Galați şi personalul Centrului Operativ al Sistemului de Gospodarire a Apelor Galați.

Situaţii de urgenţă generate de epizootii / zoonoze – pesta porcină africană (PPA)  și boala influenţă aviară
          În anul 2021 virusul pestei porcine africane s-a manifestat la nivelul judeţului Galaţi prin apariţia a unui număr de 14 focare confirmate în gospodăriile populaţiei, la sfârșitul anului fiind stinse dintre acestea 12 focare, iar pentru boala influenţă aviară a fost confirmat 1 focar.  
          La nivelul județului CJSU Galaţi s-a întrunit în şedinţe extraordinare de lucru fiind aprobate pentru fiecare focar, planuri de măsuri la suspiciune și la confirmare în zonele de protecţie şi cele de supraveghere, planuri de măsuri pentru controlul bolii influenţă aviară la suspiciune și la confirmare la păsări sălbatice.
 
Situaţii de urgenţă generate de epidemii – virusul SARS-CoV-2

          Prin Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției - CJCCI, activat la sediul unității conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (HCJSU) nr. 22 din 13.03.2020, s-a asigurat în permanență fluxul informațional-decizional între toate structurile din județul Galați care au atribuții sau îndeplinesc funcții de sprijin pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de COVID-19, de conducere și coordonare tehnico-operațională a tuturor activităților și misiunilor de intervenție, precum și funcțiile de monitorizare a evoluției situației epidemiologice din județul Galați.

De la instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării, I.S.U. Galați a desfășurat acțiuni si misiuni de intervenție, acestea fiind, cu preponderență pentru:

transportul persoanelor suspecte/confirmate de la locurile de carantină/izolare/domiciliu la spital;

transportul inter spitalicesc a persoanelor suspecte/confirmate, funcție de starea acestora și deciziile personalului medical competent pe această linie;

transportul persoanelor care nu au respectat măsura autoizolării/carantinării la domiciliu, către spațiile de carantină instituționalizată;

monitorizarea în permanență a spațiilor de carantinare libere, starea de întreținere și decontaminare a acestora la nivelul județului Galați;

misiuni de aprovizionare de la unitățile specializate din I.G.S.U. (depozitele de rezerve proprii) cu echipamente și materiale sanitare de protecție și distribuirea acestora către Serviciul de Ambulanță Galați, DSP Galați și unitățile spitalicești din județ;

verificarea prin echipe mixte ISU Galați, IPJ Galați, IJJ Galați în localitățile de pe raza județului Galați a persoanelor aflate în izolare/carantinare la domiciliu;

verificarea prin echipe mixte ISU Galați, IPJ Galați, IJJ Galați, ITM Galați, DSP Galați, DSVSA Galați a respectării de către populație și operatorii economici a măsurilor instituite pe timpul stării de urgență și a stării de alertă;

asigurarea transportului intra județean a dozelor de vaccin către centrele de vaccinare, respectiv a personalului medical desemnat pentru vaccinarea populației în mediul rural;

asigurarea recoltării de probe biologice de către echipe mixte ISU Galați și SAJ Galați;

Zilnic, CJCCI Galați, începând cu data instituirii stării de alertă, a întocmit situația nominală pe județ și pe UAT-uri cu persoanele intrate în țară din zonele “galbene” asupra cărora se aplică măsura izolării/carantinării la domiciliu. Situația aceasta a fost transmisă către DSP Galați, Instituția Prefectului Județului Galați, IPJ Galați, IJJ Galați și UAT-uri.
De asemenea, zilnic s-a întocmit situația nominală a persoanelor confirmate COVID-19 pe UAT-uri și cartiere în municipiul Galați, transmițându-se către Instituția Prefectului Județului Galați și UAT-urile din județ.

În prima perioada a anului 2021 s-au desfăşurat forme de pregatire profesionala în cadrul ,,Programului Salvator” din pasiune un număr de 34 de voluntari, după cum urmează:

Cursul introductiv – 34 voluntari;

Situaţia voluntarilor la nivelul Inspectoratului la data de 23.12.2021

Voluntari seriaÎnscrişiRămaşiTOTAL intervenţiiTOTAL acţiuni informări preventive

201634100

201727100

201813300

201978214620

2020764105

2021383800

TOTAL266104462 5

În anul 2021, în rândul personalului inspectoratului, au fost înregistrate 15 cazuri de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare cu reducerea vârstei de pensionare, 9 cazuri de pensionare anticipată parțial și 1 caz de pensie de invaliditate ca urmare a clasării ca „inapt cu scoatere din evidenţă” de către comisiile de expertiză medico-militară.

ziuaconstanta.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

În fiecare zi din februarie, în Galaţi a ars o casă

Peste 200 de incendii au mistuit locuințe în județul Galați numai anul trecut. În sezonul rece, focul face ravagii în gospodăriile oamenilor care nu își iau măsurile necesare pentru a se încălzi în siguranță sau omit cele mai elementare măsuri de precauție când umblă cu focul sau surse termice. Numai în februarie 2022, s-a înregistrat în medie un incendiu pe zi, flăcările provocând pagube materiale însemnate, iar într-un caz, o pierdere de viață omenească.

Neglijența oamenilor care recurg la improvizații pentru a-și încălzi locuințele, care nu au grijă de sursele termice, care nu întrețin sistemele de încălzire sau instalațiile electrice constituie principala cauză care duce la veritabile drame, concretizate în pierderi de vieți omenești și pagube materiale. Sute de oameni rămân fără acoperiș deasupra capului în toiul iernii tocmai din aceste cauze. Conform datelor statistice, în cursul anului 2021, au fost înregistrate 151 de incendii provocate de mijloace de încălzire defecte, improvizate sau montate necorespunzător, în timp ce alte 77 au fost generate de coșuri de fum care nu fuseseră reparate sau curățate.

Oamenii nu învață din tragedii

În ciuda pericolului evident, oamenii nu învață să își ia măsurile de precauție cele mai elementare și riscă, expunându-și avutul, viețile și sănătatea. Dovadă, numai în luna februarie a acestui an au avut loc peste 20 de incendii, în medie unul pe zi, în locuințe îndeosebi din mediul rural. "În ciuda faptului că, an de an, zeci de locuințe sunt distruse, cetățenii nu își iau măsuri pentru evitarea incendiilor, motiv pentru care pompierii gălățeni au fost solicitați, și anul acesta, să intervină la zeci de locuințe cuprinse de flăcări. Numai în luna februarie 2022, pompierii au intervenit la 21 de incendii de locuințe, în localități precum Barcea, Tecuci, Galați, Liești, Cudalbi, Mândrești, Braniștea, Costache Negri, Târgu Bujor sau Buciumeni, unul dintre ele fiind fatal pentru o persoană din localitatea Mândrești", explică col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.
Pentr3u evitarea tragediilor provocate de flăcări, este bine să se țină cont de unele recomandări pe care specialiștii le fac și de a căror respectare poate depinde siguranța oamenilor și a bunurilor:
- Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
- Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;
- Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
- Amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o tăviţă metalică pentru a vă feri de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
- Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
- Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
- Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
- Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
- Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate;
- Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;
- Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată;
- Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.