Jump to content

Harta fiscală a Galaţiului


 Share

Recommended Posts

Zonele de impozitare din Galaţi s-au modificat

Aleşii locali au reîmpărţit Galaţiul modificând zonele de impozitare deja stabilite: A, B, C şi D. Astfel, începând din 2012, unii gălăţeni vor plăti un impozit pe casă şi pe teren mai mare sau mai mic, în funcţie de schimbarea încadrării zonei de impozitare în care locuiesc. Principalele zonele vizate de aleşi au fost Arcaşilor, Zona Veche a oraşului, Bariera Traian, Piaţa Centrală, Port, Micro 17 şi Traian Nord. Unele străzi au urcat o treaptă sau chiar două, altele au coborât într-o categorie de impozitare inferioară, în funcţie de facilităţile şi de condiţiile de trai civilizat pe care le oferă cetăţenilor. Trebuie spus că atât la impozitul pe teren, cât şi la cel pe clădiri există nişte coeficienţi de corecţie care se aplică la calculul valorii impozabile, coeficienţi stabiliţi în funcţie de zona de impozitare. După cum am aflat de la directorul executiv adjunct al Direcţiei Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale, Adriana Enache, la actuala zonare s-au avut în vedere criteriile stabilite în Codul Fiscal: poziţia terenului faţă de centrul localităţii şi reţelele edilitare. Aleşii au luat decizia având în vedere că în perioada 2009-2010 s-au efectuat lucrări de modernizare ale anumitor străzi.

Promovare din D în C

Potrivit directorului Adriana Enache, lucrările de canalizare, asfalt, gaze, iluminat public executate au făcut ca străzile Aprodul Purice, Borzeşti, Vânători şi Dumbrava Roşie să treacă din zona D în zona C. Diferenţa nu ar fi foarte mare, dat fiind că în jur sunt străzi încadrate de la bun început în zona C: Agricola Cardaş sau Iordan Chimet. Străzi ca Banului, Căprioarei, Zambilelor, Libelulei, Zimbrului, Graurului, Pescăruşului, Privighetorii au urcat din D în C. Artera care poartă numele regretatului Aurel Manolache a fost încadrată în categoria C.

În schimb, străzi noi în zona Arcaşilor, abia botezate, care nu au reţele edilitare şi nici asfalt, au rămas în D: Mălinilor, Plopilor, Magnoliei.

Strada Arcaşilor, pe sectorul cuprins între Ştefan cel Mare şi Zimbrului, a trecut din D în zona de impozitare C; restul de a rămas în grupa D.

Retrogradare din A în B

După cum am aflat de la directorul Adriana Enache, sunt străzi care au trecut dintr-o zonă superioară într-una inferioară. De exemplu, strada Cezar care începe în Domnească şi se termină în Războieni, tranzitând Zona Veche, a trecut din zona A în zona B, pe sectorul cuprins între numerele poştale 3-35, 73-87, 2-8 şi 42-58.

Cezar numerele 37-71 şi 10–40 a rămas în zona A.

Strada Parcului a trecut, de asemenea, de la A în zona B de impozitare, din cauza poziţionării faţă de centru. Pentru că este nemodernizată şi nu a cunoscut încă asfaltul, strada Ion Neniţescu din zona Piaţa Centrală a ieşit din zona A, intrând în B.

Promovate în „divizia superioară”

Modificări au apărut şi în Zona Veche, Piaţa Centrală şi Port. De exemplu strada Războieni a intrat cu totul în zona B. Străzile Libertăţii şi Poşta Veche şi-au câştigat intrarea în categoria superioară, A. La fel, Anul Revoluţiei 1848 a urcat din B în zona de impozitare A.

Din Piaţa Centrală, strada Livezeni s-a grăbit să urce două trepte, din C în A. În schimb, strada Eternităţii s-a mulţumit cu promovarea din C în B. Bucureştii Noi din Cartierul Aurel Vlaicu şi Cometei din Zona Veche au făcut acelaşi lucru.

În Port, străzile Tăuni şi Vasile Lupu au trecut din C în zona B. În Micro 17, străzile Turturelelor şi Argeşului au evoluat datorită modernizărilor din zona D direct în B. Ar mai fi de spus că gălăţenii de pe strada Abrud din Ţiglina I vor plăti de la anul impozit pentru zona B.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul, reîmpărţit pe zone de impozitare. Apa, asfaltul şi prestigiul istoric aduc taxe şi impozite mai mari

De la anul, în funcţie de facilităţile, utilităţile şi de condiţiile de trai pe care le au în zona oraşului în care locuiesc, contribuabilii gălăţeni vor plăti un impozit pe locuinţă şi pe teren mai mare sau mai mic. Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre care vizează zonarea muncipiului Galaţi. Este vorba de reîmpărţirea Galaţiului şi modificarea zonelor de impozitare valabile la momentul actual: A, B, C şi D. La definirea şi delimitarea zonelor fiscale în teritoriul administrativ al municipiului Galaţi, s-au utilizat ca şi criterii: poziţia terenurilor faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, procentul de ocupare al terenului, serviciile publice urbane, calitatea mediului, precum şi potenţialul de reprezentare socială.

De exemplu, străzile Arad şi Avram Iancu, din Ţiglina 1, datorită lucrărilor de canalizare, apă, asfalt şi gaze, realizate în 2009 au trecut din zona C, în zona D. Străzile Tecuci şi Rizer au trecut, din zona B, în zona A; Ştefan Cel Mare şi Dumbrava Roşie din BarieraTraian au fost promovate din zona D, în zona C, Ştefan cel Mare, Zimbrului şi Arcaşilor avansează de la încadrarea în zona D, la zona C.

Strada Arcaşilor, pe sectorul cuprins între Ştefan cel Mare şi Zimbrului, a trecut din D, în zona de impozitare C; strada Neniţescu din Piaţa Centrală a ieşit din zona A, intrând în B. În Port, străzile Tăuni şi Vasile Lupu au trecut din C, în zona B. În Micro 17, străzile Turturelelor şi Argeşului au trecut din zona D direct în B.

Străzile Eternităţii, Bucureştii Noi din Cartierul Aurel Vlaicu şi Cometei din Zona Veche au trecut din zona C în B.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Arcaşilor - proprietăţi de lux, impozit de periferie

* Cartierul de vile este favorizat de împărţirea oraşului pe zone fiscale

Periferia Galaţiului a devenit de câţiva ani buni una dintre cele mai bogate zone, în sensul că tot mai multe persoane cu stare aleg să îşi construiască case la ieşirea din oraş. Deşi casele din zona centrală sunt mai vechi şi impozitul pentru ele ar trebui să fie mai mic, din cauza zonării fiscale impozitul ajunge să fie cel puţin la fel, dacă nu cumva chiar mai mare decât la o casă dintre cele noi de pe Arcaşilor.

