Jump to content

Sute de resturi de cadavre de cai au fost aruncate la marginea oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Sute de resturi de cadavre de cai au fost aruncate la marginea oraşului
În plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie, reprezentat de sute de carcase de cai, vite şi oi. Locul se află la numai câteva sute de metri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la o distanţă relativ mică de complexul rezidenţial aflat la marginea oraşului.



DSV Galaţi, anunţată că mai multe cadavre de animale sunt aruncate la marginea unui lac
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Galaţi au fost sesizaţi, marţi, că mai multe cadavre şi resturi de animale sunt aruncate pe un teren aflat în apropierea lacului Brateş, conducerea instituţiei afirmând că la faţa locului a fost trimisă o echipă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi , Ştefan Vasile, a declarat, marţi, că jurnaliştii de la un cotidian local au anunţat instituţia că fragmente din cadavrele unor animale sunt aruncate în apropierea lacului Brateş de lângă Galaţi.
Potrivit sursei citate, la faţa locului au fost trimişi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Poliţiei Locale şi ai Primăriei Galaţi. "Nu avem informaţii că ar fi vorba despre carne de cal şi nu ştim exact nici cantitatea de leşuri şi resturi de animale care le află acolo. Vom comunica aceste informaţii imediat ce le vom avea", a declarat Ştefan Vasile.

Link to comment
Share on other sites

DSV Galaţi: Oasele găsite lângă lacul Brateş provin de la mai multe specii de animale
Oasele a zeci de animale au fost găsite în zona lacului Brateş, la câţiva kilometri de municipiul Galaţi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare care au mers la faţa locului spun că acestea provin de la mai multe specii de animale, inclusiv cal, şi că au fost aruncate acolo în timp.
Inspectorii Direcţiei SanitarVeterinare Galaţi care au mers, marţi, în zona lacului Brateş, după ce au fost anunţaţi că acolo sunt aruncate cadavrele unor animale, au descoperit oase, nu şi resturi de carne, aruncate în mai multe râpe din zonă. "În urma unei prime evaluări am constatat că acolo se găsesc oase de la zeci de animale de la diferite specii - ovine, caprine, cabaline. Aceste oase au fost aruncate acolo în timp, pentru că acele schelete se află în diverse stadii de putrefacţie. Oricum, din experienţa pe care o am, vă pot spune că nu s-au mai depozitat acolo oase de aproximativ două luni. În mod cert nu este vorba despre animale sacrificate şi abatorizate legal", a declarat Ştefan Vasile, şeful Direciei Sanitar Veterinare Galaţi.
El a precizat că toate oasele găsite vor fi strânse şi duse la incinerare, urmând ca locul să fie curăţat şi decontaminat. "Se vor face investigaţii pentru identificarea autorilor pentru că în acest caz vorbim despre comiterea unor infracţiuni. S-au prelevat deja probe de la faţa locului, iar ancheta va continua", a mai spus Ştefan Vasile.
La faţa locului au mers şi poliţişti şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu.
Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, la faţa locului vor merge şi specialişti ai direcţiei, pentru a verifica dacă există riscul contaminării pânzei freatice de la resturile de animale moarte.

Link to comment
Share on other sites

Da de ce nu da oasele adaposturilor de caini din tara? Macar asa nu ar mai putea spune primariile ca raman fara mancare si ca nu pot avea grija mai mult de 7 zile de caini. Conditii ar fi: Mancare expirata din supermarketuri, oase gasite ca acestea, etc. Cainii ar putea fi ingrijiti in adaposturi o viata intreaga... 

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Prefectul judeţului Galaţi coordonează ancheta privind resturile de origine animală descoperite astăzi
Imediat după apariţia informaţiei potrivit căreia pe malul Lacului Brateş s-ar afla mai multe cadavre de animale, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, s-a deplasat la faţa locului, împreună cu responsabili de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu şi Primăria Galaţi.
A fost astfel descoperită, la o distanţă de circa 400 de metri de lac şi 1,5 km de ultima casă locuită, într-o zonă puţin circulată („Râpa lui Tuluc”), o cantitate considerabilă de resturi de animale (oase, nu cadavre). Potrivit medicilor veterinari, oasele provin de la mai multe specii, posibil cabaline, ovine, caprine, bovine, iar, după aspect, au fost depozitate în acea zonă treptat, cel mai devreme acum câteva luni.
Au fost prelevate probe pentru identificare speciei, în cursul zilei de astăzi toate resturile urmând a fi colectate şi incinerate de către un operator autorizat în neutralizarea deşeurilor de origine animală. Întregul perimetru urmează a fi decontaminat de către specialiştii D.S.V.S.A. Galaţi.
În acest caz, a fost declanşată o anchetă complexă pentru identificarea sursei de provenienţă a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificări ilegale de animale, care vor face obiectul cercetării penale.

