Jump to content

Grup de producători desfiinţat înainte de a începe


dcp100168

Recommended Posts

Grup de producători desfiinţat înainte de a începe
Nici nu s-a uscat bine tuşul de pe ştampila avizului de recunoaştere eliberat de către MADR şi cerneala din Registrul de evidenţă a grupurilor de producători constituite pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, că SC Agronion Grup SRL din Galaţi şi-a închis porţile.
Ce s-a întâmplat, ne spune Iacob Antal, administratorul acestei societăţi. „Ne-am format ca grup de producători pe Măsura 142. Am avut un proiect de investiţie în valoare de 1,3 milioane de euro pentru realizarea unui depozit de legume, dotat cu o linie tehnologică de sortare şi ambalare a producţiei. Exact cu o zi înainte ca MADR să ne aprobe avizul preliminar, Uniunea Europeană a modificat legislaţia, în ceea ce priveşte condiţiile de rambursare. Potrivit noilor reglementări, nu se mai permit investiţii, decât la valoarea mărfii comercializate în anul respectiv, iar rambursarea se face la nivelul maxim de 50.000 de euro. Cum noi avem planificată o suprafaţă de 50 de hectare de legume, ne-ar fi trebuit vreo 25 de ani să ne terminăm investiţia pe care ne-o propusesem. Or, în această situaţie, ne-am oprit, deoarece nu puteam să ne punem singuri ştreangul de gât!”
Documentaţia pentru proiect a costat peste 8.000 de lei
Deci, data de 9 mai, Ziua Victoriei, atunci când a fost semnat de ministrul Agriculturii avizul de recunoaştere nr. 185/09.05.2012 nu a fost deloc... victorioasă pentru Iacob Antal şi nici pentru cei patru asociaţi ai Agronion Grup. Ci dimpotrivă, o zi nenorocoasă, ce a venit ca o înfrângere! Timp pierdut, bani irosiţi. Numai pentru documentaţia depusă la Ministerul Agriculturii, societatea a trebuit să scoată din cont peste 8.000 de lei.
Membrii Agronion Grup aveau de gând să lucreze în comun o suprafaţă de 50 de hectare de legume şi 200 de hectare cultură mare.
Din cele 35 de grupuri recunoscute preliminar de către MADR, opt sunt numai din judeţul Galaţi. Este vorba despre: SC Agroleg Grup SRL (administrat de Marius Guiţă), SC Brateşleg Grup SRL (Mândru Oreste), SC Prodleg Farm SRL (Ionuţ Păiş), SC Agriter Grup SRL (Florin Popa), SC Muncostmar Grup SRL (Costică Hâncu), SC Dinamic Leg SRL (Costin Grigore), SC Axerom Grup SRL (Ionuţ Axente) şi… SC Agronion Grup SRL (Iacob Antal).
Surprinzător este faptul că din Matca, cel mai important bazin legumicol al ţării, nu există constituit niciun grup de producători care să aibă avizul de recunoaştere din partea Ministerului Agriculturii.

agroinfo.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.