Jump to content

Gaşca de pe strada Garofiţei a atacat 184 de trenuri şi a rănit 116 agenţi de pază


dcp100168

Recommended Posts

Retinuti pentru santaj si distrugeri

Poliţiştii gălăţeni au efectuat în această dimineaţă 8 percheziţii la domiciliile unor persoane suspecte de comiterea mai multor infracţiuni de şantaj şi distrugere
În această dimineaţă, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, poliţiştii Biroului de investigaţii criminale de la Poliţia Municipiului Galaţi, sprijiniţi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, jandarmi şi poliţişti de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie au efectuat 8 percheziţii la domiciliile unor persoane suspecte de comiterea mai multor infracţiuni. Poliţiştii au pus în executare 14 mandate de aducere emise de către procuror, 12 suspecţi fiind aduşi la sediul poliţiei pentru audieri.
Membrii grupului sunt suspectaţi că în perioada 16.10 - 03.12.2012 au agresat mai multi agenţi de pază de pe platforma siderurgică pentru a-i determina să nu-şi respecte atribuţiile de serviciu şi să le permită accesul fără drept pe raza combinatului, cu scopul de a sustrage diverse bunuri (cocs, deşeuri feroase ş.a.).
In urma percheziţiilor, la un centru de colectare a deşeurilor feroase, poliţiştii au găsit 4 capace de canalizare, 2 guri de canalizare, 4 bucăţi de şină de cale ferată, 31 de saboţi de vagoane şi 19 buloane verticale, fiind sesizaţi ofiţerii Serviciului de Investigare Fraude pentru a efectua verificări cu privire la activitatea centrului de colectare.
In baza probatoriului administrat la dosar până în acest moment, 6 persoane vor fi reţinute sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj în formă continuată, distrugere şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Din cercetări s-a mai stabilit că liderii grupului se foloseau şi de alte persoane pentru a sustrage bunuri de pe platforma siderurgică, aspecte care fac obiectul anchetei proprii a procurorului.
Cercetările vor continua pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupului.

politiaromana.ro

Link to comment
Share on other sites

Şase membri ai mafiei fierului de pe Garofiţei au fost reţinuţi

* Din grupul celor 12 persoane duse miercuri dimineaţă la audieri face parte şi un individ acuzat de un tânăr seropozitiv că l-ar fi ţinut captiv şi l-ar fi obligat la muncă forţată

"Artizanii" a numeroase acţiuni de vandalizare a periferiilor Combinatului, violenţe şi distrugeri au primit vizita poliţiştilor care aveau încă de anul trecut dovezi clare că aceştia instituiseră un regim de teroare inclusiv în rândurile angajaţilor firmei ce păzeşte platforma siderurgică. Nu mai puţin de opt locaţii au fost călcate de anchetatorii de la Poliţia Municipiului, însoţiţi de jandarmi şi membrii forţelor speciale, descinderi în urma cărora au fost identificate 12 persoane, bănuite de comiterea mai multor fapte foarte grave.
"Membrii grupului sunt suspectaţi că în perioada 16 octombrie - 3 decembrie 2012 au agresat mai multi agenţi de pază de pe platforma siderurgică pentru a-i determina să nu-şi respecte atribuţiile de serviciu şi să le permită accesul fără drept pe raza Combinatului, cu scopul de a sustrage diverse bunuri", explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Dovezi ale furturilor comise de membrii grupării fost găsite cu ocazia acţiunii de miercuri dimineaţă la un centru de colectare a fierului vechi. Acolo, poliţiştii au descoperit mai multe componente de la canalizări, dar şi de elemente de cale ferată. Provenienţa acestora va fi stabilită de poliţiştii de la Investigare Fraude, care vor verifica inclusiv legalitatea funcţionării centrului de colectare. Pentru şase dintre cele 12 persoane audiate, procurorii urmau să emită ordonanţe de reţinere, aceştia fiind acuzaţi de şantaj în formă continuată, distrugere şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Stăpânul Lulu", după gratii

