Jump to content

Va deveni pietonală strada Domnească?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Va deveni pietonală strada Domnească?

* Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului propune închiderea circulaţiei pe segmentul dintre Parcul Eminescu şi Strada Basarabiei

La dezbaterea publică privind PUZ (Planul Urbanistic Zonal), organizată zilele trecute de instituţia Arhitect şef din cadrul Primăriei Municipiului, Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului (ApRG), care a participat din calitate de partener al Primăriei, a propus spre dezbatere o petiţie.
Emil Ancuţa, proprietar al unor imobile din zona veche a oraşului, Marcel Capriş, proprietar al Casei Serfioti, şi colecţionarul Costel V. Gheorghiu au susţinut în faţa Comisiei de Urbanism necesitatea transformării unei părţi din strada Domnească în pasaj pietonal. În respectiva petiţie se solicită „închiderea traficului pe strada Domnească, între Parcul Mihai Eminescu şi strada Basarabiei, transformarea acestei zone în alee pietonală şi centru istoric al oraşului, devierea traficului pe alte străzi adiacente, revenirea la pavajul cubic pe această porţiune, respectarea cromaticii clădirilor, restaurarea monumentelor istorice şi de arhitectură”.

Răspunsul Primăriei

Referitor la acest aspect, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului ne-a declarat: „Până când strada Alexandru Ioan Cuza nu va fi reabilitată, până când strada Traian nu va fi reabilitată, aceste lucruri se vor întâmpla în cursul acestui an, până când pe secţiunea Prefectură - Biserica Greacă nu avem măcar un pic de umbră, presupunând că vrem să scoatem terase în stradă pe o anume perioadă de timp, mai ales în cursul verii; până când sediului Poliţiei, generator de trafic, nu i se găseşte un loc mai aproape de zona urbană cu densitate maximă, până în momentul respectiv, e greu de crezut că se poate gândi cineva la o soluţie cu noimă a închiderii circulaţiei, fie şi pe perioade limitate”.

Ideea nu e nouă

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, aflăm că ideea nu este nouă, ci s-a vehiculat şi la dezbaterea PUG-ului municipiului Galaţi, în 2011, după modelul oraşelor care au zone istorice de referinţă şi unde afluenţa turiştilor este deosebită. „Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi chiar a înaintat, oficial, o adresă Primăriei Galaţi să aibă în vedere această posibilitate, dacă nu pentru întreaga zonă în care strada Domnească este monument istoric, respectiv de la Parcul municipal Mihai Eminescu până la Grădina Publică, măcar pentru tronsonul cuprins între Palatul Administrativ până la Catedrală şi asta doar în weekend. Bineînţeles, cu analizarea de către autorităţile competente a posibilităţii realizării acestui lucru. Primordial, trebuie analizate posibilităţile de deviere şi preluare a circulaţiei pe străzile adiacente. Din nefericire, trebuie să ţinem seama că atât pe strada Alexandru Ioan Cuza, cât şi pe strada Mihai Bravu există case poate chiar mai vechi decât cele de pe Domnească, imobile pe care nu am dori să le vedem dispărute.  Sunt câteva probleme, pe care le cunoaştem foarte bine, legate de solul macroporic al oraşului, de existenţa unor străzi chiar pe „malul râpei”, lucru care pune în dificultate devierea circulaţiei autovehiculelor, precum şi ocolirea unei zone întinse pentru a ajunge în două puncte relativ apropiate din centru. Suntem convinşi însă că, dacă se va dori ca potenţialul turistic al oraşului nostru să fie exploatat, se vor găsi şi soluţii”, conchide consilierul Marius Mitrof.

Din imaginile vechi se poate vedea cum arăta centrul Galaţilor acum mai bine de o sută de ani. Pentru a putea reconstitui, însă, acel centru istoric, poate că nu cu închiderea străzii ar trebui să începem, ci cu restaurarea imobilelor reprezentative, nu de alta, dar să ne fie drag să privim în jur…

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Cum ar putea fi transformată strada Domnească într-o bijuterie

Galaţiul ar putea avea, în câţiva ani, un târg de Crăciun de poveste, aşa cum există, spre exemplu, în oraşele Sibiu şi Craiova, dacă Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” şi municipalitatea vor reuşi să pună în practică un proiect îndrăzneţ, care ar reda străzii Domnească strălucirea de altădată.