Pe cine ajută harta fiscală a Galaţiului ?

Galaţiul este împărţit pe zone de impozitare - categoriile A, B, C, D - în funcţie de poziţia faţă de centru, serviciile urbane asigurate în zone, utilităţi, condiţii de mediu etc. Însă împărţirea aceasta a oraşului a ajuns să fie depăşită şi nedreaptă. Astfel, un proprietar care locuieşte într-o clădire cu patru camere, însumând o suprafaţă de 80 mp, în zona A, în Mazepa, pe Domnească sau pe Brăilei, de exemplu, plăteşte 204 lei impozit, iar un proprietar din strada Arcaşilor, a cărui casă este prinsă în zona C de impozitare, ar plăti, pentru o clădire cu tot atâtea camere şi cu tot atâţia metri pătraţi, 186 de lei. Casele sunt impozitate şi în funcţie de vechimea lor. O clădire mai veche este impozitată cu mai puţin decât o casă nouă. Cu toate acestea, din cauza gândirii zonelor de impozitare, diferenţele nici nu se mai văd. Proprietarul unei case de pe Arcaşilor, construită după 2000, cu o suprafaţă de 190 de metri pătraţi, plăteşte un impozit de 600-700 de lei, iar proprietarul unei case în centru, construită la începutul secolului XIX – şi a cărei valoare este, implicit, mai scăzută - dar de 90 metri pătraţi, plăteşte 350 de le, deci ar fi ajuns la o sumă egală dacă proprietatea lui era la fel de mare ca şi cea de pe Arcaşilor. Mai mult, vilele de pe Arcaşilor au parte de acelaşi loc pe harta fiscală a Galaţiului cu blocurile din cartierul Dimitrie Cantemir, respectiv de pe strada Dimitrie Cantemir. Şi după cum ştim, în Cantemir nu locuiesc cine ştie ce oameni cu stare, ci tocmai cei cu posibilităţi foarte mici şi care încă nu au nici măcar un sistem de canalizare ca lumea, ci doar unul provizoriu. Aşadar, şi Arcaşilor, şi Dimitrie Cantemir sunt cotate ca făcând parte din zona C de impozitare. O fi corect sau nu o fi corect?

Tentative de normalizare

În mai 2011, pe timpul primarului Dumitru Nicolae, zonarea fiscală a suferit câteva modificări, dar nu radicale, iar la capitolul acesta lucrurile lasă încă de dorit. Încadrarea unor străzi într-o zonă sau alta s-a modificat atunci în funcţie de îmbunătăţirile care s-au făcut. Astfel, strada Arcaşilor, o zonă rezidenţială prin definiţie, care a fost considerată până în 2011 ca făcând parte din zona D, a fost trecută prin HCL 222 din 26 mai, în zona fiscală C, pentru că în 2004 s-au tras acolo canalizare, apă, gaze şi s-a turnat asfalt. Chiar dacă primarul Dumitru Nicolae a vrut să mai estompeze din discrepanţe, proprietăţile de pe strada Arcaşilor, acum în Zona C, tot sunt impozitate la cote mai mici decât cele de pe străzile Alexandru Ion Cuza sau Bălcescu, unde stau de regulă oameni cu posibilităţi materiale mai precare şi ale căror case sunt mai puţin valoroase. În concluzie, nu ar fi rău dacă municipalitatea ar găsi alte criterii de zonare fiscală, astfel încât proprietarii de case vechi să nu mai plătească mai mult decât proprietarii noutăţilor arhitecturale de pe Arcaşilor. Oricum, sistemul trebuie regândit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Harta fiscală a Galaţiului

Pentru că mulţi dintre locuitorii oraşului Galaţi nu ştiu în ce zonă de impozitare locuiesc, am hotărât să facem o scurtă prezentare a hărţii fiscale pe cartiere.

post-1-0-00820100-1358696210_thumb.jpg

Potrivit pe site-ul Primăriei Galaţi zonarea este făcută astfel:

Zona A cuprinde cartierele Mazepa 1, 2, Centru, de la Faleză, strada Traian, ocolind Parcul Rizer până pe Radu Negru, Gară, strada Domnească până la OMV, strada Cuza inclusiv, strada Portului, Ţiglina 1 de la Bulevardul Cloşca şi Ţiglina 2 până la finele străzii Constructorilor, respectiv până intersecţia Constructorilor cu Crizantemelor, dar şi cartierul Aurel Vlaicu între strada Tecuci, Basarabiei şi între Cimitirul Eternitatea şi Nufărului.

Zona B include cartierele Micro 18, 19, 20, 21, Cartier Dunărea, Ţiglina 3, 4, dar şi o parte din Siderurgiştilor vest. Zona se întinde de la Drumul de Centură, Siderurgiştilor, Dr. Constantin Levanditi, Blaj, Piaţa Energiei, Bucureştii noi, strada Nufărului, Parcul Rizer.

În zona C sunt prinse străzile Dr. Răutu şi Fagului, cartierele Micro 13 B, Micro 38, Micro 39 A, Micro 39 C, Micro 40, Aurel Vlaicu, porţiunea cuprinsă între străzile Radu Negru şi Prundului şi între Coşbuc şi Macului, dar şi Valea Oraşului, între Ana Ipătescu, Banului, Siretului şi Dogăriei.

În final, Zona D de impozitare este de la Ana Ipătescu până pe Marinei, fiind străjuită la nord de Calea Prutului, dar poate fi găsită pe harta fiscală şi de la strada Henri Coandă, în Micro 39 B, şi Prutului până la ieşirea din oraş şi în cartierele Fileşti şi Micro 14.