Printre cei reţinuţi miercuri se află, potrivit poliţiştilor, şi individul acuzat de un tânăr seropozitiv din Galaţi că l-ar fi racolat şi ţinut captiv într-un bordei de pe strada Garofiţei. Bolnavul, a cărui mărturie şocantă "Viaţa liberă" a prezentat-o în exclusivitate la începutul acestui an, a declarat că cel pe care îl ştia sub numele de Lulu îl bătea frecvent, îl obliga să muncească şi să fure şi îi lua banii pe care îi primea ca ajutor de handicap.
Acuzaţiile tânărului fac acum obiectul unei anchete proprii a unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care, în funcţie de probele administrate, va decide dacă îl acuză pe suspect şi de alte fapte.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

Gaşca lui "Lulu" a ajuns după gratii după ce a furat sute de tone de cocs şi a bătut 116 agenţi de pază
Magistraţii Judecătoriei Galaţi au emis mandate de arestare pe numele a şase gălăţeni acuzaţi că furau cocs din vagoanele ce treceau pe calea ferată din zona „Cătuşa”. Cei şase, Ali Daniel Zamfir, zis „Lulu”, Gicu Dobrin, zis „Bodo”, Costel Obreja, zis „Copilul”, Sorin Potereanu, zis „Indianul, Alexandru Popa, zis „Roşcăţel” şi Marian Cristian Penu, au atacat decizia judecătoriei, dar nu au avut câştig de cauză nici la Tribunal, aşa că vor sta după gratii cel puţin 29 de zile.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au administrat probe şi au arătat că cei şase inculpaţi au fost surprinşi în repetate rânduri, în anul 2012, de agenţii de pază ai WBC pe terasamentul căii ferate din zona Cătuşa. Modul de operare era destul de simplu. Forţau sistemele de asigurare de la vagoane, determinând astfel căderea cocsului pe terasamentul căii ferate. Nemulţumiţi de faptul că au fost surprinşi de agenţii de pază, precum şi pentru că aceştia din urmă nu erau dispuşi să le tolereze activitatea infracţională, inculpaţii au început să îi ameninţe şi să-i insulte pentru a-i constrânge astfel să-i ajute la furat.
Agenţii de pază nu s-au lăsat însă intimidaţi şi au continuat să supravegheze zona. Cu toate acestea gaşca lui „Lulu” a reuşit să fure 389 de tone de cocs, forţând sistemele de asigurare de la 184 de vagoane. În încercarea de a proteja vagoanele cu cocs şi de a stopa fenomenul infracţional, 116 agenţi de pază de la WBC au fost bătuţi de hoţi, suferind diferite leziuni traumatice. Membrii grupării sunt acuzaţi şi că au distrus trei maşini aparţinând firmei de pază de pe platforma siderurgică, creînd un prejudiciu de peste 20.000 de lei.
Acum, cea mai mare parte a grupului a ajuns după gratii. Procurorii continuă însă cercetările pentru a stabili dacă în furtul de cocs au mai fost implicate şi alte persoane în afara celor şase deja arestate. De asemenea, cercetările sunt continuate şi în cazul distrugerilor de maşini.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mafioţii fierului de pe Garofiţei, cercetaţi pentru evaziune fiscală!

* Anchetatorii au putut formula noi acuzaţii împotriva grupării suspectate că bătea agenţii de pază şi jefuia trenurile cu cocs de la Cătuşa

Dosarul în care o gaşcă temută de infractori care până nu demult făcea legea la periferia Combinatului se îngroaşă! Reţinuţi şi arestaţi la jumătatea lunii februarie sub acuzaţii grave, din care nu lipsesc cea de furt calificat, violenţe şi distrugeri, Ali Daniel Zanfir, zis "Lulu" şi alţi cinci suspecţi mai sunt acum subiecţii unei învinuiri.
În urma percheziţiilor, poliţiştii de la Municipiu şi procurorii care se ocupă de caz au descoperit la domiciliul unuia dintre arestaţi un centru de colectare a fierului vechi. Potrivit surselor din cadrul anchetei, punctul de colectare fusese deschis ilegal cu circa trei luni înainte ca gruparea să fie arestată, în curtea undei case de pe strada Garofiţei. Acolo erau colectate toate deşeurile feroase pe care suspecţii arestaţi cât şi acoliţii acestora le furau, inclusiv din Combinat, unde pătrundeau, de cele mai multe ori, prin folosirea de violenţe, intimidări şi şantaj la adresa agenţilor de pază. Peste trei tone de fier vechi, respectiv componente metalice, bucăţi de şină de cale ferată sau capace de canalizare au fost ridicate şi predate în custodie Combinatului, poliţiştii de la Investigare Fraude efectuând în prezent cercetări pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. În vizorul anchetatorilor ar fi, din câte se pare, şi un agent de pază care i-ar fi ajutat pe suspecţi să "procure" fierul care urma să ajungă în centrul ilegal.

