Jump to content

Profesorii vor primi banii restanţi cel mai devreme în aprilie


dcp100168

Recommended Posts

Profesorii vor primi banii restanţi cel mai devreme în aprilie
* Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că s-a trimis un mail în toate şcolile din municipiul Galaţi prin care se cere să nu li se plătească dascălilor banii câştigaţi în baza unor hotărâri judecătoreşti irevocabile * Primăria susţine că explicaţiile n-au ajuns în instituţiile de învăţământ dintr-o "regretabilă eroare"

Cadrele didactice din Galaţi se simt din nou batjocorite. După ce au fost păcălite de Băsescu că li se majorează salariile cu 50 la sută printr-o lege pe care tot el a anulat-o, după ce s-au luptat în justiţie pentru a-şi obţine drepturile, iar apoi politicienii au folosit o mulţime de subterfugii prin ordonanţe şi alte legi ca să le restituie sumele cu ţârâita, cadrele didactice se simt din nou umilite. Ne-au semnalat la redacţie că, nu se ştie din ce motive, Primăria refuză să le plătească luna aceasta prima tranşă din banii alocaţi prin Ordonanţa 92/2012, în care se precizează că dascălii vor primi, în 2013, 10 la sută din sumele pe care le-au câştigat în urma hotărârilor definitive şi irevocabile, care se plătesc în tranşe trimestriale.
Un mail nesemnat, care încalcă legea şi hotărârile instanţei
Vicepreşedinta Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu, confirmă faptul că are semnale de la mai multe şcoli că s-a primit acest mail. „De la adresa buget@primaria.galati.ro li se comunică sec: „Nu se plătesc în martie hotărârile judecătoreşti tranşa I”, fără să fie precizat un motiv şi fără să existe un antet sau o semnătură, aşa cum prevede legea în asemenea situaţii. Din nefericire, avem directori şi contabili în şcoli care au dat curs acestui mail şi au refăcut statele de plată. Considerăm că se face un abuz în serviciu prin trimiterea unor astfel de anonime de la Primărie. Ordonatorul de credite este obligat să respecte legea şi hotărârile judecătoreşti, mai ales că în şcoli a fost trimisă de la Ministerul Educaţiei o notă prin care se anunţă că sumele câştigate în instanţă se plătesc din buget separat, alocat încă de anul trecut, special pentru acest lucru”, declară Lidia Antoniu.
De aceeaşi părere este şi liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu: „Este un abuz în serviciu, cu atât mai mult cu cât documentul nici nu este semnat”.
„Şcolile nu ar trebui să reacţioneze la aşa ceva”
Printr-o adresă trimisă liderilor de sindicat din fiecare unitate de învăţământ li se comunică acestora că mailul fără antet, număr de înregistrare, semnătură şi ştampilă nu reprezintă un document oficial, ca urmare „şcolile nu ar trebui să reacţioneze, ci să solicite de la Primărie un argument oficial, cu argumentul legislativ în baza căruia plata primei tranşe din hotărârile judecătoreşti nu se face în luna martie”.
ISJ cere clarificări
Inspectoarea generală Laura Marin susţine la rândul său că asemenea mailuri n-ar trebui luate în considerare, fără toate datele unui document oficial: „Directorii şi contabilii trebuie să ceară lămuriri de la Primărie. Din câte ştiu eu, nu există motive să nu se poată acorda prima tranşă din banii care se cuvin în urma hotărârilor executorii”, spune Laura Marin.
Explicaţiile, omise din greşeală
Din partea Primăriei am primit un comunicat, semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Costache, prin care se încearcă o explicaţie plauzibilă a acestei situaţii. „Dintr-o regretabilă eroare, emailul adresat unităţilor de învăţământ nu a conţinut şi ataşamentul cu explicaţia motivelor care au generat această situaţie, determinată de faptul că, la nivelul municipiului Galaţi, bugetul anului 2013 încă nu a fost adoptat. Această procedură se va finaliza, conform termenelor legale, cel mai devreme până la sfârşitul lunii martie. Acestui motiv i se adaugă faptul că Ministerul Finanţelor încă nu a repartizat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, sume necesare în vederea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ, precum şi pentru finanţarea hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat” se arată în comunicat.
Scuze, dar banii vor veni abia în aprilie
În document se mai arată că „din cauza termenelor necesare pentru verificarea sumelor alocate pentru plata hotărârilor judecătoreşti, verificare atribuită inspectoratelor şcolare şi Trezoreriei, plata acestor drepturi obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti nu va putea fi făcută mai devreme de începutul lunii aprilie”.
Comunicatul se încheie cu scuze adresate celor în drept de către Biroul de presă din Primărie, dar nu acesta este compartimentul care a încurcat treburile şi, probabil, le va mai încurca în continuare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primăria va plăti banii restanţi profesorilor la sfârşitul acestei săptămâni

Municipalitatea a anunţat astăzi că la sfârşitul acestei săptămâni, cadrele didactice care au de primit tranşa pe primul trimestru al anului 2013 a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti îşi vor putea încasa respectivele sume.

„Această situaţie se datorează faptului că Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, a repartizat în cursul acestei zile Primăriei Municipiului Galaţi sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată necesare finanţării hotărârilor judecătoreşti. Urmează ca până la sfârşitul săptămânii, Inspectoratul Şcolar şi Trezoreria să verifice, respectiv confirme, sumele de plată pentru fiecare caz în parte”, se arată în comunicatul emis de Primăria Galaţi.

Valoarea totală a efortului financiar necesar pentru plata tranşei pe primul trimestru a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti se ridică, la nivelul municipiului Galaţi, la suma de 1.769.000 lei.

Amintim că aceste sume ar fi trebuit să ajungă la profesori încă de la începutul lunii.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.