Împărţirea este făcută în funcţie de cum arată străzile din cartiere şi de accesul la anumite facilităţi. Dacă o stradă sau alta se bucură de îmbunătăţiri pe parcursului anilor, ea poate trece dintr-o zonă de impozitare în alta. Lămuriri complete puteţi obţine de la serviile abilitate ale Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Primăria Galaţi majorează impozitul pe locuinţe

* Taxele aferente imobilelor de pe 91 de străzi din Galaţi vor creşte de la anul * Zona Arcaşilor ar putea trece în zona de impozitare C * Străzile Florilor, Secerei şi Cometei ar putea face un salt uriaş din zona C direct în "divizia" A

Gălăţenii care locuiesc pe 91 de străzi ale oraşului ar putea plăti, începând din anul fiscal viitor, impozite mai mari. Motivul? Respectivele artere ar putea fi încadrate, cu votul Consiliului Local, într-o clasă superioară. Excepţie face strada Română, traseul cuprins între Brăilei şi Armata Poporului care va face un pas înapoi, din Zona A în B.
Potrivit Primăriei, modificarea acestor zone se face anual, în funcţie de lucrările de investiţii efectuate pe străzi. „Propunerea de trecere dintr-o clasă superioară într-una inferioară, ca şi propunerea de trecere dintr-una inferioara într-una superioară se face pe baza criteriilor prevăzute în normele de aplicare ale Codului Fiscal: poziţia faţă de centrul localităţii, starea reţelelor publice de apă, canalizare, gaze şi electricitate, starea carosabilului”, ne-a comunicat Primăria.
Lista celor peste 90 de străzi propuse spre reîncadrare fiscală a fost publicată pe site-ul Primăriei Galaţi şi constituie o invitaţie pentru gălăţeni să trimită mesaje cu alte propuneri, pe adresa arhitectsef@primaria.galati.ro, propuneri care vor fi examinate de Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din Galaţi.
„Salturi”
Cea mai importantă modificare apare în cazul străzilor Secerei, Florilor şi Cometei, care trec din Zona C direct în Zona A pentru că, spune Primăria, au apă, canalizare şi asfalt în loc de bolovani de râu. Dacă modificarea s-ar face la nivelul taxelor actuale pe zonele de impozitare, cetăţenii din zonă ar urma să plătească de la anul cu 5 lei mai mult pentru o locuinţă cu o cameră, cu 12 lei mai mult pentru două camere, cu 15 lei mai mult pentru trei camere şi cu 18 lei mai mult pentru patru camere, iar impozitul pe teren ajunge de la 44 de bani pe metru pătrat la 85 de bani.
Conform listei publicate de primărie, străzi ca Avram Iancu, Abrud, Bucureştii Noi, Răchitaşi şi Plugului ar urma să treacă din zona B în Zona A. La nivelul actual al taxelor, creşterea ar fi de la 65 la 67 de lei pentru o cameră, de la 129 la 135 de lei pentru două, de la 173 la 180 de lei pentru trei camere şi de la 206 la 215 lei pentru patru camere, iar pe teren de la 64 de bani pe metru pătrat la 85 de bani.
O serie întreagă de străzi precum Ghecet, Lacului, Lozoveni, Năruja, Moruzi (între Dogăriei şi Ana Ipătescu) şi Prutului (între Mihai Bravu şi Macului) şi Frunzei sunt propuse să treacă în din Zona C în Zona B, unde, în prezent, impozitele pe locuinţe sunt cu până la 8 lei mai mari, iar cele pentru teren cu 20 de bani mai mari.
Trecerea străzii Arcaşilor în întregime în Zona C, dar şi a altor alei vecine - Arinilor, Hortensiilor, Egretei - ar putea stârni nemulţumirea gălăţenilor care consideră că locatarii zonei îşi permit să plătească chiar şi mai mult de 44 de bani pe metru pătrat de teren, în loc de 21 de bani!
Aleea George Bacovia, străzile Ion Neculce, Jderului, Soarelui sunt încadrate în Zona D, unde impozitul pentru o cameră este de 59 de lei, pentru două - 118 lei, pentru trei camere - 158 de lei, iar pentru patru camere - 189 de lei, iar taxa pe teren este de 21 de bani pe metru pătrat.
Singura care face un pas înapoi este strada Română, porţiunea dintre Brăilei şi Armata Poporului, din Zona A în B, locatarii urmând să plătească impozite cu până la 9 lei mai mici pe locuinţe.
Străzile din cartierul Dimitrie Cantemir sunt vizate pentru a fi scoase din zonare, deşi anul acesta au plătit impozite pentru Zona C.

viata-libera.ro
Lista străzilor propuse pentru o altă clasă fiscală

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Taxele locale, aproape de o nouă majorare. Se fac schimbări ale zonelor de impozitare din Galaţi

* Gălăţenii care locuiesc pe bulevardul Henri Coandă şi pe străzi ca Unirii, Tineretului 1 şi 2, Crinului, Gerului, Sulinei şi nu numai, ar putea plăti, la anul, dări locale mai mari * Locatarii străzilor Anghel Saligny şi Crişana vor plăti mai mult sau mai puţin, în funcţie de numărul la care au locuinţa

Până la finele acestei luni, potrivit legii, aleşii locali trebuie să decidă cine sunt gălăţenii care vor plăti în 2015 impozite şi taxe mai mari. Deşi lista străzilor care vor trece dintr-o zonă fiscală în alta ar fi trebuit să fie deja făcută publică de Primărie pe site-ul propriu, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi, de această dată documentele au ajuns doar pe masa aleşilor locali.
Potrivit analizei noastre, o serie întreagă de străzi vor trece dintr-o zonă de impozitare în alta, în întregime sau doar parţial. Propunerile sunt făcute de Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din municipiul Galaţi, condusă de Adriana Blaga.
Criteriile pentru stabilirea modificărilor zonelor de impozitare sunt: poziţia faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, starea carosabilului şi pietonalului.

Un pas mai sus

Cele mai multe străzi sunt propuse pentru a trece din zona de impozitare C în B. Este vorba de bulevardul Henri Coandă şi de străzile Zefirului, Gerului, Crinului, Sulinei şi Gheorghe Stroiciu. Pe listă se regăseşte şi strada Unirii, reabilitată şi modernizată cu fonduri europene, după o sută de ani. După ce au aşteptat un an de zile asfaltul, timp în care au învăţat să meargă prin pietriş, gălăţenii de pe străzile Tineretului 1 şi 2 vor plăti taxe şi impozite mai mari cu o treaptă.
Dacă nu ştiu, le spunem noi că în zona B, în acest moment, impozitele sunt: 65 de lei pentru o cameră, 129 de lei pentru două, 173 de lei pentru trei camere şi 206 lei pentru patru camere.
Două străzi, Mioriţei şi Bourului, ar putea părăsi zona D pentru a intra în zona fiscală C, unde, în acest moment gălăţenii plătesc 62 de lei pentru o cameră, 123 de lei pentru două, 165 de lei pentru trei camere şi 197 de lei pentru patru camere.

Străzi împărţite

Criteriul „spune-mi la ce număr stai, ca să-ţi spun ce taxe dai” ar putea funcţiona pe două artere gălăţene. Astfel, strada Crişana va rămâne în zona de impozitare C între numerele 1 - 21 şi, respectiv, 2 - 22. De la 21, respectiv, 22 până în capătul străzii, aceeaşi stradă este propusă pentru zona B de impozitare.
Şi strada ing. Anghel Saligny suferă o transformare similară. Astfel, între numerele 1-35 şi, respectiv, 2-50 coboară din zona B în zona C, o măsură justă având în vedere condiţiile de Ev Mediu în care trăiesc locuitorii. În schimb, de la numărul 37, respectiv, 52, până în capătul străzii, Saligny rămâne în zona B, ca şi până acum.

