Jump to content

Marius Stan vrea să preia Electrocentrale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria vrea iar Electrocentrale

* Iniţiativa este primită cu rezerve de către conducerea CET, care tocmai a relansat privatizarea unităţii

Dacă preţul gigacaloriei ar fi scăzut de câte ori, în ultimii şase-şapte ani, s-a vorbit de preluarea Electrocentrale de către Primăria municipiului Galaţi, probabil că am fi avut cea mai ieftină căldură din ţară… asta dacă n-o primeam deja gratis. Cert este că, dacă tot se apropie sezonul rece, potrivit tradiţiei, administraţia locală îşi îndreaptă ochii şi dorinţele către CET. Interesul este cu atât mai mare acum cu cât societăţii Apaterm i se apropie funia de par. Doar zece zile o mai despart de momentul în care instanţa va da verdictul în privinţa falimentului. În acest moment, la Primăria municipiului Galaţi se analizează foarte temeinic ce înseamnă preluarea, în orice context, cu sau fără datorii, a Electrocentrale. Potrivit declaraţiilor pe care primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, le-a făcut într-o emisiune tv, ideea preluării CET la Primărie a fost lansată în cadrul unei discuţii la ministerul de resort. Iar reacţia ministerului a fost cât se poate de entuziastă „Da! Mâine!”. Interesul primarului faţă de Electrocentrale poate ridica unele semne de întrebare, câtă vreme, cu o săptămână în urmă, la conferinţa de presă, cataloga societatea drept „un mamut cu picioare de lut în situaţie de faliment”.

„Preluare” în 2006

Ar mai fi de spus că, pe 1 august 2006, Consiliul Local Galaţi a adoptat Hotărârea nr. 345 privind acceptul trecerii fără plată a Filialei SC Electrocentrale Galaţi în domeniul public al municipiului Galaţi. Documentul prevedea: „Se acceptă trecerea fără plată a Filialei SC Electrocentrale Galaţi SA, din domeniul privat al statului şi din patrimoniul SC Termoelectrica SA, în domeniul public al municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local Galaţi. Se aprobă comandarea unui studiu privind performanţa Electrocentrale precum şi optimizarea funcţionării. Plata studiului se va face de la bugetul municipiului Galaţi. Primarul municipiului Galaţi se împuterniceşte cu ducerea la îndeplinire a prevederilor acestei hotărâri”, se arăta în cuprinsul hotărârii iniţiate de fostul primar, Dumitru Nicolae. Dacă prima încercare de preluare a eşuat, ulterior, Nicolae şi-a schimbat radical viziunea şi a respins ferm ideea preluării, declarând că Primăria nu poate susţine aşa ceva.

CET: „Riscăm să ajungem ca Apaterm”

Recenta reluare a discuţiilor privind trecerea CET sub tutela Primăriei a pus centrala, care tocmai a relansat planurile de privatizare, într-o situaţie stânjenitoare. Deşi nedeclarată, lipsa de entuziasm faţă de dorinţa municipalităţii poate fi ghicită cu uşurinţă din răspunsul diplomat oferit de conducerea CET. „Dacă există voinţă politică şi consens pentru ca Electrocentrale să treacă de la bara Ministerului Economiei la bara Consiliului Local, totul este posibil. Problema e în ce măsură au fost analizate toate riscurile”, a declarat directorul CET, Tudor Petre. L-am întrebat care este cel mai mare risc pentru Electrocentrale, în eventualitatea trecerii sub tutela municipalităţii. „Să ajungem ca Apaterm”, a răspuns oficialul, fără a intra în detalii.

Apaterm, societatea edilitară care cumpără agent termic de la Electrocentrale şi îl distribuie consumatorilor din municipiul Galaţi, se află în pragul falimentului, după ani la rând în care a acumulat datorii uriaşe, pe fondul încasărilor slabe de la populaţie şi al unui management neperformant. Dar situaţia nu e roz nici la Electrocentrale. Cu o cifră de afaceri în scădere şi cu datorii în creştere, termocentrala a trecut în 2011 pe pierderi şi, pentru a scăpa din spirala morţii, a început să caute soluţii de redresare.

Parteneriat public-privat pentru relansarea CET

Colacul de salvare a termocentralei ar fi iniţierea unui parteneriat public-privat, apreciază managementul Electrocentrale, care studiază deja foarte serios această variantă. „Avem în lucru un studiu de fezabilitate pentru construirea unei unităţi de producere a energiei electrice şi termice, care va fi bază de discuţii pentru asocierea într-un parteneriat public-privat, ca să facem centrala mai viabilă şi, pentru consumatori, mai sigură din perspectiva preţului”, a spus Tudor Petre. Studiul de fezabilitate, ai cărui indicatori tehnico-economici vor fi stabiliţi în perioada imediat următoare, prevede construirea unei instalaţii de ciclu combinat, cu cogenerare, care, pentru început, să asigure singură producţia de energie electrică şi termică în sezonul cald şi ajutată de unul dintre grupurile vechi în sezonul rece, urmând ca pe parcurs să fie căutate soluţii tehnice şi de finanţare şi pentru înlocuirea grupurilor vechi. Noua instalaţie, mai flexibilă şi cu un randament mai ridicat, necesită investiţii de peste 50 de milioane de euro şi poate fi realizată în doi ani. Ideea este ca partenerul privat să asigure capitalul necesar, iar Electrocentrale să intre cu activele şi cu know-how-ul în acest parteneriat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Marius Stan vrea să preia Electrocentrale

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a anunţat ieri că preluarea Electrocentrale de la Ministerul Economiei va constitui una din una dintre priorităţile acestui început de an. "Nu poţi să fii consumator captiv CET şi să pretinzi că poţi să stabileşti un preţ corect între cel de producţie al energiei termice şi cel plătit de cetăţean. Făcând modernizarea obligatorie, investind în generatoare noi (fie că e vorba de împrumut, fie că e vorba de parteneriat), putem obţine o energie electrică ieftină şi putem livra populaţiei un agent termic la un preţ aproape de jumătate faţă de cel actual. Este un avantaj că CET este pe platforma combinatului pentru că îţi permite să obţii o energie electrică strict pentru consumul combinatului la un preţ mult mai mic decât cel al zilei", a declarat Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi, la a treia tentativă de preluare a CET
* Potrivit primarului Marius Stan, preţul gigacaloriei ar putea scădea la jumătate

La Galaţi, municipali­tatea demarează a treia tentativă de preluare a CET-ului de pe platforma ArcelorMittal, care produce energia termică necesară încălzirii oraşului. Primarul Marius Stan a anunţat că preluarea SC Electrocentrale SA de la Termoelectrica va fi una din priorităţile sale în acest an, încercând ca prin aceasta oraşul să nu mai fie dependent de furnizorul de agent termic primar. „Nu poţi să fii consumator captiv al CET şi să pretinzi că poţi să stabileşti un preţ corect între cel de producţie al energiei termice şi cel plătit de cetăţean.