Bogdan Radu Brînzan, preşedintele ONG-ului, ne-a declarat că a propus Primăriei un proiect de reabilitare a centrului istoric al oraşului, cu fonduri europene, şi a avut deja o întâlnire, pe data de 24 noiembrie, cu directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă, cu arhitectul-şef Teodora Voicilă, reprezentanţi ai Direcţiei de Administrare a Patrimoniului, Direcţiei de Dezvoltare, dar şi ai Universităţii „Dunărea de Jos” şi Direcţiei pentru Cultură.

„Am propus un proiect comun de reabilitare a centrului istoric, prin Programul Operaţional Regional 2015-2020. Am propus reabilitarea străzii Domnească, cu pavaj, şi dotarea ei cu mobilier şi stâlpi de iluminat retro, închiderea străzii în weekend, pe segmentul Universitate - strada Gării. Ne-am gândit la transformarea acesteia în zonă de promenadă, cu posibilitatea organizării unor evenimente culturale, expoziţii, târguri, încurajarea oamenilor cu posibilităţi financiare de a cumpăra imobile vechi şi de a le transforma în bijuterii arhitectonice, deschiderea de spaţii comerciale, terase, în ton cu arhitectura zonei. Şi, de ce nu, aici ar putea fi organizat şi un târg de Crăciun, aşa cum există în alte oraşe ale ţării”, ne-a spus Bogdan Radu Brînzan, care a precizat că membrii Asociaţiei vor oferi sprijin şi în ceea ce priveşte „documentarea ştiinţifică şi istorică”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Cum putem avea un centru istoric reabilitat şi atractiv pentru turişti. Societatea civilă vine cu soluţia

 • Propunerea a ajuns deja pe masa primarului Ionuţ Pucheanu. Edilul spune că aleşii locali pregătesc o serie de hotărâri pentru a schimba faţa oraşului
 • Cei care vor să-şi reabiliteze imobilele vor fi sprijiniţi, iar proprietarii care preferă să le lase în paragină vor fi supraimpozitaţi

Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, una dintre cele mai active organizaţii gălăţene, care a solicitat, în repetate rânduri, în ultimii ani, municipalităţii să ia măsuri pentru reabilitarea şi punerea în valoare a centrului istoric al oraşului, pune pe masa Primăriei un plan de soluţii în acest sens. De curând, reprezentanţii ONG-ului i-au transmis primarului Ionuţ Pucheanu un proiect prin care, în viziunea Asociaţiei, municipalitatea ar putea crea un cadru legislativ motivant, pentru a-i determina pe proprietari să-şi restaureze imobilele degradate.

„Propunerea noastră este de a se emite urgent o hotărâre de Consiliu Local pe modelul Primăriei Oradea, prin care restaurarea clădirilor monument istoric ce intră sub incidenţa Legii monumentelor istorice (Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice), poate fi stimulată prin acordarea de către Primărie a unor împrumuturi ce pot fi rambursate în proporţie de 80 la sută. Proprietarii acestor imobile vor primi împrumutul, Primăria Galaţi suportând 20 la sută din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic şi dirigenţia de şantier, perioada de rambursare fiind extinsă la cinci ani. Pentru proprietarii imobilelor care nu sunt monumente istorice, se vor face notificări privind obligaţia de a-şi renova faţadele dinspre stradă, iar dacă într-un termen de un an nu trec la executarea lucrărilor, vor fi supraimpozitaţi cu o sumă de cinci ori mai mare decât valoarea impozitului stabilit pentru acea zonă. Şi în cazul acestor proprietari se va aplica aceeaşi metodă de stimulare a restaurării propriului imobil, Primăria acordând sprijinul financiar sub formă de împrumut, cu posibilitatea achitării eşalonate, într-un termen de cinci ani. Acest sprijin financiar poate fi justificat şi prin faptul că o parte dintre proprietari au primit prin retrocedare, pe Legea 10/2001, imobile foarte degradate, ce necesită lucrări costisitoare de reabilitare”, a declarat Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

