Jump to content

Maşinile gălăţenilor în 2012 şi 2013, mai mult de la second-hand


dcp100168

Recommended Posts

Maşinile gălăţenilor în 2012 şi 2013, mai mult de la second-hand
* Aproape 18.000 de maşini au fost înmatriculate anul trecut la Galaţi, majoritatea la mâna a doua * Piaţa second-hand atrage cumpărătorii printr-un raport preţ-calitate mai apropiat de posibilităţile financiare * Doar 11 la sută dintre cumpărători îşi permit o maşină nouă, iar "Dacia" rămâne în "pole-position" pentru cei care au venituri modeste * Din urmă vin tare maşinile nemţeşti, franţuzeşti şi italiene

De voie sau de nevoie, cei mai mulţi dintre gălăţenii care mai reuşesc să îşi cumpere maşini aleg mărcile şi modelele de pe piaţa second-hand. În luna ianuarie a acestui an, spre exemplu, în judeţul nostru s-au emis 329 de certificate de înamtriculare a autoturismelor, dintre care doar 38 au fost eliberate pentru maşini (româneşti sau străine) ieşite de pe banda de asamblare în anii 2012 şi 2013. Celelalte 291 de maşini înmatriculate au fost cumpărate la mâna a doua, iar unele dintre ele au fost produse chiar şi la începutul anilor '90. Cu alte cuvinte, la început de an, doar 11 la sută dintre concitadinii noştri care şi-au cumpărat maşină au ales să îşi ia una nou-nouţă.
Şi mai rău au stat lucrurile în cursul anului trecut, când au fost înmatriculate, în judeţ, 17.962 de maşini, dintre care doar 741 (adică 4 la sută) erau noi, conform datelor oferite de cms.şef George Căpătan, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto. Cum oamenii fie nu-şi mai permit, fie nu mai vor să-şi cumpere maşini noi, nici nu e de mirare că multe dintre companiile producătoare de maşini au probleme de piaţă.
Nemţii accelerează vânzările
Din statisticile Direcţiei de Regim Permise de conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe reiese că, în ianuarie 2013, 175 dintre gălăţenii care şi-au înmatriculat maşinile erau proaspeţi proprietari de automobile nemţeşti.
Opel (65 de autoturisme). Au ieşit certificate pentru 65 de autoturisme Opel, cea mai veche maşină având ca an de producţie 1995. Un singur model de Opel, Vivaro, înmatriculat în ianuarie, fusese produs în 2012. Preţul, la dealeri, pleacă de la aproape 20.000 de euro pentru o astfel de maşină nouă. Cele mai înmatriculate modele au fost Astra Wagon şi Astra Caravan cu măcar vreo trei-patru ani vechime, ale căror preţuri, la mâna a doua, variază între 2.900 de euro şi 5.500 de euro.
Volkswagen (60 de autoturisme). În topul înmatriculărilor se află şi marca Volkswagen, cu 60 de autoturisme pentru care s-au emis acte. De departe, cele mai cumpărate modele au fost Golf (cu an de producţie începând din 1995 şi până în 2011) şi Passat, produs începând din 2001. Un singur Volkswagen Passat înmatriculat în ianuarie fusese produs în 2012 şi al cărui preţ de nou pleacă de la 21.000 de euro. Un alt gălăţean şi-a înmatriculat o Jetta produsă în 2013, pe care dealerii auto o vând cu aproape 15.000 de euro, fără TVA.
Audi (26 de autoturisme). Dintre cele 26 de autoturisme Audi înmatriculate în Galaţi în prima lună din an, unul singur fusese produs în 2012. Este vorba despre un model A6, al cărui preţ la dealer pleacă de la peste 41.000 de euro. Cele mai căutate modele de second-hand, produse între anii 1997 şi 2011, au fost A4 şi A6, pe care gălăţenii şi le pot cumpăra dacă au măcar vrep 6.000 de euro în buzunar.
Mercedes şi BMW (35 de autoturisme). Dintre cei 17 gălăţeni care şi-au luat Mercedes, niciunul nu a ales o maşină nouă. Cele mai căutate au fost modele C200, produse între anii 2005 şi 2010. Preţurile, la mâna a doua, pleacă de pe la 14.500. Nou, un Mercedes Clasa C ar costa măcar vreo 23.000 de euro, plus TVA.
