Jump to content

Chiriaşii Primăriei au restanţe la întreţinere de 2,4 milioane de euro


dcp100168

Recommended Posts

Chiriaşii Primăriei Galaţi au datorii cuprinse între 20.000 şi 98.000 lei

Doar pentru apă şi căldură, sumele datorate la întreţinere de către gălăţenii care locuiesc în apartamentele municipalităţii depăşesc 15 milioane de lei. Pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare 500 de dosare de reziliere a contractelor de închiriere cu chiriaşi-problemă. În total, Primăria are 4.104 chiriaşi.

De ani buni, municipalitatea se confruntă cu atitudinea ostilă a sutelor de chiriaşi rău-platnici. Pe lângă faptul că nu achită chiria, aceştia datorează sume uriaşe către furnizorii de utilităţi. Chiriaşi care au fost daţi pe „mâna" executorilor judecătoreşti au debite cuprinse între 20.000 şi 98.000 lei!

Top datornici

Petrica Velichi se numără printre sutele de chiriaşi aflaţi pe lista neagră a Primăriei. Locuieşte împreună cu soţul ei şi cei doi copii într-un apartament cu două camere, din Micro 17, pe strada Barboşi, blocul R. Are de plătit facturi neachitate pentru apă caldă şi căldură în valoare de 69.674 lei, din care penalităţile reprezintă 43.943 lei. Ambii soţi sunt şomeri neindemnizaţi şi se plâng că nu au cu ce să plătească. „Am lucrat la o fabrică de mobilă, dar m-au trimis în şomaj în urmă cu doi ani. Am căutat să mă angajez în altă parte, dar peste tot mi s-a spus că sunt prea în vârstă. Am 53 de ani, pot munci, dar nu mă angajează nimeni. Ce să fac, să-mi pun ştreangul în gât? Soţul munceşte cu ziua ca să avem ce pune pe masă. E jale! Să ne dea Primăria posibilitatea să muncim şi să plătim !", ne-a spus revoltată femeia.

Conform listei date publicităţii de George Cubasa, directorul SC Apaterm, pe primul loc în topul „chiriaşilor rău-platnici" se situează Maricel Baharla. Acesta locuieşte într-un apartament al Primăriei tot din Micro 17, strada Galaţii Noi, bloc L2 şi datorează numai pentru apă caldă şi căldură, 98.749 lei, din care 64.899 lei, penalităţi.

Pe locul doi se află Săndel Leuştean, chiriaş la blocul A8, din strada Traian, cu o datorie de 92.403 lei, din care 50.188 lei sunt penalităţi.

Alt chiriaş cu datorii mari este Constantin Duminică, din Micro 19, strada Laminoriştilor, bloc D2. El are de achitat 83.161 lei , din care datoriile de bază reprezintă 82.631 lei. Şi familia lui Constantin Grigoraş se remarcă în top, cu o datorie de 76.564 lei.

Riscă evacuarea!

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicolata Manole, pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare 500 de dosare de reziliere a contractelor de închiriere cu chiriaşi-problemă. „Primăria are 4.104 de contracte de închiriere. Noi vom rezilia contractele cu cei care nu-şi plătesc datoriile, urmând apoi să fie evacuaţi", a spus Nicoleta Manole.

George Cubasa, directorul Apaterm, susţine că evacuarea nu este o soluţie întrucât datoriile tot nu se şterg. „Aceşti oameni nu pot fi evacuaţi din locuinţe, pentru că Primăria s-ar trezi cu corturi în fata sediului şi ar trebui să le dea alta locuinţă. Apoi, dacă sunt evacuaţi cine plăteşte în locul lor?".

Toleranţa faţă de chiriaşii municipalităţii contrastează cu determinarea în cazul proprietarilor, care sunt ameninţaţi că vor fi evacuaţi şi că le vor fi scoase apartamentele la vânzare pentru recuperarea datoriilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Chiriasii-Primariei-Galati-campionii-datornicilor_0_469753275.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Chiriaşii Primăriei au restanţe la întreţinere de 2,4 milioane de euro

* Unii rău-platnici nu şi-au mai plătit datoriile din anul 2004 * Ei nu pot fi evacuaţi decât după o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei * Primăria a deschis sute de procese, dar magistraţii sunt îngăduitori