În cazul proprietarilor de imobile care nu iau măsuri pentru a-şi întreţine clădirile sau terenurile, reprezentanţii Asociaţiei propun municipalităţii supraimpozitarea, ba chiar amendarea acestora. „Un caz aparte îl constituie proprietarii de clădiri/terenuri care le lasă în stare de degradare totală, devenind focare de infecţie, zone periculoase. Aceştia ar trebui supraimpozitaţi de şapte - zece ori, obligându-i în acest fel să ia o decizie, în sensul valorificării terenului prin curăţare şi construire, reamenajare, ori prin vânzarea acestuia (exemplu: cazul Mehid). Totodată, propunem aplicarea unor sancţiuni contravenţionale drastice proprietarilor care au curţile, terenurile, pline de gunoaie şi vegetaţie neîngrijită, organizarea unor acţiuni de conştientizare şi educare a cetăţenilor privind importanţa reabilitării imobilelor istorice, a pietonalizării străzii Domnească, prin mijloace mass-media, prin prezenţa unor reprezentanţi ai administraţiei locale”, a subliniat preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

Pucheanu promite măsuri

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii societăţii civile pentru schimbarea feţei oraşului şi a precizat că, la acest moment, sunt în lucru mai multe proiecte prin care proprietarii de imobile vor fi încurajaţi şi susţinuţi să investească în reabilitarea clădirilor degradate, iar cei care vor da dovadă de nepăsare vor fi supraimpozitaţi. „Sunt deschis propunerilor venite din partea societăţii civile, particip şi la întâlnirile la care sunt invitat. Din păcate, chiar dacă multe idei sună foarte bine, avem de-a face cu tot felul de hăţişuri legislative, pe care prea puţini le pot anticipa şi le cunosc. Este posibil ca în şedinţa din luna octombrie să venim în Consiliul Local cu un proiect prin care să încurajăm proprietarii să-şi reabiliteze imobilele, să mergem până la scutirea de la plata taxelor şi impozitelor. Încă se lucrează la acest proiect de hotărâre, nu i-am dat încă o formă finală”, ne-a spus Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
On 19.09.2016 at 0:10 AM, dcp100168 said:

o parte dintre proprietari au primit prin retrocedare, pe Legea 10/2001, imobile foarte degradate, ce necesită lucrări costisitoare de reabilitare

Pai nu ar fi mai normal sa le repare (sau macar sa plateasca) cei care le-au distrus? folosesti un imobil abuziv zeci de ani, il faci praf si apoi e obligat si supra-impozitat cel care, in sfarsit, obtine imobilul dupa nia de procese... De ce sa nu fie obligati sa le restituiw in starea in care le-au preluat?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Centrul Galaţiului redevine zonă de promenadă în weekend

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, în perioada 06.06.2020 - 13.09.2020, la fiecare sfârşit de săptămână, începând de sâmbătă, de la ora 08.00, până duminică, la ora 24.00, strada Domnească va fi destinată numai traficului pietonal pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Navelor (zona Spicu).

În intervalul menţionat, conducătorii autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mică de 3,5 tone au la dispoziţie următoarele rute alternative:
1. str. Portului - str. Navelor - str. Egalităţii - str. Fraternităţii - str. Domnească;
2. str. Brăilei - str. Traian - bdul. Marea Unire - str. Portului.

Pentru desfăşurarea fluentă a traficului rutier, conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară instituită şi să evite parcarea autovehiculelor în perioada menţionată pe tronsonul de stradă destinat circulaţiei pietonale.

În ceea ce priveşte transportul în comun, traseele de autobuz 10, 15, 24, 29 şi 34 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Prelungirea Traian - bdul. Marea Unire - str. Portului, iar pe retur se va asigura staţia Centru.

„Zona Spicu, parte a amplului proiect de modernizare a centrului oraşului, oferă acum un spaţiu generos pentru activităţi în aer liber, venind astfel în întâmpinarea nevoilor de socializare, mai ales în această perioadă în care sunt valabile încă o serie de măsuri restrictive. Pe viitor, spaţiul va putea găzdui expoziţii, târguri, spectacole ori festivaluri“, precizează municipalitatea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Studiu de trafic pentru o stradă Domnească pietonală. Achiziţie publică lansată de Primăria Galaţi

"Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii Domnească", scrie în caietul de sarcini al achiziţiei publice lansate de Primăria municipiului Galaţi pentru un studiu de trafic. Valoarea estimată a contractului este de 65.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut", iar ofertele sunt aşteptate până pe 7 mai 2021.