Făcând modernizarea obligatorie, investind în generatoare noi, putem obţine o energie electrică ieftină şi putem livra populaţiei un agent termic la un preţ aproape de jumătate faţă de cel actual. Este un avantaj că CET este pe platforma combinatului, pentru că îţi permite să obţii o energie electrică strict pentru consumul combinatului, la un preţ mult mai mic decât cel al zilei", a declarat Marius Stan.

Intenţiile primarului Gala­ţiului par să fie în concordanţă şi intenţiile administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal, care, fiind interesat de ener­gie electrică mai ieftină, a încercat de mai multe ori să preia ­CET-ul, dar în anumite condiţii.

Odiseea CET-ului de la ArcelorMittal

Prima controversă pe acest subiect a apărut în august 2001, la negocierea clauzelor privatizării Sidex, când preşedintele de atunci al AVAS, Ovidiu Muşetescu, anunţa că a fost acceptată solicitarea expresă a trustului ISPAT, ca în contractul de privatizare a Sidex să fie trecută şi o clauză de diligenţă prin care cumpărătorul Sidexului are dreptul de preemţiune pentru preluarea Electrocentrale SA. Clauza impusă de noul patron al combinatului era motivată de faptul că Centrala Electro-Termică (CET) de 535 MW e amplasată pe plaforma siderurgică şi asigură energia electrică necesară funcţionării utilajelor combinatului în regim de avarie, producţia de agent termic pentru încălzirea Galaţiului fiind o activitate secundară.

Clauza a fost eliminată la cererea municipalităţii şi ulterior Consiliul Municipal (CLM) Galaţi a început demersurile pentru preluarea Electrocentrale SA. Demersurile municipalităţii au fost blocate de guvernul Năstase, care a propus ca CET-ul să fie preluat de o asociere între ArcelorMittal şi Primăria Galaţi. A căzut şi această variantă. În februarie 2004, guvernul Năstase a scos Electrocentrale la privatizare, lucru pe care primarul Dumitru Nicolae şi consilierii municipali l-au aflat din presă. Pentru cele 12.263.269 acţiuni ale Electrocentrale SA, investitorul trebuia să achite 1.226 miliarde de lei vechi.

La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni şi a fost programată a doua licitaţie, la care preţul acţiunilor Electrocentrale fusese scăzut cu 25%. Mittal Steel cumpărase caietul de sarcini şi plătise garanţia de 62 de miliarde, dar nu s-a prezentat la licitaţie.

Războaie politice pentru ­preluarea Electrocentrale

În 2006, Primăria Galaţi a reluat demersurile de preluare a CET, dar ministrul Codruţ Sereş nu le-a dat curs. În spatele acestui blocaj se afla actualul senator PC Eugen Durbacă, pe atunci preşedinte al CJ Galaţi şi care voia ca CET-ul să fie preluat de CJ nu de CLM Galaţi. În martie 2011, la semnarea scrisorii de intenţie între Guvernul Boc şi FMI s-a convenit ca Electrocentrale SA Galaţi să fie în al doilea lot de societăţi producătoare de energie care vor fi scoase la privatizare. Liderii PDL Galaţi, în special senatorul Marius Necula, au declanşat o campanie puternică pentru ca înainte de privatizare Electrocentrale să preia şi distribuţia căldurii şi apei calde menajere de la regia municipalităţii, Apaterm SA. S-ar fi ajuns ca investitorul ce cumpăra Electrocentrale să deţină monopolul încălzirii celor 82.000 de apartamente. La finalul unui lung război USL-PDL a căzut şi această variantă. CET-ul nu a fost privatizat, aşa cum se convenise cu FMI. Este tot în portofoliul Termoelectrica şi acum Primăria Galaţi încearcă pentru a treia oară  preluarea Electrocentrale.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primăria vrea CET-ul, dar numai fără datorii!
Calendaristic, iarna s-a terminat, dar problema căldurii furnizate în sistem centralizat nu s-a rezolvat. Mai mult, Electrocentrale este pândită de disponibilizări, dar municipalitatea rămâne interesată de preluarea ei.

„Preluarea Electrocentrale face parte din strategia noastră energetică. Este esenţial să o preluăm, dar nu în orice condiţii, ci fără datoriile pe care le are către terţi şi în special către distribuitorul de gaz. Situaţia CET s-a înrăutăţit şi mai mult după ce în instanţă a fost aprobat planul de reorganizare al muribundei Apaterm. Cam scrie un iminent faliment şi pe Electrocentrale. Dacă nu grăbim procedura, nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat primarul Marius Stan.