Principalul motiv pentru care Apaterm are probleme grave este cauzat de faptul că societatea nu a reuşit să încaseze sume uriaşe de la populaţie, sume care ulterior s-au transformat în datorii către Electrocentrale sau către alţi furnizori. Vinovaţi pentru această situaţie sunt deopotrivă administratorii asociaţiilor de proprietari, proprietarii de apartamente, dar şi chiriaşii Primăriei.
Conform datelor statistice, în acest moment 2.650 de apartamente aparţinând Primăriei Galaţi au fost închiriate către persoane fizice. Conform Biroului de Presă al municipalităţii, chiriaşii au de plătit la întreţinere nu mai puţin de 10.064.000 lei, adică aproximativ 3.773 de lei per apartament. Nu toţi cei care au închiriat apartamente de la Primărie sunt datori la întreţinere. În zilele următoare, "Viaţa liberă" va prezenta cazul unei familii care, în ciuda gravelor probleme, îşi plăteşte dările la timp. În schimb, există oameni care nu şi-au mai plătit datoriile încă din anul 2004.
"Conform bazei de date a serviciului spaţiu locativ, care a strâns aceste cifre de la administratori, datoriile chiriaşilor Primăriei se ridică la suma de 10.064,.00 lei, sumă ce reprezintă doar o fracţiune din suma totală datorată de asociaţiile de proprietari, ce se ridică la aproximativ 160.000.000 de lei", a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Conform acestuia, municipalitatea se află în imposibilitatea de a-i evacua pe rău-platnici, deoarece judecătorii, de cele mai multe ori, se arată îngăduitori cu aceştia. "Primăria are acţionaţi în instanţă sute de chiriaşi, datornici fie la întreţinere, fie la chirie, fie la amândouă. De-abia după o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, chiriaşul rău-platnic poate fi evacuat", a mai explicat Mihai Costache.
În acest moment, zeci de blocuri din Galaţi nu mai sunt alimentate cu apă caldă menajeră sau primesc apă rece de la cisternă, din cauza datoriilor imense. Mai mult, din cauza faptului că legea este de aşa natură încât chiriaşii rău-platnici nu pot fi constrânşi în niciun fel să părăsească apartamentele, peste 4.000 de persoane sunt pe listele de aşteptare ale Primăriei pentru o locuinţă.

viata-libera.ro
 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Dezastru în urma chiriaşilor evacuaţi. Bani grei pentru reparaţia locuinţelor Primăriei Galați

  • Peste 1,4 milioane de lei a cheltuit Primăria Galaţi pentru reparaţia şi igienizarea a 30 de locuinţe în care au stat chiriaşi ai municipalităţii
  • În urma familiilor evacuate au rămas datorii de peste 400.000 de lei la întreţinere şi la chirie

Printre contractele atribuite direct, fără licitaţie, de către Primăria municipiului Galaţi - listă pe care administraţia locală ne-a furnizat-o la solicitarea noastră - am remarcat o sumedenie de lucrări de reparaţii şi igienizări la apartamente sau case. Este vorba de nu mai puţin de 30 de contracte, în valoare totală de 1.441.498 de lei fără TVA, încheiate cu diverse firme, în prima jumătate a acestui an. De ce a fost nevoită municipalitatea să repare şi/sau să igienizeze aceste imobile? „Primăria municipiului Galaţi a executat lucrări de reparaţii şi igienizare întrucât una dintre obligaţiile proprietarului este să ofere chiriaşului o locuinţă corespunzătoare, ce respectă condiţiile de igienă şi siguranţă, în stare normală de utilizare, dotată cu echipamentele menţionate anexa contractului de închiriere, în stare bună de funcţionare”, ne-a comunicat administraţia locală. Altfel spus, Primăria a fost obligată să facă, din nou, locuibile, apartamentele şi casele părăsite de chiriaşii care au fost evacuaţi, au decedat ori au predat imobilele respective. Numai că, în urma celor evacuaţi Primăria a rămas în cârcă şi cu datoriile acestora: întreţinerea şi chiria neplătite. Vă prezentăm, pe baza informaţiilor furnizate de municipalitate, un top al celor mai scumpe lucrări de reparaţii locuinţe, plătite de administraţia locală în primele şase luni ale acestui an.