Sclavia, o posibilă nouă acuzaţie

Gruparea lui "Lulu" a fost reţinută în urma mai multor descinderi desfăşurate, în cea mai mare parte, în locaţii de pe strada Garofiţei. Şase persoane din cele duse iniţial la audieri au primit imediat mandate de arestare, în privinţa lor existând suficiente probe că au agresat, fizic şi psihic, nu mai puţin de 116 agenţi de pază pentru a putea jefui trenurile cu cocs ori pentru a pătrunde în Combinat, că au distrus autoturisme ale companiei de securitate de pe platforma siderurgică, dar şi pentru că ar fi sustras aproape 400 de tone de cărbune din trenurile ajunse în gara Cătuşa. De asemenea, o parte a anchetei, derulată de un procuror al parchetului de pe lângă Judecătora Galaţi, vizează acuzaţii de sclavie aduse lui Ali Daniel Zanfir de către un seropozitiv din Galaţi. Dacă anchetatorii vor dovedi că "Lulu" şi acoliţii săi foloseau forţa pentru a racola şi pune la muncă ori la furat persoane neajutorate, ei ar putea fi acuzaţi de sclavie ori, mai rău, de trafic de persoane.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trimişi în judecată pentru şantaj şi furtul a 400.000 de kg de cocs din Combinat

Una dintre cele mai periculoase reţele infracţionale din Galaţi a fost desfiinţată, iar membrii grupării au fost arestaţi şi trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru şantaj şi şantaj în formă continuată. În boxa arestaţilor au ajuns Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin, Costel Obreja, Sorin Potereanu, Alexandru Popa, Ioniţă Gheorghe, Marian Cristian Penu, Romulus Stoica şi Remulus Stoica, toţi dând dovadă de un tupeu ieşit din comun.
Cu vârste cuprinse între 21 şi 36 de ani, majoritatea membrilor grupării locuiesc pe strada Garofiţei, o cale de acces ce s-a format practic ca un drum ocolitor al Combinatului, de unde aceştia acţionau cu predilecţie, în special în zona staţiei de cale ferată „Cătuşa-Culbutori”. Metoda de operare era simplă. Infractorii atacau trenurile care aprovizionau Combinatul siderurgic cu cocs, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale era ameninţat şi lovit fără milă. Ali Daniel Zamfir a racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost, iar aceştia erau folosiţi să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci.
184 de trenuri atacate şi 116 agenţi de pază răniţi
Membrii grupării nu s-au dat în lături de la absolut nimic pentru a-şi atinge scopurile. „Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare ori obiecte contondente”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Toate aceste lucruri au fost înregistrate şi pe camerele de supraveghere video ale firmei de pază SC Security WBC SRL, urmând să fie folosite în instanţă pentru a dovedi acţiunile membrilor grupării. Infractorii nu au ezitat să îi intimideze pe agenţii de pază, ajungând chiar să îi urmărească în afara orelor de program, când îi loveau sau îi ameninţau cu moartea, în încercarea de a-i determina să închidă ochii la fărădelegile la care se dedau.
Aşa se face că în 2012 gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin şi Marian Penu a atacat nu mai puţin de 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind descărcate 389.680 de kilograme de cocs, iar în încercarea de a-i opri 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă până la 20 de ani de închisoare.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Membrii reţelei responsabile de furtul a 400.000 de kg de cocs din combinat rămân după gratii