Transformarea străzii Domnească într-o arteră pietonală - măcar la ocaziile speciale, dacă nu în weekend - reprezintă un subiect mult-disputat în rândul gălăţenilor. Administraţia locală a făcut un prim pas anul trecut, când, din 6 iunie şi până pe 13 septembrie, tronsonul cuprins între străzile Brăilei şi Navelor al arterei Domnească a fost pietonal la fiecare sfârşit de săptămână. Iată că acum mai face un pas.

Pe portalul Primăriei Galaţi, tocmai a fost lansată o achiziţie publică privind "Servicii pentru realizare studiu de trafic în vederea executării proiectului «Modernizare strada Domnească»". În caietul de sarcini se arată: "Municipiul Galaţi doreşte să modernizeze strada Domnească. Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii. Pentru aceasta se impune realizarea unui studiu de trafic care să evalueze transportul public/privat şi să identifice soluţii care să asigure condiţii optime atât pentru pietoni, cât şi pentru transport. Studiul de trafic va analiza zona cuprinsă între bulevardul Marii Uniri - strada Traian - strada Basarabiei - strada Mihai Bravu - strada Al. I. Cuza - strada Navelor", se precizează în document.
Studiul şi soluţiile de sistematizare a zonelor de impact trebuie să se bazeze pe date obţinute prin contorizarea traficului pe categorii de vehicule în cel puţin trei intersecţii relevante, a pietonilor, bicicliştilor şi a călătorilor din transportul public.
Rezultatele preconizate ale studiului de trafic vizează, în primul rând, identificarea disfuncţionalităţilor din punct de vedere al traficului auto şi resistematizarea circuşaţiei prin propunerea, acolo unde este cazul, de soluţii pentru trecerea la trafic pietonal sau "„share space".
Primăria aşteaptă "propuneri de resistematizare a tuturor intersecţiilor adiacente arterei principale în cazul în care este fezabilă soluţia de pietonalizare, impactul modului în care sistemul actual de transport va fi afectat de noile propuneri de sistematizare", inclusiv idei de schimbare a traseelor unor linii de transport sau înfiinţarea de trasee noi.
Reamintim că, la finele anului trecut, aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru două obiective de investiţii: "Modernizare strada Domneasca tronson strada Gamulea - strada Gării" şi "Reabilitare reţea de apă strada Domnească - tronson strada Eroilor - strada Gării".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Tronsonul cuprins între Brăilei și Navelor, stradă pietonală, la fiecare sfârșit de săptămână

Primăria municipiului Galați informează că, în perioada 29.05.2021 – 19.09.2021, strada Domnească, pe tronsonul cuprins între str. Brăilei și str. Navelor, redevine pietonală la fiecare sfârșit de săptămână, de sâmbătă de la ora 08.00 și până duminică la ora 24.00, precum și în zilele declarate sărbători legale.

Pe durata blocării tronsonului de stradă, conducătorii autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mică de 3,5 t au la dispoziție următoarele rute alternative:

1. str. Portului – str. Navelor – str. Egalității – str. Fraternității – str. Domnească;

2. str. Brăilei – str. Traian – bld. Marea Unire – str. Portului.

Pentru desfășurarea  fluentă a traficului rutier, rugăm conducătorii auto să respecte semnalizarea rutieră temporar instituită și să evite parcarea autovehiculelor în perioada menționată pe tronsonul de stradă destinat circulației pietonale.

Vor exista și devieri ale traseelor de autobuz 10, 15, 24, 29 și 34, la tur pe str. Prelungirea Traian - bld. Marii Uniri - str. Portului, iar la retur pe str. Portului - bld. Marii Uniri - str. Prelungirea Traian - str. Brăilei - str. Brigadierilor - str. N. Bălcescu.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Preţ dublu pentru studiul de trafic al străzii Domnească. Majorare substanţială

De la 65.000 de lei fără TVA la 135.000 de lei fără TVA, adică mai mult decât dublu. Aceasta este creşterea valorii estimate a contractului pentru serviciile de realizare a unui studiu de trafic având ca obiectiv modernizarea străzii Domnească, dar şi transformarea acesteia într-o arteră pietonală. O achiziţie publică la care Primăria Galaţi aşteaptă ofertele până pe 25 iunie 2021, după ce procedura anterioară, despre care aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a fost anulată.

