Jump to content

Două nave ale AFDJ Galaţi, „piratate” de turci


dcp100168

Recommended Posts

Două nave ale AFDJ Galaţi, „piratate” de turci

* Subînchiriate la Izmit, navele „Midia 17” şi „Siliştea 2” au fost trecute sub pavilion turcesc fără aprobarea autorităţilor române

 

Pavilioanele româneşti ale unor nave aparţinând AFDJ Galaţi au fost schimbate cu unele turceşti în timp ce se aflau sub un contract derulat la Izmit (port la Marea Marmara), fără însă a fi respectate procedurile legale ce trebuie urmate în astfel de cazuri. Navele „Midia 17” şi „Siliştea 2” - şalande autopropulsate de tip hidroclap, folosite pentru transportul de materiale în timpul lucrărilor hidrotehnice - au fost închiriate de Navrom Reparaţii, care, la rândul său, a încheiat un contract cu o companie turcească în vederea participării la o serie de lucrări efectuate la construcţia unui pod din Izmit.
„Aceste nave au fost închiriate de Navrom Reparaţii pe o durată de doi ani, la tariful standard de 4.013 euro/lună de navă, cheltuielile cu combustibilii, salariile echipajelor şi întreţinerea şi funcţionarea navei fiind suportate de beneficiar”, ne-a declarat directorul adjunct al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.
Durata contractului dintre AFDJ Galaţi şi Navrom Reparaţii a început să se deruleze din septembrie 2012, dar navele au început efectiv lucrul în Turcia la sfârşitul lui decembrie, după ce au fost reabilitate şi s-au instalat o serie de echipamente de către Navrom Reparaţii. Totul a decurs în condiţii bune până acum câteva zile, când printre marinari s-a răspândit vestea că „turcii au pus mâna pe nave, cu tot cu echipaje”, ceea ce, dacă ar fi fost adevărat, ar fi semănat mai degrabă cu un caz de piraterie.
Nu a fost vorba de aşa ceva, dar s-a confirmat, totuşi, că nu iese fum fără foc. „Am luat legătura cu echipajele şi nu sunt probleme în ceea ce le priveşte. Se pare că totul a plecat de la faptul că, la un moment dat, s-a făcut o andocare pentru instalarea unor noi echipamente la bord şi tot atunci s-a trecut şi sub pavilion turcesc. De s-a schimbat pavilionul? Din câte am înţeles, dacă ar fi rămas sub pavilion străin, taxele plătite către stat de firma turcă ar fi fost mult mai mari şi prin urmare s-a apelat la acest artificiu. Marinarii s-au speriat pentru că s-au cerut actele navei, iar apoi, când au văzut şi pavilionul turcesc, au spus că, gata, li se fură navele”, ne-a declarat reprezentantul Sindicatului „Farul” din AFDJ Galaţi, Cozmin Apostol.
Utilizarea unui pavilion de complezenţă este frecvent întâlnită în navigaţia internaţională, tocmai pentru că impozitele plătite statului de pavilion sunt mai mici decât în statul de origine al armatorului, însă, pe de altă parte, în schimbarea pavilionului trebuie urmaţi o serie de paşi, pentru că această „simplă formalitate” are consecinţe importante atât în materie de drept internaţional, cât şi în ceea ce priveşte dreptul intern. Prin urmare, temerile echipajelor nu erau chiar fără fundament, iar schimbarea de pavilion nu ar fi trebuit să se facă fără acordul expres al proprietarului, adică al AFDJ Galaţi, lucru care nu s-a întâmplat.
Directorul general al AFDJ Galaţi, Mircea Răzvan Cristea, ne-a confirmat că există „unele probleme” în derularea contractului încheiat cu Navrom Reparaţii şi a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, reprezentanţii AFDJ Galaţi vor merge la Izmit pentru a vedea la faţa locului care este situaţia cu echipajele şi navele „Midia 17” şi „Siliştea 2”, urmând ca, în funcţie de cele constate, să se ia măsurile care se impun.
Conducerea Navrom Reparaţii nu a putut fi contactată pentru oferirea unor lămuriri suplimentare vizavi de cele întâmplate în Turcia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Turcii au anulat „piratarea” navelor AFDJ Galaţi

* Navele „Midia 17” şi „Siliştea 2” au revenit sub pavilion românesc

 

Navele „Midia 17” şi „Siliştea 2” au revenit la pavilioanele româneşti după ce AFDJ Galaţi a somat subcontractorul care le închiriase pentru o serie de lucrări în portul Izmit să anuleze înregistrarea sub pavilion turcesc. „Contractul, din punct de vedere comercial, se derulează bine, din punct de vedere al echipajelor nu sunt probleme, rămâne această chestiune pe navigaţie pe care o să le reglăm - este o chestiune de neînţeles din punct de vedere procedural, pentru că ea trebuia anunţată”, ne-a declarat directorul general al AFDJ Galaţi, Mircea Răzvan Cristea. Acesta a precizat că, fie şi în condiţiile în care chestiunea a fost reglementată, la sfârşitul săptămânii, o delegaţie a AFDJ Galaţi va merge la Izmit pentru a verifica dacă activitatea se desfăşoară în condiţii normale. De altfel, conform termenilor contractuali, astfel de verificări trebuie făcute cel puţin odată la trei luni.
După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, navele „Midia 17” şi „Siliştea 2”, de tip şalande hidroclap, au fost închiriate cu 4.013 euro (costurile cu combustibilul, plata echipajelor şi întreţinerea navei suportate de beneficiar) pe lună companiei Navrom Reparaţii, aceasta încheind la rândul ei un contract de colaborare cu o firmă turcă în vederea unor lucrări hidrotehnice la un pod din Izmit (Marea Marmara). Totul a decurs în condiţii bune până în momentul în care, partea turcă, pentru a scăpa de o serie de impozite, a trecut cele două nave sub pavilion turcesc. Numai că procedura, deşi este frecvent întâlnită în navigaţia internaţională, s-a făcut fără înştiinţarea proprietarului de drept, adică AFDJ Galaţi. Acest lucru i-a alarmat pe marinarii de la bord, aceştia temându-se că „turcii vor să fure nava”, fapt ce a pus în stare de alertă şi autorităţile din ţară. În funcţie de cele constatate la faţa locului vor fi luate „măsurile legale care impun”, au mai precizat reprezentanţii AFDJ Galaţi.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.