Prefectura Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Abatoarele clandestine ies la suprafaţă?
Sute de resturi de cadavre de animale au fost descoperite ieri la marginea Galaţiului. Sunt posibile conexiuni cu precedentul scandal, datând din vara anului 2011, referitor la existenţa unor abatoare clandestine.

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Galaţi (DSVA) a fost sesizată ieri că pe un teren aflat în apropierea Lacului Brateş, situat la marginea oraşului, au fost descoperite sute de resturi de animale, cranii şi oase de cai, vaci şi oi. Şeful instituţiei, Ştefan Vasile, a confirmat informaţia şi a precizat că la faţa locului au fost trimişi reprezentanţi ai DSVSA, ai Poliţiei Locale şi ai Primăriei Galaţi. “Nu avem informaţii că ar fi vorba despre carne de cal şi nu ştim exact nici cantitatea de leşuri şi res­turi de animale care se află acolo. Vom comunica aceste informaţii imediat ce le vom avea”, a declarat Ştefan Vasile. Primele indicii conduc însă spre ipoteza că resturile animale ar proveni de la un abator clandestin, în condiţiile în care carnea din asemenea surse nu mai ajunge foarte uşor pe piaţă, dat fiind actualul scandal al cărnii de cal, care a crescut minuţiozitatea controalelor sanitar-veterinare. Incidentul vine la doar câteva zile după ce resturi de cai sacri­ficaţi (pachete de carne congelată) au fost descoperite şi în judeţul Cluj, tot pe malul unui lac.
O istorie încărcată
În urmă cu un an şi jumătate, inspectorii de la DSVSA Galaţi au descoperit un caz de carne de cal vândută drept carne de vită şi unul de pastă de mici preparată din carne de cal. Atunci, firma distribuitoare, SC Lolita SRL Slobozia Conachi, a fost amendată cu 30.000 lei. Ulterior s-a descoperit că era o firmă-fantomă, fiind radiată din 2006. Atunci au apărut şi informaţii despre existenţa unor abatoare clandestine în care sunt sacrificaţi caii. Subprefectul de atunci, Ovidiu Tudorache, a cerut DSVSA Galaţi să ia legătura cu poliţiile din Tecuci şi Galaţi, după ce a primit mai multe sesizări conform cărora „la Tecuci, pe strada Cuza, se sacrifică cabaline într-un abator neautorizat, iar la ieşirea din Tecuci şi la Galaţi s-au găsit carcase de cai”. Ancheta nu a dus la descoperirea abatoarelor clandestine. A mai fost descoperit un transport de carne de cal cu etichetă de carne de vită în aprilie 2009, la un control efectuat pe drumurile din judeţ de poliţiştii de la „Investigare Fraude”, Poliţia Rutieră, Garda Financiară şi DSVSA.
Carne de cal la hypermarket
Pe data de 27 iunie 2010 au fost descoperite sute de kilograme de carne de cal la un hypermarket din Galaţi. Potrivit buletinelor de analiză emise la vremea respectivă de inspectorii DSVSA, în caserole ce ar fi trebuit să conţină „gulaş pulpă de vită”, „carne de vită tocată” şi „antricot şi vrăbioară” de vită se aflau 25 kg de carne de „cal şi bou”. Documentele mai relevau că în galantarele şi frigiderele hypermarketului era şi o cantitate de 266,5 kg pastă de mici preparată din aceeaşi carne de cal şi de bou. Tot această carne era şi în 40 kg de caserole care, conform etichetelor, ar fi trebuit să conţină „vrăbioară”, „pulpă şi antricot de vită”. Analizele au confirmat însă existenţa altor 93 kg de carne de cal şi bou sub eticheta de carne de vită.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cimitirul cailor de la Brateş, o bombă biologică pentru Galaţi
"Viaţa liberă" a descoperit locul unde abatoarele ilegale din Galaţi aruncă resturile de animale sacrificate fără acte * Resturile a sute - dacă nu cumva mii - de animale umplu trei râpe şi o pădurice din apropierea lacului Brateş * Multe din resturi aparţin unor cai despre care există indicii că au ajuns în galantare în loc de carne de vită sau de porc * Autorităţile promit o anchetă penală în acest caz

În plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie, reprezentat de sute - poate mii - de resturi de cadavre de cai, vite şi oi. Locul se află la numai câteva sute de metri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la o distanţă relativ mică de complexul rezidenţial aflat la marginea oraşului.
Lumea din zonă ştia
În momentul în care mergi pe lângă calea ferată proaspăt distrusă de alunecările de teren, găseşti căutătorii de fier vechi. Pe oricare dintre ei îi întrebi, toţi ştiu de râpele unde de ani de zile se aruncă animale moarte. „Înainte era o singură râpă, acum sunt vreo trei”, ne-a spus unul dintre căutătorii de fier vechi.
Locul este foarte uşor accesibil, dar şi periculos în acelaşi timp. Pentru a folosi poteca ce ajunge la prima râpă, treci pe lângă o staţie de pompare. Odată ajuns la prima dintre cele trei râpe, pe lângă peisajul demn de film horror, trebuie să ai grijă să nu fi atacat de zecile de câini comunitari, care se înfruptă nestânjeniţi din cadavrele aflate în putrefacţie.
„Am înţeles că problema este totuşi una mai veche. Tot ce ţine de siguranţa alimentelor este responsabilitatea celor de la Direcţia Sanitar Veterinară”, a spus Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Pe de altă parte, acesta a precizat că există şi un real pericol pentru populaţie. „Dacă resturile respective ajung în vreun fel în sursa de apă, există posibilitatea ca germenii şi microorganismele să provoace boli grave”, a mai spus acesta.
"Viaţa liberă" a sesizat autorităţile
Proaspăt instalata conducere de la Direcţia Sanitar Veterinareă şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu avea cunoştinţă despre existenţa infernului în aer liber de la malul Brateşului. S-a sesizat de-abia când echipa „Vieţii Libere” a prezentat fotografiile făcute la faţa locului şi a cerut lămuriri.
"Vom trimite o echipă acolo, pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă. În ceea ce priveşte ecarisarea locului, vom contacta responsabilii din Primărie, deoacere această parte a problemei le aparţine lor. Aceştia au contracte cu firmele ce se ocupă de strângerea şi distrugerea acestor carcase”, a declarat Vasile Ştefan, directorul DSVSA Galaţi.
„Din punct de vedere medical, câinii din zonă vor fi strânşi şi vaccinaţi, pentru a se verifica dacă sunt bolnavi. Vor fi ţinuţi sub observaţie, vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi. Întotdeauna în asemenea cazuri există pericolul de rabie”, a mai declarat directorul DSVSA. De altfel ieri, după ce această problemă a fost sesizată de echipa „Vieţii Libere”, o echipă a DSVSA, însoţită de Poliţia Locală, Ecosal şi Poliţie s-a deplasat la faţa locului.
Şi Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a spus că municipalitatea va lua măsuri în această direcţie. „Ecosalul sub coordonarea celor care fac ancheta urmează să salubrizeze zona. Vrem să ştim dacă la nivelul administraţiei Municipiului Galaţi putem să impunem vreo reglementare. Având în vedere că alte două localităţi se află în imediata apropiere a zonei. Aşteptăm ca Poliţia să identifice sursa de unde au provenit respectivele carcase”, a spus acesta.
Mai mult, actuala conducere a DSVSA va face o anchetă pentru a afla cine a tăiat şi a aruncat respectivele animale. Conform legii, făptaşul sau făptaşii riscă pedeapsa cu închisoarea pentru fapta lor. De altfel şi Poliţia s-a autosesizat în acest caz, oamenii legii făcând cercetări pentru a afla cu exactitate ce se petrece în zonă.
Pe de altă parte, ONG-urile susţin că aceste probleme ar dispărea imediat dacă România ar aplica regula microcipării cabalinelor, regulă impusă de ani buni de către Uniunea Europeană.
"Sunt samsari de cai în diferite zone ale ţării care strâng cai şi pe urmă îi duc la abator, dar aceste animale nu sunt identicate, nu se ştie nimic despre istoricul lor medical. Aceşti cai sunt tranşaţi şi pe urmă vânduţi şi nu se mai ştie nimic de carnea lor. În urma scandalului de acum câteva săptămâni, li s-a făcut frică şi au început să taie animalele şi să arunce carnea. Poliţia ar trebui să facă nişte controlale mai severe", a spus Kuki Bărbuceanu, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten România, pentru o televiziune de ştiri.
Reacţia promptă a autorităţilor gălăţene la sesizarea făcută de "Viaţa liberă" este de apreciat, însă rămâne un mister faptul că nicio autoritate nu a descoperit până acum lugubrul loc deşi, din câte am înţeles, locuitorii din zonă au trimis în anii trecuţi numeroase sesizări către toate organele statului. Se aflau acestea în complicitate cu mafia cărnii? Sperăm că în zilele ce vin vom afla adevărul. Deocamdată există doar nişte zvonurile legate de o grupare interlopă numită "a Seferilor", care ar aproviziona de mai mulţi ani, "la negru", măcelăriile şi fabricile de preparate din Galaţi.