"Studiu de trafic pentru o stradă Domnească pietonală. Achiziţie publică lansată de Primăria Galaţi", aţi putut afla din ediţia de 1 mai 2021 a ziarului "Viaţa liberă". "Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii Domnească", precizam citând caietul de sarcini al achiziţiei publice. Valoarea estimată a contractului era de 65.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire era "preţul cel mai scăzut", iar ofertele urmau să fie aşteptate până pe 7 mai 2021.

Achiziţia respectivă a fost anulată pe 20 mai 2021. Ne aşteptam ca municipalitatea să reia această procedură, însă nu la preţul estimat pe care l-am descoperit în noua achiziţie, lansată pe portalul Primăriei. De această dată, obiectul contractului îl reprezintă "Servicii pentru - Studiu de trafic în vederea întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție «Modernizare Strada Domnească»", iar valoarea estimată este de 135.000 de lei fără TVA. Data-limită de depunere a ofertelor este 25 iunie 2021, iar criteriul de atribuire îl reprezintă, ca şi la prima procedură, "preţul cel mai scăzut".
Intrigaţi de dublarea valorii estimate a contractului, am citit cu atenţie caietul de sarcini, gândindu-ne că poate, de această dată misiunea solicitată de Primărie contractorului va fi mai complexă. Poate există solicitări suplimentare, sarcini neprevăzute în achiziţia anterioară. Ei bine, nu! Documentul este identic, cu două excepţii. Pe noul caiet de sarcini, sub data tipărită a întocmirii, 19 aprilie 2021, este trecută, de mână data de 9 iunie 2021. Şi tot cu pixul a fost corectat un dezacord gramatical. Documentele sunt semnate de directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare, Investiţii, Lucrări Publice, ing. Cristian Capeţis.

Ce se doreşte

În caietul de sarcini se arată: "Municipiul Galaţi doreşte să modernizeze strada Domnească. Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii. Pentru aceasta se impune realizarea unui studiu de trafic care să evalueze transportul public/ privat şi să identifice soluţii care să asigure condiţii optime atât pentru pietoni, cât şi pentru transport. Studiul de trafic va analiza zona cuprinsă între bulevardul Marii Uniri - strada Traian - strada Basarabiei - strada Mihai Bravu - strada Al. I. Cuza - strada Navelor", se precizează în document.
Primăria aşteaptă "propuneri de resistematizare a tuturor intersecţiilor adiacente arterei principale în cazul în care este fezabilă soluţia de pietonalizare, impactul modului în care sistemul actual de transport va fi afectat de noile propuneri de sistematizare", inclusiv idei de schimbare a traseelor unor linii de transport sau înfiinţarea de trasee noi. Termenul de realizare este de 60 de zile de la data încheierii contractului.
Rămâne de văzut preţul cu care va fi contractat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Strada Domnească, pietonală în weekend şi cu aspect retro. Se caută proiectanţi pentru a reface documentaţia

Pentru că îşi doreşte o arteră cu aspect retro, pietonală în weekend, cu piste pentru biciclete şi cu o alee a celebrităţilor în paviment, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să actualizeze documentaţia de modernizare a străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între Gamulea şi Gării. Mai mult, le cere proiectanţilor să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor, pentru a realiza o legătură rutieră cu strada Nicolae Bălcescu. O legătură pe care locuitorii zonei o solicită şi despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”.

Primăria municipiului Galaţi a lansat pe portalul propriu o achiziţie pentru servicii de proiectare, în faza actualizare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Modernizare strada Domnească tronson strada Gamulea - strada Gării”. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 15 octombrie 2021, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în decembrie anul trecut consilierii locali au aprobat printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv. Proiectul cuprindea realizarea lucrărilor care „să aducă zona centrală a orașului la un stil arhitectural urban contemporan”. Valoarea totală a investiţiei se ridica la 21.709.638 de lei.

Între timp, planurile Primăriei s-au schimbat şi în locul aspectului contemporan îşi doreşte o imagine retro. „Proiectul va fi elaborat de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, care va susţine proiectul în cadrul Comisiei zonale a monumentelor istorice pentru avizare”, se precizează în caietul de sarcini.
Municipalitatea enumeră principalele lucrări care vor trebui să fie prevăzute în documentaţie.

