Jump to content

Fermierii din Matca se pregătesc de protest


Recommended Posts

Posted

Fermierii din Matca se pregătesc de protest

Circa 300 de legumicultori din comuna gălăţeană Matca se pregătesc de protest, pentru a atrage atenţia statului că actualul sistem de impozitare îi va falimenta. Potrivit lui Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe din Matca, „nemulţumirile legumicultorilor sunt multe: este vorba despre impunerea de noi taxe şi impozite pentru micii fermieri, deciziile luate de Ministerul Agriculturii fără consultarea prealabilă a tuturor asociaţiilor de producători din ţară şi în general lipsa de dialog dintre minister şi asociaţiile de producători. Agrostar, unica organizaţie cu care Ministerul Agriculturii a discutat, nu ne reprezintă – noi producem legume şi fructe, nu cereale”.

Mircea Croitoru a adăugat că impunerea impozitului de 16% pe venit, indiferent de acel venit al fermierului este cu atât mai „aberant” cu cât „noi încă nu ne-am încasat a treia şi a patra tranşă de subvenţie europeană pe măsura 141 pentru sprijinul fermelor de subzistenţă. Adică, statul are datorii la fermieri, dar tot ei sunt datori să plătească la timp impozitele, că altfel plătesc penalităţi. Dar pentru întârzierea cu care se acordă ajutoarele de stat, nu se vorbeşte de penalităţi! O altă problemă ar fi impozitarea aberantă – de pildă, serele sunt considerate construcţii, aşa că plătim impozit pe construcţie, când, de fapt, acestea ar trebui categorisite ca şi cultură protejată. De ce nu primim şi noi o subvenţie pe motorină, că tocmai au crescut accizele, sau de ce nu ne ajută statul cu măcar jumătate din costurile încălzirii serelor, aşa cum se întâmplă în Spania?”.

Acţiunea de sâmbătă, de la Matca, nu este singulară în ţară. Semnalul a fost deja dat de fermierii din Harghita, iar săptămâna viitoare vor protesta şi fermierii din Dâmboviţa şi Olt.

presagalati.ro

Posted

Legumicultorii din Matca au ieşit în stradă

Câteva zeci de legumicultori din comuna gălăţeană Matca au participat, sâmbătă, la o acţiune de protest, desfăşurată în faţa Primăriei şi îndreptată împotriva actualului Guvern căruia fermierii îi reproşează impunerea de taxe suplimentare. Oamenii au ascultat discursurile mai multor fermieri, urcaţi pe platforma unei maşini în jurul căreia se aflau afişe cu următoarele mesaje: „vrem programe speciale pentru pieţele locale”, „funcţionarii din instituţii- vă plătim, gândiţi soluţii!”, „nu ne întârziaţi la plăţi/că o să vă spunem hoţi”.

Mătcaşii şi-au exprimat nemulţumirile cu privire la sistarea măsurii 1.41 privind acordarea de subvenţii europene pentru fermele de subzistenţă, dar şi cu privire la noile impozite pe care trebuie să le plătească, conform prevederilor din Codul Fiscal.

„Samsarii ne iau producţia pe degeaba, folia este foarte scumpă, sămânţa, la fel, iar impozitul e mare, nu ne ajută nimeni cu nimic. O să dăm faliment ca în Ungaria! Aici încă sunt foarte multe solarii dar nu mai avem cu ce investi… Toţi din Matca avem credite la bănci. Iarna ne împrumutăm la Patria Credit sau Banca Brăila, vara plătim şi după aia iar facem credite… Soţul meu are 55 ani, nu ne mai angajează nimeni la vârsta asta, o să murim de foame. Este bătaie de joc, vindem cu 5-10 lei baxul de roşii, pentru care muncim din decembrie până în iunie. Statul ar trebui să nu mai dea voie să se aducă în ţară legume, atunci când iese producţia noastră”, spune Mărioara Costea. Un alt fermier, Petrică Pricope, spune că în Matca s-a stricat tradiţia ca şi copiii cultivatorilor să lucreze tot în sere: „Tinerii au fugit din ţară, au plecat şi oameni căsătoriţi. Nu au cu ce investi, au rămas datori la bancă, aşa că au plecat. Eu nu mai văd niciun viitor aici. În 2-3 ani, tot bazinul legumicol se ruinează, că nu mai e putere financiară”. Şi Petrică Costea spune că ambii copii au plecat din Matca: „Băiatul e în Alba Iulia, fata, în Spania. Şi noi am făcut mare greşeală că nu am plecat cât eram mai tineri… În Franţa, de pildă,  se dă o subvenţie de 7-800 euro la hectar,  dar se dă subvenţie şi pentru folie, sămânţă, motorină. Noi  nu primim nimic!”.