Edilul a avut discuţii cu ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, şi aşteaptă o ordonanţă de urgenţă care să şteargă datoriile Electrocentrale. În acelaşi timp, Primăria a pregătit un memorandum către minister, legat de strategia energetică a oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Primarul Marius Stan i-a cerut ministrului Energiei demiterea directorului SC Electrocentrale
Edilul s-a declarat scandalizat de faptul că, în intervalul 15-18 martie, caloriferele gălăţenilor s-au răcit în acelaşi timp cu vremea cu toate că producătorul de agent termic avea asigurat necesarul de gaz pentru încălzire. Primarul a mai spus că va face plângere penală împotriva colegului său de partid Tudor Petre.
Primarul Marius Stan este supărat pe Tudor Petre, directorul SC Electrocentrale Galaţi, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, caloriferele gălăţenilor dependenţi de termoficare s-au răcit tocmai când un val de frig a coborât temperaturile exterioare până la nivelul pragului de îngheţ (în cursul nopţilor). „La temperaturi nocturne sub zero grade, sâmbătă, Electrocentrale şi-a permis să oprească furnizarea căldurii pentru o mare parte din oraş. În perioada 15 – 18 martie, a furnizat către Apaterm, agent termic primar la o temperatură insuficientă, de 63 – 67 de grade Celsius, faţă de 85 – 90, cât ar fi trebuit, şi, drept consecinţă, în caloriferele gălăţenilor a ajuns cu 37 – 43 de grade. Le-am cerut socoteală celor de la Electrocentrale, care au spus că Romgaz le-a redus cota de gaz pe motiv de neplată. Iniţial, am crezut şi am început să sun la toţi «sfinţii». O grămadă de miniştri au aflat despre problema cu încălzirea de la Galaţi. I-am reproşat directorului de la Romgaz luarea unei asemenea măsuri fără avertisment, omul a verificat şi mi-a răspuns că nu s-a tăiat niciun metru cub din gazul destinat încălzirii populaţiei, iar luni, mi-a trimis şi un document care dovedeşte spusele sale. Singura reducere făcută viza doar gazul pentru consumatorii industriali. Gazul furnizat pentru încălzire trebuia folosit numai în acest scop. Am rămas şocat şi uimit de atitudinea directorului de la Electrocentrale!”, a declarat Marius Stan. Plângere penală „Chiar dacă directorul este şi el liberal, îi voi face plângere penală. Vom înainta o sesizare către organele abilitate să stabilească dacă fapta domnului director are sau nu caracter penal. De asemenea, am făcut sesizare şi la Ministerul Energiei cu solicitarea înlocuirii din funcţie a acestui director. Nu mă las până când nu va plăti pentru fapta sa şi sunt convins că va fi trimisă la Electrocentrale o comisie de anchetă”, mai susţine edilul. În replică, Tudor Petre, directorul Electrocentrale, afirmă că debitul gazului n-a permis asigurarea temperaturii corespunzătoare a agentului termic. „Într-adevăr, am primit întreaga cantitate de gaz pentru încălzirea populaţiei şi doar un sfert pentru producerea de energie electrică, dar centrala lucrează în regim de cogenerare, produce şi energie electrică şi termică. Turbina nu face diferenta între gazul cu un preţ şi celălalt. În raport cu capacitatea de producţe a centralei, cantitatea de gaz a fost mult mai mică şi am scos maximum posibil cu cât gaz am primit”, a declarat Tudor Petre. În adresa transmisă de Romgaz la Electrocentrale se precizează: „Deoarece nu aţi achitat în totalitate datoriile restante (...) vă limităm livrările de gaze cu încă 25% din destinaţia «rest consum» începând cu data de 15.03.2013. Astfel, debitul zilnic reprezintă 100% din necesarul solicitat de dvs pentru «producere de energie pentru populaţie» şi 25% din solicitarea pentru rest consum. Menţionăm că dacă până la data de 18.03.2013 nu achitaţi (...) vom sista livrările începând cu data de 19.03.2013” Oare dacă gazul livrat pentru agent termic ar fi fost insuficient pentru încălzire, în adresa Romgaz s-ar mai fi făcut precizarea „necesarul solicitat de dumneavoastră pentru producere de energie pentru populaţie”. Şi dacă acea cantitate cerută ar fi fost insuficientă pentru încălzirea populaţiei, de ce ar fi fost solicitată la Romgaz? Cert este faptul că, deşi din data de 15.03 2013, debitul gazului livrat de Romgaz nu s-a modificat, caloriferele s-au mai încălzit.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Guvernul se leapădă de CET Galaţi! Premierul a dat undă verde transferului către Primărie.
Primarul Marius Stan a obţinut, din partea premierului Victor Ponta, acceptul şi sprijinul pentru preluarea cât mai rapidă, de către Primăria Municipiului Galaţi, a SC Electrocentrale SA, pentru administrarea optimă atât a producerii cât şi a distribuirii de agent termic în Galaţi.
Primăria Municipiului Galaţi intenţionează ca, prin preluarea producătorului de energie termică, să poată furniza agent termic pentru consumatorii din municipiu la preţuri mai mici cu cel puţin 10% decât în prezent. Potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, procedura de preluare va dura foarte mult, dar Primăria speră să rezolve transferul până la sfârşitul verii astfel încât sistemul de producere şi distribuţie a agentului termic să fie pregătit în linişte pentru sezonul de iarnă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi ar putea prelua "Electrocentrale"
După ce două încercări de privatizare au eşuate Electrocentrale Galaţi va ajunge în proprietatea Primăriei Galaţi. Cel puţin acesta este ultima decizie în ceea ce priveşte soarta centralei electrice de termoficare, aflată în proprietatea Termoelectrica, luată în urma discuţiei pe care primarul municipiului Marius Stan a purtat-o luni cu premierul Victor Ponta. "Primarul Marius Stan a obţinut, din partea premierului Victor Ponta, acceptul şi sprijinul pentru preluarea cât mai rapidă, de către Primăria Municipiului Galaţi, a SC Electrocentrale SA, pentru administrarea optimă atât a producerii cât şi a distribuirii de agent termic în Galaţi", se arată într-un comunicat emis de Primăria Galaţi. De asemenea, autorităţile locale promit că prin preluarea producătorului de energie termică vor putea furniza agent termic pentru consumatorii din municipiul Galaţi la preţuri mai mici cu cel puţin 10% decât în prezent.
Vestea nu l-a surprins pe directorul Electrocentrale Galaţi, Tudor Petre, care a fost rezervat în declaraţii menţionând doar că nu poate comenta "o înţelegere dintr-un premier şi primarul municipiului". Totuşi întrebat, domnia sa a detaliat care este situaţia financiară actuală a societăţii, care potrivit Ministerului Finanţelor, a înregistrat în 2011 o pierdere de peste 90 de milioane de lei în condiţiile în care în 2010 a avut un profit de aproximativ 500.000 de lei. "În prezent la Electrocentrale Galaţi are de plătit pentru gazul furnizat de Romgaz suma de aproximativ 80 de milioane de lei. În acelaşi timp, mai avem de recuperat de Apaterm suma de 50 milioane de lei. Suma pe care o aveam de recuperat a fost mult mai mare însă, după reorganizarea societăţii Apaterm s-au şters 338 milioane de lei", a spus Tudor Petre.
Precizăm că din cauza acestor datorii foarte mari către furnizorul de gaz şi încasările foarte mici de la Apaterm, în iarna care a trecut, gălăţenii au fost ameninţaţi în repetate rânduri cu oprirea furnizării agentului termic, însă Primăria a intervenit pentru salvarea situaţiei. Amintim că primul pas către privatizare a fost făcut în 2010, când cehii de la CEZ urmau să încheie un parteneriat cu Electrocentrale Galaţi prin care era vizată construcţia unei centrale de 400 MW în valoare de 400 de milioane de euro, însă investitorii au renunţat la acest proiect.
Anul trecut, în aprilie, fostul director al Electrocentrale Galaţi a lansat un nou apel la care au răspuns doi investitori străini, respectiv companiile China Engineering Corporation şi Daewoo Internaţional. În final, niciunul dintre investitori nu s-a arătat încrezător în afacerea pe care ar fi urmat să o facă la Galaţi.
Centrala Electrica de Termoficare Galaţi, cu o putere instalată de 535 MW, a fost destinată alimentării cu energie termică (sub forma de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Centrala este amplasată pe platforma industrială a Combinatului Siderurgic din Galaţi având 545 de angajaţi.
Link to comment
Share on other sites

