Jump to content

Ce se ascunde în spatele anunţurilor "Cumpărăm păr"


dcp100168

Recommended Posts

Traficul care e mai tare ca narcoticele. Un kilogram de păr uman este vândut în România cu 50 de euro, iar când ajunge în Vest face 10.000 de euro
Podoaba capilară a româncelor este apreciată în special de reţelele din spaţiul ex-sovietic care se ocupă, mai mult sau mai puţin legal, de comerţul de păr. Deşi anunţuri de tipul "cumpărăm păr" se găsesc pe mai toate străzile şi pe site-urile cu anunţuri, din datele furnizate de România la ONU reiese că anual iese un singur kilogram de păr uman din ţară
O coadă tăiată de pe capul unei românce este cumpărată cu 50-100 de euro. Odată scos din ţară, din părul uman se fac extensii şi peruci, iar preţul său creşte cel puţin zece ori, ajungând şi până la câteva mii de euro. Cum multe vedete de la noi (gen Bianca Drăguşanu) îşi cumpără extensiile din Vest unele dintre acestea conţin chiar păr recoltat de la conaţionale care a fost etichetat ca fiind din Rusia, India, Uniunea Europeană sau China.
Una dintre româncele care şi-a vândut podoaba capilară este gălăţeanca Mirela, 28 de ani. Aceasta a văzut unul dintre miile de afişe împânzite în toată ţara prin care se recoltează păr uman. “Mă plimbam cu nişte prietene prin oraş şi am văzut pe un stâlp un astfel de anunţ. Oricum doream să mă tund şi am zis să scot un ban. Nu aveam părul foarte mare, poate aveam o coadă de 75 de cm”, îşi aminteşte fata.
A câştigat 400 de lei
Aşa că peste o săptămână a fost la coaforul unde se făceau recoltări. “Mai erau cinci-şaşe fete sub 30 de ani care stăteau pe un hol. Preţurile erau mici, cam la 100 de euro pentru o coadă de vreo un metru. Am intrat şi eu după vreo 5 minute de aşteptare pe hol. Era o fata din Moldova care cumpăra părul sau aşa mi-au spus că este din Basarabia. Mi-au evaluat coada şi a concluzionat că îmi dă 400 de lei şi nu mai mult. Am încercat să negociez, dar în final m-am mulțumit cu oferta lor, oricum îl tăiam”, ne spune aceasta.
La salonul unde i s-a recoltat părul Mirelei, coafezele se fac că nu ştiu nimic. “Nu avem voie să vorbim despre acest subiect. Cei care vin şi adună părul sunt de undeva din Ucraina sau din Moldova, sunt un bărbat şi o fata”, ne spune acestea cu promisiunea că nu le oferim numele.
Părul româncelor ajunge şi în Trasnistria
După mai multe încercări, am reușit să vorbim cu una dintre persoanele de peste Prut care recoltează păr în ţara noastră. “Suntem din Moldova şi cumpărăm păr din toată România. Nu o facem doar la Galați, mergem în Arad, București. Câte o zi. Părul îl folosim la peruci sau extensii, le facem în Republica Moldova. Nu pot să vă spun câte kilograme de păr recoltăm, nici pe unde îl scoatem din țară pentru că mereu avem probleme la vamă”, ne spune o frumoasă basarabeancă de 25 de ani.
În Capitală, reţeaua din Republica Moldova se foloseşte de mai mai saloane pentru a aduna părul bucureştenelor. Unul dintre aceste este administrat de Gheorghe Canciuruc şi este situat prin zina Dristor. “Vine cineva din Basarabia, din Trasnistria, oricum de undeva din Moldova. Nu sunt mulţi români amatori să-şi dea părul, dar sunt şi doamne bătrâne cu cosiţe de la copii care vin să vândă".
În ceea ce priveşte calitatea părului, acesta ne oferă toate amănuntele. "Sunt parametri care sunt mai greu de îndeplinit, lungimea de peste 50 cm, sănătatea părului, este şi păr foarte degradat, pe acela nu-l cumpără. Vin odată la 2-3 luni”, ne lămureşte Canciuruc.
Părul românesc e vândut ca unul rusesc
Odată recoltat părul românesc este redenumit fals în spațiul ex-sovietic ca păr rusesc. Sam Vaknin, redactor la Global Politician, este un expert al comerțului cu organe umane, și nu numai, din Europa de Est. “Părul rusesc este de cinci ori mai scump decât cel din Israel sau din China. Din aceste motive reţelele criminale din Rusia sunt interesate să recolteze păr din alte părţi ale Europei, şi apoi îl duc în Rusia, unde îl etichetează ca păr rusesc şi apoi îl vând în Statele Unite, UK, America Latina şi în alte state din UE”, explică acesta.