Cazul este penal
În această anchetă s-a implicat şi Prefectura. "A fost declanşată o anchetă complexă pentru identificarea sursei de provenienţă a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificări ilegale de animale, care vor face obiectul cercetării penale", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Pe lângă pericolul evident reprezentat de carcasele de cai aflate în putrefacţie, mai apare o problemă. Cea a câinilor comunitari care se înfruptă atât din leşurile aflate în râpe, cât şi din câinii morţi din zonă. În imediata apropiere a cimitirului de cai se află un adăpost de animale. Unul dintre oamenii care au afaceri în zonă, ne-a spus: „Aceşti câini sunt închişi în adăpost, iar odată la două săptămâni vine câte cineva şi le mai aruncă un sac de mâncare. Multe din aceste animale au ajuns şi în afara adăpostului”, a spus acesta.
În momentul în care am ajuns la respectivul adăpost, aflat la mai puţin de 50 de metri de râpă, zeci de câini agresivi au înconjurat maşina „Vieţii Libere”. „Vrem să verificăm situaţia adăpostului de câini şi a regulilor după care funcţionează acesta”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Aceşti câini, în cazul în care sunt infectaţi cu rabie, pot răspândi boala foarte uşor.
Reprezentanţii Vier Pfoten, organizaţie al cărei nume apare pe respectivul adăpost de câini susţin că nu au nicio legătură cu el. “Vier Pfoten nu deţine şi nu a deţinut niciodată un adăpost de câini în România. Mai mult, între organizaţia noastră şi adăpostul de la Galaţi menţionat de dumneavoastră. nu există nici o legătură. Toate proiectele de sterilizare a câinilor fără stăpân derulate de Vier Pfoten prevăd returnarea în teritoriu a animalelor sterilizate. Ultimul proiect derulat de Vier Pfoten la Galaţi a avut loc în 2007”, a declarat pentru "Viaţa Liberă" Livia Cimpoeru, purtător de cuvânt al Vier Pfoten România.
De ce se taie caii
Potrivit specialiştilor, carnea de cal este mai sănătoasă decât orice altă carne roşie, fiind mai slabă şi mult mai bogată în fier . De asemenea, această carne conţine acizi Omega 3 şi Omega 7.
„Există nişte diferenţe de compoziţie între cal si vită, diferenţe care fac din cal o carne ceva mai bună. În primul rând pentru că este o carne foarte slabă, iar grăsimea existentă este bogată în acid linolenic (un acid omega 3) si într-un acid mononesaturat, acid palmitoleic”, a explicat Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti pentru yahoo news România.
„Calul fiind un animal atletic, are dublul cantităţii de fier pe care o regăsim în carnea de vită, idem pentru vitamina B12”, spune Corina Zugravu. Muşchiul de cal este bogat în glicogen, o glucidă care dă cărnii un gust puţin dulce. Ca orice tip de carne roşie ea nu trebuie consumată frecvent, însă „fiind o carne mai echilibrată din punct de vedere al grăsimilor, este de preferat cărnii de vită, mai ales când avem persoane cu un profil lipidic nesănătos, cu trigliceridele mărite şi cu probleme cardio-vasculare”, a mai spus aceasta pentru yahoo news România.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Autoritățile mimează că sunt șocate de apariția cărnii de cal în comerțul gălățean
Autoritățile mimează că sunt șocate de apariția cărnii de cal în comerțul gălățean Descoperirea unor schelete de cabalină pe malul lacului Brateș a înviorat autoritățile locale, care au fost ocolite de scandalul european al cărnii de cal. Samsarii de carne de cal sunt tolerați în Galați de ani buni, dar prefectul Emanoil Bocăneanu, în cor cu directorul Direcției Sanitar Veterinare și șefii Poliției, Situațiilor de Urgență și Mediului, se arată șocați și amenință cu anchete ”la sânge”.
De peste 15 ani, cel puțin două rețele care comercializează carne de cal se bat pe piața locală și beneficiază de protecție din partea directorilor DSV care s-au succedat în această perioadă. În urmă cu vreo 12 ani, atunci când Doina Polemis îi luase locul lui Viorel Gheorghiță la direcția DSV Galați, au apărut primele semnale că piața este prea mică pentru ”furnizorii” de carne de cal. Atunci, directoarea Polemis, care îi proteja afacerile lui Dumitru Nicolae, zis Bostănaru, patronul Top Fish și ”comersant” de carne de cal, a confiscat o tonă de carne scoasă la vânzare de clanul Sefer. În acea perioadă, clanul Sefer, samsari de carne de cal care locuiesc în apropierea lacului Brateș, era sub protecția lui Viorel Gheorghiță, proaspăt debarcat de la conducerea DSV. Lovitura concurenței s-a încheiat cu confiscarea a 1.000 kg de carne, prezentată drept vită, din camera frigorifică a magazinului International Market. Suspiciunile privind activitatea ilegală a clanului Sefer au fost întărite de faptul că, la domiciliul lui Viorel Sefer, au fost descoperite 400 kg de carne, despre care acesta a declarat că a cumparat-o pentru propria alimentație. Apoi, în apropierea locuinței acestuia, pe malul lacului Brateș, au fost descoperite resturile a zece cai sacrificați. Ancheta demarată atunci de inspectorii DSV a dus la concluzia că Viorel Sefer a tranșat cei zece cai, introducând carnea la vânzare, fară documente legale, pe piața Galațiului. Tot atunci s-a descoperit că rețeaua Sefer beneficia și de serviciile unor doctori veterinari.
