Jump to content

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia


dcp100168

Recommended Posts

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu al Vaticanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP. "Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

 

Link to comment
Share on other sites

Ori l-a podidit credinta imediat ce-a ajuns papa si de-atunci si-a pus toata biserica catolica-n cap, ori l-au invadat gandurile de moarte si remuscarile, iar acum se caieste pentru nazdravaniile pe care le-a facut in viata, inclusiv dupa ce a ajuns "papa infailibil". Oricare ar fi, insa, motivul, a luat cea mai proasta decizie, pentru ca din slujba lui Dumnezeu nu-ti poti da demisia. E un alt semn ca biserica catolica a ajuns o gluma in mainile cui nu trebuie.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Benedict al XVI-lea nu a picat in Biserica Catolica din senin - pentru riaji.

Faptul ca iti recunosti limitele e, totusi, cea mai mare dovada de decenta. Mai ales in "postul" de Papa. Nu a spus nicaieri Dumnezeu (?) ca cineva nu poate renunta la o pozitie. As prefera de o mie de ori oameni constienti de posibilitatile fizice si intelectuale - precum este  Benedict XVI - decat oameni depasiti care nu au nicio cadere pentru niste functii inalte.

Link to comment
Share on other sites

Ca n-a picat din senin acolo, e clar, Mikka. Ca n-a picat bine e si mai clar, dupa parerea mea. Sunt total de acord cu tine referitor la recunoasterea limitelor, cand vine vorba de orice alt domeniu. Insa papalitatea, asa cum spune si toto, nu e genul de slujba din care-ti dai demisia cand vrei: nu esti facut pentru drumul asta, nu accepti postul sau, si mai bine, nu mai ai nicio treaba cu biserica si te-ntorci la serviciile secrete nemtesti sau de unde si-o fi incepu el ascensiunea. De asta si spun ca biserica a ajuns o gluma in mainile cui nu trebuie: pentru ca au transformat-o cu totul intr-o corporatie, cu tot ce presupune acest pas.

Link to comment
Share on other sites

@riaji

Nu poate nimeni spune ca nu a fost "facut" pentru postul asta. Daca-ti aduci aminte (sau poate nu stii, nu e nicio problema) si Ioan Paul al II-lea (un caracter imens si o personalitate uriasa pentru omenirea asta) a adus vorba de cateva ori ca ar putea renunta la misiune. Varsta, bolile (chiar daca esti trimisul lui Dumnezeu  - vicarul lui Dumnezeu pe pamant - si urmasul Sf. Petru, ramai muritor...) contribuie la uzura fizica si psihica. Iar cand ai de condus o LUME, in lumea actuala, e bine sa-ti recunosti limitele de om.

Seriviciile secrete nemtesti - o gluma, banuiesc. Fie si macar ca atunci cand ajungi Papa toate celelalte servicii sunt glumitze de cartier...

Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau, Mikka, dar referitor la caracterul fostului papa, Ioan Paul al 2-lea, parerile sunt la fel de impartite intre noi :-) Cat despre treaba cu trecutul securist al papei Benedict, vorbim chiar de o chestie de notorietate! In plus, nu vad de ce te miri, cand vezi bine care-i treaba peste tot, inclusiv la noi in tara, cu conducerea BOR.

