Jump to content

Permisele de pescuit sportiv pe 2012, valabile şi în 2013


dcp100168

Recommended Posts

Permisele de pescuit sportiv pe 2012, valabile şi în 2013

Permisele de pescuit sportiv pe 2012 sunt valabile şi anul acesta, cu condiţia ca titularii să îşi plătească taxa anuală, în valoare de 30 de lei. În schimb, nu s-a luat deocamdată nicio hotărâre cu privire la viza pentru pescuitul în apele de frontieră.

Chitanţa ţine loc de viză deocamdată

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în curtea nou-înfiinţatului Minister al Mediului şi Schimbărilor Climatice, ceea ce presupune nenumărate modificări inclusiv în teritoriu. Cu toate acestea, se pare că pescarii deja au fost avuţi în vedere, în sensul că nu vor mai trebui să aştepte noi reglementări pentru a ieşi pe baltă. "Cine doreşte să meargă la pescuit trebuie doar să plătească taxa de 30 de lei la Trezorerie şi se consideră că permisul a fost vizat pentru anul în curs. Aşteptăm reglementări pentru a vedea dacă se va aplica şi un timbru special care să marcheze viza. Dar asta va mai dura, până se face o licitaţie, până apar timbrele. Important de ştiut este, însă, faptul că permisul este valabil şi anul acesta însoţit de chitanţa care să ateste plata taxei", a declarat şeful filialei Galaţi a ANPA, Vasile Bocăneală. Elevii şi studenţii plătesc numai 10 lei, în timp ce pensionarii beneficiază în continuare de gratuitate. Pentru aceştia din urmă este suficient cuponul de pensie care să însoţească permisul pentru a putea pescui.

AJVPS, singura organizaţie de profil "acreditată"

De asemenea, pescarii membri ai asociaţiilor de profil pot să îşi "înnoiască" permisul în acelaşi fel, doar că tariful diferă. "Pe raza judeţului Galaţi există o singură asociaţia abilitată să elibereze avize de pescuit. Este vorba despre Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS)", a mai spus Vasile Bocăneală. Calitatea de membru al AJVPS se înnoieşte anul acesta contra sumei de 60 de lei, însă, pe lângă permis, membrii asociaţiei mai beneficiază şi de alte facilităţi.
În schimb, pescuitul în zonele de frontieră încă nu este clarificat. "Noi am trimis o adresă către Poliţia de Frontieră, prin care îi rugam să găsească o soluţie pentru cei care vor să pescuiască în apele de frontieră. Ori să prelungească avizele de anul trecut, ori să elibereze altele noi", a explicat şeful filialei Galaţi a ANPA.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Patru taxe şi avize pentru pescarii sportivi

Birocraţia încâlceşte firele de pescuit sportiv. Deşi, teoretic, ar trebui să fie foarte simplu să practici pescuitul recreativ şi sportiv, adică să plăteşti o simplă taxă, realitatea arată că e nevoie de patru permise / autorizaţii / avize. E drept, două sunt gratuite, iar celelalte două costă, împreună, în jur de 60-70 de lei.
După ce, în urmă cu două săptămâni, anunţam că pentru a putea pescuit în 2013 un pescar sportiv trebuie doar să îşi achita taxa anuală de 30 de lei, mai multe organizaţii ne-au adus la cunoştinţă că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. "Pe lângă permisul eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), cu plata taxei de 30 de lei pentru anul în curs, mai este nevoie şi de o autorizaţie din partea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), care a obţinut dreptul de a organiza pescuitul pe întreg teritoriul judeţului Galaţi. Ei au dreptul să impună o taxă, însă nu este vorba despre sume mari. Taxa poate fi, conform legii, pentru o săptămână, o zi sau pe tot anul. Toate asociaţiile care au fost autorizate să organizeze pescuitul pentru anumite zone din ţară propun nişte tarife, care urmează a fi aprobate de ANPA. Când cuantumul va fi aprobat, va fi publicat pe site-ul instituţiei", ne-a declarat şeful filialei Galaţi a ANPA, Vasile Bocăneală.
Taxă la AJVPS Galaţi
Directorul AJVPS Galaţi, Vladimir Talpeş, ne-a confirmat faptul că pescarii trebuie să obţină o autorizaţie şi din partea organizaţiei pe care o conduce, dar nu a făcut deocamdată publice tarifele pe care le-a înaintat ANPA spre aprobare. "Pescarii sportivi care sunt membri ai asociaţiei noastre nu plătesc această taxă, doar cei care deţin un permis ANPA şi vor să pescuiască în Galaţi trebuie să o plătească. Din punctul nostru de vedere, este mai simplu să vină la noi pentru că noi le oferim totul. Tot noi ne ocupăm şi de avizul de la Poliţia de Frontieră", a declarat Vladimir Talpeş. Un membru AJVPS plăteşte în jur de 60 de lei pe an, bani în care intră şi taxa anuală pentru permisul ANPA.
Avize de la AJPS şi Poliţia de Frontieră
Deşi a trecut prin numeroase scandaluri, o altă asociaţie, Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJPS), încă se ocupă de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, potrivit şefului ANPA GAlaţi, Vasile Bocăneală. "Pentru a pescui în această zonă e nevoie de un aviz de la AJPS, însă acest aviz este gratuit, ei nu au voie să ceară bani nici măcar pentru accesul în parc", a mai spus Vasile Bocăneală.
Ultimul act de care mai au nevoie pescarii este cel pentru zona de frontieră. Avizul Poliţiei de Fontieră este gratuit, însă, deocamdată nu se ştie când se vor putea depune cereri în acest sens. Trăgând linie, realizăm că dacă vrei să pescuieşti în Prut, ai nevoie de nu mai puţin de patru acte: permisul de pescuit ANPA vizat la zi, autorizaţia din partea AJVPS şi avizele de la Poliţia de Frontieră, respectiv AJPS.

 

Ce acte îţi trebuie ca să mergi la pescuit
* Permisul ANPA vizat la zi (30 de lei) - plata taxei este, deocamdată, echivalentă cu viza pe 2013
* Autorizaţia din partea AJVPS (gratuită pentru membrii AJVPS, iar pentru ceilalţi cuantumul urmează a fi aprobat de către ANPA)
* Avizul Poliţiei de Frontieră (gratuit) - pentru cei care doresc să pescuiască în zonele de frontieră
* Avizul AJPS (gratuit) - pentru cei care doresc să pescuiască în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

 

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Se dau avizele pentru pescuitul în zona de frontieră
Poliţia de Frontieră a început deja să elibereze avizele pentru pescuitul în Prut şi pe Dunăre în zona Scurta. Potrivit şefului de la Frontieră, Ion Lungu, în ultimele săptămâni instituţia pe care o conduce a eliberat deja peste 2.000 de avize.
Actele necesare sunt copie după cartea de identitate, o cerere tip completată cu datele personale şi copie după permisul eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, însoţit de o copie după chitanţa care certifică plata taxei de 30 de lei, reprezentând cotizaţia anuală. De asemenea, este necesar ca pe chitanţă să fie pus un aviz al ANPA, care să certifice că pescarul a fost luat în evidenţă de această instituţie. "Deocamdată, ei nu pot să vizeze permisele, dar noi nu am condiţionat avizul de acces în zona de frontieră de viza pe permis. Am fost de acord să primim cererile doar cu chitanţa care dovedeşte că s-a achitat taxa anuală", spune Ion Lungu.
Anul trecut, Poliţia de Frontieră Galaţi a eliberat aproape 8.000 de avize de pescuit în zona de graniţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.