Judecătoria Galaţi a decis ieri să îi menţină după gratii pe membrii unei periculoase reţele infracţionale din Galaţi, trimişi în judecată pentru şantaj şi şantaj în formă continuată. În boxa arestaţilor au ajuns Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin, Costel Obreja, Sorin Potereanu, Alexandru Popa, Ioniţă Gheorghe, Marian Cristian Penu, Romulus Stoica şi Remulus Stoica, toţi cu un tupeu ieşit din comun. Cu vârste cuprinse între 21 şi 36 de ani, majoritatea membrilor grupării locuiesc pe strada Garofiţei, o cale de acces ce s-a format practic ca un drum ocolitor al combinatului, de unde aceştia acţionau cu predilecţie, în special în zona staţiei de cale ferată „Cătuşa-Culbutori”. Infractorii atacau trenurile care aprovizionau combinatul siderurgic cu cocs, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale, era ameninţat şi lovit fără milă. Ali Daniel Zamfir a racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost, iar aceştia erau folosiţi să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci.
Atacau agenţii de pază cu pietre şi sticle incendiare
Membrii grupării nu s-au dat în lături de la absolut nimic pentru a-şi atinge scopurile. „Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare ori obiecte contondente”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Toate aceste lucruri au fost înregistrate şi pe camerele de supraveghere video ale firmei de pază SC Security WBC SRL, urmând să fie folosite în instanţă pentru a dovedi acţiunile membrilor grupării. Infractorii nu au ezitat să îi intimideze pe agenţii de pază, ajungând chiar să îi urmărească în afara orelor de program, când îi loveau sau îi ameninţau cu moartea, în încercarea de a-i determina să închidă ochii la fărădelegile la care se dedau. Aşa se face că în 2012 gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin şi Marian Penu a atacat nu mai puţin de 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind descărcate 389.680 de kilograme de cocs, iar încercarea de a-i opri, un număr de 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă până la 20 de ani de închisoare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Condamnări cu suspendare pentru membrii reţelei responsabile de furtul a 400.000 de kg de cocs din Combinat

Judecătoria Galaţi a finalizat dosarul în care au fost puşi sub acuzare membrii unei periculoase reţele infracţionale din Galaţi, judecaţi pentru şantaj şi şantaj în formă continuată. Magistraţii i-au condamnat pe majoritatea membrilor grupării la pedepse de câte trei ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere, chiar dacă faptele comise de aceştia sunt de o gravitate extremă.

Singurii care au rămas după gratii sunt Sorin Potereanu, condamnat la trei ani de închisoare, dar cu executare, şi Costel Obreja, care a primit trei ani şi nouă luni de închisoare, în condiţiile în care a comis faptele deşi era în termenul de încercare pentru o altă pedeapsă aplicată de Judecătoria Galaţi.

Cu vârste cuprinse între 21 şi 36 de ani, majoritatea membrilor grupării locuiesc pe strada Garofiţei, o cale de acces ce s-a format practic ca un drum ocolitor al Combinatului, de unde aceştia acţionau cu predilecţie, în special în zona staţiei de cale ferată „Cătuşa - Culbutori”.

Infractorii atacau trenurile care aprovizionau Combinatul siderurgic cu cocs, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale, era ameninţat şi lovit fără milă. Ali Daniel Zamfir a racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost, iar aceştia erau folosiţi să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci.
Atacuri cu pietre şi sticle incendiare
Membrii grupării nu s-au dat în lături de la absolut nimic pentru a-şi atinge scopurile. „Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare ori obiecte contondente”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Toate aceste lucruri au fost înregistrate şi pe camerele de supraveghere video ale firmei de pază Security WBC.  Infractorii nu au ezitat să îi intimideze pe agenţii de pază, ajungând chiar să îi urmărească în afara orelor de program, când îi loveau sau îi ameninţau cu moartea, în încercarea de a-i determina să închidă ochii la fărădelegile la care se dedau. Aşa se face că în 2012 gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin şi Marian Penu a atacat nu mai puţin de 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind descărcate 389.680 de kilograme de cocs, iar în încercările de a-i opri, un număr de 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gaşca lui "Lulu", judecată pentru trafic de persoane

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi au finalizat o anchetă privind traficul de fiinţe umane. La finalul anchetei, două persoane, Ali Daniel Zamfir, zis „Lulu”, şi Gicu Dobrin, zis „Bodo”, au fost trimise în judecată, urmând ca o primă sentinţă să fie stabilită de judecătorii Tribunalului Galaţi.

Cei doi nu sunt la prima abatere de la lege, fiecare dintre ei având şi alte dosare pe rolul instanţelor de judecată. Astfel, Ali Zamfir Daniel şi Gicu Dobrin au fost condamnaţi la câte trei ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, distrugere în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Gicu Dobrin mai are o condamnare de trei ani şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe.