Dacă pentru reabilitarea carosabilului va fi aplicată soluţia din documentaţia deja existentă, proiectanţii vor trebui să gândească „pietonalizarea pe perioada de weekend”, „montarea de bolazi pentru restricţionarea traficului (acţionaţi electric sau hidraulic) la toate intersecţiile”, dar şi „realizarea de piste de biciclete pe actualul traseu al benzii de întoarcere troleibuz”.

Primăria mai cere „reabilitarea sistemului de iluminat public inclusiv înlocuirea stâlpilor cu unii cu aspect retro. Se vor înlocui atât stâlpii existenţi pentru iluminatul stradal şi se vor monta stâlpi şi pentru iluminatul pietonal”, precizează expres oferind şi schiţa unui asemenea stâlp de iluminat. Mai mult subliniază că se vor monta instalaţii electrice separate pentru iluminatul festiv.

De asemenea, potrivit caietului de sarcini, „mobilierul urban, bănci, coşuri de gunoi, adăposturi de staţii vor avea tot aspect retro şi se vor încadra toate în aceeaşi linie de design”. Şi se mai cere ca elementele de mobilier urban şi capacele căminelor de vizitare să fie personalizate cu sigla „PMG” – Primăria municipiului Galaţi.

„Pavimentul trotuarelor va fi din granit de minimum şase centimetri. La capitolul pavimente se va prevedea realizarea unui ansamblu de tip «Aleea celebrităţilor (Walk of Fame)»”, solicită Primăria în caietul de sarcini.

Iar ultima prevedere expresă pentru proiectanţi este să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor pentru a face legătura cu strada Nicolae Bălcescu. În acest fel, municipalitatea ar putea răspunde solicitării unei asociaţii de proprietari de a realiza o legătură rutieră directă între aleea aflată vizavi de sediul ziarului "Viața liberă" și strada Domnească. Doleanța oamenilor, justificată prin faptul că accesul ambulanțelor sau al pompierilor este foarte dificil în zona respectivă, a fost prezentată şi argumentată în ediţia din 2 iunie 2021 a cotidianului nostru.

Rămâne de văzut cine va pune în proiect toate pretenţiile Primăriei şi în cât timp ar putea fi ele transpuse în realitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Proiectant pentru o stradă Domnească retro şi pietonală

În locul unui "stil arhitectural urban contemporan", cum hotărâse iniţial, Primăria Galaţi a ajuns la concluzia că îşi doreşte, totuşi, un aspect retro pentru strada Domnească. Pe tronsonul cuprins între străzile Gamulea şi Gării, artera să poată deveni pietonală în weekend, să ofere piste pentru biciclete, dar şi o alee a celebrităţilor în paviment. Iată s-a găsit proiectant pentru a reface documentaţia de modernizare a străzii Domnească: firma Creative Road Design.
Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul pentru servicii de proiectare, faza actualizare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, pentru "Modernizare strada Domnească, tronson Gamulea - Gării" a fost atribuit. Valoarea lui este de 50.000 de lei fără TVA, durata - de 90 de zile, iar câştigătoare este firma Creative Road Design.
Primăria cere în mod expres ca mobilierul urban - bănci, coşuri de gunoi, adăposturile din staţii - şi stâlpii de iluminat să aibă aspect retro şi aceeaşi linie de design. Pavimentul trotuarelor va fi din granit şi va cuprinde un ansamblu de tip ”Aleea celebrităţilor (Walk of Fame)”.
Ultima prevedere expresă pentru proiectanţi este să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor, pentru a face legătura cu strada Nicolae Bălcescu. În acest fel, municipalitatea ar putea răspunde solicitării unei asociaţii de proprietari de a realiza o legătură rutieră directă între aleea aflată vizavi de sediul ziarului "Viața liberă" și strada Domnească. Doleanța oamenilor, justificată prin faptul că accesul ambulanțelor sau al pompierilor este foarte dificil în zona respectivă, a fost prezentată şi argumentată în ediţia din 2 iunie 2021 a cotidianului nostru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Strada Domnească, pietonală în weekend

Primăria municipiului Galați informează că strada Domnească, în zona centrală a orașului, redevine pietonală în fiecare weekend în lunile care urmează. Este vorba despre zona Spicu-Romarta unde gălățenii își pot trece timpul liber și unde, periodic, la sfârșit de săptămână, vor avea loc diverse evenimente. 