Printre proaspeţii posesori ai celor 18 BMW-uri înmatriculate în ianuarie, unul singur şi-a cumpărat un X3 produs în 2012, care trebuie să fi costat măcar vreo 33.000 de euro, fără TVA. În rest, au mers modelele 320 D produse între anii 2005-2009 şi 520 D, ieşite din fabrică între anii 2009-2011.
Alţi 15 gălăţeni şi-au înmatriculat autoturisme Skoda, modele Fabia şi Octavia, fabricate între anii 2000 şi 2011. Un singur autoturism era produs în 2013, model Octavia.
Nemţeşti sunt şi cele două Mini-Cooper produse de BMW şi cele trei Smart-uri de la Mercedes, toate cumpărate la second-hand.
Francezii şi italienii, mai apreciaţi ca japonezii
Dacă au de ales între maşini franţuzeşti şi japoneze, cei mai mulţi dintre gălăţeni le preferă pe cele dintâi. Astfel, s-au înmatriculat, în ianuarie, trei autoturisme Citroen fabricate între anii 2002 şi 2010, şapte maşini Peugeot ieşite din fabrică între 2007 şi 2010 şi şase Renaulturi care au ajuns la vânzare, noi, între 1999 şi 2011. Alte două Renaulturi au fost înmatriculate ca maşini noi. Comparativ, s-au cumpărat doar 10 maşini japoneze.
Gălăţenii şi-au luat şi 16 autoturisme Fiat, vechi de cel puţin 10 ani, şi trei maşini Alfa Romeo de cel puţin cinci ani vechime.
Au mers şi maşinile americane, fiind înmatriculate, în luna ianuarie, 49 de autoturisme Ford, dintre care trei fabricate în anul 2012.
Dacii puţine, dar noi
S-au înmatriculat, la început de an, 11 autoturisme produse de fabrica Dacia de la Mioveni. Nu sunt multe, dar ce-i drept, sunt noi, toate fiind produse în anul 2012. Cea mai mare căutare a avut-o modelul Logan, al cărui preţ pleacă, la dealerii autorizaţi, de la aproape 7.000 de euro cu TVA şi Duster, pe care nu-l puteţi cumpăra fără 11.250 de euro. S-au înmatriculat câte cinci din fiecare, alături de un Dokker, al cărui preţ de nou pleacă de la 9.000 de euro cu tot cu TVA.
Calitate medie, la second-hand
Statisticile demonstrează că persoanele care îşi permit să nu se uite la bani preferă jeep sau limuzină. O altă categorie importantă este formată din gălăţenii care vor maşină nouă, deşi nu-i dau banii afară din casă, aşa că se mulţumesc cu un autoturism autohton, produs la Mioveni.
Cei mai mulţi sunt, însă, cei care vor o maşină bună din punct de vedere al performanţelor, dar nu au în buzunar câteva zeci de mii de euro ca să şi-o cumpere. Aşa că aleg să îşi cumpere maşina de la second-hand.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Tot maşinile SH fac piaţa. Ce automobile şi-au mai cumpărat gălăţenii

În luna septembrie, gălăţenii şi-au înmatriculat 438 de autoturisme noi şi second-hand, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, doar 43 au ieşit pe poarta fabricii în anii 2012 şi 2013, celelalte fiind cumpărate la mâna a doua.

Evident, cele mai bine vândute autoturisme noi au fost, ca şi în august, cele fabricate de Dacia Renault. Astfel, gălăţenii şi-au cumpărat şi înamtriculat în cursul lunii trecut 23 de autoturisme Dacia: 18 Loganuri, Două Duster, două Lodgy şi un Sandero.

Din punct de vedere al mărcii preferate de gălăţenii, în top sunt, în continuare, potrivit statisticii DRPCIV, Volkswagen (81 de autoturisme înmatriculate), Opel (79 de autoturisme înmatriculate) şi Ford (62 de autoturisme înmatriculate). Doar câte un singur gălăţean şi-a înmatriculat, în septembrie un autoturism marca Subaru, Volvo, Porsche, Rover, Nissan, Mitsubishi, Mercedes Smart şi, respectiv, Jaguar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.