După revenirea doctorului Viorel Gheorghiță la conducerea DSV, acesta l-a preluat sub aripa sa protectoare pe Bostănaru, fără să sacrifice rețeaua Sefer, până la arestarea celor doi, Gheorghiță și Bostănaru. În toată această perioadă, din vânzarea ilegală a cărnii de cal s-au ”hrănit” polițiști, procurori, politicieni, medici veterinari și alte categorii socio-profesionale care ar fi trebuit să stopeze fenomenul. După căderea lui Viorel Gheorghiță, rețeaua Sefer a rămas, probabil, lideră de piață în domeniu, dovadă fiind faptul că resturile animale au fost descoperite tot în apropierea casei samsarilor, pe malul Brateșului, acolo unde traficanții de carne depozitează resturile de peste 15 ani.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ecosal strânge leşurile animalelor. Carcasele vor fi incinerate
După izbucnirea scandalului cadavrelor de cai găsite la malul Brateşului, astăzi, la ora 8.00, Ecosal a început strângerea resturilor şi oaselor de animale. Direcţia Sanitar Veterinară a trimis la faţa locului personal pentru decontaminarea zonei, urmând ca resturile să fie incinerate de către firma SC Cazacioc & CO SRL. „DSV împreună cu autorităţile locale s-au implicat activ pentru ecarisarea teritoriului privind resturile de animale care au fost aruncate în zona periferică a oraşului, mai exact pe malul Brateş şi râpa lui Tuluc. Am trimis, la faţa locului, personal autorizat pentru decontaminarea locului, pentru a nu exista niciun risc în ceea ce priveşte răspândirea a unor agenţi patogeni din zona respectivă la animale şi oameni”, a declarat Vasile Ştefan, directorul DSVSA Galaţi. Potrivit directorului DSV, până la ora 16.00 se va încheia operaţiunea de curăţare a zonei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Măsuri de siguranţă după descoperirea cimitirului de animale
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au prelevat probe în această dimineaţă din puţurile de captare a apei pentru a verifica dacă acestea au fost contaminate cu bacteriile provenite de la cadavrele intrate în putrefacţie. Specialiştii mai spun că oamenii ar trebui să evite această zonă pentru că riscul izbucnirii unei epidemii este foarte mare.
„Prin procesul de putrefacţie se dezvoltă microorganisme, în general anaerobe care pot genera afecţiuni digestive, dar şi afecţiuni neurologice, infecţii care pot să se complice şi să provoace septicemii şi chiar deces, în cazul în care nu se tratează la timp aceste afecţiuni. Tetania este o altă afecţiune care poate fi produsă prin intrarea în contact cu microorganismele rezultate din putrefacţie şi facem un apel la populaţie, ca în cazul apariţiei plăgilor, mai ales în contactul cu factori de mediu, metale ruginite, metale de pământ sau organice, să se adreseze medicului de familie sau Spitalului de boli infecţioase pentru a se lua măsurile profilactice”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Între timp, poliţiştii încearcă să le dea de urmă măcelarilor ilegali care au tranşat animalele şi pe care le-au aruncat în râpa de la marginea Galaţiului. „Poliţiştii gălăţeni împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi cu lucrătorii din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu efectuează cercetări pentru a stabili provenienţa oaselor găsite pe câmp”, a precizat ag.şef Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Galaţi. Dacă tranşatorii ilegali vor fi găsiţi, aceştia riscă să ajungă la închisoare.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Surpriză cu patru picioare! Câinii care se înfruptă din cai sunt ai Primăriei Galaţi
