Jump to content

Eficienţă scăzută a burselor de locuri de muncă


dcp100168

Recommended Posts

Eficienţă scăzută a burselor de locuri de muncă
Deşi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Galaţi organizează, ca, de altfel toate agenţiile din ţară, numeroase burse de locuri de muncă, eficienţa lor nu este cea aşteptată.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi, în 2012 au fost organizate două burse a locurilor de muncă, una în luna aprilie – bursa generală a locurilor de muncă – şi una în septembrie – bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Prin intermediul acestora, numai 171 de persoane şi-au găsit un nou loc de muncă. Raportat la numărul total al persoanelor care s-au prezentat la cele două burse, adică la 2.090, înseamnă că doar 8,1% din cei care au căutat un loc de muncă s-au şi angajat în urma participării la burse.
Conform informării primite din partea directorului AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, în total, la cele două burse organizate, s-au pus la dispoziţie 730 de locuri de muncă (430, la bursa generală şi 300, la bursa destinată absolvenţilor). Şi din acest punct de vedere numărul slujbelor care au fost ocupate efectiv după bursă reprezintă un procent foarte mic – este vorba despre 23%.
În schimb, eficienţa pare mai mare în cazul cursurilor de specializate făcute de şomeri. Potrivit datelor AJOFM Galaţi, în anul 2012 au fost cuprinşi în cursuri de formare profesională 1.425 şomeri, din care 381 cu studii superioare. Numărul total al persoanelor încadrate în urma absolvirii cursurilor de formare în anul 2012 este de 736, adică 51,6%. Din cei 736 de şomeri care s-au angajat, 211 (28,6%) erau persoane absolvente de studii superioare.
Ofertă scăzută
Din cele 730 de locuri de muncă oferite la cele două burse organizate anul trecut, 430 au fost oferite la bursa generală a locurilor de muncă şi 300, la bursa absolvenţilor. Şi numărul angajatorilor care participă la astfel de burse este foarte mic; numai 83 de angajatori au căutat, în 2012, forţă de muncă (48, în aprilie şi 35, în septembrie), deşi numărul administratorilor de firme contactaţi de AJOFM pentru a participa la burse a fost mult mai mare. Vorbim de 1.203 agenţie economici, contactaţi de AJOFM pentru a veni la burse, 658, pentru bursa generală şi 545, pentru bursa absolvenţilor.
Cu alte cuvinte, nu doar şomerii care îşi găsesc locuri de muncă în urma burselor sunt puţini, dar şi agenţii economici interesaţi de astfel de acţiuni.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cât de eficiente sunt bursele locurilor de muncă

Potrivit unei analize în ceea ce priveşte rezultatele ultimelor burse ale locurilor de muncă ce au avut loc la Galaţi, angajatorii care solicită forţă de muncă cu ocazia acestor acţiuni sunt în mare parte din domeniul construcţiilor şi serviciilor, ne-a declarat purtătorul de cuvÂnt al AJOFM Galaţi, Magdalena Hâncu.

În ceea ce priveşte eficienţa acestor acţiuni, care se traduce prin numărul efectiv de şomeri care sunt încadraţi pe loc într-un loc de muncă,  acest lucru diferă de la o bursă la alta.

Astfel, în cazul bursei generale a locurilor de muncă care a avut loc în cursul lunii aprilie 2014, din cei 1.950 de participanţi au fost selectaţi în vederea încadrării 732. 69 de persoane au fost încadrate în timpul bursei, iar 436 la o lună de la organizarea bursei locurilor de muncă. Cele mai solicitate meserii sau ocupaţii au fost, în cazul studiilor medii, cele de  ambalator, agent vânzări, lucrător depozit, personal hotelier şi bucătar, iar în cazul studiilor superioare, cele de funcţionar economic, programator şi alpinist utilitar.

În ceea ce priveşte bursa pentru absolvenţi care a avut loc în cursul lunii septembrie 2013, numărul persoanelor care au venit pentru a-şi căuta un loc de muncă a fost de 790, din care 670 absolvenţi. „Persoane selectate în vederea încadrării au fost 333, persoanele încadrate pe loc în timpul acţiunii au fost în număr de 6, iar la o lună după organizarea bursei numărul persoanelor angajate a fost de 32. Cele mai solicitate meserii sau ocupaţii au fost în cazul studiilor medii de sudor naval, lăcătuş naval, polizator naval, vopsitor industrial, zidar, dulgher, fierar betonist, iar în cazul celor cu studii superioare, inginer mecanic, inginer electric, operator CNC”, ne-a declarat Magdalena Hâncu.