Una peste alta, eu-mi mentin parerea ca un conducator al bisericii (nu inca al lumii intregi, desi in 50 de ani, daca o s-o tot tinem pe drumul asta, probabil ca vom ajunge si acolo) trebuie sa aiba taria spirituala sa-si duca misiunea pana la capat; iar aici il putem da ca exemplu pe I.P. al 2-lea care, cu iesiri mai rare in public, povesti cu asasinate si alte bazaconii dracesti despre unificarea religiilor ca motiv de stat in casa, a avut macar bunul simt sa nu-si permita ultima vacanta in ochii prost-credinciosilor, inainte sa-si dea duhul. Pentru ca, in momentul de fata, pontiful apare ca o starleta de la Hollywood/MTV: se bate toata viata cu pumnu-n piept ca-i fata mare si credincioasa, cauta promovarea in cercurile inalte, o obtine pe anumite cai, iar mai apoi se plange ca o baba ca nu mai scapa de paparazzi ca sa duca o viata linistita.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Demisia Papei Benedict a intrat în vigoare
Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare joi la ora 20.00 (21.00, ora României), informează AFP.
După opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie papă la ora 20.00 (21.00, ora României), când a intrat în vigoare demisia sa, prima a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani.
Papa a anunţat pe 11 februarie că va renunţat la pontificat din cauza stării de sănătate şi a bătrâneţii.
Papa Benedict a apărut, joi seara, pentru ultima dată în public, la Castelul Gandolfo, salutând miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine, cărora le-a spus că nu mai este Suveran Pontif şi că începe "ultima etapă a pelerinajului în această lume".
Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.

Link to comment
Share on other sites

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă începe marţi
Conclavul pentru desemnarea viitorului papă va începe marţi 12 martie, anunţă Serviciul de presă al Vaticanului, citat de AFP. "Conclavul pentru desemnarea viitorului papă începe marţi, 12 martie 2013. Slujba pro eligendo Pontifice va fi celebrată în cursul dimineţii în Basilica San Pietro, iar după-amiază cardinalii vor intra în Conclav", precizează comunicatul. În total, 115 cardinali electori vor participa la Conclav, vârsta medie a acestora fiind de 72 de ani. Mai mult de jumătate dintre cardinalii electori sunt europeni.

Link to comment
Share on other sites

Trei cardinali, pe lista scurtă a "favoriţilor" la succesiunea lui Benedict al XVI-lea

Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a "favoriţilor" la succesiunea lui Benedict al XVI-lea la conclavul care începe marţi, relatează AFP, subliniind însă incertitudinea alegerii.

LISTA SCURTĂ

ANGELO SCOLA: 72 de ani, italian. Numit în 2011 în postul-cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea, el are o cultură vastă şi este conservator, apărător al familiei tradiţionale. Un apropiat al fostului papă, el a creat o revistă "Oasis" dezvoltând dialogul cu islamul.

ODILO SCHERER: 63 de ani, brazilian. Arhiepiscop din 2002, aflat la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo. Având experienţă în Curie, el este cunoscut pentru buna gestionare a diocezei sale. Urmând linia Curiei, el ar fi susţinut de aceasta.

MARC OUELLET: 68 de ani, canadian. Originar din Quebec, el este unul dintre cei mai "ratzingerieni" din Curie, unde a fost prefect al Congregaţiei pentru episcopi începând din 2010. Poliglot, el este foarte apreciat în America Latină, unde a lucrat multă vreme. Cu o cultură vastă, poziţiile sale conservatoare privind moravurile i-au adus o anume impopularitate în Quebec.

ALŢI CANDIDAŢI

PETER ERDÖ: 60 de ani, ungur. Arhiepiscop de Budapesta, Peter Erdö este preşedintele conferinţei conferinţelor episcopale din Europa (CCEE) din 2006.

CHRISTOPH SCHONBORN: 68 de ani, austriac. Arhiepiscop de Viena, el este un elev al lui Joseph Ratzinger. El a adoptat poziţii ferme împotriva scandalurilor pedofile şi s-a arătat deschis în privinţa locului în Biserică al persoanelor divorţate recăsătorite şi al homosexualilor.

FRANCESCO ROBLES ORTEGA: 64 de ani, mexican. Arhiepiscop de Guadalajara. Preşedinte din 2012 al Conferinţei episcopatului mexican, el a fost un avocat al luptei împotriva violenţei şi criminalităţii organizate.

SEAN O'MALLEY: 68 de ani, american. Cardinal de Boston, din ordinul capucinilor, el a luptat împotriva pedofiliei în dioceza sa.