12 ani de războaie mai mult sau mai puţin politice. Eterna poveste a preluării Electrocentrale de către Primăria Galaţi
De la întâlnirea de la Palatul Victoria, pe tema asocierii Galaţi-Brăila-Tulcea, primarul Marius Stan s-a întors cu promisiunea că Electrocentrale SA ar putea fi transferată din portofoliul Termoelectrica SA în proprietatea şi administrarea Consiliului Local al Municipiului (CLM) Galaţi.
„În urma acestei întâlniri, primarul Marius Stan a obţinut, din partea premierului Victor Ponta, acceptul şi sprijinul pentru preluarea cât mai rapidă, de către Primăria Municipiului Galaţi, a SC Electrocentrale SA, pentru administrarea optimă, atât a producerii, cât şi a distribuirii de agent termic în Galaţi.
Primăria Municipiului Galaţi intenţionează ca, prin preluarea producătorului de energie termică, să poată furniza agent termic pentru consumatorii din municipiu la preţuri mai mici cu cel puţin 10% decât în prezent”, se spune în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.
Preluarea Electrocentrale nu este un simplu transfer de proprietate, pentru ca prin crearea unui consorţiu „Electrocentrale – Apaterm” sau „Electrocentrale – Calorgal” să fie ţinut sub control preţul gigacaloriei.
Reuşita depinde foarte mult de condiţiile în care municipalitatea va prelua CET-ul. În primul rând, dacă îi vor fi şterse sau nu datoriile istorice. Se ştie că Electrocentrale SA este captivă în „lanţul” datoriilor istorice generate de neplata datoriilor la întreţinere către Apaterm, care, la rândul ei, nu a mai plătit la Electrocentrale. Iar la datoriile istorice, s-au adăgat penalităţile istorice. În prezent, Electrocentrale are de încasat de la falimentara Apaterm suma de 50 de milioane de lei.
În 2006, Ministerul Economiei ar fi cedat CET-ul Primăriei Galaţi, dar fără ştergerea datoriilor. Este previzibil ca şi acum ministerul să cedeze centrala doar cu condiţia achitării datoriilor, ceea ce ar împovăra bugetul municipalităţii.
După preluare, municipalitatea va trebui să investească în costurile de administrare, adică în asigurarea gazelor naturale şi a CLU (combustibil lichid uşor), cu care funcţionează centrala, dar şi eventuale costuri pentru reparaţii sau retehnologizări.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla
În ultimii 12 ani, aceasta este cea de a 4-a tentativă a Primăriei Galaţi de a prelua Electrocentrale SA de la Termoelectrica. Au fost războaie grele, din care nu au lipsit jocurile politice.
Afacerea „Electrocentrale”
CET-ul de pe platforma siderurgică poate fi o afacere foarte bună, dar ca să meargă bine are nevoie şi de investiţii pe măsură
În structura preţului gigacaloriei la Galaţi, preţul de producţie reprezintă 59,8%, iar cel al distribuţiei 40,15%. Agentul termic primar e produs de Electrocentrale SA, companie ce face parte din Termoelectrica SA, de sub tutela Ministerul Economiei.
E un CET de 535 MW, care produce energie electrică, dar 27% din producţie e reprezentată de energia termică pentru încălzirea oraşului. În 2006 a avut pierderi, dar în restul anilor Electrocentrale a fost pe profit. În 2004 a avut un profit net de 33.962.372 lei, iar în 2007 profitul net a fost de 92.764.678 lei. În 2009, an de criză, profitul a fost mai mic, de 3.275.762 lei.
Pentru că e companie energetică, salariile sunt imense. Potrivit BVC pe 2011, câştigul mediu lunar pe salariat e de 3.795 lei.
2001: Electrocentrale, făcut „cadou” grupului Mittal
Prima controversă în legătură cu condiţiile acceptate de Guvernul Năstase la negocierea clauzelor privatizării Sidex a apărut în august 2001, când preşedintele AVAS, ministrul Ovidiu Muşetescu, anunţa că a fost acceptată solicitarea expresă a trustului ISPAT (numele de atunci al ArcelorMittal), ca în contractul de privatizare a Sidex să fie trecută şi o clauză de diligenţă, prin care cumpărătorul Sidexului are dreptul de preemţiune pentru preluarea Electrocentrale SA.
Clauza impusă de noul patron al combinatului era motivată de faptul că CET-ul de 535 MW e amplasat pe plaforma siderurgică şi asigură energia electrică necesară funcţionării utilajelor combinatului în regim de avarie, producţia de agent termic pentru încălzirea Galaţiului fiind o activitate secundară.
Edilii Galaţiului au fost nemulţumiţi de faptul că guvernanţii au hotărât, fără să îi consulte, trecerea producţiei de energie termică necesară oraşului în monopol privat, fapt care putea duce la situaţii neprevăzute, inclusiv la o scăpare de sub control a preţului gigacaloriei. Primarul Dumitru Nicolae (foto 3), energetician şi fost director general al Sidex, a fost unul dintre cei mai aspri critici ai acestei măsuri.
Dumitru Nicolae a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Municipal, care a aprobat prima hotărâre de preluare în administrare a CET-ului, cum se întâmplase în alte mari oraşe. Primarul Nicolae şi prefectul de atunci, Traian Mândru şi-au început demersurile la guvern, pentru preluarea CET-ului, dar funcţionarii guvernamentali nu s-au sinchisit de campania de lobby a liderilor administraţiei gălăţene.
La ultima AGA ţinută la Sidex de reprezentanţii statului român, în octombrie 2001, preşedintele CA-ului şi directorul general al Sidex, Dan Nicolae Şoiman, trecuse pe ordinea de zi şi un punct conform căruia Electrocentrale trecea în patrimoniul Sidex „la un preţ ce va fi stabilit ulterior”?! Practic, AVAS le dădea celor de la Mittal şi Electrocentrale, „la pachet” cu Sidexul! Mişcarea a eşuat pentru că Muşetescu şi Şoiman ignoraseră un amănunt elementar: Electrocentrale SA era în portofoliul Termoelectrica, aşadar al Ministerului Economiei, nu al AVAS, iar cei de la AVAS, Muşetescu şi Şoiman, nu putea vinde ce nu aveau.
2003: Parteneriat public-privat între Primărie şi Sidex
După eşuarea acestei prime tentative, oamenii lui Lakshmi Mittal nu au renunţat la ideea preluării Electrocentrale. În urma demersurilor acestora, în 2003, Muşetescu a lansat o nouă variantă, de înfiinţare a unui parteneriat public – privat între Mittal şi Primăria Galaţi, pentru preluarea în administrare comună a Electrocentrale SA. Preşedintele AVAS îşi depăşea pentru a două oară competenţele, pentru că nu putea lansa oferte pentru societăţi ale Ministerului Economiei.
Primarul Dumitru Nicolae şi directorul general Narendra Chaudhary s-au întâlnit, au negociat şi au încheiat un protocol inutil.
2004: Electrocentrale scoasă la mezat
Dar surpriză! Înainte ca CLM Galaţi să se întrunească pentru a aproba protocolul de asociere în parteneriat public – privat a Primăriei Galaţi cu Mittal Steel (numele de atunci al ArcelorMittal), guvernul a făcut o nouă mişcare surprinzătoare: în februarie 2004, a scos Electrocentrale la privatizare.
Condiţiile erau greu de atins de un investitor autohton: viitorul proprietar al Electrocentrale trebuia să demonstreze o cifră de afaceri de 100 milioane de dolari, să prezinte un plan de afaceri pe 8 ani şi să efectueze investiţii de 60 de milioane dolari.
Primarul Nicolae şi consilierii municipali au aflat din presă că prima licitaţie fusese deja programată pe 10.02.2004. Au început noi demersuri, dar guvernul Năstase a fost indiferent la lobby-ul gălăţenilor.
12.263.269 acţiuni ale Electrocentrale SA – investitorul trebuia să achite cel puţin 1.226 miliarde de lei vechi, preţul de pornire a licitaţiei
La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni şi a fost programată a 2-a licitaţie, la care preţul acţiunilor Electrocentrale fusese scăzut cu 25%. Mittal Steel cumpărase caietul de sarcini şi plătise garanţia de 62 de miliarde de lei vechi, dar nu s-a prezentat nici la a 2-a licitaţie şi nici la cea de-a 3-a, programată în martie 2004 şi la care preţul Electrocentrale SA (foto 4) scăzuse cu 50%, adică la 613 miliarde.
2006: Skandenberg între Durbacă şi Dumitru Nicolae
În 2006, municipalitatea a trecut la contraatac, cerând preluarea Electrocentrale în baza HG 462, care transfera peste 80 de CET-uri în administrarea primăriilor. Consiliul Municipal Galaţi a adoptat şi cea de-a 3-a hotărâre prin care solicita preluarea centralei în administrare.
Lucrurile au fost încâlcite de preşedintele de atunci al CJ Galaţi, Eugen Durbacă (foto 5), care susţinea că Electrocentrale SA era de interes judeţean, nu municipal, pentru că 73% din producţie este de energie electrică. Durbacă îl convinsese şi pe colegul său de la PC, ministrul Economiei, Codruţ Sereş, că pentru nimic în lume Electrocentrale nu trebuie dată la municipalitate.
