Jump to content

Au săpat tunel pe sub stradă, pentru a fura apa!


dcp100168

Recommended Posts

Au săpat tunel pe sub stradă, pentru a fura apa!

În Galaţi avem şi… cârtiţe de canalizare. Nu este vorba despre vreun animal-hibrid, creat în catacombele oraşului, ci despre hoţii de apă din sistemul public de alimentare al oraşului. Mai exact, este vorba despre muncitori care racordează ilegal conducte de apă, din magistralele oraşului, fără a-şi mai bate capul cu găsirea şi plătirea unui proiectant, cu obţinerea de avize de la Primărie sau cu încheierea unui contract cu SC Apă Canal. Totul se poate rezolva mult mai simplu! Oamenii lucrează la adăpostul nopţii şi sapă, prin pământ, până când „tunelul” astfel creat ajunge la un cămin de canalizare. După aceea nu mai rămâne decât să se introducă o ţeavă  de apă, se sparge conducta Apă Canal şi gata branşamentul! Trecând peste ilegalitatea de a te branşa, fără drept, la conducta de apă, problema este că astfel de manevre afectează, în timp, şi infrastructura din zonă. Groapa de la Elice a demonstrat în repetate rânduri cât de uşor se pot produce mari pagube din cauza pierderilor de apă în subteran. Dar nu a fost singurul caz; sunt de notorietate avariile produse pe străzile Aurel Vlaicu, Brăilei sau Oltului, toate apărute din aceeaşi cauză - pierderile de apă din subsol.

Tocmai pe strada Oltului, acolo unde dimensiunea craterului creat în urmă cu un an a închis efectiv strada timp de mai multe luni, lucrătorii de la Apă Canal, împreună cu Poliţia Locală au descins, astăzi, la sesizarea unui cetăţean. „Eu i-am tot văzut cum ieşeau din canalizare şi lucrau puţin ziua, mai mult noaptea, săpau, că îi auzeam din casă… Când i-am întrebat dacă au avize, autorizaţii, au fugit. Asta m-a pus pe gânduri şi am reclamat la Apă Canal”, spune Relu Andone, un vecin din zonă. „Am venit din Germania şi am dat 2.000 de euro ca să îmi fac racord la canalizare, cu proiect, avize… Am făcut asta tocmai pentru că am mai avut probleme de la ei, mi-a refulat canalizarea în casă!”, mai spune, supărat, tânărul.

Agenţii de la Poliţia Locală, veniţi la faţa locului, au început să verifice proprietăţile din zonă, pentru a găsi locul de unde „cârtiţele” au început să sape tunelul. „Deocamdată am identificat un proprietar şi cu acordul său vom verifica proprietatea. Responsabilul este pasibil de amendă cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei. Nu este primul caz de acest gen, numai eu am mai avut două astfel de cazuri”, a spus Marcel Brehoiu, agent în cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii de la Poliţia Locală.

„Dincolo de furtul de apă, problema este calitatea acestor branşamente ilegale. Din cauză că sunt nişte lucrări improvizate, apar pierderi de apă şi se tasează terenul, de apar cratere pe străzi. Noi mulţumim cetăţeanului care ne-a sesizat şi vom lua măsuri pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete”, a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

N-ar fi rău dacă furnizorul și-ar pune la înaintea fiecărui „nod” câte un apometru, așa cum am văzut prin vest... Astfel, lunar, când se fac citirile la consumatori, s-ar putea citi și apometrele astea și s-ar putea interpreta rezultatele...

Link to comment
Share on other sites

Am văzut chestia asta în Paris, acu' câțiva ani... Era final de lună și angajații „de la apă” mergeau pe străzi, cu un cârlig în mână și cu un caiețel. Din loc în loc, ridicau un capac  (cam cât ăla de la hidrant), citeau apometrul și notau indexul.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanul-cârtiţă care s-a racordat singur la reţeaua de utilităţi

* Ca să evite plata taxelor de branşare, un gălăţean a săpat un tunel sub strada Oltului şi s-a racordat la reţeaua de apă şi canalizare * Lucrarea ar fi fost executată cu complicitatea unui angajat de la Apă-Canal * Operatorul a descoperit racordul ilegal la sesizarea unui vecin * „Gospodarul”, ale cărui acţiuni pun în pericol stabilitatea drumului şi a clădirilor din zonă, riscă o amendă de până la un miliard de lei vechi

Inconştienţă este cuvântul care descrie poate cel mai bine acţiunile unui gălăţean care a săpat un tunel din curte până în stradă, ca să se racordeze ilegal la reţeaua subterană de apă şi de canalizare a oraşului. Săpăturile au fost efectuate în cartierul Micro 17, pe strada Oltului, unde infiltraţiile de apă în sol au produs numeroase tasări de-a lungul timpului, cea mai spectaculoasă fiind groapa de şapte metri adâncime şi zece metri în diametru apărută în mai 2012. Lucrările clandestine au fost observate de un vecin, care a alertat autorităţile.