Pe lângă problema evidentă a descoperirii, marţi, a celor trei râpe pline ochi cu cadavre de cai de lângă lacul Brateş, există şi chestiunea câinilor comunitari ce se înfruptă zilnic din carcasele rămase în urma tăierilor ilegale de animale. După cum relatam în ediţia de ieri a cotidianului "Viaţa liberă", la o distanţă foarte mică de râpele respective se află un adăpost al câinilor comunitari, aparent părăsit. Pe ambele părţi ale gardului, haite de câini stau pregătite să înhaţe orice nefericit ce are proasta inspiraţie să treacă prin zonă. Dacă marţi autorităţile habar nu aveau cui aparţine respectivul adăpost, ieri misterul s-a elucidat, într-un mod cu totul neaşteptat. Câinii aparţin chiar municipalităţii gălăţene. "Într-adevăr, adăpostul aparţine celor de la Ecosal şi vom verifica cum şi-au făcut cei de acolo treaba. Tocmai din cauza aceasta încercăm să construim un alt adăpost, conform cu standardele europene. În acest moment se poartă discuţii între municipalitate, Consiliul Judeţului şi Combinatul Siderurgic, pentru a găsi o soluţie în acest sens", a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pe de altă parte, în cel mai dulce stil românesc, autorităţile gălăţene s-au mai trezit cu o problemă existenţială. Linia ce desparte teritoriul municipiului Galaţi de teritoriul comunei Vânători trece fizic prin centrul uneia dintre cele trei râpe. Până la urmă, Primăria Galaţi a luat decizia de a ecologiza zona, fără a mai trimite nota de plată şi comunei vecine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cimitirul cailor taiati ilegal, curatat si decontaminat
De marţi seara până miercuri, reprezentanţii Ecosal au adunat resturile de animale moarte. Luate cu escavatorul, resturile au fost puse într-o maşină ce aparţine unei firme specializate în incinerarea animalelor. După curăţarea zonei urmează decontaminarea. Între timp, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au prelevat probe din puţurile de captare a apei din zonă pentru a verifica dacă acestea au fost contaminate cu bacteriile provenite de la cadavrele intrate în putrefacţie. Medicii atenţionează populaţia şi trag un semnal de alarmă în atenţia celor care au trecut recent prin zonă. Asta deoarece riscul de îmbolnăvire este mare.
„Prin procesul de putrefacţie se dezvoltă microorganisme, în general anaerobe, care pot genera afecţiuni digestive, dar şi afecţiuni neurologice, infecţii care pot să se complice şi să provoace septicemii şi chiar deces, în cazul în care nu se tratează la timp aceste afecţiuni. Tetania este o altă afecţiune care poate fi produsă prin intrarea în contact cu microorganismele rezultate din putrefacţie şi facem un apel la populaţie ca în cazul apariţiei plăgilor, mai ales în contactul cu factori de mediu, metale ruginite, metale de pământ sau organice, să se adreseze medicului de familie sau Spitalului de boli infecţioase pentru a se lua măsurile profilactice”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Şi poliţiştii încearcă să le dea de urmă celor care au măcelărit şi tranşat animalele şi pe care le-au aruncat în râpa de la marginea Galaţiului.
„Poliţiştii gălăţeni, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi cu lucrătorii din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, efectuează cercetări pentru a stabili provenienţa oaselor găsite pe câmp”, a precizat ag.şef Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Galaţi. Comisarii Gărzii de Mediu au terminat o primă evaluare a situaţiei. Nu există pericol iminent pentru mediu, deocamdată.
„Au fost găsite circa 600 de kg de resturi de animale împrăştiate pe 300 de metri. Zona a fost verificată şi nu există pericol mare de afectare a mediului. Mai degrabă autorităţile sanitare şi cele sanitar-veterinare vor decontamina zona, în vederea eliminării mirosului”, a precizat Ion Avram de la Garda de Mediu.
Inspectorii sanitar-veterinari gălăţeni au decontaminat acele părţi mai uşor accesibile ale „cimitirului cailor”, unde s-a reuşit curăţarea osemintelor şi resturilor de cadavre. Muncitorii de la salubrizare continuă însă să cureţe un alt versant al gropii, mai abrupt, aflat la circa 100 de metri de groapa principală, unde accesul este mai dificil, iar curăţarea nu se va termina curând.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Apa din zona cimitirului de animale este bună de băut
După ce la marginea Galaţiului au fost descoperite sute de cadavre de animale, autorităţile au decis să ia probe de apă din puţurile aflate în zonă. După ce au supus probele la mai multe teste de laborator, astăzi a venit şi rezultatul: apa din zonă este bună de băut. „În urma prelevării probelor de apă de la puţurile din zona cimitirului de animale descoperit la marginea oraşului am constatat că nu este niciun risc pentru populaţia din zonă care consumă apă din acea sursă. Probele au ieşit corespunzătoare atât din punct de vedere bio-chimic, cât şi din punct de vedere bacteriologic. Am transmis aceste rezultate primăriei comunei Vânători, în jurisdicţia căreia se află aceste puţuri pentru a linişti populaţia că nu există niciun risc privind calitatea apei din aceste puţuri”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Lene sau complicitate? Mafia cărnii a învins autorităţile gălăţene