Ca să ia Electrocentrale la CJ, Durbacă avea nevoie de o hotărâre de CJ, pe care nu o putea obţine, pentru că se opuneau acestui transfer consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi PD. Primarul Nicolae a ajuns la o înţelegere cu Mircea Toader, pe atunci secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi a obţinut promovarea de către Toader a unui proiect de HG pentru trecerea Electrocentrale de la Ministerul Economiei la Ministerul Administraţiei, care ar fi urmat să treacă CET-ul în administrarea municipalităţii.
Însă Durbacă a pus o nouă talpă, prin ministrul Sereş. Aceste diferende au creat un nou moment oportun pentru multinaţională şi în acest context, administraţia ArcelorMittal a anunţat că este interesată de preluarea Eletrocentrale. Dar nu s-a mai întâmplat nimic.
2009: Guvernul Boc, interesat de afacerile cu curent electric
În vara lui 2009, a apărut o nouă variantă de combinare a ArcelorMittal cu Electrocentrale. De această dată, regia era semnată de Guvernul Boc. Sosit în mare grabă la Galaţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu (foto 6), anunţa intenţia creării la Electrocentrale, în colaborare cu ArcelorMittal, a unui holding pentru producţia de energie electrică din gaz de furnal cu o capacitate de 400 MW.
„Am convenit în urma discuţiilor cu FMI scoaterea Electrocentrale Galaţi de sub tutela Termoelectrica, astfel încât Termoelectrica să nu mai greveze asupra Electrocentrale Galaţi şi va fi o entitate juridică separată cu potenţial de dezvoltare, urmând ca această entitate juridică să-şi poată continua programul de dezvoltare a capacităţilor de producţie. Aşadar, în acest moment studiem posibilitatea realizării unei noi capacităţi de producţie a energiei electrice de 400 MW putere instalată, utilizând gazul de furnal de la ArcelorMittal Galaţi”, argumenta Videanu.
Nu era nimic nou sub soare. Pe vremea Guvernului Isărescu, în 2000, înaintea privatizării Sidex, Termoelectrica încheiase cu grupul ceh de utilităţi CEZ un memorandum pentru construirea unei unităţi de producţie a energiei de 400 MW la Galaţi, investiţie evaluată la 400 milioane de euro.
2011: Atacul Pedeliştilor
Un nou război politic a cărui miză era CET-ul de pe platforma siderurgică a început în martie 2011, când Guvernul Boc s-a înţeles cu FMI asupra altei variante pentru soarta Electrocentrale SA. Potrivit scrisorii de intenţie semnate în martie 2011 între Guvernul Boc şi FMI, Electrocentrale SA Galaţi era în cel de-al doilea lot de societăţi producătoare de energie care vor fi scoase la privatizare.
Odată cu semnarea scrisorii de intenţie la Bucureşti, la Galaţi era declanşat războiul care avea să ducă la reorganizarea judiciară a Apaterm. Mai mulţi lideri ai PDL au pornit o intensă campanie mediatică ce avea ca unic scop preluarea Apaterm SA, adică a distribuţiei, de către Electrocentrale, societatea care urma să fie privatizată.
Practic, scopul era privatizarea încălzirii oraşului, care trecea de la Apaterm la Electrocentrale înainte de privatizare şi odată cu privatizarea Electrocentrale ar fi trecut în monopol privat.
Atacurile PDL asupra Apaterm SA au fost declanşate imediat după ce s-a anunţat că Electrocentrale va fi privatizată. Preşedintele CA-ului de la Electrocentrale, Iulian Aramă (PDL) anunţa că a fost pusă poprire pe conturile Apaterm, pentru suma de 55.474.480 lei, ce reprezintă penalităţi pentru neplata la termen a facturilor. Simultan, ANAF-ul lui Blejnar (PDL) anunţa că a demarat procedura de executare silită a Apaterm, care datora statului 6,6 milioane lei. Recuperările datoriilor sunt foarte corecte, dar simultaneitatea acestor acţiuni demonstrează un atac concertat. Tot atunci, consilierul municipal Viorel Trif (PDL), reprezentant zonal ANRSC, anunţa că Apaterm SA nu mai are licenţă de la ANRSC pentru distribuirea energiei termice. Şi tot atunci, preşedintele CA Iulian Aramă (PDL) anunţa că ANRSC acordase Electrocentrale licenţă de furnizare a agentului termic, societatea fiind interesată să preia serviciul în locul Apaterm. Simultan avea loc o campanie anti-Apaterm dusă de fostul senator PDL Marius Necula, campanie dusă prin presă şi prin scrisori distribuite la cutiile poştale.
Desigur, nu există niciun fel de dovezi că aceste atacuri ar fi servit interesele unei anumite firme sau unui anumit investitor, ori vreun grup de interese, ce viza preluarea Electrocentrale. Dacă s-ar fi ajuns la organizarea unei licitaţii, am fi avut prilejul să aflăm şi astfel de detalii.
Ne propunem să facem un mic calcul, care să contureze miza preluării monopolului producţiei şi distribuţiei de energie termică. Apaterm asigură încălzirea a 82.700 de apartamente şi 89 de şcoli şi grădiniţe, distribuind anual în sistem 600.000 de gigacalorii. În prezent, preţul gigacaloriei este la Galaţi de 247 lei. Viitorul patron al Electrocentrale, care ar fi deţinut şi monopulul producţiei şi pe cel al distribuţiei şi ar fi vrut să facă profit, ar fi putut impune, justificând cu investiţii pe hârtie sau costuri fantomă, o majorare artificială a preţului gigacaloriei la nivelul preţurilor din Constanţa sau Sibiu, de 320-340 lei. Această mişcare din condei, fără niciun efort financiar, ar aduce un profit net de peste 11 milioane euro anual.
După căderea Guvernului Boc, privatizarea Electrocentrale nu a mai fost o prioritate. Acum, după 12 ani de la primele confruntări, CET- ul este iarăşi râvnit de municipalitate.
Update, 23 mai 2013: un nou război de catifea, Electrocentrale – Primărie
Un nou război a fost declanşat între Electrocentrale şi municipalitate, respectiv Apaterm SA. Ieri, Electrocentrale SA a somat Primăria Galaţi să fie achitate de urgenţă facturile pentru energia termică distribuită Apaterm-ului. Conducerea Electrocentrale susţine că neîncasând banii de la Apaterm nu poate achita facturile către Romgaz Mediaş, care va sista furnizarea gazelor naturale către CET începând cu data de 28 mai, ora 6.00. Tot ieri, Romgaz a informat Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei că Electrocentrale nu a efectuat nicio plată în perioada 16–22 mai.
Primăria contratacă, susţinând că în perioada 16–22 mai, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galaţi SA patru plăţi, după cum urmează: 16 mai – 235.405 lei, 17 mai – 260.000 lei, 20 mai – 300.000 lei şi 21 mai – 100.000 lei. De la începutul anului, Apaterm a plătit către Electrocentrale suma totală de 33.218.636 lei, după cum urmează: în ianuarie a achitat 6.668.372 lei, în februarie alţi 554.389,45 lei, în martie – 9.775.711,62 lei, iar în aprilie a plătit 8.220.164,41 lei. Pe perdioada trecută din luna mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galaţi suma de 5.326.581 lei.
Într-un comunicat al Primăriei Galaţi, se aminteşte că, la sfârşitul lui martie, municipalitatea a formulat o plângere penală împotriva conducerii Electrocentrale Galaţi pentru furnizarea agentului termic la parametri necorespunzători, fapt ce a determinat sistarea furnizării căldurii în peste 100 de blocuri de locuinţe în condiţiile în care temperatura exterioară a fost aproape de limita îngheţului.
Se pare că şi Electrocentrale SA va declanşa o nouă acţiune în instanţă împotriva Apaterm SA, pentru recuperarea datoriilor
Miza acestor conflicte ar putea fi reconfigurarea sistemului local de furnizare a energiei termice. Plângerea penală depusă de Primăria Galaţi împotriva conducerii Electrocentrale SA, ar indica faptul că primarul Marius Stan (foto 8), vicepreşedinte la nivel naţional al PNL şi (încă) pretendend la preşedinţia Judeţenei PNL, ar vrea să îl înlăture de la conducerea Electrocentrale pe ing. Tache Petre, numit de „PNL Dobre”. Primarul Marius Stan ar vrea să numească în această funcţie pe cineva apropiat.
Noua acţiune în instanţă declanşată de Electrocentrale împotriva Apaterm ar putea fi binevenită din punctul de vedere al primarului, pentru că, în funcţie de evoluţia din acest proces, s-ar putea ajunge la argumentele care să fundamenteze trecerea distribuţiei, de către Primărie, de la Apaterm la Calorgal SA, care este „noul Apaterm”, înfiinţat de primarul Marius Stan prin asocierea Galaţiului cu alte două localităţi „liberale”, Şendreniul şi Tecuciul.
Altfel spus, în „Noul Galaţi”, energia termică va fi produsă de „noul Electrocentrale” şi va fi distribuită de „noul Apaterm”, Calorgal SA.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Primăria Galaţi susţine că Electrocentrale face tot posibilul ca să lase oraşul fără apă caldă menajeră