Cea mai apreciată varietate de păr natural este cel rusesc recoltat de la adolescente şi de la tinere. Sunt reţele mari de persoane care procură şi recoltează părul uman la preţuri mici. Apoi părul este redenumit ca păr rusesc, păr care este considerat foarte sănătos, strălucitor şi rezistent”, mai adaugă expertul.
Românca cu părul de 10.000 de euro
Părul românesc nu iese doar prin Est. Ioana Marchiș, din Baia Mare, este una dintre româncele cu părul foarte lung, are o coadă de aproape 1.50 metri. “Acum câțiva ani am vrut să-mi vând părul. Mi s-a oferit 10.000 de euro de la o firmă din Germania. Am fost aproape de a accepta, dar în cele din urmă m-am răzgândit. Nu mai doresc acum să-l vând. Mi-am dat seama că părul meu lung m-a ajutat. M-a ajutat să obțin o slujbă și așa am fost cunoscută. Face parte din mine, nu mai doresc să-l vând”, încearca aceasta să ne convingă.
Sunt și firme din Ungaria care colectează păr în țara noastră. „Numai peste un kilogram de păr cumpărăm. Două cozi ajung cam la 200 de grame, deci minimum cinci cumpărăm. Pe un kilogram ofer de obicei 150.000 de forenţi (n.r. - 500 euro). Cumpăr oricare culoare, dar lungimea trebuie să fie peste 40 de cm", ne spune reprezentata unei firme din Ungaria. Când o întrebăm care este destinaţia produsului, aceasta răspunde scurt: "Lungesc părul sau cum se spune, nu am mai vorbit de mult româneşte, facem perucă din el”.
În acte, acest comerț nu există
În rapoartele Naţiunilor Unite privind comerţul internaţional reiese că din România, în anul 2010, a fost exportat doar un singur kilogram de păr natural la preţul de 1.117 dolari, iar importul a fost a fost tot de un kilogram la acelaşi preţ. Ţara cu care s-a făcut acest schimb a fost Italia.
Sam Vaknin ne prezintă și varianta sa privind traficul cu păr din România “E sigur să spunem că este o industrie de multe milioane de dolari, din care face parte și România. Însă este corect să precizăm că România nu este un pion de prim plan, dar acest comerț există și în România”.
De altfel, conform datelor Naţiunilor Unite valoarea comerţului cu păr uman şi cu produse confecţionate din păr uman ajunge la aproape 2 miliarde de dolari. Ca orice afacere profitabilă are nevoie de materie primă.
“Au fost cazuri în care femeile din România au trecut graniţa şi unele au ajuns pănă în Spania şi Italia pe de o parte, sau până în NordSibiersk în Rusia. Au fost incidente în care femei din România au fost descoperite acolo cu părul tăiat”, își mai aduce aminte Vaknin.
Părul românesc a fost vândut și înainte de 89. „Cu foarte mulţi ani înainte, când mama mea era coafeză îmi aduc aminte că adunam părul şi-l puneam în saci şi pe cel care îl tăiam de client îl cumpăram de la el. Îl păstram la 20-30 de centimetri şi-l strângeam acest păr şi îl trimiteam în afara ţării, în India sau în altă parte acolo unde se confecţionează”, povesteşte şi Geta Voinea, probabil cea mai cunoscută stilistă din România.
Profit mai mare decât drogurile
Sam Vaknin are curajul să aprecieze, că acolo unde rețelele de colectare și export al părului uman și-au perfecționat modul de acționare profit este imens.
“Simplu fapt că bandele criminale s-au implicat în recoltarea şi exploaterea părului uman dovedeşte clar că părul uman este o afacere profitabilă comparabilă cu drogurile şi traficul de organe umane. Să luăm un exemplu, o cantitate rezonbabilă de păr poate fi tăiata de pe capul unei tinere din nordul Rusiei şi acea tânără primeşte 5 euro pentru cantitatea de par pe care o vinde. Acest păr este procesat şi poate chiar colarat şi apoi impachetat şi vândut mai departe. Apoi spre exemplu o extensie obişnuita din acest păr natural poate costa între 1.000 si 10.000 de lire. Aceeaşi cantitate de păr evoluează de la o valoare de 5 euro plătită tinerei din Rusia, pâna la 10.000 de lire sumă plătita de un cumpărător care poate fi chiar Victoria Bechkam" apreciază expertul.
O cantitate de păr vândută în China sau în India pentru echivalentul unui euro sau 1,5 dolari poate ajunge în Israel să valoreze 1.000 de dolari, iar in SUA la 2.000-3.000 de dolari. "Aşa că rata de profitabilitate depăşeşte cu mult şi traficul cu droguri”, mai spune acesta.
evz.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.