Greva foamei pentru sensibilizarea statului

Potrivit lui Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca, legumicultorii cer reluarea programului pe măsura 1.41, stoparea, de către stat, a importurilor de legume în perioada în care producţia legumicolă autohtonă este la capacitate maximă, şi eradicarea intermediarilor din pieţe. Totodată, legumicultorii cer alocarea de ajutoare financiare, ca în alte state europene, pentru producţia de legume, prin acordarea de subvenţii pentru încălzirea serelor, pentru motorină şi pentru folia necesară serelor.  Mircea Croitoru a declarat că dacă statul nu va da curs solicitărilor fermierilor, este dispus să continue protestele până la Bruxelles, inclusiv să intre în greva foamei. „Pe măsura asta 1.41, se dădea ajutor de la UE, 1.750 de euro pe an, ca să te dezvolţi. Ei, nouă nu ne-a dat niciun ban. Am făcut dosarul dar nu s-a aprobat, că cică nu mai sunt bani! Dar de cerut impozit, îmi cer 16%. De unde să le dau?”, a spus şi Maricel Voicu.

presagalati.ro
 

Posted

Fermierii, nemulţumiţi de prevederi din noul Cod fiscal

Corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Măndiţă, transmite că nemulţumirea oamenilor este atât de mare, încât fermierii de la Matca au început deja protestele şi sunt hotărâţi să le continue până la Bruxelles sau să facă chiar greva foamei:

"De când mă ştiu, asta o fac, de  la 10 ani m-a luat prima dată tata la câmp şi de  atunci fac aceeaşi chestie. Ne gândim să plecăm în altă ţară dar nu ne mai ia nimeni, că suntem de acum la o vârstă mai înaintată.

"Şi mâine aş pleca din ţara asta. Dar nu avem unde. Să nu mai aud de România.  

"Regret,după o viaţă întreagă, îmbătrânim. Nici pensii nu, nu avem niciun avantaj. Noi cumpărăm tot.

"De exemplu în Franţa, sunt subvenţii de 700-800 de euro la hectar. Au subvernţii la motorină, subvenţie la folie, la sămânţă. Ne lăsăm de ajutor, dar măcar să ne lase în pace. Să nu mai pună atâtea taxe. Acum ne pune taxă şi pe găină şi pe căţel şi pe purcel.  

"Dar ce viitor? Bazinul acesta legumicol, doamnă, în doi-trei ani ştiţi cum se ruinează? Nu sunt bani", spune un agricultor.

Matca este al  treilea bazin legumicol din ţară cu o capacitate de producţie anuală de circa 100.000 de tone de roşii.

Gustul bun al roşiilor a atras interesul consumatorilor din Marea Britanie şi Franţa, interesaţi şi de culturile bio.

În afară de  culturile din câmp, aproape în întregine tot terenul din interiorul comunei Matca, adică peste 1.000 de hectare, este acoperit cu sere în care lucrează majoritatea celor 12.000 de suflete din localitate.

Noi impozite

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, noile prevederi fiscale stabilesc că pentru un hectar cultivat cu legume în câmp, impozitul este de aproximativ 640 de lei pe an, pentru trei hectare cultivate cu cartofi, de exemplu, ajunge la aproape 1.675 de lei pe an, iar pentru patru hectare de cereale, se situează la puţin peste 287 de lei.

În cazul creşterii animalelor, pentru cinci vaci şi bivoliţe se datorează un impozit anual de aproximativ 362 de lei, pentru 30 de ovine şi caprine trebuie achitat un impozit de 110 lei pe an, iar pentru 11 porci, de exemplu, impozitul ajunge la 311 lei anual. Nu vor plăti impozit cei care au culturi de până la două hectare de cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr sau hamei pe rod.

Sunt, de asemenea, venituri neimpozabile, cele obţinute din culturi de până la un hectar şi jumătate de pomi pe rod, sau leguminoase pentru boabe şi cele de până la jumătate de hectar de legume în câmp sau vie pe rod.

Nici persoanele care cresc până la două vaci şi bivoliţe, până la 10 oi şi caprine, până la şase porci pentru îngrăşat, până la 100 de păsări de curte sau până la 50 de familii de albine nu trebuie să plătească impozit pentru veniturile obţinute astfel.

Ministerul Finanţelor lucrează, în prezent, la normele de aplicare ale noilor prevederi din Codul Fiscal, norme ce ar trebui să fie gata în câteva zile.

romania-actualitati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.