Printr-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Galaţi îşi manifestă îngrijorarea faţă de demersul conducerii SC Electrocentrale Galaţi SA de a solicita furnizorilor livrări de gaze naturale destinate exclusiv producerii de energie electrică, în vederea sistării furnizării de agent termic pentru gălăţeni.

Municiplitatea gălăţeană consideră că acest demers nu poate decât să dăuneze comunităţii, cu atât mai mult cu cât, de la începutul anului şi până în prezent, contribuţia financiară a gălăţenilor, prin plăţile făcute către Electrocentrale, reprezintă aproape jumătate din suma plătită de acesta către furnizorul de gaze naturale, faţă de o treime, cât reprezinta proporţia consumului de gaze pentru producerea de agent termic. Practic, de la începutul anului, Apaterm a achitat SC Electrocentrale SA 42,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă 47,8% din suma de 89 de milioane de lei achitată de SC Electrocentrale către Romgaz. „Este în interesul gălăţenilor, al zecilor de mii de cetăţeni bun platnici şi al celor care, pentru diminuarea datoriilor acumulate în timp se înscriu, cu bună credinţa, în programul de ştergere a penalităţilor derulat de Apaterm, ca Primăria Municipiului Galaţi să îşi intensifice eforturile de preluare a SC Electrocentrale Galaţi SA. Aşteptăm cu încredere şi cât mai rapid rezultatele oricăror verificări făcute la SC Electrocentrale Galaţi SA, pentru a putea informa gălăţenii despre soarta banilor plătiţi pentru agentul termic furnizat în oraş”, se arată în comunicat. Conducerea SC Electrocentrale Galaţi nu a putut fi contactată pentru lămuriri. Vom reveni cu amănunte.
Link to comment
Share on other sites

Atata vreme cat Apaterm are si un leu datorie, ciocu' mic. Iar CL a "cam " girat ani de zile situatia de acolo. De altfel, vad ca nu se vorbeste de achitarea datoriilor ci - practic - de preluarea lor de catre primarie. Mare smecherie: Romgaz nu va taia furnizarea unei SA ci unei primarii. Iar prostii vor plati restantele.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Luni, la Bucureşti, se decide soarta Electrocentrale

Luni, 29 iulie, la Bucureşti va avea loc „o întâlnire decisivă pentru soarta Electrocentrale”, desfăşurată la Ministerul Economiei, în prezenţa tuturor factorilor implicaţi - reprezentanţii ministerului, ai Romgaz, Electrocentrale, Apaterm etc., a anunţat primarul Marius Stan, precizând că va participa la această întâlnire.

