Jump to content

Căpitănia Dunării Maritime va avea sediul la Tulcea

dcp100168

Recommended Posts

Căpitănia Dunării Maritime va avea sediul la Tulcea

Ne tot batem cu pumnul în piept noi, gălăţenii, că suntem buricul pământului, dar se pare că nu ne mai ia nimeni în seamă. Am pierdut cu nemiluita sedii de instituţii şi direcţii regionale, ne subordonăm Brăilei sau Iaşiului, suntem la un pas să intrăm şi sub Constanţa, administrativ vorbind. Am pierdut aproape tot ce se putea pierde şi coşmarul tot nu se termină. Pentru că şi Dunărea pleacă de la noi.
Prin noua organigramă a Autorităţii Navale Române, intrată în vigoare în ultima parte a anului trecut, chiar dacă nu e încă bătută în cuie, nou-înfiinţatul Departament căpitănii Dunărea Maritimă, care cuprinde căpităniile de la Sulina până la Brăila, inclusiv Galaţiul, îşi are sediul la Tulcea!
Cea mai importantă atribuţie pe care Căpitănia Galaţi o avea până acum, cea de siguranţa navigaţiei, dar şi chestiunile administrative, gen eliberarea de autorizaţii şi certificate, „rămân” în continuare la Galaţi, dar toate rapoartele şi bilanţurile Căpităniei Galaţi care se întocmesc sunt trimise la Tulcea, care le dă apoi mai departe.
Stabilirea sediului Departamentului căpitănii Dunărea Maritimă la Tulcea în detrimentul Galaţiului este, până la urmă, o chestiune pur birocratică a Autorităţii Navale Române, dar lucrul acesta ne doare. Mai ales că acum aproape 150 de ani, în 1856, Galaţiul a fost ales de marile puteri europene pentru a găzdui sediul Comisiei Europene a Dunării. Nu Tulcea, nu Constanţa, nu Brăila, Sulina sau Giurgiul, ci Galaţiul.
Dar când vezi, de exemplu, că Palatul Navigaţiei de la noi a rămas doar de decor, găzduind doar expoziţii sau baluri ale pensionarilor, nu poţi să nu fii de acord că, până la urmă, ne-am făcut-o cu mâna noastră.

presagalati.ro