O treaptă mai sus, una mai jos

Fundătura Florilor de Jos şi aleea Frasinilor sunt propuse pentru a intra pe harta fiscală, prima în zona A, cealaltă în D. Strada Enăchiţă Văcărescu este singura propusă în întregime pentru a trece într-o zonă inferioară de impozitare, din B în C.
Odată cu zonarea fiscală, aleşii locali vor trebui să facă şi zonarea terenului din intravilanul şi extravilanul municipiului, înregistrat în Registrul cadastral al parcelelor F 11 Galaţi Est şi zonarea terenului din intravilanul şi extravilanul oraşului înregistrat în Registrul cadastral al parcelelor F 11 Galaţi Vest. Pentru stabilirea lor, criteriile au ţinut seama de suprafeţele de teren situate de-a lungul intrărilor principale în oraş şi de cele care cuprind sau nu cursuri sau luciuri de apă sau care sunt la marginea acestora.
Mai trebuie spus că, dacă aleşii nu adoptă până la finele lunii mai delimitarea zonelor fiscale, vor fi obligaţi să menţină delimitărilor existente şi pentru anul fiscal 2015.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Propuneri noi pentru zonarea fiscală a oraşului

Primăria Galaţi afirmă că şi gălăţenii au avut un cuvânt de spus în delimitarea zonelor de impozitare pe care aleşii trebuie să le stabilească până la finele acestei luni. Pe lângă lista pe care v-am prezentat-o în ediţia de ieri a ziarului nostru, au apărut noutăţi. Astfel, a fost propusă pentru a trece în întregime în zona C de impozitare strada Calea Prutului, împărţită până acum între C şi B. De asemenea, aleile Tudor Vladimirescu sunt propuse pentru zona B, la fel ca şi străzile Milcov şi Traian Vuia, care au fost până acum în zona C. Pasajul Berzei şi strada Cicero sunt propuse pentru a coborî din zona A în B. Harta fiscală finală o vor decide însă aleşii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Zonele de impozitare din Galaţi au fost modificate
Prin votul aleşilor locali, zonele de impozitare din municipiul Galaţi au fost modificate. Criteriile luate în calcul au fost poziţia faţă de centru, starea carosabilului şi pietonalului, existenţa reţelelor edilitare şi gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor.
Cele mai multe străzi au trecut din zona C de impozitare în zona B, pe motiv că au utilităţi, iar starea carosabilului este bună. Este vorba de arterele: Crinului, Gerului, Gheorghe Stroiciu, Henri Coandă, Sulinei, Unirii şi Zefirului. Tot în zona B au trecut străzile Tineretului I, II. Strada Crişan a urcat în zona B de impozitare doar între numerele 21 - capăt şi 22 - capăt.
Şi străzile Bourului şi Mioriţei au făcut un pas în faţă, din zona D în zona C.
Bulevardul Siderurgiştilor a coborât din zona A de impozitare în zona B, între numerele 44, respectiv, 47 şi capăt.
Pentru că nu are canalizare, iar carosabilul este din piatră cubică, strada Anghel Saligny a trecut din zona B în zona C, pe porţiunea cupinsă între numerele 1 - 35 şi 2 - 50. Tot fără canalizare şi cu carosabilul deteriorat, strada Enachiţă Văcărescu a făcut un pas înapoi, din zona B în zona C. Calea Prutului a fost integral plasată în zona C.
Pe harta de impozitare apar şi noutăţi: Fundătura Florilor de Jos a fost inclusă în zona A, iar Aleea Frasinilor în zona D.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Unii gălăţenii ar putea plăti taxe mai mari

Cetăţenii care domiciliază pe cinci străzi din Galaţi ar putea plăti impozite mai mari de anul viitor. Primăria a făcut publice propunerile de modificare a zonelor de impozitare aplicabile pentru anul fiscal 2016.

Prima pe listă este strada Ana Ipătescu, a cărei modernizare a fost finalizată în 2014, şi care ar putea trece din zona C de impozitare în zona B. Tot în zona B ar trebui să urce din C şi strada Dacului, modernizată tot în 2014. Pe harta impozitării apar şi zone noi: strada Crângului, încadrată în zona D şi, respectiv, aleea Faleza Dunării, Fundătura Stoicovici şi strada Mureşului, propuse pentru zona A de impozitare.

Cei care vor decide, însă, modificarea hărţii fiscale sunt aleşii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Zonele de impozitare au fost modificate

* Poziţia faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie se numără printre elementele luate în calcul la calcularea noilor cuantumuri

De la 1 ianuarie 2016, o parte dintre gălăţeni va plăti impozite mai mari la bugetul local. Motivul? Prin votul aleşilor locali, zonele de impozitare ale oraşului au fost modificate şi actualizate. Subiectul a stârnit dezbatere în Legislativ, iar primarul Marius Stan i-a trasat misiune arhitectului şef al municipiului, Teodora Voicilă, să regândească în totalitate harta de impozitare în Galaţi.

s-a schimbat

Potrivit arhitectului şef Teodora Voicilă, hotărârea aprobată de aleşi nu face decât să completeze harta impozitelor cu străzi nou apărute în nomenclatorul stradal, dar şi cu suprafeţele incluse în intravilanul Galaţiului, extins prin aprobarea Planului Urbanistic General. Străzile nou introduse pe harta de impozitare sunt: strada Crângului (în estul cartierului Traian Nord), inclusă în zona D, Aleea Faleza Dunării, Fundătura Stoicovici şi strada Mureşului, toate în zona A.

Gălăţenii care au proprietăţi pe strada Ana Ipătescu vor plăti impozite mai mari, pentru că artera, modernizată în 2014, a fost trecută din zona C în zona B. La fel se va întâmpla şi cu strada Dacului, care a urcat din zona C în B. În schimb, strada Bourului pe segmentul de numere pare cuprins între 2 şi 8 a coborât o treaptă, din zona C de impozitare în D, pentru că acest segment nu a fost modernizat.

Trebuie spus că stabilirea zonelor de impozitare are la bază o serie de criterii. Astfel, se are în vedere poziţia terenului faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, starea carosabilului şi pietonalului.

Proprietăţi de zonă D pe stradă în zona C

Discuţia a fost deschisă de consilierul local UNPR Vergiliu Vals, care a întrebat dacă n-ar fi posibil ca artera Calea Prutului să fie trecută din C în zona D: „În toată acea zonă, numai Calea Prutului e în C, tot arealul dimprejur, toate străduţele care dau în ea, toată zona traversată de Calea Prutului după Viaduct este în zona D”, a precizat consilierul. Teodora Voicilă a explicat că includerea Căii Prutului în zona C este corectă, pentru că zonele adiacente sunt inundabile sau nu oferă condiţii în care să se poată construi sau locui.

