Jump to content

Noul Cod Rutier


dcp100168

Recommended Posts

Noul Cod Rutier

Codul Rutier al Romaniei va suferi unele modificari, incepand cu 19 ianuarie, cele mai importante dintre acestea fiind referitoare la obtinerea si innoirea permiselor soferilor.
Astfel, soferii vor fi obligati, incepand de sambata, sa faca si vizita medicala atunci cand isi schimba permisele auto, pe langa plata aceleiasi taxe. In plus, scuterele si ATV-urile vor putea fi conduse numai cu permis, iar varsta minima pentru conducerea motocicletelor, a camioanelor si a TIR-urilor a crescut.
Examinare medicala obligatorie la fiecare innoire a permisului auto
Febra cozilor care a cuprins soferii din toata tara, la inceputul anului 2013, a fost generata de aceasta modificare, considerata cea mai importanta. Mii de romani au stat la cozi ore in sir pentru a-si schimba permisul, indiferent daca acesta trebuia sau nu preschimbat ori daca suferise sau nu deteriorari. Astfel, pentru a scapa de examinarea medicala obligatorie, valabila de la 19 ianuarie, soferi ale caror permise expirau chiar peste 4-5 ani au tinut sa le modifice subit. Astfel, pentru inca 10 ani, acestia nu sunt obligati sa fie examinati medical la schimbarea permisului. In urma vizitei medicale obligatorii, cel care isi innoieste permisul auto va primi un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care il impiedica sa conduca. Taxa pe care o vor plati soferii la preschimbarea permiselor de conducere ramane insa aceeasi, adica 68 de lei.

Scuterele, mopedele si ATV-urile, conduse numai cu permis
O alta prevedere care va intra in vigoare de la 19 ianuarie arata ca mopedele si scuterele vor fi considerate autovehicule, astfel ca pentru a le conduce va fi nevoie de permis auto. In acest sens, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria AM, A1 si B1 pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.
Examenul pentru obtinerea permisului pentru aceste categorii poate fi sustinut incepand cu implinirea varstei de 16 ani, iar proba practica va consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.
Experienta sau varsta mai mare pentru conducerea motocicletelor, camioanelor sau TIR-urilor
Cei care doresc sa conduca motociclete din categoria A vor avea nevoie sa fi implinit 20 de ani si sa aiba cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2 (motocicleta cu puterea maxima de 35KW) sau cel putin 24 de ani, pentru a obtine un permis pentru motocicletele din categoria A.
In plus, varsta minima pentru a conduce legal camioane si TIR-uri va fi de 21 de ani, si nu de 18, ca pana in prezent. Astfel, pentru categoriile C si CE, permisul poate fi obtinut doar de la varsta de 21 de ani.
Daca permisul se fura, se pierde sau se deterioreaza, soferul primeste un duplicat folosit pana la data expirarii permisului
Soferii cu permis de orice categorie care isi pierd carnetul de sofer ori acesta este furat sau distrus primesc in schimb un duplicat. Acesta este valabil pana la expirarea permisului de conducere care a fost pierdut, furat sau deteriorat.
Valabilitatea permisului: 10 ani pentru soferii amatori si 5 ani pentru profesionisti
Incepand din 19 ianuarie, permisele auto vor avea o valabilitate de 10 ani pentru soferii amatori si de 5 ani pentru soferii profesionisti.
Permise de conducere cu un nou model
Permisele auto eliberate dupa data de 19 ianuarie vor avea o noua forma si un nou continut, care insa nu vor diferi mult de cele actuale. In acest fel, permisul de conducere va corespunde modelului european.
Biciclistii, sanctionati daca incalca regulile de circulatie
Nu in ultimul rand, o noua prevedere a Codului Rutier arata ca biciclistii care vor incalca regulile de circulatie vor fi sanctionati. Astfel, acestia sunt obligati sa circule numai pe pista special destinata bicicletelor, daca circula pe un drum prevazut cu o astfel de pista. In caz contrar, vor fi sanctionati cu amenzi contraventionale din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda).

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

În trei săptămâni, s-au emis permise cât pentru o jumătate de an

Începând de astăzi, se aplică noile prevederi legale cu privire la permisul european de conducere, care vizeză, printre altele, şi obligativitatea efectuării controlului medical la preschimbarea acestui document, la expirarea valabilităţii. Dat fiind acest aspect, şi la Galaţi s-a înregistrat un aflux considerabil de solicitanţi, aproximativ 80% din cei care s-au prezentat la ghişeu cerând preschimbarea deşi aveau permise care expirau peste câţiva ani.  

Astfel, în perioada 1-18 ianuarie 2013, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Galaţi, a emis nu mai puţin de 8.721 de permise de conducere, de circa 13 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi mai mult de jumătate din totalul permiselor emise în întreg anul 2012, situaţie ce a impus un efort considerabil al tuturor lucrătorilor acestui  serviciu. În perioada 1-31 ianuarie 2012, spre exemplu, s-au eliberat numai 1.305 permise de conducere.

În total, în anul 2012, au fost emise 15.807 permise, din care 10.643 preschimbate şi 5.164 noi. S-au prezentat la proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere 18.888 de candidaţi, procentul de promovabilitate fiind de 55,61%. La proba practică au fost examinaţi 10.190 de candidaţi, din care au promovat 36,51%, procentul final de promovabilitate a acestui examen fiind de 36,51%. 

În ceea ce priveşte dimensiunea parcului auto din judeţul Galaţi, la sfârşitul anului trecut, în baza de date a S.P.C.R.P.C.I.V. figurau 132.229 de vehicule înmatriculate, cele mai multe fiind autoturisme – 103.051 şi autoutilitare – 12.477.

La 31 decembrie 2012, judeţul Galaţi avea un număr de 169.344 de conducători auto (118.160 bărbaţi şi 51.184 femei).

INSTITUŢIA PREFECTULUI  - JUDEŢULGALAŢI

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.