Potrivit primarului Marius Stan, care spune că tocmai a încheiat o altă discuţie cu ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, „sunt optimist în privinţa ideii de preluare în administrare a Electrocentrale, însă în anumite condiţii”. Potrivit edilului, preluarea în administrarea CL ar trebui făcută cu ştergerea datoriilor pe care CET le are de achitat către Romgaz (datorii acumulate, în mare parte, din cauză că societăţii Electrocentrale nu i s-a mai permis să îşi mai recupereze de la Apaterm datoria istorică de circa 340 de milioane de lei, din cauza deciziei judecătoreşti de declarare a reorganizării judiciare a Apaterm).

În context, Marius Stan ia în considerare mai multe variante, inclusiv cea a administrării comune a CET, împreună cu Romgaz (care ar intra „partener” în afacere în contul datoriei şterse de la Electrocentrale către unitatea furnizoare de gaze naturale). Nici varianta administrării comune a Electrocentrale cu ArcelorMittal nu este exclusă de primar, care însă precizează că „un astfel de proiect trebuie discutat”. În fine, o altă variantă ar putea fi administrarea, de către Primăria Galaţi, doar a reţelei de termoficare din oraş, rămânând ca partea de producţie a CET către combinat să fie administrată de ArcelorMittal.

Marea îngrijorare a primarului Marius Stan este ca nu cumva Electrocentrale să fie preluată integral în administrare de ArcelorMittal, fapt care ar transforma Galaţiul într-un „consumator captiv de agent termic”, situaţie „dramatică” în opinia edilului, care a făcut trimitere la cealaltă situaţie, în care oraşul este consumator captiv al combinatului - în privinţa sursei de apă potabilă (căci Priza Dunării, locul de captare a apei potabile din fluviu, aparţine ArcelorMittal).

Marius Stan a confirmat şi faptul că ArcelorMittal şi-a exprimat interesul, în faţa Guvernului, de preluare în administrare a Electrocentrale. Fără să confirme clar aşa ceva, directorul general Bruno Ribo a declarat în cursul acestei săptămâni că este îngrijorat de perspectiva nefuncţionării CET şi că oprirea activităţii electrocentralei ar putea conduce chiar la oprirea activităţii din combinat, din motive de securitate.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Va renunţa municipalitatea la Electrocentrale?

* „Nu vrem să preluăm un mort pe care să îl spălăm noi” * Conform lui Marius Stan, dezvoltarea staţiilor de cogenerare este strategia Primăriei Galaţi pentru asigurarea, pe viitor, a căldurii şi apei calde pentru oraş *

 

Întreruperea apei calde în tot oraşul timp de o săptămână, perioadă în care Electrocentrale şi-a arătat muşchii în faţa Primăriei Galaţi, Apatermului şi a peste 150.000 de gălăţeni branşaţi la sistemul public de termoficare, a pus pe tapet problema încălzirii oraşului la iarnă, în condiţiile în care suntem consumatori captivi ai Electrocentrale, iar Apaterm este în insolvenţă. Cine ne poate asigura că situaţia nu va repeta în decembrie, ianuarie sau februarie şi că Electrocentrale nu va opri din nou furnizarea apei calde către oraş, argumentând că Apaterm a plătit mai puţin decât trebuia?

Subiectul a fost abordat recent, la o întâlnire a primarului Marius Stan cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri gălăţeni. La întâlnirea respectivă, care a avut loc înainte de declanşarea „războiului apei calde”, una dintre expuneri i-a aparţinut lui Felix Căprariu, consultant în eficienţă energetică şi energie regenerabilă şi a cărui firmă este membru în Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Mesajul lui Căprariu adresat Primăriei a fost simplu: energie electrică există, din surplusul parcurilor eoliene şi fotovoltaice, trebuie doar să o vrei şi să ştii să o preiei.

Cogenerarea, o alternativă viabilă

„În Galaţi, există în momentul de faţă trei staţii de cogenerare în stadii destul de avansate. Una se apropie de faza autorizaţiei de construcţie, iar celelalte, care vor asigura agent termic către firme private, vor asigura descărcarea în sistemul energetic la nivelul de 1-1,5 MWh.

Legea 220, actualizată anul acesta, prevede că, faţă de declaraţia dată în cadrul contractului de racordare, orice surplus de energie pe care îl generează un parc fotovoltaic, eolian, orice sursă de energie, chiar şi cogenerarea, este zero. Deci nu este remunerat. Avantajul de care poate să profite comunitatea constă în preluarea acestor energii. În condiţiile în care producătorul nu mai primeşte nici măcar acele certificate verzi şi nici nu are voie să descarce în sistem, marea problemă este preluarea acestei energii şi transportarea ei către consumator.

Sunt deja îngrădite descărcările, din cauza faptului că sistemul energetic naţional era calibrat la o capacitate instalată de 12.000 MWh, din care consumul nostru intern era undeva la 9.000 MW. Acum avem şi momente în care consumăm 3.000-3.500 MWh.

Gândiţi-vă că, în lipsa infrastructurii de transport pe liniile de 400 kV, Galaţiul va avea un avantaj: linia Gutinaş-Smârdan. Acest tronson se va face, realizarea fiind în 2017-2020, cel puţin aşa este prevăzut în program. În momentul acela se vor prelua toate surplusurile de energie pe care le are Galaţiul, prin parcurile eoliene şi fotovoltaice pe care le are, şi care vor ajunge în sistem.

Până atunci, respectivii vor sta cu energia neconsumată, o vor descărca undeva în neant. Deci nu au posibilitatea să o consume. Autorităţile locale ar trebui să profite de acest avantaj şi să ducă această energie spre consumul real.

Costurile sunt aproape zero, sau la nivelul taxelor de transport. Încă un avantaj este infrastructura de transport pe care o deţineţi. Haideţi să preluăm acele energii, sunt acolo, profitaţi de faptul că Galaţiul este al doilea după Dobrogea în dezvoltarea energiilor regenerabile”, a spus Felix Căprariu.