„Problema este că toate adresele care au «Calea Prutului nr.» sunt încadrate în zona C, cu toate că teritoriul este pe zona D. Şi vă dau exemplu: Menarom - avem 12 hectare de teren care sunt în zona D, dar când e vorba să plătim impozite şi taxe suntem consideraţi, pentru că avem adresa Calea Prutului 12, ca fiind în zona C. Şi e o zonă industrială! Ar fi un suport pentru ce înseamnă mediul economic din Galaţi”, a punctat consilierul.

Paradoxuri privind zonarea a sesizat şi Victor Malinovici (UNPR). Pentru că doar până în luna mai se pot face modificări la zona de impozitare, nu s-a putut schimba nimic la harta fiscală. Dar se va face în mai, anul viitor. "Doamna arhitect, aveţi timp suficient un an de zile să ne prezentaţi o fundamentare pentru fiecare zonă şi, eventual, pentru exerciţiul bugetar viitor, să venim cu rectificările care se impun, unde se impun”, a spus primarul Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Cine sunt gălăţenii care vor plăti impozite şi taxe mai mari în 2017

 • Chiar dacă impozitele şi taxele nu se vor majora în 2017, gălăţenii care locuiesc pe străzi recent modernizate ar putea plăti dări mai mari în urma modificării zonelor de impozitare

La finele acestei luni, aleşii locali vor aproba nivelul obligaţiilor fiscale pe care gălăţenii vor trebui să le plătească în 2017. Vestea bună este că, potrivit proiectului de hotărâre publicat pe portalul Primăriei municipiului Galaţi, administraţia locală propune menţinerea tuturor taxelor şi impozitelor locale la nivelul celor din 2016. Vestea mai puţin bună îi vizează pe gălăţenii care locuiesc pe 20 de străzi care au fost recent modernizate. Pe site-ul Primăriei a fost publicat, spre dezbatere publică, un proiect de hotărâre privind modificarea zonelor de impozitare. Iar cele 20 de străzi trec din zonele de impozitare C sau D direct în B sau chiar în A! Iar asta înseamnă că locatarii arterelor cu pricina vor plăti mai mult decât anul acesta.

Lucrurile nu sunt încă bătute în cuie. Municipalitatea aşteaptă, până pe 17 noiembrie, propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate, fie prin mesaj în format electronic la adresa comunicare@primaria.galati.ro, fie prin poştă, pe adresa strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală din strada Fraternităţii nr. 1. Iată care sunt cele mai importante prevederi ale proiectului care poate fi consultat fie pe site-ul Primăriei, fie la Centrul de relaţii cu publicul din strada Fraternităţii nr. 1.

Argumentele administraţiei locale

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că, în municipiul Galaţi, avem patru zone de impozitare: A, B, C şi D. Ele sunt stabilite în funcţie de criterii privind: reţelele edilitate, transportul public şi gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al zonei, starea carosabilului şi pietonalului, perimetrul zonei centrale şi dotările aferente, dar şi zonele de risc.

„Dinamica accentuată a dezvoltării zonelor urbane impune modificarea zonelor de impozitare a terenurilor situate în municipiul Galaţi prin: încadrare în zone de impozitare a noilor artere de circulaţie, încadrarea în zone de impozitare superioare a străzilor în care s-a lucrat la infrastructură şi în care există dotări, încadrarea în zone de impozitare inferioare a străzilor în care s-a constatat că nu sunt îndeplinite criteriile de impozitare pe zonă”, se arată în documentul supus dezbaterii publice.

Urcă două trepte

Mai multe străzi care anul trecut figurau în zona de impozitare D şi care arătau ca adevărate uliţe rurale au beneficiat de lucrări de modernizare, iar acum locatarii lor vor fi taxaţi mai scump. Astfel, potrivit listei publicate de Primărie, străzile Bahluiului, Braşov, Cricov, Caraiman, Nămoloasa, Pietroşiţa şi Predeal vor urca două trepte, din zona D de impozitare în zona B.

Cu o treaptă mai sus

Potrivit listei propuse de Primărie, străzile 9 Mai, Caişilor, Caşin, Incubatorului, Jiului, Mioriţei, Nufărului, Vădeni, Oradea şi Prunari urcă din zona C de impozitare în zona B. Tot în zona B de impozitare este încadrată şi strada Sindicatelor între numerele 16 - capăt şi 17 - capăt. Pe strada Anghel Saligny, locuitorii de la numerele 1-35 şi 2-50 părăsesc zona C de impozitare şi intră în zona B.

Cu o treaptă, dar din zona B în zona A urcă altă arteră recent modernizată - Rizer.

Şi strada Ioan Cetăţianu scoate capul din zona D în zona C, pentru că a beneficiat de lucrări edilitare.

Intră în zona D de impozitare nişte căi de acces care până acum nu figurau pe harta zonelor fiscale: Aleea Dafinului şi strada inginer Aurel Rozei Rosenberg.

Se face dreptate

Potrivit documentului publicat de Primărie, două străzi ar putea fi declasate cu o treaptă şi asta pentru că administraţia locală a realizat că nu-şi merită zona de impozitare.

Astfel, strada Malul Brateş, care în 2016 a figurat în zona C de impozitare, coboară într-o zonă de impozitare inferioară - D.
Strada Tecuci, arteră aflată în modernizare, a fost împărţită, până acum, în două zone de impozitare (A între nr. 1 - 219 şi nr. 2 - 208 şi B între nr. 221 - capăt şi nr. 210 - capăt). Prin proiectul supus dezbaterii publice, artera este fragmentată în trei zone de impozitare: A între numerele 1 şi 219 şi 2 - 208, B între numerele 221-249 şi 210-290 şi C între numerele 292 - capăt şi 251- capăt.

Municipalitatea mai precizează că "eventualele neconcordanţe apărute în timpul aplicării zonării pe parcursul anului fiscal 2017 vor fi clarificate punctual de către structurile de specialitate din cadrul Primăriei Galaţi şi de către Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din municipiul Galaţi".

