Jump to content

Absenţa Testelor Naţionale viciază admiterea?

Recommended Posts

Posted

Prima generaţie fără Teste Naţionale

ADMITEREA, VICIATĂ?

Săptămâna aceasta, cei peste 6.000 de elevi de clasa a VIII‑a din judeţul Galaţi au primit şi nota la ultima teză. Prima generaţie de elevi fără Teste Naţionale se pregăteşte să intre la liceu pe baza mediei de gimnaziu şi a notelor de la tezele cu subiect unic. Ei sunt o altă generaţie pe care Ministerul Educaţiei a experimentat un nou tip de evaluare, contestată din faşă de elevi, părinţi şi de unii profesori.

"Elevii de la ţară vin cu note mai mari"

"Am făcut o lucrare bună, sper să iau o notă la fel de mare ca pe semestrul I", ne spunea, după ce a lăsat deoparte emoţiile tezei cu subiect unic la istorie, Andreea Mihai, de la Şcoala 25. Şi ea, şi colega ei de clasa a VIII‑a speră să prindă loc la liceul dorit şi pe care îl merită după notele bune pe care declară că le au. "Dar elevii de la şcolile de la ţară vin cu note mai mari, deşi nu au aceleaşi cunoştinţe ca noi", adaugă una dintre ele. Eleva nu a făcut decât să preia teama pe care o aveau şi absolvenţii de gimnaziu din 2007, după Testele Naţionale. Suspiciunea a planat însă mai des asupra obiectivităţii evaluării prin teze cu subiect unic. Atât unii părinţi, cât şi o parte dintre profesori de V‑VIII au ridicat un mare semn de întrebare legat de supravegherea elevilor de către profesorii şcolii la tezele desfăşurate în fiecare dintre instituţiile de învăţământ gimnaziale. Nota reflectă într‑adevăr realitatea? Admiterea la liceu nu este viciată?, se întreabă aceştia. "S‑ar putea strecura la licee bune elevi care în condiţii de Testare Naţională să nu fi ajuns acolo. După primul semestru din clasa a IX‑a liceele vor putea spune dacă valoarea elevilor a scăzut sau nu", este părerea unei diriginte de clasa a VIII‑a, prof. Rodica Nazare, de la Şcoala 10.

Părerea liceelor

De cealaltă parte, conducerile liceelor nu resping total tezele cu subiect unic şi spun că au încredere în această modalitate de selecţie a viitorilor lor elevi. Cam tot atâta încredere cât au avut în Testele Naţionale. "Ca şi anul trecut admiterea este tot pe un sistem de selecţie pe calculator, copiii au tot obligaţia să completeze o fişă, ei aleg tot în funcţie de priorităţi şi de medii. Colegiul Economic "Virgil Madgearu" a fost chiar centru de corectare la tezele cu subiect unic şi am văzut că putem avea încredere în evaluare. Elevii ar fi obţinut aceleaşi rezultate, ca medie, şi dacă ar fi dat Teste Naţionale. Ca şi corectitudine nu avem nicio obiecţie", este de părere directoarea Marilena Râpă.

Directorul Colegiului "Vasile Alecsandri", Cezar Gaiu, consideră însă că acest sistem al tezelor cu subiect unic este unul tranzitoriu. "În ceea ce priveşte posiblitatea de a intra la noi, dar de a nu fi de valoarea notei, într‑adevăr, problema se ridică ceva mai acut anul acesta. Am constatat însă că, în ultimii ani, la CNVA, nu vin elevi care nu se simt în stare să continue. La celelalte licee s‑ar putea să nu fie acelaşi lucru. Elevii se autoevaluează mai bine astăzi. Mai greu e cu părinţii să accepte", constată prof. Gaiu.

La rândul său, directorul Cristian Gabriel Enache, de la Colegiul "Al. I. Cuza", spune că ideea susţinerii tezelor unice nu e rea. "Cred că Testele Naţionale erau un stres mai mare. Când încheie anul şcolar elevii îşi cunosc media de admitere, ştiu ce să facă. Depinde şi de corectitudinea examenelor, dar dacă unul dintre elevi vine cu note mai mari din mediul rural, nu rezistă. Totuşi, absolvenţii au un avantaj: înainte, dacă nu luau Testarea, nu puteau merge decât la SAM. Acum, chiar dacă iau note mai mici de 4 la teze, dar pe ansamblu au medie peste 5, pot concura la liceu", mai adaugă directorul unei instituţii şcolare la care ultima medie de admitere în 2007 a fost cu mult peste 5.

Examenul, posibilă soluţie

Soluţia optimă, preferată în special de liceele de elită, este, însă, tot examenul de admitere, după cum spun directorii. "Cred că numai un sistem de admitere îndreptăţit în funcţie de valoarea liceului va rezolva această situaţie. Toate posibilităţile de admitere centralizată viciază", spune directorul CNVA‑ului. "Dacă va fi posibil, am dori să ne selectăm direct elevii, pentru că vin aici şi elevi de la SAM, dirijaţi pe calculator", ne precizează directoarea de la Economic, susţinută şi de prof. Enache. Proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar nu elimină posibilitatea ca liceele să îşi organizeze singure examenul de admitere în clasa a IX‑a. Ideea este însă abia în proiect. În acest an, absolvenţii de gimnaziu vor intra la liceu sau la şcolile de arte şi meserii după media de la gimnaziu şi după notele primite la teze.