„Aceasta este strategia noastră”

Primarul Marius Stan a confirmat că strategia municipalităţii pentru căldura oraşului o reprezintă staţiile de cogenerare.

„Acesta este şi motivul pentru care insistăm noi atât de mult să preluăm Electrocentrale. Pentru că nu ne place să preluăm un mort pe care să îl spălăm noi. Dar toate reţelele, până la punctele termice, sunt ale Electrocentrale şi acesta este scopul, de fapt: de a putea să beneficiem de reţelele respective de distribuţie, şi pe puncte cât mai apropiate de oraş să avem dezvoltarea de staţii de cogenerare. Asta e strategia noastră pentru căldură pentru viitorul oraşului. Pentru că astăzi stăm consumatori captivi la Electrocentrale, mai avem şi Apatermul supradimensionat şi în stadiul de insolvenţă şi aproape de faliment, iar oraşul este în situaţia delicată de a rămâne efectiv fără căldură la iarnă”, a spus primarul.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primarul nu mai vrea Electrocentrale, ci doar reţeaua de distribuţie

Asigurarea căldurii şi a apei calde în Galaţi, pentru care autorităţile care au condus Galaţiul în ultimii ani nu au putut găsi o rezolvare astfel încât să nu mai apară sincope la acest capitol, rămâne în continuare o problemă. Şi asta mai ales în condiţiile în care între Electrocentrale şi Apaterm respectiv Primărie se derulează în ultimile luni un război al declaraţiilor şi nu numai iar acum o săptămână, pentru prima dată în istoria Electrocentrale, s-a sistat alimentarea cu gaze naturale de către cei de la Romgaz deoarece furnizorul local de agent termic primar nu şi-a respectat obligaţiile de plată asumate. Lanţul slăbiciunilor este mult mai mare, în condiţiile în care Electrocentrale nu mai poate recupera câteva sute de milioane de lei de la Apaterm, societate care a intrat în insolvenţă de anul trecut. În aceste condiţii, când anotimpul rece bate la uşă, este greu de spus dacă nu vor axista probleme în asigurarea căldurii oraşului în această iarnă. O soluţie pentru rezolvarea problemei ar exista, susţine primarul Marius Stan, care doreşte ca municipalitatea să preia reţeaua de conducte de distribuţie a Electrocentrale.
„Nu mai dorim să preluăm Electrocentrale, ci doar reţeaua de distribuţie, şi există investitori interesaţi să asigure furnizarea gazului natural şi să construiască centrale la nivel de cartier, de exemplu”, ne-a declarat primarul Marius Stan.
Întrebat dacă aceste centrale de cartier nu ar putea fi totuşi o soluţie nefericită, în condiţiile în care preţul gazelor naturale va creşte în continuare, fapt ce se va reflecta în nota de plată a consumatorilor casnici, primarul a precizat că ia în considerare şi sursele alternative care ar putea asigura apa caldă şi căldura, cum ar fi deşeurile, care pot fi arse, însă acest lucru nu poate fi deocamdată pus în practică din cauza legislaţiei, care nu precizează foarte clar condiţiile în care se poate realiza parteneriatul public-privat. „Sunt firme din Suedia sau Germania interesate de asemenea proiecte şi care vor să investească, însă deocamdată legislaţia nu este una foarte clară”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cum va fi încălzit Galaţiul? Primăria vrea şi CET, şi reţelele ei

După „victoria” înregistrată în lupta cu fostul director al Electrocentrale, Tudor Petre, Primăria Galaţi şi-a făcut publică, pe site-ul propriu, "Strategia locală de alimentare cu energie termică a oraşului", şi a supus-o dezbaterii publice. Documentul este realizat de Chimenerg Invest SRL, iar cele 90 de pagini sunt construite în jurul ipotezei că „întregul sistem de alimentare centralizată cu căldură, cu toate elementele componente (sursă - reţea de transport - sistem de distribuţie)" aparţine Primăriei Galaţi.

„Pentru aplicarea strategiei într-o perioadă de timp cât mai scurtă trebuie realizate foarte repede toate formele legale de transfer a sursei, respectiv a reţelelor termice primare în proprietatea municipalităţii”, se arată în document. Adică Primăria nu vrea doar CET-ul, fără datorii, desigur, ci şi reţelele producătorului. Strategia propune ca soluţie optimă pentru încălzirea oraşului trei surse de producere a căldurii, fiecare cu sistemul propriu de transport şi distribuţie a căldurii, fiecare sursă urmând să fie echipată cu instalaţii de cogenerare cu motoare cu ardere internă ca instalaţii de bază, şi cazane de apă fierbinte ca instalaţii de vârf.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce panarama de "strategie"...

 trei surse de producere a căldurii, fiecare cu sistemul propriu de transport şi distribuţie a căldurii, fiecare sursă urmând să fie echipată cu instalaţii de cogenerare cu motoare cu ardere internă ca instalaţii de bază, şi cazane de apă fierbinte ca instalaţii de vârf

 

Ma leshi, bre? TREI surse, FIECARE cu sistem de transport propriu???

Eu propun ca sursele sa fie pe malu' celalalt si sistemul de transport sa fie prin tunelul de sub Dunare. Merge?

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Primarul Marius Stan: în rezolvarea „problemei Apaterm” rămâne importantă preluarea Electrocentrale

În această vară, cea mai importantă prioritate a Primăriei Galaţi ar trebui să fie rezolvarea problemelor legate de situaţia economică a Apaterm şi de relaţiile Apatermului cu consumatorii rău-platnici, pentru ca municipalitatea să nu se mai confrunte şi iarna viitoare cu o criză a sistemului de încălzire centralizată. Din punctul de vedere al primarului Marius Stan, rezolvarea situaţiei încălzirii în sistem centralizat depinde de preluarea Electrocentrale SA în administrarea Consiliului Municipal.

„Este preocuparea noastră de bază, pentru că este cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm. Este o problemă aproape de nerezolvat. Dar eu, totuşi, mizez şi pe înţelepciunea celor care ne conduc, pentru că, indiferent cu ce alternativă am veni noi, de strategie a sistemului de distribuire de energie termică suntem dependenţi, cel puţin doi-trei ani, de actualul CET.

Existenţa CET-ului, singurul furnizor viabil la momentul de faţă, cu problemele pe care le are şi CET-ul, derivate din problemele Apaterm-ului, existenţa lui şi problema lui trebuie să preocupe şi Guvernul, pentru că le aparţine. În egală măsură ne preocupă şi pe noi, pentru că suntem dependenţi de ei şi trebuie să găsim o soluţie. Ni s-a promis, în nenumăratele întâlniri pe care le-am avut pe la Bucureşti, că vor găsi o soluţie prin care să preluăm CET-ul, dar fără datorii”, ne-a declarat primarul.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.