Jump to content

Grevă spontantă în Combinat


dcp100168

Recommended Posts

Grevă spontantă în Combinat

În jur de 300 de siderurgişti s-au strâns, în această dimineaţă, în faţa sediului administrativ al combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, nemulţumiţi de oferta salarială făcută de administraţia sindicatelor, în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă pe 2013. Potrivit martorilor, un geam al sediului administrativ a fost spart de o piatră aruncată din mulţime. O delegaţie a siderurgiştilor se află la această oră la o discuţie cu şeful departamentului de resurse umane, după care, de la prânz, urmează să aibă loc ultima întâlnire a administraţiei cu sindicatele, pentru negocierea CCM.

Purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a confirmat protestul fără însă să dea detalii despre numărul protestararilor. „ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns în această dimineaţă în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă. Producţia nu a avut de suferit. Managementul înţelege dificultăţie angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală - de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată - reprezintă un efort financiar important pentru Combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei.

Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că - în acest moment - turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul Combinatului”, se arată într-un comunicat de presă al Arcelor Mittal Galaţi.

Siderurgiştii spun că salariile lor nu au mai fost mărite semnificativ în ultimii 5 ani. În cadrul negocierilor CCM, sindicatele solicită administraţiei indexarea salariilor din combinat cu 5 până la 7 la sută şi un salariu minim din unitate, cu 50 de lei peste salariul minim pe economie. Pe de altă parte, ultima ofertă salarială a administraţiei combinatului a fost acordarea a  trei bonusuri: 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiţionat, 2 la sută în iulie, tot necondiţionat, şi 1,5 la sută în decembrie, dar condiţionat de trecerea combinatului pe profit.

În combinat lucrează aproximativ 7.800 de oameni, după ce, la privatizarea Sidexului din 2001 lucrau peste 27.000 de oameni.

presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.