Astfel, în perioada 28.05.2022 – 18.09.2022, în fiecare zi, de sâmbătă de la ora 08.00 și până duminică la ora 23,00, precum și în zilele cu sărbători legale, strada Domnească (tronsonul cuprins între str. Brăilei și str. Navelor), va fi destinată doar traficului pietonal.

Prin urmare, Traseele de autobuz 10, 15, 24, 29 și 34 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Prelungirea Traian – Bld. Marii Uniri – str. Portului, atât la tur cât și la retur.

Pe durata blocării tronsonului de stradă, conducătorii autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mică de 3,5t au la dispoziție următoarele rute alternative: str. Portului – str. Navelor – str. Egalității – str. Fraternității –  str. Domnească; str. Brăilei – str. Traian – bld. Marea Unire – str. Portului.

Pentru desfășurarea  fluentă a traficului rutier rugăm conducătorii  auto să respecte semnalizarea rutieră temporar instituită și să evite parcarea autovehiculelor în perioada menționată pe tronsonul de stradă destinat circulației pietonale.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Continuă modernizarea străzii Domnească

Primăria municipiului Galați informează că va continua modernizarea și punerea în valoare a a străzii Domnească. În acest sens, în ultima ședință a Consiliului Local, s-au stabilit indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de modernizare a străzii Domnească, pe segmentul cuprins între strada N. Gamulea (Biserica Greacă) și strada Gării (Biserica Catolică).

„Vom continua amenajarea străzii Domnească, una dintre cele mai îndrăgite străzi, care va fi pusă în valoare pentru că ne dorim să readucă ceva din farmecul de altădată, dar să-și păstreze în același timp funcționalitatea. Mai mult, venind în întâmpinarea gălățenilor, ne dorim ca strada să fie pietonală în week-end, pe modelul zonei Spicu – Romarta care a devenit un loc plăcut pentru petrecerea timpului liber”, spune Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.  

În proiect sunt prevăzute în principal lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip led, amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului. Pentru pietonalizarea din week-end, în zona intersecției cu str. Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

De altfel, în zonă se vor derula și alte proiecte importante pentru gălățeni ce vor duce în cele din urmă la crearea unui ansamblu urban ce include Teatrul Dramatic care va fi renovat, amenajarea spațiului din imediata apropiere a străzii Eroilor ce presupune și crearea unei parcări subterane, precum și reconfigurarea parcului unde se află Monumentul Eroilor Revoluției.

Valoarea totală a investiției ce vizează modernizarea străzii Domnească este de 21.782.244 lei, iar lucrările vor demara după reabilitarea rețelei de apă pe segmentul str. Eroilor – str. Gării, cea de pe segmentul str. N. Gamulea – str. Eroilor fiind deja realizată.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Modernizarea străzii Domnească şi a piaţetei de la Biserica Greacă, în licitaţie

Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi şi constructori pentru modernizarea străzii Domnească, tronsonul cuprins între Nicolae Gamulea şi Gării, şi pentru reamenajarea piaţetei de la Biserica Greacă.

Nu mai puţin de 16.480.125 de lei fără TVA este valoarea estimată a contractului licitat de Primăria Galaţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a străzii Domnească, tronson strada Gamulea - strada Gării”. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 septembrie 2022, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”. Termenul de realizare a contractului este de 14 luni, din care trei luni - proiectare și 11 luni - execuție.

Potrivit Primăriei Galaţi, în proiect sunt prevăzute în principal lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip led. De asemenea se doreşte amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului.

Iar pentru pietonalizarea în weekend, în zona intersecției cu strada Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

Planuri îndrăzneţe există şi pentru reamenajarea piațetei aferente Bisericii Greacă, unde contractul de proiectare și execuție are o valoare estimată de 3.197.124 de lei fără TVA. Ofertele trebuie depuse până pe 29 septembrie, iar câştigătorul trebuie să ofere „cel mai bun raport calitate – preţ”.  

Proiectul votat de aleşii locali prevede „o amenajare unitară pe tot amplasamentul care să ofere un aspect modern, curat, o zonă atractivă din punct de vedere al dotărilor și calității spațiului public”.

