Jump to content

Hepatita de ţară, hepatita de oraş


Recommended Posts

Posted

Hepatita A - "boala de tara", hepatita B - "la oras"

Cel putin asa sta situatia daca luam in calcul datele statistice din acest an, care indica numarul de persoane infectate cu aceste virusuri si mediul de unde provin cei imbolnaviti. In ceea ce priveste incidenta acestor afectiuni din 2004 si pana in 2008, reiese ca boala face din ce in ce mai putine victime. Totusi, daca hepatita A se vindeca, nu la fel se intampla cu cele de tip B si C. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV si este considerat singurul virus hepatitic cu inalt potential oncogen.

In anul 2004 incidenta hepatitei A - numarul de imbolnaviri la 100.000 de locuitori - in judetul Galati era de 35,58 la suta de mii de locuitori, iar in acest an a scazut pana la 5,86. Aceleasi scaderi de incidenta se remarca si in cazul hepatitei B si a celei non A / non B sau hepatita C.

De exemplu in anul 2004 incidenta prin hepatita B era de 7,08 /100.000 de locuitori si ea a ajuns in 2008 la 1,30. In ceea ce priveste incidenta hepatitei non A /non B sau hepatita C, asa cum mai este cunoscuta, era in 2004 de 4,83 /100.000 de locuitori si a scazut pana la 2,60.

"Aceste scaderi, in unele cazuri chiar drastice, ale numarului locuitorilor din judet care sufera de aceste afectiuni virale se datorezaa campaniilor masive de vaccinare care au avut loc intre 2004-2008. In acest interval in judetul nostru au fost imunizate 43.290 de persoane cu vaccin antihepatitic A si 7209 persoane cu vaccin antihepatitic B. Trebuie in continuare sa ne focalizam atentia asupra campaniilor de prevenire a infectiilor cu virus hepatitic B si virus hepatitic non A si/sau non B, mai ales deoarece virusul hepatitic B este extrem de contagios, de fapt chiar mai contagios decat cel HIV, se transmite la fel ca si acesta si poate da usor diferite forme de cancer", a declarat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Costinela Georgescu.

Hepatita A - boala de tara

Pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an in judetul Galati au fost diagnosticate noua cazuri de infectie virala cu hepatita A, dintre care opt la persoane din mediul rural. Cum hepatita A se mai numeste si "boala mainilor murdare", si cum mai mereu numarul acestor cazuri este mai mare la tara decat la oras, s-ar impune o intensificare a campaniilor de prevenire prin implementarea clara a regulilor de igiena care tin boala departe, mai ales in scoli sau alte comunitati rurale.

Hepatita B - in vizorul lumii medicale in acest an

In ceea ce priveste cazurile de hepatita B aparute in judetul nostru in acest an, ele au aparut la persoane domiciliate in oras. Deci masurile de prevenire a acestui tip de hepatita trebuie intensificate in orase. Anul acesta, in data de 19 mai, Romania a marcat alaturi de alte tari ale lumii, Ziua Mondiala a Hepatitei. Ieri numerosi membri ai comunitatii mondiale din domeniul sanatatii si-au focalizat atentia asupra hepatitei B, una dintre cele mai frecvente boli, dar care ramane foarte putin inteleasa si subdiagnosticata.

Hepatita B afecteaza apoape doua miliarde de oameni in intreaga lume. In Romania se estimeaza ca aproximativ un milion de persoane, intre 2 si 7% din populatie, sufera de hepatita cronica B. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii au la dispozitie tratamente noi, revolutionare, care tin boala sub control si cresc speranta de viata a pacientilor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.