„Săpau noapte de noapte”
Relu Andone, în vârstă de 23 de ani, locuieşte pe strada Oltului. El este cel care a sesizat Apă Canal despre ce se întâmplă în curtea alăturată, la numărul 53. „Săpau noapte de noapte. Când am văzut doi ieşind printr-o gură din curte şi unul prin gura de vizitare a conductelor din stradă, mi-am dat seama că e ceva suspect. M-am dus şi i-am întrebat dacă au autorizaţie şi au fugit, aşa că am făcut sesizare”, a spus tânărul.
Apă Canal a răspuns sesizării la începutul acestei săptămâni, trimiţând o echipă să facă verificări în teren. Când au coborât în tunelul tehnic vizitabil care găzduieşte conductele de apă şi de canalizare de pe Oltului, angajaţii societăţii şi-au făcut cruce. „Băieţii noştri au descoperit două ţevi care veneau din curtea indicată de reclamant printr-un tunel de 20-30 de metri şi se înţepau una în conducta de apă potabilă şi alta în colectorul de canalizare. Practic, cei care au făcut treaba asta au spart tunelul tehnic, au spart conductele noastre, au adus pietre în colector”, a declarat directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru, ieri, în timpul unei vizite în teren la care au fost convocaţi şi reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în acest caz, între care cei ai Primăriei, ai Poliţiei Locale şi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii.
Amenda, de o sută de ori mai mare decât costul avizelor
Agenţii Compartimentului de Disciplină în Construcţii al Poliţiei Locale l-au identificat pe proprietarul de pe terenul căruia s-a săpat tunelul. „Mărioara Cocuz este proprietara. Continuăm cercetările”, a afirmat poliţiştul Marcel Brehoiu.
Se pare, totuşi, că de apa furată ar fi beneficiat mai mulţi utilizatori. O spune reclamantul, Relu Andone, care, o vreme, ar fi pus la dispoziţia vecinilor din curtea alăturată propriul racord la reţeaua de utilităţi. „Înainte, aveau apă şi canalizare de la noi, atât ei, cât şi pizzeria de la etaj. Însă toaleta noastră a început să se înfunde şi, recent, a refulat şi ne-a umplut casa de mizerie. Eu eram în Germania şi, când mi-a spus mama ce s-a întâmplat, am venit acasă. Le-am spus să-şi facă racord separat şi, la scurt timp, au început să sape tunelul”, a relatat tânărul de 23 de ani.
„Opera” vecinilor săi nu este doar frauduloasă - vorbim de furt de servicii -, ci şi periculoasă. Potrivit inspectorilor în construcţii, tunelul periclitează stabilitatea drumului şi a imobilelor din apropiere. Se impune, aşadar, astuparea lui. „Vom dispune intrarea în legalitate, adică compactarea terenului pentru înlăturarea pericolului de tasare, precum şi desfiinţarea racordului clandestin”, a spus Marcel Brehoiu, de la Poliţia Locală, instituţia care conduce cercetările în acest caz şi care va stabili sancţiunile.
„Legislaţia mai prevede că executarea de branşamente neautorizate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 de lei şi 100.000 de lei”, a precizat poliţistul. „Meseriaşul” de pe Oltului riscă, aşadar, să plătească un miliard de lei vechi pentru o lucrare care, dacă ar fi fost proiectată şi avizată de instituţiile responsabile, l-ar fi costat şi de o sută de ori mai puţin.
Hoţul, ajutat de un angajat Apă Canal
Relu Andone, cel care a sesizat Apă Canal, a spus că cei care au executat tunelul şi racordul ilegal au avut un complice la Apă Canal. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, a declarat că municipalitatea va verifica această informaţie. Un răspuns similar a oferit şi societatea edilitară. „Apă Canal efectuează verificări interne şi, dacă se va dovedi că cineva de la noi a contribuit în vreun fel la acea lucrare, el va răspunde în consecinţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al societăţii, Cornelia Arnăutu.
Racordurile, legale sau ilegale, cauza multor tasări