Mai trebuie spus că, de regulă, aceste modificări se făceau anual până la finele lunii mai pentru anul următor, însă în luna mai 2016 nu se poate spune că legislativul local a funcţionat. Rămâne de văzut, acum, care va fi forma finală a proiectului de modificare a zonelor de impozitare în urma dezbaterii cetăţeneşti şi în ce măsură noua hartă va fi aprobată de aleşi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

S-au modificat zonele de impozitare. Gălăţenii de pe 20 de străzi vor plăti biruri mai mari

În 2017, unii dintre gălăţeni vor fi nevoiţi să plătească, pe lângă o taxă majorată de habitat, şi impozite mai mari la bugetul local. Este vorba despre cetăţenii care locuiesc pe cele 20 de străzi care au fost recent modernizate şi care, la finele anului trecut, au fost transferate în alte zone de impozitare, iar asta înseamnă că locatarii arterelor cu pricina vor plăti mai mult decât în 2016. "Singurele modificări la nivelul taxelor care au survenit este trecerea într-o zonă superioară a unor străzi, în funcţie de noile facilităţi pe care le-am creat pe respectivele artere - conducte de apă, canalizare, asfaltare - prin urmare confortul cetăţenilor a fost sporit", declara, la finele anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu.

Două salturi dintr-un foc

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul nostru, mai multe străzi care anul trecut figurau în zona de impozitare D şi arătau ca adevărate uliţe rurale au beneficiat de lucrări de modernizare, iar acum locatarii lor vor fi taxaţi mai scump. Mai exact străzile Bahluiului, Braşov, Cricov, Caraiman, Nămoloasa, Pietroşiţa şi Predeal au urcat două trepte, din zona D de impozitare în zona B.

Cu o treaptă mai sus

Potrivit deciziei aleşilor locali, străzile 9 Mai, Caişilor, Caşin, Incubatorului, Jiului, Mioriţei, Nufărului, Vădeni, Oradea şi Prunari a urcat din zona C de impozitare în zona B. Tot în zona B e încadrată şi strada Sindicatelor între numerele 16 - capăt şi 17 - capăt. Pe strada Anghel Saligny, locuitorii de la numerele 1-35 şi 2-50 părăsesc zona C de impozitare şi intră în zona B. Tot cu o treaptă, dar din zona B în zona A, a urcat o altă arteră recent modernizată - Rizer. Şi strada Ioan Cetăţianu a scos capul din zona D în zona C.
Prin votul aleşilor, au intrat în zona D de impozitare nişte căi de acces care până acum nu figurau pe harta fiscală: Aleea Dafinului şi strada inginer Aurel Rozei Rosenberg.

Cine va plăti impozite mai mici

Potrivit hotărârii adoptate de aleşii locali la finele anului trecut, două străzi au fost declasate cu o treaptă, pentru că administraţia locală a realizat că nu-şi merită zona de impozitare în care erau încadrate.
Astfel, strada Malul Brateş, care în 2016 a figurat în zona C de impozitare, a coborât într-o zonă de impozitare inferioară - D.
Strada Tecuci, arteră aflată în modernizare, a fost împărţită, până acum, în două zone de impozitare (A între nr. 1 - 219 şi nr. 2 - 208 şi B între nr. 221 - capăt şi nr. 210 - capăt). Prin decizia aleşilor, artera este acum fragmentată în trei zone de impozitare: A între numerele 1 şi 219 şi 2 - 208, B între numerele 221-249 şi 210-290 şi C între numerele 292 - capăt şi 251 - capăt.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Mii de gălăţenii ar putea plăti taxe locale mai mari

Indiferent dacă impozitele şi taxele locale vor fi sau nu majorate în 2018, numeroşi gălăţeni ar putea plăti la bugetul local mai mult decât în 2017. Motivul? Străzile pe care îşi au proprietăţile au fost modernizate, aşa că ar putea fi incluse într-o zonă de impozitare superioară.

Primăria municipiului Galaţi a supus consultării publice un proiect de hotărâre privind modificarea zonelor de impozitare. Documentul, expunerea de motive şi raportul de specialitate pot fi consultate fie pe portalul administraţiei locale, www.primariagalati.ro, fie la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Fraternităţii nr. 1.

De ce este nevoie de schimbare

Potrivit documentaţiei supuse dezbaterii, în municipiul Galaţi există patru zone de impozitare, a căror identificare se face prin litere - A, B, C şi D. "Dinamica accentuată a dezvoltării zonelor urbane impune modificarea zonelor de impozitare a terenurilor situate în municipiul Galaţi: prin încadrarea noilor artere de circulaţie şi, respectiv, prin încadrarea în zone de impozitare superioare a arterelor de circulaţie dacă s-au efectuat lucrări la infrastructură şi dacă există dotări", se arată în raportul de specialitate.
În documentul supus dezbaterii publice, am numărat nu mai puţin de 50 de străzi care ar putea intra într-o nouă categorie de impozitare, mai scumpă, marea majoritate din C în B.

Cine intră sau pleacă din zona D

Cel mai mic nivel al taxelor şi impozitelor este în zona D. Aici vor intra arterele de circulaţie nou create şi botezate prin hotărâri de Consiliu Local: strada Claudiu Marius Covrig, strada cpt. av. Victor Crăciun, strada Simon Ajarescu şi aleile Colinei, Crăciuniţelor, Foişor şi Lalelelor.
Patru dintre străzile Galaţiului ar putea părăsi această zonă de impozitare. Astfel, străzile Alexandru Măcelaru şi Măcin ar putea sări direct în zona B de impozitare, în vreme ce Aleea Anemonelor şi strada Ioan Beldie vor urca doar o treaptă, din zona D în zona de impozitare C.

Străzi împărţite pe zone

Dacă, până acum, gălăţenii care au case ori terenuri în cel mai dinamic cartier rezidenţial al Galaţiului, pe strada Acaşilor, au plătit impozite corespunzătoare zonei C, acum lucrurile s-ar putea schimba. În proiectul supus dezbaterii se propune ca strada Arcaşilor, între numerele 2 şi 22 să treacă în zona B, rămânând în zona C tronsonul cuprins între numerele 24 - capăt şi 1 - capăt.
Strada Dr. Răutu s-ar putea împărţi pe două zone de impozitare: B - între numerele 1-7 şi 2-4, şi, respectiv, C - între numerele 9 - capăt şi 6 - capăt. La fel s-ar putea întâmpla şi cu Drumul de Centură, care urcă în zona C de impozitare între numerele 1 - capăt şi 2 - 48 şi 244 - capăt, dar rămâne în zona D între numerele 50 - 242.
Şi cele două tronsoane ale străzii Drumul Viilor s-ar putea regăsi în zone de impozitare diferite: tronsonul 1, între numerele 1 - 11 şi 2 - 8 va fi în B, iar restul, tronson 1 şi tronson 2, între 13 - capăt şi 10 - capăt rămâne în C.
Pentru strada Ştefan cel Mare se propune ca numerele 1 şi 2 - 30 să urce în zona B, iar numerele 3 - capăt şi 32 - capăt să rămână în C.
Artera Tecuci ar urma să fie segmentată pe trei zone de impozitare: A între numerele 1 - 219 şi 2 - 208, B între numerele 221 - 259 şi 210 - 290, şi C între 261 - capăt şi 292 - capăt. Iar pentru strada Traian se prevede împărţirea în două zone: A între numerele 1 - 203 şi 2 - 250 şi B între 205 - capăt şi 252 - capăt.
Strada Cucului, pe care nu am reuşit să o găsim în hotărârea precedentă de zonare a oraşului, este inclusă în zona C.