Sunt propuse: amenajare platforme pietonale cu plăci de granit; amenajare spații verzi cu sistem de irigații; realizarea unei noi fântâni arteziene similară celei de la Potcoava de Aur; gradene şi jardiniere; rețea de apă și canalizare; sistem de iluminat cu corpuri LED; amenajare peisagistică; înierbare spațiu verde cu gazon tip rulou; plantare arbori și arbuști; mobilier urban.

Proiectanții susțin „o nouă structură a pardoselii prin care se reorganizează și crește suprafața verde”. Ar urma să fie amenajate insule verzi, zonă pietonală de tranzit, zonă de promenadă, zonă pentru adunări, relaxare, târguri și minispectacole, pentru că se creează o zonă de amfiteatru.

Proiectul mai cuprinde și o fundație cu soclu pentru amplasarea unui monument de for public. Este vorba despre bustul unei personalități elene dintre cele care şi-au pus amprenta asupra existenţei şi dezvoltării oraşului nostru. În acest sens, se poartă discuții cu reprezentanții Comunității elene.

Termenul de realizare este de 14 luni, din care patru luni de proiectare și 10 de execuție. Rămâne de văzut cât de repede se vor atribui contractele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ce constructori vor să modernizeze strada Domnească

Asocieri de firme cu nume mai mult sau mai puţin sonore îşi dispută contractele de proiectare şi lucrări pe strada Domnească, în cadrul licitaţiilor derulate de Primăria municipiului Galaţi. Este vorba despre investiţii a căror valoare estimată depășește 37,53 milioane de lei fără TVA.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, două asocieri au depus oferte pentru contractul cu o valoare estimată de 16.480.125 de lei fără TVA, care are ca obiectiv proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Nicolae Gamulea (Biserica Greacă) și strada Gării (Biserica Catolică). Este vorba despre Asocierea Gendav - Genymar 2008 şi despre Asocierea Lemacons - Oldroad Construct - Citadina ’98 - Add Global Design – Tancrad - Creative Road Design.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, municipalitatea cere: lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip LED. De asemenea, se doreşte amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului. Iar pentru pietonalizarea în weekend, în zona intersecției cu strada Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

Termenul de realizare a contractului ar trebui să fie de 14 luni, din care trei luni - proiectare și 11 luni - execuție.

Dacă tot am pomenit Biserica Greacă, reamintim că Primăria caută proiectant şi constructor pentru a reamenaja piaţeta de acolo. Valoarea estimată a contractului este de 3.197.124 de lei fără TVA, iar ofertele aflate acum în analiză au fost depuse de: Asocierea Moviland Met - Fraicom - Consumcoop Galaţi şi, respectiv, Asocierea Rovis Lider – Arhideskvision.

Aşa cum v-am informat, aproape nimic din ceea ce există acum în piaţetă nu mai este dorit de Primărie. Ar urma să fie amenajate insule verzi, o zonă pietonală de tranzit, una de promenadă, o zonă pentru adunări, relaxare, târguri și minispectacole, pentru că se creează o zonă de amfiteatru, dar şi o nouă fântână arteziană similară celei de la Potcoava de Aur. Proiectul mai cuprinde și o fundație cu soclu pentru amplasarea unui monument de for public - bustul unei personalități elene dintre cele care şi-au pus amprenta asupra existenței şi dezvoltării oraşului nostru.
Termenul de realizare ar trebui să fie de 14 luni, din care patru de proiectare și 10 de execuție.

Tot în derulare este şi licitaţia pentru renovarea integrată a Palatului „Simion Gheorghiu” de pe strada Domnească nr. 24, contract de proiectare şi execuţie în valoare estimată de 17.854.977 de lei. O singură ofertă a fost depusă de către Asocierea Rovis Lider - Servland - Atu Consulting.

Trebuie spus că toate aceste contracte aflate în licitaţie au acelaşi criteriu de atribuire „cel mai bun raport calitate – preţ”. Rămâne de văzut dacă licitaţiile se vor încheia cu succes şi când anume.

Cert este că pe strada Domnească, lucrările de modernizare vor putea demara numai după reabilitarea rețelei de apă pe segmentul strada Eroilor – strada Gării, cea de pe segmentul Gamulea – Eroilor fiind deja realizată. Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la reţeaua de apă Primăria a atribuit în toamna anului trecut un contract în valoare de 1.270.185 de lei Asocierii Dreams Riviera - WSD Engineering.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.