O scumpete de apartamente

Nu mai puţin de 51.592 de lei fără TVA este cea mai mare dintre sumele cheltuite pentru reparaţia unui apartament. Este vorba despre un apartament situat în blocul R6 de pe strada Zidarilor. Debitele acumulate de chiriaşul evacuat sunt de 4.536 de lei - chirie şi 47.295 de lei - întreţinere. Locul secund în clasament este ocupat de un apartament din blocul G13, strada Victor Vâlcovici, pentru reparaţiile căruia Primăria a plătit 44.481 de lei fără TVA. Şi această locuinţă a fost evacuată, municipalitatea rămânând din nou cu datorii: 18.960 de lei chirie şi 25.526 de lei întreţinere. În top trei a intrat şi un apartament din blocul J3, de pe strada Furnaliştilor, pentru reparaţia căruia s-au cheltuit 38.599 de lei. Şi în acest caz a fost vorba de o evacuare, debitul rămas fiind de 11.764 de lei la chirie.

Casă, scumpă casă!

O sumă consistentă de 151.724 de lei fără TVA a plătit Primăria oraşului pentru lucrări de reparaţii şi igienizare la imobilul din strada Culturii nr. 1. Este vorba despre trei spaţii de locuit, două predate, unul rămas gol în urma decesului chiriaşului, de pe urma cărora Primăria nu a rămas cu datorii. Pe locul secund în topul cheltuielilor se situează clădirea din Traian nr. 39, tot cu trei spaţii de locuit, pentru reparaţia cărora s-au cheltuit 124.564 de lei fără TVA. Municipalitatea a rămas şi cu un debit de 24.621 de lei, chirie neplătită. Ultimul loc în clasament îl ocupă imobilul de pe strada Gării nr. 28, tot cu trei spaţii de locuit predate de chiriaşi, fără datorii. Pentru ca acestea să poată fi din nou închiriate, Primăria a plătit pe reparaţii 106.299 lei fără TVA.

Datorii în cârca municipalităţii

Conform datelor furnizate de administraţia locală, în afară de costurile reparaţiilor şi igienizărilor, Primăria a rămas cu pagube de 206.838 de lei, debit la chirie şi 218.244 de lei, datorie la întreţinere. Ce se întâmplă cu acestea? „În cazul foştilor chiriaşi, evacuaţi ca urmare a executării hotărârilor judecătoreşti de reziliere şi evacuare pentru debitele restante cu titlu de chirie, continuă procedura de executare silită, prin intermediul executorilor judecătoreşti, în vederea recuperării sumelor datorate Primăriei municipiului Galaţi”, precizează municipalitatea.

Cu sumele neplătite la întreţinere situaţia este mult mai delicată. De pildă, explică autorităţile, pentru un apartament din bloc S1, strada Av. M. Zorileanu, Primăria spune că a achitat suma de 17.951 de lei reprezentând cheltuieli de întreţinere şi penalităţi, în baza sentinţei civile pronunţate de Judecătoria Galaţi, această sumă urmând a fi recuperată de la foştii chiriaşi. „În vederea recuperării datoriilor existente la plata cheltuielilor de întreţinere, există pe rolul judecătoriei Galaţi cauze civile prin care asociaţiile de proprietari acţionează în instanţă proprietarul acestor locuinţe, respectiv municipiul Galaţi, urmând ca proprietarul să recupereze aceste debite prin procedura de chemare în garanţie a debitorilor”, punctează Primăria. Rămâne de văzut dacă administraţia locală va recupera vreodată sumele datorate de chiriaşii evacuaţi!

Nota de plată de pe urma chiriaşilor

Potrivit datelor prezentate de Primăria Galaţi, în cursul anului 2015, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi igienizare în valoare de aproape 600.000 de lei la 16 apartamente aparţinând municipalităţii. Pe lângă aceste cheltuieli, Primăria a mai rămas, de pe urma chiriaşilor evacuaţi, cu un debit la chirie în valoare totală de 74.278 de lei, şi o datorie la întreţinere de 322.621 de lei. De pildă, numai de la un apartament pentru care s-au cheltuit 51.006 lei, a rămas o datorie la întreţinere de 109.723 de lei!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Numai 10 chiriaşi ai municipalităţii interesaţi să-şi cumpere apartamentele. Care sunt actele necesare

Municipalitatea doreşte să-şi diminueze patrimoniul privind spaţiile de locuit pe care Primăria le deţine. În acest sens, la începutul anului în curs, aleşii locali au aprobat o modificare a unei hotărâri din 2001 care prevedea ca ”locuinţele din patrimoniul Primăriei să devină locuinţe sociale după ce erau efectuate lucrări de igienizare şi reparaţii în valoarea de peste 50.000.000 lei vechi (5.000 ron)”. Potrivit acestei hotărâri locuinţele nu-şi vor mai schimba statutul şi vor putea fi vândute, întâietate având cei care au pentru ele contracte de chirie. În acest sens, ”Au fost trimise 750 de notificări către chiriaşii municipalităţii în care este explicată procedura, iar de la începutul anului au fost depuse deja 10 cereri în vederea cumpărării acestor apartamente”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Cei interesaţi pentru cumpărarea locuinţelor trebuie să depună un dosar care să conţină următoarele documente:

- contractul de închiriere în original;
- certificatul fiscal care să ateste că nu aveţi datorii către bugetul local, (soţ, soţie);
- copie de pe fişa de cont eliberată de Asociaţia de Locatari/ Proprietari care să ateste că nu aveţi datorii;
- copie de pe fişa de cont eliberată de Asociaţia de locatari, semnată şi ştampilată;
- declaraţia notarială a titularilor (soţ şi soţie) că nu aţi dobândit şi nu aţi înstrăinat nici o locuinţă duoă 01.01.1990 proprietate personală;
- declaraţia notarială a membrilor majori privind acordul de cumpărare al locuinţei de către titular;
- actul de identitate al titularilor, în copie şi original.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine şi în ce condiţii poate cumpăra apartamentele municipalităţii

Chiriaşii Primăriei municipiului Galaţi pot solicita cumpărarea apartamentelor în care stau, dacă şi-au achitat la zi cheltuielile de întreţinere şi eventualele penalităţi către asociaţia de locatari sau proprietari din care fac parte. Primăria a trimis deja 750 de notificări către titularii contractelor de închiriere, documente prin care le-au explicat procedura pe care trebuie să o urmeze, iar de la începutul anului a primit zece cereri în vederea cumpărării locuinţelor.

"Toate spaţiile de locuit pe care Primăria municipiului Galaţi le are reprezintă, în mare măsură, o gaură neagră la bugetul local, pentru că o mare parte dintre ele, în special fondul vechi de case, au nevoie de intervenţii aproape anual, pentru că se deteriorează! În ceea ce priveşte apartamentele, atunci când sunt eliberate, arată ca după război şi, evident, trebuie aduse la un standard minim de locuit în vederea închirierii către alţi cetăţeni. Încercăm să încurajăm achiziţia de către chiriaşi. Primăria nu trebuie să fie, din punctul meu de vedere, cel mai mare latifundiar dintr-un oraş", declara, la finele lunii ianuarie, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Edilul-şef a anunţat ieri, pe pagina publică de Facebook, cine şi în ce condiţii poate cumpăra locuinţele proprietate privată a municipalităţii. "În situaţia în care pentru imobilul respectiv sunt achitate la zi cheltuielile de întreţinere şi penalităţile pe care le datoraţi către asociaţia de locatari/ proprietari, vă invităm să depuneţi solicitarea de cumpărare a locuinţei, deţinute în baza contractului de închiriere, la sediul Serviciului Administrare Fond Locativ şi Spaţii cu Altă Destinaţie, strada Traian nr. 93, bloc A4 - parter. Cererea trebuie însoţită de următoarele acte: contractul de închiriere în original, certificatul fiscal care să ateste că nu aveţi datorii către bugetul local (soţ şi soţie), adeverinţa de la asociaţia de locatari/ proprietari care să ateste că nu aveţi datorii, copie de pe fişa de cont eliberată de asociaţie, semnată şi ştampilată, declaraţia notarială a titularilor (soţ şi soţie) că nu aţi dobândit şi nu aţi înstrăinat nicio locuinţă proprietate personală după 01.01.1990, declaraţia notarială a membrilor majori privind acordul de cumpărare a locuinţei de către titular, actul de identitate al titularilor, în copie şi original", se arată în înştiinţarea transmisă chiriaşilor.

Ce locuinţe nu pot fi vândute

"Cred că este începutul unei mici dreptăţi pentru cei care doresc să devină proprietarii unui astfel de apartament. Pentru cei care nu doresc, poate că într-un viitor extrem de apropiat vom scoate la licitaţie publică un număr de apartamente care să poată fi cumpărate de către doritori, după regulile pieţei libere imobiliare la nivelul municipiului Galaţi. Vom ţine un număr consistent de apartamente care chiar să fie trecute cu statutul de locuinţe sociale", a precizat, în luna ianuarie, primarul Ionuţ Pucheanu.

Atenţie, conform legii nu pot fi vândute locuinţele sociale, locuinţele de necesitate, precum şi locuinţele care sunt în litigiu pentru neplata chiriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.