În ceea ce priveşte o altă bursă a locurilor de muncă din anul 2013, şi anume bursa generală desfăşurată în cursul lunii aprilie, au participat 1.600 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fiind selectate în vederea încadrării 232 de persoane, niciun şomer nefiind angajat pe loc. ”Cele mai solicitate meserii sau ocupatii în cazul studiilor medii au fost de instalator, fierar betonist, zugrav, dulgher, iar în cazul  studiilor superioare, meseriile de inginer construcţii şi inginer automatizări.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Câţi gălăţeni s-au angajat prin Bursa locurilor de muncă în ultimii cinci ani

Cele cinci Burse generale ale locurilor de muncă organizate în ultimii cinci ani, în municipiile Galaţi şi Tecuci, s-au soldat cu angajarea a 819 persoane, reiese din datele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Deşi bursa din luna aprilie a acestui an a fost cea mai generoasă din punct de vedere al ofertelor de joburi (1.432), bucurându-se şi de cel mai mare număr de participanţi (2.700), doar 114 persoane au fost încadrate în muncă.

Recordul de angajări s-a înregistrat în 2014, când au fost ocupate aproape jumătate din locurile oferite de angajatori: 436 din 936.

La polul opus, cele mai puţine angajări s-au făcut după bursa din 2011: doar 33, din 406 joburi oferite la acel moment.

În ceilalţi ani, numărul de gălăţeni care şi-au găsit locuri de muncă a fost aproximativ egal: 123 în anul 2012 şi 113 în 2013, ofertele fiind atunci de 430, respectiv, 380 de locuri de muncă.

Conform celei mai recente statistici a AJOFM Galaţi, numărul total al şomerilor gălăţeni înregistraţi era de 17.830 de persoane la sfârşitul lunii mai 2015, din care doar 2.317 erau indemnizaţi. Rata şomajului era de 8,69%.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Câţi gălăţeni se angajează prin bursele locurilor de muncă

  • Chiar dacă sunt 19.434 de şomeri în Galaţi, la bursele locurilor de muncă nu se prezintă mai mult de 3.000 persoane
  • Angajatorii gălăţeni nu manifestă interes pentru a participa la astfel de evenimente, nici pentru a ajuta tinerii să acumuleze experienţă
  • Chiar dacă participă sute sau chiar mii de şomeri la astfel de acţiuni, prea puţini reuşesc să fie şi încadraţi în muncă

În ultimii doi ani, la Galaţi au fost organizate şase burse ale locurilor de muncă, dintre care trei generale, două pentru absolvenţi şi una în domeniul confecţiilor. Numărul celor care au participat la acestea, fie angajatori, fie şomeri, a fost variabil de fiecare dată, dovadă a faptului că dintre cei aproape 20.000 de primitori de şomaj pe care îi are judeţul nostru, doar aproximativ 10 la sută vin la astfel de evenimente cu CV-ul în mână.

Şomeri mulţi, angajatori puţini

La fiecare dintre ultimele şase burse ale locurilor de muncă, din 2013 şi până acum, au fost contactaţi între 480 şi 2.300 de angajatori de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Însă rareori au venit mai mulţi de 100 la eveniment, motiv pentru şomerii din Galaţi să fie nemulţumiţi de ofertele de muncă disponibile. De altfel, singura bursă a locurilor de muncă unde numărul angajatorilor prezenţi s-a apropiat de numărul celor contactaţi a fost cea din domeniul confecţiilor, organizată în luna octombrie a anului 2014, când au venit şapte angajatori din cei 10 invitaţi de AJOFM.

În celelalte cazuri, numărul lor a fost extrem de redus, uneori fiind chiar mai mic de 10 la sută din numărul celor contactaţi. Astfel, în aprilie 2013, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, au fost chemaţi 484 de angajatori, dar numai 62 şi-au făcut timp pentru a le prezenta oferta de muncă şomerilor. La următoarea bursă generală, din aprilie 2014, au participat doar 112 agenţi, din cei 961 contactaţi. Proporţiile au fost respectate şi în aprilie 2015, când din cei 870 de agenţi contactaţi au venit la bursa generală doar 105.

În cazul Burselor Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, situaţia este chiar şi mai alarmantă. În septembrie 2013, au participat doar 76 de angajatori din cei 717 chemaţi, în timp ce în septembrie 2014 au participat doar 100 de angajatori dintre cei 2.300 contactaţi.