TIMOTHY DOLAN: 63 de ani, american. Cel mai vizibil dintre cardinalii americani, mediatizat, strălucit, aflat la conducerea diocezei din New York. El a avut divergenţe cu administraţia Obama în privinţa reformei sistemului de sănătate.

WILFRID NAPIER: 71 de ani, sud-african. Arhiepiscop metis de Durban, foarte activ pe Twitter dar considerat un apărător al tradiţiei, a declarat că Biserica traversează o "criză profundă" şi are nevoie ca un nou papă să demareze "reînnoirea ei spirituală".

LUIS ANTONIO TAGLE: 55 de ani, filipinez. Arhiepiscop de Manilla, foarte popular în Asia, reprezintă o Biserică dinamică, angajată din punct de vedere social.

Link to comment
Share on other sites

Casele de pariuri îl consideră favorit pe Angelo Scola

Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni următorul papă, urmat de ghanezul Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, au precizat luni casele de pariuri, în timp ce cardinalii sunt reuniţi în conclav pentru a găsi un succesor lui Benedict al XVI-lea, relatează AFP.

Casele de pariuri ţin pariuri asupra prenumelui pe care îl va avea noul ales: numele favorite sunt Leon (cotă 5/4), Petru (2/1), Grigorie (5/1).

Potrivit casei irlandeze de pariuri Paddy Power şi William Hill din Marea Britanie, şansele de a-l vedea pe Angelo Scola papă au crescut considerabil, ambele case oferind arhiepiscopului de Milano co cotă de 9 la 4.

Probabilitatea unui papă african s-a diminuat în ochii caselor de pariuri. Cota cardinalului gnaez Peter Turkson este scăzută: William Hill îl plasează pe a doua poziţie cu 7 la 2, imediat după arhiepiscopul de Sao Paolo Odilo Scherer, al treilea cu 4 la 1. Paddy Power plasează brazilianul pe cea de-a doua poziţie cu o cotă de 4/1 şi pe Peter Turkson pe poziţia a treia, cu 6/1.

Italianul Tarcisio Bertone, cardinalul Camerlengo, însărcinat cu interimatul papei are cotă de 6/1 pentru William Hill şi 10/1 pentru Paddy Power.

Cardinalul canadian Marc Ouellet are cotă de 10/1 la ambele case de pariuri. În ceea ce-i priveşte pe americani, Sean O'Malley are 14/1, Raymond Burke 16/1 şi Timothy Dolan 20/1.

Nigerianul Francis Arinze, multă vreme favorit la toate casele de pariuri, s-a prăbuşit: are o cotă de 40/1 la William Hill şi nici nu figurează pe listele Paddy Power.

Link to comment
Share on other sites

Cardinalii reuniţi în Conclav au încheiat votul de marţi seară fără a reuşi alegerea unui papă

Fum negru a ieşit, marţi seară, pe coşul Capelei Sixtine, indicând că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă, relatează AFP. Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19.40 (20.40, ora României), semnalând că prima zi a Conclavului s-a încheiat fără alegerea unui papă. Cei 115 cardinali electori vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Era puţin probabil ca votul de astăzi să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77. Fumul de culoare albă va indica alegerea viitorului papă.

Votul va continua miercuri.

Link to comment
Share on other sites

Fum negru pe coşul Capelei Sixtine

Fum negru a ieşit din nou, miercuri, pe coşul Capelei Sixtine, în jurul orei 10.40 GMT (12.40 ora României), ceea ce înseamnă că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă, relatează AFP. Cei 115 cardinali electori au continuat, în cursul dimineţii, Conclavul care a început marţi după-amiază, pentru alegerea unui succesor al lui Benedict al XVI-lea, după demisia istorică a acestuia din 28 februarie.

Link to comment
Share on other sites

Fum alb pe coşul Capelei Sixtine

Fum alb a ieşit, miercuri seară, pe coşul Capelei Sixtine, indicând alegerea noului Papă. Fumul alb a ieşit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.