O anchetă a dus la alta

În urma audierii martorilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au aflat că "cei doi bărbaţi recrutau şi cazau, fie ca urmare a exercitării a diferite forme de constrângere, fie prin oferirea de diferite foloase (de natură locativă sau pecuniară), diferite persoane, pe care ulterior le exploatau, obligându-le să participe la furtul de cocs din vagoanele aflate în trecere sau staţionare" în zona staţiei de cale ferată "Cătuşa-Culbutori", din imediata apropiere a SC ArcelorMittal SA.

La dosar a fost ataşată şi o adresă emisă de SC Security WBC SRL Galaţi, din care reiese că, în cursul anului 2012, gruparea condusă de inculpaţii Ali Daniel Zamfir, Gicu Dobrin şi alţii "a atacat 184 de trenuri încărcate cu cocs, iar în acţiunile de respingere a membrilor grupării 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme, înregistrându-se trei accidente de muncă".

După ce şi-au finalizat ancheta, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au disjuns cauza şi au trimis noul dosar rezultat colegilor de la DIICOT, pentru ca aceştia să facă cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane.

"Afacere" pusă la punct în 2011

Din noua anchetă, oamenii legii au aflat că cei doi gălăţeni, "dornici de înavuţire în ritm accelerat şi cu costuri minime, au dezvoltat, începând din anul 2011, un sistem de exploatare prin obligarea la comiterea de furturi şi lipsire de libertate în condiţii asemănătoare sclaviei, la un imobil situat pe strada Garofiţei din municipiul Galaţi, sistem căruia i-au căzut victime numeroase persoane fără adăpost", se arată în rechizitoriul DIICOT.

Astfel, "inculpaţii s-au orientat spre folosirea în activitatea infracţională a persoanelor fără adăpost, care locuiau în sistemul de canalizare al municipiului Galaţi, unele cu diverse handicapuri fizice sau psihice. Persoanele lipsite de educaţie şi de statut social, despre care nu avea cine să se intereseze şi cărora nimeni nu le putea veni în ajutor, cădeau cel mai repede pradă grupului infracţional. Victimele erau atrase de faptul că li se promitea un loc de muncă, un venit şi cazare, dar în momentul în care ajungeau la imobilul de pe strada Garofiţei descopereau că au fost înşelate, fiind obligate să doarmă într-o cameră de 12 metri pătraţi, câte opt sau chiar 15 persoane. Mai mult decât atât, locuinţa nu avea niciun fel de utilitate, iar hrana provenea din containerele de gunoi, acolo unde şi-o căutau singuri."

Violenţa îi obliga să fure

Folosind acte de violenţă fizică şi psihică de natură să le înfrângă orice încercare de rezistenţă şi, de asemenea, orice urmă de demnitate umană, persoanele racolate erau constrânse să participe la furturi de cocs din incinta Combinatului Siderurgic Galaţi, în folosul aproape exclusiv al inculpaţilor. "Victimele erau obligate să participe la acţiuni concertate, coordonate de inculpaţi, acţiuni ce se desfăşurau într-un autentic stil sclavagist, cu victimele care erau „mânate” precum o turmă de animale în conflictele armate cu agenţii de pază ai Combinatului, de inculpaţii înarmaţi cu bice şi care strigau permanent la ele comenzile de luptă, ameninţându-le cu acte de violenţă fizică pentru a le determina să asculte dispoziţiile primite", se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

În timpul furturilor, victimele riscau să fie împuşcate, aşa cum i s-a întâmplat de altfel de două ori unei singure persoane, sau să fie prinse în flagrant şi să răspundă penal pentru o activitate ilicită de care nu profitau.

Cocsul furat era vândut de inculpaţi, iar persoanele exploatate primeau sume cuprinse între 10 şi 50 de lei, în timp ce inculpaţii obţineau câte 2.000 de lei pentru 3.000 de kilograme de cocs. Procurorii au reţinut faptul că cei doi inculpaţi au valorificat 389.680 de kilograme de cocs, obţinând un profit de 260.000 de lei.

Atât Gicu Dobrin, cât şi Ali Daniel Zamfir sunt cercetaţi şi judecaţi şi în alte dosare penale, ei urmând să primească pedepse pentru fiecare infracţiune în parte.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Detalii şocante din dosarul stăpânilor de sclavi care au furat din 184 de trenuri şi au rănit 116 agenţi de pază. Infractorii au primit pedepse simbolice

Infractorii Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au folosit ani de zile oameni ai străzii cu handicapuri fizice şi psihice pentru a fura sute de tone de cocs pe de platforma siderurgică din Galaţi, dar şi în conflictele cu agenţii de pază. Oamenii fără adăpost  erau mânaţi cu bicele, asemeni animalelor, şi erau hrăniţi cu resturi de mâncare aruncate la gunoi.

Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin fac parte dintr-o grupare infracţională extrem de periculoasă, fiind judecaţi şi condamnaţi anterior pentru şantaj în formă continuată. Cu vârste cuprinse între 21 şi 36 de ani, majoritatea membrilor grupării locuiesc pe strada Garofiţei, o cale de acces ce s-a format efectiv ca un drum ocolitor al combinatului siderurgic de la Galaţi, de unde aceştia acţionau cu predilecţie, în special în zona staţiei de cale ferată „Cătuşa-Culbutori”.

Oamenii străzii erau obligaţi să atace trenurile care aprovizionau combinatul siderurgic din Galaţi cu cocs, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale era ameninţat şi lovit fără milă. Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin  au racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost, iar aceştia erau folosiţi să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci. 

”Dornici de înavuţire în ritm accelerat şi cu costuri minime au dezvoltat, începând din anul 2011, un sistem de exploatare prin comiterea de furturi şi lipsire de libertate în condiţii asemănătoare sclaviei, sistem căruia i-au căzut victime numeroase persoane fără adăpost”, descriu procurorii DIICOT metoda barbară prin  care persoanele fără adăpost, multe din ele cu handicapuri fizice şi psihice, erau folosite la comiterea de infracţiuni.

Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin  le promiteau locuri de muncă şi cazare, dar oamenii străzii aflau foarte repede că au fost prostiţi pe faţă, fiind obligaţi să doarmă câte 15 persoane într-o cameră, iar mâncarea era, de fapt, compusă din resturi alimentare aruncate la gunoi de alte persoane. Capii grupării infracţionale îi tratau pe oamenii străzii ca pe nişte sclavi, de care se putea dispensa oricând doresc.

”Victimele erau obligate să participe la acţiuni concertate, coordonate de inculpaţi, acţiuni ce se desfăşurau într-un autentic stil sclavagist, cu victimele care erau <<mânate>>precum o turmă de animale în conflictele armate cu agenţii de pază ai combinatului, de inculpaţii înarmaţi cu bice şi care strigau la ele permanent comenzile de luptă, ameninţându-le cu acte de violenţă fizică pentru a le determina să asculte dispoziţiile primite”, se detaliază în rechizitoriu condiţiile cumplite în care erau trataţi oamenii străzii de către Ali Daniel Zamfir  şi Gicu Dobrin. 

Ca urmare a acestor acţiuni sinucigaşe, o persoană fără adăpost a şi fost împuşcată de două ori de agenţii de pază ai ArcelorMittal Galaţi, dar, din fericire, a scăpat cu viaţă.

Agenţii de pază erau urmăriţi şi ameninţaţi cu moartea

Gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin a atacat în 2012 nu mai puţin de 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind furate nu mai puţin de 389.680 de kilograme de cocs, iar în încercarea de a-i opri, 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme.

Membrii grupării nu s-au dat în lături de la absolut nimic pentru a-şi atinge scopurile. „Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare , ori obiecte contondente”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, fost prim procuror al  Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Toate aceste grozăvii au fost înregistrate şi pe camerele de supraveghere video ale firmei de pază SC Security WBC SRL. Infractorii nu au ezitat să îi intimideze pe agenţii de pază, ajungând chiar să îi urmărească în afara orelor de program, când îi loveau sau îi ameninţau cu moartea, în încercarea de a-i determina să închidă ochii la fărădelegile la care se dedau. În ciuda faptelor de o gravitate extremă, capii grupării au primit câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pentru şantaj în formă continuată.

Judecătorii au manifestat clemenţă şi în dosarul în care stăpânii de sclavi au fost judecaţi pentru trafic de persoane. Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au fost condamnaţi de Tribunalul Galaţi pe 11 noiembrie la 3 ani şi 10 luni închisoare, respectiv 4 ani de închisoare, cinci oameni ai străzii urmând să primească daune morale de câte 5.000 de lei.

Hotărârea Tribunalului Galaţi nu este definitivă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.