* Cercetările privind depozitul ilegal de resturi de animale de la Râpa lui Tuluc s-au înfundat în mormane de hârtii şi în birocraţie * Deşi au promis în presă că se vor lua măsuri urgente, anchetatorii încă n-au găsit vinovatul, iar gălăţenii îi acuză pe oamenii legii că ar fi complici cu mafia cărnii

 

A trecut aproape o lună de când "Viaţa Liberă" a adus în atenţia opiniei publice cazul gropii comune în care erau aruncate mii de resturi de cadavre de animale - mai ales cai - în zona lacului Brateş. După ce zona a fost relativ curăţată de către oamenii ECOSAL-ului, iar autorităţile au primis măsuri aspre, anchetele au revenit la stilul românesc al plimbării hârtiilor înre instituţii.

DSVSA-ul a trimis dosarul la Poliţie

După ce au fost create echipe mixte compuse din oameni ai DSVSA-ului şi ai Poliţiei, fără a se găsi însă vreun vinovat pentru cele câteva mii de carcase de animale aruncate doar la câteva sute de metri de zona locuită a Galaţiului, dosarul a ajuns în cele din urmă pe masa Secţiei 5 de Poliţie. "Deocamdată nu am primit buletinele de analize, pentru a reuşi să stabilim de când erau animalele acolo. Am încercat să stabilim ale cui erau, însă nu am găsit deocamdată vreo persoană vinovată", a spus Ştefan Vasile, directorul DSVSA Galaţi.

Pase în trei cu cadavrele de animale

Deşi cazul a ajuns şi pe masa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, oamenii legii au început să arunce răspunderea în curtea vecinului: "Dosarul este în lucru la Secţia V de Poliţie. S-au făcut adrese către DSVSA şi către DSP şi se aşteaptă rezultatele anchetelor proprii ale acestor instituţii", a declarat Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Practic, Poliţia a pasat înapoi caii morţi către instituţiile de la care îi primiseră.
Însă unele adrese nu au ajuns nici în ziua de azi. "Pe adresa instituţiei nu a sosit până la această oră nicio solicitare din partea Poliţiei. În momentul în care vom primi ceva, sigur vom da curs acestor solicitări", ne-a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Ca şi când instituţia nu ar fi trebuit să demareze o anchetă pe această temă fără a aştepta sugestia Poliţiei.
Pe de altă parte, poliţiştii spun că aceste solicitări au scopul de a încadra cu exactitate fapta. "Poliţiştii au trimis aceste solicitări pentru a afla de la respectivele instituţii dacă în anul 2012 au fost înregistrate îmbolnăviri ca urmare a consumului de carne provenită de la animale sacrificate după ce proprietarii s-au sustras controlului sanitar veterinar", a mai explicat Bogdan Cojocaru.
În cazul în care se va dovedi că au existat astfel de cazuri, fapta va fi încadrată la art. 313 din Codul de Procedură Penală, care spune că: "Prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani". Dacă o persoană a decedat în urma consumării unor astfel de alimente, pedeapsa este între 7 şi 10 ani de puşcărie.
E hilar că se încearcă încadrarea faptelor fără ca măcar autorităţile - Poliţie, DSVSA sau DSP - să fi reuşit să identifice cine a adus respectivele animale acolo. Drept pentru care, chiar dacă se va face în vreun fel încadrarea faptei, este greu de spus dacă şi cine ar putea fi pedepsit.