Racordul ilegal de pe Oltului nu este primul din Galaţi. Este doar ceva mai spectaculos decât celelalte, care nu sunt puţine. „Întâlnim multe situaţii similare, mai ales în Centru, în zonele populate de cetăţeni de etnie romă”, a declarat poliţistul Marcel Brehoiu.
Pentru că de cele mai multe ori sunt executate fără respectarea normativelor tehnice, lucrările clandestine afectează stabilitatea terenului şi a construcţiilor din zonă. Asemenea efecte dezastruoase nu au, însă, doar intervenţiile neautorizate. „Am avut nenumărate cazuri de tasare în oraş, cauzate de branşamente ilegale sau doar prost executate”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. De altfel, tasări produse în Centru, dar şi în alte cartiere, au fost cauzate chiar de lucrările Apă Canal sau de pierderile de apă de pe reţeaua urbană exploatată de Apă Canal.
Legale sau ilegale, executate de particulari sau de Apă Canal, intervenţiile proaste pe reţelele de fluide sunt fatale pentru că solul din regiunea noastră este macroporic şi sensibil la umezeală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Hoţia şi tupeul costă un miliard de lei

Agenţii Poliţiei Locale din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii au identificat şi amendat proprietarul imobilului de unde s-a instalat, ilegal, prin pământ, o conductă de apă, racordată fără autorizaţie, la conducta de apă de pe strada Oltului. Cazul, semnalat săptămâna trecută Primăriei Galaţi, de către un gălăţean din zonă, s-a transformat acum într-o amendă de „numai” 100.000 de lei, acordată proprietarului imobilului care a beneficiat de apa furată din sistemul public, dar şi într-un dosar penal pe numele aceluiaşi proprietar, dosar depus la poliţie de către Primăria Galaţi. „Primăria Galaţi a depus la poliţie o plângere penală pentru furt şi distrugere, pe numele proprietarului imobilului. De asemenea, proprietarul a fost amendat, astăzi, cu suma maximă, 100.000 de lei. În plus, toate lucrările de refacere a conductei de apă afectate de branşamentul ilegal, dar şi cele de refacerea a carosabilului vor fi suportate tot de către proprietarul imobilului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Reamintim că săptămâna trecută, Poliţia Locală a fost chemată pe strada Oltului, unde un locatar al unei case a sesizat că persoane necunoscute săpau noaptea, pe sub stradă, pentru a racorda la apă imobilul alăturat, în care funcţionează o pizzerie. De la sesizarea gălăţeanului, administraţia locală a demarat o anchetă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Amendă record pentru tunelul ilegal

Mărioara Cocuz a fost sancţionată cu cuantumul maxim nu atât pentru furtul de apă, ci pentru pericolul de surpare la care a expus strada Oltului, şi aşa cu probleme Mărioara Cocuz, cea care a săpat un tunel din curte până în strada Oltului, pentru a se racorda ilegal la reţeaua de apă şi canalizare, a fost ieri amendată de Serviciul disciplină în construcţii din cadrul Poliţiei Locale cu 100.000 de lei. „Amenda dată, de 100.000 de lei, este maximum prevăzut de lege. Temeiurile pentru care a fost dat cuantumul maxim sunt mai multe. Problema cu branşamentele ilegale nu este neapărat furtul de apă. Acest tip de furt presupune un anumit tip de pagube, a furat apă, însă, dacă branşamentul este şi prost făcut, pe lângă furtul de apă, încep să se adauge nişte costuri pentru daune care pot ajunge la sume fabuloase. Se poate surpa strada, poate să cadă maşina, poate să nu cadă maşina, se surpă case, se surpă blocuri. Asta este principala problemă a branşamentelor ilegale din Galaţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Femeia care a hotărât să se bucure de apă în mod clandestin a refuzat ieri să dea vreo declaraţie, singura reacţie a dumneaei fiind fuga. „Vorbiţi cu cine m-a reclamat”, au fost singurele cuvinte ale Mărioarei Cocuz. Sesizarea branşamentului ilegal la reţeaua Apă Canal a fost făcută de vecinul Mărioarei Cocuz, Relu Andone, în vârstă de 23 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.