Explicaţia pentru aceste diferenţe alarmante ne-a oferit-o reprezentanţii AJOFM Galaţi. „O mare parte a şomerilor din Galaţi dă semne că îşi caută un loc de muncă. Problema cea mai mare este că mulţi sunt calificaţi în domenii care nu se mai caută (spre exemplu, cele specifice combinatului siderurgic) şi au afecţiuni medicale sau o vârstă la care recalificarea nu mai este o opţiune viabilă. Pe de altă parte, există şi tinerii care nu au o pregătire practică adecvată cerinţelor angajatorilor, iar calificarea la locul de muncă cere timp şi resurse pe care majoritatea angajatorilor nu sunt dispuşi să le ofere”, ne-a declarat Magdalena Hâncu, consilier AJOFM în cadrul compartimentului „Relaţii cu Angajatorul”.

Câte persoane îşi caută un loc de muncă la Galaţi

Conform datelor furnizate de AJOFM, la bursele locurilor de muncă, fie ele generale sau pentru absolvenţi, organizate în Galaţi din 2013 şi până în prezent, au participat între 800 şi 2.700 de persoane. Cea mai bună prezenţă la un astfel de eveniment în ultimii doi ani s-a înregistrat chiar anul acesta, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din luna aprilie, când s-au prezentat 2.700 de persoane interesate să ocupe unul dintre cele peste 1.400 de posturi puse la dispoziţie. Dintre aceştia, însă, doar 252 au fost selectaţi în vederea încadrării pe unul dintre acele posturi - cinci chiar în timpul acţiunii, 114 în termen de o lună de la încheierea evenimentului, iar restul după. Cele mai solicitate meserii au fost cele pentru care erau necesare doar studiile medii, adică lăcătuş mecanic, brutar, sudor sau confecţioner. Şi cei cu studii superioare au prezentat interes, pentru ei fiind disponibile posturi de economist, programator sau inginer în diverse domenii. De altfel, pentru cei cu studii superioare acestea sunt cele mai frecvente posturi care li se oferă, rareori existând câte un post de alpinist utilitar sau operator CMC.

Cele mai scăzute cifre în ceea ce priveşte persoanele interesate de obţinerea unui loc de muncă au fost înregistrate la Bursa Locurilor de Muncă în domeniul confecţiilor, acolo unde s-au prezentat doar 72 de şomeri, dintre care au fost încadraţi 17. Pentru aceşti 72 de şomeri fuseseră puse la dispoziţie, la acea vreme (octombrie 2014), 422 de locuri de muncă.

În aceste condiţii, se poate vedea cu ochiul liber de ce încă suntem pe loc fruntaş la rata şomajului, la nivel judeţean, şi de ce mulţi absolvenţilor de liceu sau facultate aleg, imediat după finalizarea studiilor, să se înscrie în evidenţele AJOFM-ului şi să primească ajutor de şomaj, fie el şi de doar 250 de lei pe lună.

Condiţii pentru a primi ajutor de şomaj

Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, absolvenţii în vârstă de minim 16 ani care, în intervalul de 60 de zile de la data finalizării studiilor, nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de îndemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maxim 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Indemnizaţia de şomaj se acordă la cerere, în funcţie de stagiul total de cotizare. Astfel, pentru un stagiu între 1 şi 5 ani, se acordă îndemnizaţie de şomaj timp de 6 luni, în timp ce ajutor de şomaj timp de 12 luni (1 an) se acordă doar pentru un stagiu mai mare de 10 ani.

Trei burse pe timp de vară

În perioada 26-28 august, în trei locaţii din judeţ (Tg.Bujor, Tecuci şi Costache Negri) au fost organizate selecţii de personal de către un angajator din Sânnicolau Mare, jud. Timiş. Compania, Delphi Packard Romania, a cerut asistenţa AJOFM pentru a găsi operatori asamblori, pentru cele mai noi linii de producţie în domeniul auto, iar rezultatele au fost relativ bune. Astfel, în Târgu Bujor s-au prezentat aproximativ 70 de persoane în vederea angajării, în comuna Costache Negri mai bine de 100, iar în Tecuci aproximativ 150 de persoane. Perioada de selecţie nu s-a încheiat, astfel că toţi cei care nu au reuşit să ajungă la bursele locurilor de muncă organizate în cele trei locaţii de către compania din Timiş se pot adresa direct departamentului de recrutare al companiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.