De ce se ocoleşte adevărul?

Deşi oamenii care locuiesc în vecinătate cunosc de foarte mult timp gropile în care sunt aruncate animalele moarte şi ştiu şi cine este vinovat, în continuare dosarele pe această temă se plimbă de la o instituţie la alta. Acest blocaj alimentează speculaţiile cum că, de fapt, între unii dintre angajaţii organelor de control şi mafia cărnii ar exista legături strânse şi că oamenii legii încasează taxe de protecţie de la negustorii clandestini.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Scene macabre la Galaţi. Tone de resturi de cadavre de animale, aruncate la marginea oraşului şi găsite accidental

Depozitul ilegal de leşuri, în fapt o adevărată bombă biologică, a fost descoperit din întâmplare. Prima concluzie ar fi că resturile în putrefacţie, provenind de la sute de animale de talie mare, sunt dovezile existenţei unor abatoare ilegale în zonă.

Spectacol macabru descoperit întâmplător, în ziua de 22 decembrie, la marginea oraşului Galaţi, în apropiere de centura de est a localităţii: câteva tone de resturi de cadavre de animale zăceau împrăştiate pe un maidan, unde erau ciugulite stolurile mari de ciori şi împrăştiate de câinii fără stăpân. Resturile par să provină de la un abator ilegal, fiind în mare parte oase de la animale de talie mare (în special vaci), iar depozitul ilegal pare să fie folosit de mai multe luni.

La faţa locului au fost identificate resturi de origine animală (mai ales oase şi intestine) în diferite stadii de descompunere. Unele par să fi fost aruncate acolo doar în urmă cu câteva ore, în vreme ce altele par să zacă pe câmp din septembrie-octombrie, după câte confirmă locuitorii cartierului de case din vecinătate. „Am simţit mai în toamnă duhoare de cadavru, dar m-am gândit că o fi vreun câine mort prin boscheţii de acolo. După ce s-a răcit vremea nu s-a mai simţit mirosul, dar mă gândesc ce s-ar fi întâmplat la primăvară cu cimitirul ăsta de animale”, ne-a spus unul dintre locuitorii cartierului Vadul Ungurului, aflat în apropiere.

Autorităţile s-a sesizat de situaţie după ce imaginile cu sutele de cadavre abandonate la marginea oraşului au fost postate pe internet de către jurnaliştii de la www.faramogul.ro. Cadavrele au fost adunate imediat de cei de la serviciul de salubritate şi au fost declanşate anchete atât de către Poliţie, cât şi de către Direcţia Sanitară Veterinară (DSV), mai ales că există suspiciuni că o parte din carnea scoasă de pe oase a ajuns la vânzare în pieţele Galaţiului. Deocamdată nu a fost făcută publică nicio informaţie legată de posibilii autori ai faptelor ilegale.

Interesant este că incidentul nu este unul izolat la Galaţi. În 2013, autorităţile au fost alertate după ce la câţiva kilometri spre nord de oraş, în punctul Râpa lui Tuluc, au fost găsite, de asemenea, resturile a sute de animale sacrificate în abatoare ilegale. Ancheta de atunci nu a scos la iveală niciun vinovat, cum fără rezultat a rămas şi investigaţia DSV privind depozitul ilegal de resturi de animale descoperit în acelaşi loc în anul 2011.

Un alt caz care a stârnit controverse s-a petrecut în 2016, atunci când inspectorii DSV  Galaţi au descoperit în depozitele unei firme circa 50 de tone de brânză stricată, cu termenul de valabilitate expirat de câţiva ani. Deşi la vremea respectivă au existat zvonuri că brânza găsită şi confiscată urma să fie folosită la fabricarea unor produse destinate consumului uman (lucru care intră sub incidenţa legii penale), DSV Galaţi a refuzat să facă public numele firmei implicate sau măsurile legale dispuse în acest caz.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.