Plecare "în masă" din zona C

Zona C de impozitare "sărăceşte" în străzi, în favoarea zonei B. Pe listă sunt incluse străzile: Aprodu Purice, Av. Vasile Craiu şi Av. Mircea Zorileanu, Borzeşti, Camil Ressu, Căprioarei, Cernei şi Clăbucet. Intră cu totul în zona B de impozitare şi strada Crişana. Se prevede un transfer în zona B şi pentru arterele: Dimitrie Cantemir, dr. Mihail Petrini Galazi, Dropiei, Dumbrava Roşie, Focşani, Graurului, Grigore Ventura, Ionel Fernic, Izvor, Jupiter, Libelulei, bulevardul Milcov, străzile Mircea cel Bătrân, Nucului, Pictor Nicolae Grigorescu, Privighetoarei, Răchitei, Slănic şi Sulfinei. Şi tot în zona B ar urma să se regăsească Traian Vuia, Tufănelelor, Victor Papilian, Vânători, Vizantea şi Zambilelor.

Cine intră în zona A

Strada Ştiinţei şi Aleea Ştiinţei, care erau incluse până acum în zona B de impozitare, sunt propuse să urce în zona A. Aceeaşi măsură vizează strada Vultur şi strada Dragoş Vodă.

Unde puteţi face propuneri şi sugestii

Modificarea zonelor de impozitare se află în dezbatere publică. Potrivit Primăriei, propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate pot fi depuse, zilnic, pană pe 28 octombrie, pe adresa de e-mail comunicare@primariagalati.ro sau, prin poştă, pe adresa instituţiei din strada Domnească nr. 54 sau la Registratura Generală din Galaţi, strada Fraternităţii nr. 1.
După consultarea publică, proiectul va ajunge pe mesele consilierilor locali spre dezbatere şi aprobare. Potrivit prevederilor legale, în cazul în care la nivelul municipiului Galaţi se impun modificări ale delimitării zonelor de impozitare, Consiliul Local poate adopta hotărâri în acest sens, care se vor aplica pentru anul fiscal următor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Modificarea zonelor de impozitare, în consultare publică

Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat spre consultare publică un proiect de hotărâre de modificare a zonelor de impozitare. Documentul, expunerea de motive şi raportul de specialitate pot fi consultate atât pe portalul www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Domnească nr. 54.

Primăria precizează că propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate pot fi depuse zilnic până pe 22 octombrie 2018, prin completarea formularului on-line disponibil pe site, pe adresa de e-mail comunicare@primariagalati.ro, la Registratura Generală din strada Domnească nr. 54 sau prin poştă, la aceeaşi adresă.

Argumente

În raportul de specialitate al hotărârii se arată că, în Galaţi, există patru zone de impozitare, a căror identificare se face prin litere: A, B, C şi D. Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare are misiunea de a propune modificarea acestor zone prin încadrarea noilor artere de circulaţie, prin includerea în zone de impozitare superioare a străzilor care au beneficiat de lucrări de infrastructură, dar şi prin îndreptarea unor neconcordanţe în delimitarea zonelor de impozitare. Asta în condiţiile în care, după cum se arată în procesul verbal din 28 septembrie 2018, harta de impozitare pentru suprafaţa teritoriului administrativ al municipiului Galaţi nu a fost finalizată până la această dată.

Schimbări propuse

Una dintre cele mai importante modificări propuse vizează strada Dobrogei, care ar urma să avanseze din zona C de impozitare în zona B.

Două artere de circulaţie recent denumite de aleşii locali - Aleea Nina Cassian şi Aleea G-ral Gheorghe Anghelescu - au fost încadrate în zona D de impozitare.

În zona B apar o serie de artere care, cel puţin până acum, nu figurau pe harta de impozitare a oraşului, ci doar în nomenclatorul stradal. Este vorba despre străzile: Arcului, Covasna, Haţegului, Nicoreşti, Parîngului, Piaţa Eroilor, Pîrîului, Petroşani şi Toporaşului.

Proiectul de hotărâre vine să aducă precizări legate de impozitarea a trei artere importante, Română, Siderurgiştilor şi Enăchiţă Văcărescu.

Astfel, strada Română se împarte între zona A de impozitare (între nr. 1 - 149 şi nr. 2 – 196) şi zona B (între nr. 198 - capăt).

La fel şi bulevardul Siderurgiştilor, care este cuprins în zona A (între nr. 1 - 53 şi nr. 2 - 44) şi zona B (între nr. 55 - capăt şi nr. 46 - capăt).

În ceea ce priveşte strada Enăchiţă Văcărescu, aceasta este cuprinsă în zona B (între nr. 1 - capăt şi nr. 2 - 8 ) şi zona C (între nr. 10 - capăt).

Prevederile acestea ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2019, dacă, după dezbaterea publică, vor fi aprobate de Consiliul Local al municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Pe ce străzi ar putea creşte impozitele

Un proiect de modificare a zonelor de impozitare a fost lansat în dezbatere publică de Primăria municipiului Galaţi pe portalul propriu. Consultând documentele postate pe www.primariagalati.ro, am descoperit o serie întreagă de străzi care ar urma să treacă din zona C de impozitare în zona B. Este vorba despre: strada Bravilor – nu şi aleea cu acelaşi nume, care rămâne în zona C – strada Leului, Olteniţa, Plevnei, Siretului, Spaniolă şi Vamei, dar şi de Vadul Cărăbuş. Strada Cerealelor, în schimb, este propusă să treacă în zona A din zona de impozitare B. Justificarea autorităţilor este aceea că pe aceste străzi s-au executat lucrări de modernizare.

Proiectul de hotărâre, expunerea de motive şi aportul de specialitate privind zonarea pot fi consultate atât pe site-ul Primăriei cât şi la sediul din Domnească nr. 54. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, pot fi depuse zilnic până pe 12 octombrie prin mesaj electronic sau pe adresa strada Domnească nr. 54.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Cum se modifică zonele de impozitare din Galaţi

Un proiect de hotărâre care modifică zonele de impozitare din municipiul Galaţi a fost lansat în dezbatere publică de Primărie. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, pot fi depuse zilnic până la data de 24 octombrie 2020, fie prin completarea formularului online, fie prin mesaj pe adresa comunicare@primariagalati.ro, fie prin posta, pe adresa strada Domnească nr. 54.