În această perioadă, diriginţii, elevii şi părinţii se întâlnesc la şcoală ca să ia în discuţie rezultatele la tezele unice şi să decidă în consecinţă ce e mai bine pentru viitorul generaţiei de mâine.

Cum se calculează media de admitere?

Anul acesta şi elevii care au note sub 5 la tezele cu subiect unic pot candida pentru locurile de la liceu, dacă le permite media generală. La repartizarea computerizată se pot înscrie şi aceia care nu s‑au prezentat deloc la una dintre cele trei teze semestriale (dar le‑a "ieşit" media la disciplina în cauză), pentru că li se ia în calcul nota zero. Practic, în ultima zi de şcoală, fiecare absolvent va cunoaşte exact pe ce notă contează la repartizarea computerizată ce va avea loc până pe 27 iunie. Aceasta este media aritmetică dintre media de la tezele cu subiect unic şi cea generală de absolvire a claselor V‑VIII.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24270

Posted

Admitere cu năbădăi!

Actualul sistem de admitere în liceu, pe baza mediei notelor obtinute la tezele cu subiect unic si a mediei generale din gimnaziu, este contestat de directorii celor mai bine cotate licee din oras, care vor sa organizeze examene proprii de evaluare a candidatilor. Directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri“, Cezar Gaiu, este de parere ca învatamântul românesc trebuie sa ajunga, ca-n toata Europa, la educatia pâna la 16 ani, care trebuie sa se incheie cu un sistem de examinare care sa se constituie în finalizarea învatamântului obligatoriu. “Deocamdata noi suntem intr-o perioada intermediara, când la clasa a IX-a, în loc de clasa a XI-a, trebuie sa se faca o triere pentru a se începe liceul est-european. Deci, din acest punct de vedere, tezele cu subiect unic reprezinta o necesitate. Problema se pune putin diferit din alt punct de vedere. Nu stiu în ce masura oamenii scolii, parintii, dar în special elevii sunt pregatiti pentru o asemenea etapa. Cred ca aceasta proba ar trebui dublata de o anumita independenta a liceelor în a-si asigura admiterea în clasa a IX-a. Nu trebuie sa ne facem probleme deosebite pentru ca parintii si elevii stiu foarte bine ce vor si ce îsi permit! În momentul în care, pe lânga aceasta evaluare nationala, se introduce descentralizarea admiterii în unitatile liceale si o raportare catre comunitatea sociala prin mass-media, lucrurile se simplifica, pentru ca parintii vor vedea care sunt scolile cele mai bune si se va face selectia. Deci ne mai trebuie câtiva ani ca sa schimbam mentalitatile“, a declarat directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri“. Acesta este de parere ca subiectele trebuie sa vina în continuare de la centru pentru ca trebuie facuta o evaluare la modul general. “Anul trecut, când s-a sustinut prima data teza unica, profesorul de matematica de la noi din institutie a spus ca le-ar fi dat un subiect de doua ori mai dificil. Acest subiect nu a fost rezolvat ca sa se ajunga la nota 5 decât în 16% din scoli. Deci se observa un subiectivism. E normal ca la nivel national sa se stie cam care este nivelul de pregatire al generatiei respective. Este normal sa existe o evaluare centralizata a nivelului de pregatire, dar ea trebuie dublata de o independenta a unitatii liceale, în functie de strategia ei. Daca pentru Colegiul National «Vasile Alecsandri» tezele cu subiect unic si media generala pot servi ca un criteriu orientativ, cunoscându-mi genul de activitate pot sa solicit la rândul meu sa se mai dea un test de inteligenta sau de perspicacitate pentru ca eu am nevoie de copii cu perspicacitate, si nu de copii dopati. Nu acelasi lucru îl va cere, de exemplu, cel de la Liceul Metalurgic, care-si doreste alt tip de elev. Eu sunt convins ca, dintre cele 33 de licee din Galati, doar 7-8 îsi vor stabili niste criterii speciale de admitere“, a mai declarat Cezar Gaiu.

Chiar daca a avut o serie de argumente în favoarea introducerii sistemului de teze cu subiect unic, inspectorul scolar adjunct Mitica Dudau crede ca în viitor se va reveni la testele nationale. „Deocamdata Ministerul a dat un ordin si noi trebuie sa-l punem în aplicare. Vom vedea ce efecte va avea. Daca efectele nu vor fi cele asteptate, probabil ca se va reveni la testele nationale sau se va gasi o alta solutie“, explica inspectorul scolar adjunct.

Cezar Gaiu crede ca în curând îsi va face simtita prezenta ceea ce se numeste „autoselectie“: „Elevul care nu se simte în stare nu vine. Elevul care stie ca sistemul de solicitari este foarte mare nu vine! Cred ca pericolul va fi mai degraba la liceele din categoria a doua sau a treia. Elevul nu vine la Colegiul National «Vasile Alecsandri» decât daca stie ca poate sa se descurce. În opinia mea, testele nationale ar mai fi trebuit prelungite înca 4-5 ani, perioada în care întregul sistem profesori-elevi se va eroda în aceasta noua evaluare nationala. Eu cred ca în învatamânt nu se rupe pisica, toate partidele trebuie sa gândeasca o reforma pe minimum 20 de ani“.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.