Principala modificare pe care am remarcat-o parcurgând documentele disponibile atât pe portalul Primăriei Galaţi, cât şi la sediul instituţiei, o reprezintă apariţia unor străzi noi, pe care nu le-am găsit în precedenta hotărâre de zonare a teritoriului oraşului. Tocmai de aceea am întrebat municipalitatea unde se află fiecare dintre acestea, şi care este motivul pentru care abia acum sunt incluse pe harta zonelor de impozitare. De asemenea, am fost curioşi cum au fost impozitaţi până acum locuitorii acestor străzi.

Conform Primăriei, strada Decebal, inclusă în zona B de impozitare, se află în zona dintre străzile George Enescu și Săliște.
Tot în zona B, vor figura: strada Făurei (se află în zona dintre strada Anghel Saligny și strada Hațegului), strada Ghioceilor (în zona dintre arterele Nae Leonard și Anghel Saligny), strada Niculiţel (zona dintre Saligny și intersecția străzii Frunzei cu Răzoare), strada Oituz (în zona dintre străzile Aviatorilor și Sovata) şi strada Olăneşti (zona dintre străzile Podu Înalt și Măgura).
Strada Minervei, aflată între arterele Brăilei și Constantin Brâncoveanu este inclusă în zona A, iar în zona B sunt repartizate strada Rahovei (aflată în prelungirea străzii Griviței până în strada Portului), strada Salcâmului (în zona străzilor Fagului și Răzoare) şi strada Stejarului (aflată în zona dintre străzile Podu Înalt și Tecuci).

„Aceste străzi au fost practic reintroduse în nomenclatura stradală prin Hotărârea Consiliului Local 307/30.07.2020. Precizăm că în prezent nu sunt arondate imobile la aceste străzi, în general fiind vorba despre alei dintre blocuri arondate altor străzi din imediata apropiere. S-a considerat oportun acest demers pentru situațiile în care pe viitor vor fi imobile pe străzile la care faceți referire”, precizează Primăria la solicitarea noastră.

Pe lista zonelor de impozitare nu mai apare strada dr. Petru Groza, ci strada Nicolae Caranfil.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Modificarea zonelor de impozitare ale Galațiului, în dezbatere publică

Strada Domnească inclusă în întregime în zona A de impozitare, aceasta este una dintre cele mai importante modificări pe care Primăria municipiului Galați vrea să le aducă zonelor de impozitare. Proiectul de hotărâre privind zonarea teritoriului municipiului Galați poate fi citit pe portalul Primăriei, unde se află în dezbatere publică până pe 22 octombrie 2022.

În condițiile în care Senatul a votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50 la sută, dar decizia finală le aparține deputaților, iată că Primăria municipiului Galați vrea să modifice zonele de impozitare. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul primariagalati.ro, la secțiunea Transparență decizională sau la sediul instituției din strada Domnească nr. 54, Biroul Managementul calității, transparență decizională, strategii și politici publice. Noi l-am consultat și vă putem spune care sunt cele mai importante modificări pe care le cuprinde.

Potrivit documentelor, din 2023, o serie de străzi și alei vor fi incluse într-o zonă de impozitare superioară. Astfel, strada Domnească este încadrată cu totul în zona A de impozitare, în condițiile în care, în prezent, artera este împărțită în două: zona A, între nr. 1 - 191 şi nr. 2 - 160 bis și zona B, între nr. 193 - capăt şi nr. 162 – capăt.

Tot în zona A de impozitare ar urma să fie incluse strada Ion Neniţescu, aleea Marea Neagră și strada Timișului, care în acest moment fac parte din zona B de impozitare.

În zona B de impozitare ar urma să urce, din zona C, strada Enăchiţă Văcărescu, strada 13 Decembrie, strada Pescărușului, strada Plevnei, strada Zimbrului și aleea Bravilor. Nou-intrate pe lista străzilor sunt strada prof. Mihalache Brudiu, din zona B și strada Orhideelor, din zona C.

Primăria așteaptă propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare până la data de 22 octombrie 2022. Acestea pot fi transmise prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției la secțiunea Transparență decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: petrina.horghidan@primariagalati.ro sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Zonele de impozitare au fost modificate

Zonele de impozitare din municipiul Galați au fost modificate la ultima ședință ordinară a Consiliului Local.

Din start, grupul USR, prin vocea consilierului Daniel Zinica, a anunțat că se va abține de la vot, deoarece una dintre străzile propuse a fi încadrate din Zona C de impozitare în Zona B - strada Plevnei - a beneficiat de lucrări de canalizare, însă rețeaua nu este cu adevărat funcțională. "Considerăm că nu este oportun ca această stradă să intre într-un alt nivel de taxare, având în vedere că încă nu beneficiază de acele servicii".

Consilierul local PNL Laurențiu Onose a sesizat, atât în plen, cât și la comisii, o anomalie: "Bulevardul George Coșbuc se află o parte în categoria A de taxare și o parte în categoria B. Surprinzător, partea reabilitată este în Zona B de taxare. Mi se mare puțin injust ca tratament să-i taxăm mai mult pe cei din partea nereabilitată față de cei din partea reabilitată".

"Faptic, dumneavoastră aveți dreptate. Doar că, la acest moment, nu este semnat un proces-verbal de finalizare și recepție completă a lucrărilor. Scriptic, investiția nu le este opozabilă, de aceea suntem în situația aceasta", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Consilierul Onose a încercat să arate că gălățenii din zona A a străzii Coșbuc nu ar trebui să fie taxați pentru un confort pe care nu îl au, dar primarul i-a replicat în doi peri: "Halal liberalism!".

Cu 15 voturi "pentru", două împotrivă și 10 abțineri, proiectul de modificare a zonelor de impozitare a fost adoptat.

Conform documentului, din 2023, o serie de străzi și alei vor fi incluse într-o zonă de impozitare superioară. Astfel, strada Domnească este încadrată în Zona A de impozitare pe tronsonul cuprins între strada Radu Negru până în strada Prundului. Tot în Zona A de impozitare ar urma să fie incluse strada Ion Neniţescu, aleea Marea Neagră și strada Timișului, care în acest moment fac parte din Zona B de impozitare. În Zona B de impozitare ar urma să urce, din Zona C, strada Enăchiţă Văcărescu, strada 13 Decembrie, strada Pescărușului, strada Plevnei, strada Zimbrului și aleea Bravilor. Nou-intrate pe lista străzilor sunt strada prof. Mihalache Brudiu (fostă Gheorghe Stroiciu), în zona B, și strada Orhideelor, în Zona C.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.